Túlélték az odavágót: 1-1

Ibrahimovics megmentõvé vált | Tény a hullámvölgy

Messze nem tudta a legjobbját nyújtani a Barcelona Stuttgartban, de Zlatan Ibrahimovics második félidõben szerzett góljával megmentette az odavágót az elsõ félidõben remeklõ – és Cacau góljával elõnybe kerülõ – Stuttgart ellenében. A találkozó bizonyította, hogy a Barcelona hullámvölgyben van, ennek is betudható volt az elsõ félidõ kifejezetten gyenge játéka, amit a katalánok szerencséjére azért orvosolt a második játékrészben szerzett gól, illetve a játékban látott stabilitás.

Finoman fogalmazva sem úgy alakult az elsõ félidõ Stuttgartban, ahogyan azt a Barcelonából bárki is elképzelte volna, pedig Pep Guardiola alapvetõen erõs tizenegyet küldhetett pályára. Visszatért sérülése után Ibrahimovics és Xavi is, ezzel Iniesta a támadósorba került, ahol ott volt természetesen Leo Messi is.

Az akciók ezzel együtt nem záporoztak a hazai kapura, és a Barcelona játékából minden olyan elem hiányzott, ami szükséges lett volna már egy-egy szép támadás felépítéséhez is. A láthatóan rossz formába került együttesbõl ezúttal is hiányzott a gyorsaság, akadt gond a labda nélküli mozgással, és a pontossággal is. Nem csoda, hogy helyzetig egyetlen akciót sem vezetett el a Barça az elsõ félidõben, és csak egy kapufát érõ Messi lövésig jutott a gárda.

Ezzel szemben a Stuttgart kiválóan érezte magát a pályán, különösen a két szélen volt sok területe a sváb együttesnek, ezek az elõretörések pedig számos jó beadást szültek. Ebbõl született az egyetlen gól is a 25. percben, amikor Gebhart kiváló jobb oldali beadására a hosszú oldalon érkezett Cacau, és közelrõl nagy gólt fejelt Puyol mellõl. Ezen a lehetõségen kívül még több figyelemre méltó akciót fel tudott mutatni a fehérmezes gárda, így például a 30. percben Cacau már egy az egyben találta magát Valdésszel, de a jobbnál is jobb helyzetet keresett, és a Khedirának szánt beadását el tudták takarítani a védõk.

Összességében az elsõ félidõben nagy szerencséje volt a Barcelonának, hogy csak egy gólt kapott, arra pedig egyáltalán nem szolgált rá, hogy esetleg némi szerencsével gólt szerezzen. A második félidõ elõtt nem cserélt Pep Guardiola, és eleinte csak bízhatott abban, hogy a szünet, illetve néhány hasznos tanács segít majd a fiainak. Miután azonban az elsõ percekben sok változást nem lehetett látni a katalán együttes játékában, Thierry Henryt készült pályára küldeni az edzõ. Ebben a pillanatban viszont jött is az egyenlítõ találat, még ha ez nem is volt benne a Barcelona játékában. Egy hosszan elõreívelt labdát rossz irányba fejeltek föl a védõk, így az eljutott Piquéhez, aki szintén fejjel tálalt Ibrahimovics elé, aki elsõre még Lehmannba lõtt, de az ismétlést már a kapuba továbbította. 1-1, nagyon értékes gól.

A találat után már be tudott állni Thierry Henry is, aki Tourét váltotta, s ezzel a cserével Iniestát húzta vissza a középpályára Guardiola. Ez a váltás mindenképpen jót tett a Barcelona játékának, mely folyamatosabbá vált, és többször teremtett olyan játékhelyzeteket, melyekben ott rejlett a veszély. A mérkõzés késõbbi szakaszában a Barcelona sokkal jobban kezében tudta tartani a játékot, mint korábban, ezért a Stuttgartnak csak elvétve voltak helyzetei. Igaz, a Barça sem rángatta az istrángot, hogy újabb gólt szerezzen, és túl nagy kockázatot nem vállalt ebben a helyzetben – egészen a mérkõzés végéig.

Összességében a Barcelona megérdemelten térhet haza egy döntetlennel Németországból, de azt kár lenne tagadni, hogy hullámvölgyben van, és ebben az idõszakban alaposan meg kell majd harcolnia minden egyes gólért, minden egyes gyõzelemért. A jó játék pedig jön majd, ha ez az idõszak véget ér… Visszavágó két hét múlva Barcelonában, ahol bármilyen arányú gyõzelem elég lehet a címvédõnek a nyolc közé jutáshoz.

VFB Stuttgart – FC Barcelona: 1-1 (1-0)
Stuttgart, Mercedes-Benz Arena
39.430 nézõ
Vezette:
Björn Kuipers (holland)      

Stuttgart: Lehmann, Molinaro, Tasci, Gebhart (Rudy 84’), Delpierre, Cacau, Hleb, Celozzi, Khedira, Pogrebnyak (Marica 64’) és Trasch (Kuzmanovics 60’).

Barcelona: Valdés, Puyol, Piqué, Márquez (Milito 59’), Maxwell – Busquets, Touré (Henry 54’), Xavi – Messi, Iniesta és Ibrahimovics.

Gólok: Cacau (25’), Ibrahimovics (52’).

A találkozó legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Gerard Piqué

Túl sok jó teljesítmény nem volt kedden a Barcelonában, és a meccs egészét figyelembe véve a Stuttgartban sem, ám Gerard Piqué kiemelendõ, mert védekezésben jól produkált, sok nagy mentése volt, illetve gólpasszt is adott Ibrahimovicsnak.