Pep: „A cél: gólt lõni, s nem kapni”

Reagált Cruyff kijelentésére | A lyoni meccsre emlékeztet

Kedd este ismét pályára lép a Bajnokok Ligájában az FC Barcelona együttese, s a címvédõ trénere, Josep Guardiola szerint meg kell találnia a jó formáját a csapatának, ha tovább akar jutni a német VfB Stuttgart ellen. Pep leszögezte, hogy amennyiben együttese elhiszi, hogy favorit, könnyen „Lyonban találhatja magát”, ahol a tavalyi idényben egy komoly ízelítõt kapott abból, milyen kiegyenlített a BL mezõnye. A katalán edzõ továbbá reagált Cruyff kijelentésére, illetve szólt Xavi és Alves állapotáról.

Guardiola a sajtótájékoztatója során végig azt sugallta, hogy ez a párharc nem arról fog szólni, hogy milyen összesítésben jut tovább a Barcelona a következõ körbe, hanem hogy egyáltalán kvalifikálja-e magát az együttese a negyeddöntõbe. Ennek a nyomatékosítására Pep felhozta a tavalyi, lyoni odavágót, melynek elsõ félidejében bizony – finoman fogalmazva is – jobb volt a Lyon.

„A lyoni elsõ félidõ nagyon hasznos tapasztalat volt, s talán elmondhatom, hogy az eddigi legnehezebb párharcunk. Mielõtt kifutunk majd a pályára kedd este, fejben kell tartanunk, hogy a Manchester United kivételével az utóbbi években a sorozat címvédõi rendre már a nyolcaddöntõkben kiestek, szóval mindenféle favorit és társai jelzõk szükségtelenek. Mindenki kész tényként kezeli, hogy már Stuttgartban eldöntjük a továbbjutást, viszont ha ezt mi elhisszük, nincs esélyünk arra, hogy a negyeddöntõbe jussunk.”

„Négy gólt lõni a Racingnak nem kis teljesítmény, így nem szabad lebecsülni azt, ám mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy javulnunk kell, ha a Stuttgartot is két vállra akarjuk fektetni. És hogy ezt hogyan vigyük véghez? Természetesen gólokat kell szereznünk, jól kell támadnunk, és nem szabad cipelnünk a labdát, hanem járatnunk kell azt.” – vázolta a gyõzelem receptjét Pep, a Stuttgartról pedig megjegyezte, hogy „Gross ténykedése alatt nagyon jól teljesítenek, ennek következtében van számos érdekes dolog a játékukban.” – vélte, a német együttes szakvezetõjét, Christian Grosst pedig remek edzõnek tartja.

„Amikor a Basel vezetõedzõje volt, sok dologban meglepett engem – persze pozitív értelemben. A stuttgarti sikeressége pedig nem meglepõ, hiszen ha egy edzõ tudja a dolgát, akkor az eredmények is jönnek.” – utalt arra Guardiola, hogy a Stuttgart a svájci tréner keze alatt a bajnokságban a meccseinek a 80 százalékát megnyerte, utolsó, a német csapattal kapcsolatos mondatában végül elmondta, hogy „Európa egyik legjobb csapata ellen fogunk játszani.”

A hétvégi, Racing Santander felett aratott 4-0-s gyõzelem után Johan Cruyff, a Barcelona korábbi edzõje, játékosa a szokásos heti, az ’El Periodicóban’ megjelenõ írásában kifejtette, hogy a Guardiola-éra legrosszabb találkozója volt a fentebb említett siker.

„Nagymértékben igaza van, mert ahhoz, hogy trófeákat nyerjünk, valóban jobban kell futballoznunk, s ezt pontosan tudtam a meccs elõtt és után is. Johan egy példakép számomra, és az egyik fõ ok, aki miatt ma itt vagyok.”

„Van rá esély, hogy harca kész állapotba kerüljenek, de csak holnap döntünk majd.” – zárta a sajtótájékoztatóját Xavi és Alves állapotának a közlésével a Barcelona edzõje.