Tisztán látni a fényt: 2-1

Kidolgozta, majd ki is hagyta a helyzeteit a Barça | Javuló játék

Minden értelemben elérte a célját a szombat esti, Málaga elleni bajnokin a Barcelona, hiszen amellett, hogy 2-1 arányban legyõzte a kiváló formát futó vendégcsapatot, a mérkõzés egyes szakaszaiban rátalált a folyékonyan futballozó énjére. A katalánok az elsõ játékrészben helyzetek garmadáját dolgozták, majd hagyták ki, és amikor a második játékrészben már az iram is alábbhagyott, jött Pedro, és felpezsdítette a meccset. A vége aztán majdnem horror lett, ám érkezett Xavi és a klasszis passz, amivel összességében megérdemelten tartotta otthon a három egységet a Pep-Team.

A kezdõcsapatot illetõen semmiféle meglepetés nem volt, hiszen a hét közi, Stuttgart elleni meccshez képest Iniesta visszafoglalta a helyét a középpályán, a támadósorba ennek következtében Pedro került be. Touré Yaya ismételt hiánya talán meglepettséget válthatna ki a semleges szurkolókból, de nem a Barça szimpatizánsaiból, akik idén már hozzászokhattak az elefántcsontparti padozásához.

A találkozó nem kezdõdött valami nagy iramban, és az elsõ veszélyes szituáció a hazaiak kapuja elõtt adódott, miután Duda egy szabadrúgást csavart kapura beadást helyett, amivel mindenkit megtéveszthetett, kivéve Valdest, aki – akárcsak, mint az utóbbi idõben – a helyén volt, és védte a lövést. A Barcelona elsõ komolyabb lehetõségére a 9. percig kellett várni, ekkor Alves beadását Messi fejelte a hosszú oldalon kapu mellé.

A Barça nem találta az ellenszert a betömörülõ, és a magas középhátvédjei által még legtöbbször a légteret is uraló Málaga védelme ellen, ez pedig meg is látszott a támadások ritmusában, amely bõven elmaradt a kívánttól. Ha akcióból nem sikerült, hát Ibrahimovics megpróbálta szabadrúgásból, és a svéd életerõs lökete bizony nem is ment sokkal kapu mellé.

Az utolsó negyedórára viszont elkapta a fonalat a Xavi által vezérelt Barcelona, és elõbb Messi veszélyeztetett, majd Xavi finom pörgetését kellett bravúrral hárítania Munúa kapusnak. S mint késõbb kiderült, ez csak a rávezetés volt az utolsó percekre, mivel a 44. minutumban ’Ibra’ csak centiméterekkel maradt le Pedro beadásáról az üres kapu elõtt, a játékrész hosszabbításában pedig szintén Pedro remek, az alapvonalról visszagurított labdáját hibázta el Messi, illetve Iniesta. Hogy hogyan, az jó kérdés, valószínûleg még õk sem tudják…

A második félidõ elejét sem kezdte elsöprõen a Pep-Team, de érzékeltette, hogy nagyon nem jó neki a döntetlen, és kész tenni érte, hogy mind a három pontot megszerezze. Az egyik ilyen jel volt Ibrahimovics fejese, amit megint csak Munúa hárított, majd ismét a svéd bólintott, ellenben a változatosság kedvéért most nem a Málaga kapusa, hanem egyik védõje mentett a gólvonalról. Ezek után jött egy kisebb holtpont a katalánok játékában, hiszen a Málaga ez idõ tájt feljebb merészkedett, aminek nyilván az volt az oka, hogy a Barcelona belefásult a feszültséget feloldó gól megszerzésébe. A 68. percben pontosan ebben a mederben csordogált a meccs, amikor Pedro a baloldalon senkitõl sem zavartatva kapu felé fordult, és lõtt, a labda pedig a hálóban kötött ki. 1-0, nagyon kellett a gól, az pedig már csak a sors keze, hogy ismét a fiatal Pedro szerzi az újabb fontos találatot.

A vezetõ találat talán túlságosan is nyugtatóan hatott a katalánokra, mivel az offenzívákat kevésbé erõltette a Xavi – Iniesta duó által mozgatott támadószekció, amikor pedig Messi gyorsan elvégezte a szabadrúgást, Iniesta a kapufát találta el, és nem tudta bebiztosítani a gyõzelmet. Az eredménye meg is lett ennek: egy rossz Alves-beadás után Busquets nem a legjobb helyre fejelte vissza a labdát, Valdo a félpályán kényszerítõzött Obinnával, a lesre játszó hazai védõk közt kibújva rávezette a labdát Valdesre, és a rövidbe lõtte azt. 1-1, és ekkor már csak 10 perc volt hátra.

Az együttes akaratereje azonban villant, és egy Ibra – Maxwell – Pedro összjáték után Xavihoz került a labda, aki a védõk mögé egy amolyan „Xavis” passzt adott az oda befutó Alvesnek. A brazil egybõl visszapasszolta a játékszert a középen üresen álló Messihez, akinek így már csak be kellett helyeznie azt a kapuba. 2-1, az eddig keveset mozgó Barcelona végre szó szerint megmozdult, és mutatott valami csemegét a labdarúgás szépségébõl.

A hátralévõ idõben már ”csak” egy annulált Ibrahimovics-gólra futotta a Barça erejébõl, de azt, hogy a svéd mit tett a gól meg nem adásáért, csakis Rubinos Perez játékvezetõ tudja. A felvételek alapján talán Welington ellökéséért ítélhetett így a bíró, ez viszont több aspektusból vizsgálva is megkérdõjelezhetõ. A lényeg azonban az, hogy maradt a 2-1, amivel a Barcelona továbbra is két pontos elõnyt tudhat magáénak az ebben a fordulóban Tenerifén gyõzedelmeskedõ Real Madriddal szemben.

A mérkõzést felvezetõ cikkünkben azt taglaltuk, hogy az utóbbi hetekben a játék igencsak elmaradt attól a szinttõl, amire Iniestáék képesek, a stuttgarti elsõ félidõ után pedig sokan már a csapat helyes attitûdjét is megkérdõjelezték. Nos, a válasz megjött, hiszen a játék a találkozó egyes szakaszaiban folytonos volt, az akarat, a gyõzelemre való törekvés pedig az 1-1 utáni szituációnál domborodott ki pozitív irányba.

FC Barcelona-Málaga CF 2-1 ( 0-0 )
Barcelona, Camp Nou
64. 837 nézõ
Vezette:
Rubinos Perez

FCB: Víctor Valdés; Alves, Piqué, Puyol, Maxwell; Sergio Busquets, Xavi, Iniesta; Messi, Ibrahimovic  és Pedro (Bojan 85’).

Málaga: Munúa; Manolo Gaspar, Stepanov (Edu Ramos, 17’), Weligton, Manu Torres (Valdo, 46’); Juanito, Toribio; Fernando, Baha (Forestieri, 71’), Duda és Obinna.

Gólok: 1-0, Pedro (68’). 1-1, Valdo (80’). 2-1, Messi (83’).

Sárga lapok: Manu Torres a 37. percben, illetve Piqué a 41. minutumban.

A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Xavi Hernández

A katalán játékmester remekül osztogatott, igazi szervezõje volt a csapatnak, a technikai tudását, valamint a játékintelligenciáját pedig nem egyszer mutatta meg a Camp Nou közönségének. A penge megoldásai, illetve a legegyszerûbb passzai közötti differencia már-már mûvészinek tûnik.