Több kell pusztán a névnél!

Stuttgartban folytatják címvédõként | Odavágó a 16 között

Fortuna kegyes volt a Barcelonához, amikor múlt decemberben a VFB Stuttgartot sodorta az útjába a Bajnokok Ligájában a legjobb tizenhat között, mert sérülések ide, idõnként gyengébb forma oda, óriási meglepetés kellene ahhoz, hogy a címvédõ már a legjobb tizenhat között búcsúzzon a Bajnokok Ligájától. A Barça játékerejével, potenciáljával szemben ettõl függetlenül ott lesz a német együttes küzdõszelleme, és kedden este még a hazai pálya elõnye is. Az odavágó talán nem lesz döntõ a továbbjutás szempontjából, de nagy lépést már most is tehetnek Messiék a következõ kör felé…

A sváb együttes decemberben még a kiesõ zónától sem állt távol a Bundesligában, ezért túlságosan nem kellett aggódnia a culéknak, amint a sorsolás eredményére pillantottak. Száznyolcvan fokos fordulatot ugyan nem vett azóta a futballvilág, és továbbra is a Barcelona a toronymagas esélyes ebben a párharcban, de azt nem lehet vitatni, hogy Christian Gross együttese sokat fejlõdött az elmúlt hónapokban, és most már a kilencedik a Bundesligában.

Azt maga a tréner sem tagadta, hogy a Barcelona esélyei összehasonlíthatatlanok a Stuttgartéval, de ezen a fonalon tovább haladva Gross meg is fogalmazta, hogy „nincs semmi veszíteni valónk. De ezek a mérkõzések igazi presztízscsaták lesznek, és nem szeretnénk könnyen adni a bõrünket.” Gross azt is elmondta, hogy „tudjuk, hogy a világ legjobb csapata ellen játszunk. Ezért saját képességeinken felül kell teljesítenünk. Minden játékosunknak túl kell jutnia a saját határain, és olyan teljesítményt nyújtani, amit talán még soha nem értek el eddig” – szögezte le, utalva arra, hogy a német mentalitás mellett játékban is meg fognak próbálni maradandót alkotni a címvédõ ellen.

Világos, hogy a Stuttgartnak csak úgy van esélye ebben a párharcban, ha ez a forgatókönyv beigazolódik, de valószínûleg ez még nem elég, ugyanis szükség lenne arra is, hogy a Pep Team két gyengébb mérkõzést játsszon magához képest. Messiéknek azért is illik majd figyelniük, mert a bajnokságban – kimondva kimondatlanul – két gyengébb meccs áll a hátuk mögött, és ugyan a Stuttgartnál is vannak erõsebb csapatok, a biztos továbbjutáshoz sokkal jobb játékra van szükség, mint például volt a Racing ellen a múlt hétvégén.

Guardiolának mindenképpen föl kell ébresztenie fiait, és a játékban is ki kell javítani hibákat. Ha ez megtörténik, sok gondja aligha lesz majd a sváb riválissal a Barcelonának, melynek várható kezdõcsapatában jó néhány kérdõjel tátong. Xavi és Alves úgy utaztak el Németországba, hogy egyelõre nem teljesen egészségesek, de elõfordulhat, hogy így is a kezdõcsapatba kerülnek, annál is inkább, mert hétfõn este teljes értékû munkát tudtak végezni. A védelemben ezzel együtt kezdetben Puyol várható a jobb oldalra, rajta kívül ott lesz Piqué, a baloldalon Maxwell, valamint Milito vagy Márquez. A középpályán továbbra is Iniesta, Busquets és Touré juthatnak szóhoz, elsõsorban azért, mert sok más lehetõsége nincs Guardiolának. Keita továbbra is sérült, Xavi játéka pedig erõsen kérdéses egyelõre.

A támadósorba várhatóan visszatér Zlatan Ibrahimovics, kezdhet Leo Messi is, akárcsak Pedro, aki a hétvégén a kispadon kapott helyet. A tenerifei támadó helyett azonban nem lehet kizárni Thierry Henry pályára lépését sem, hátha a francia ihletet nyer a Bajnokok Ligája légkörében, és jó teljesítménnyel rukkol elõ. Az ellenfélbõl illik kiemelni a veterán kapust, Jens Lehmannt, a tavaly még Barcelonában szerepelt Hlebet, valamint a múlt hétvégén négy gólt szerzõ Cacaut, akire illik majd odafigyelnie Puyoléknak.

A mérkõzések során döntõ lesz, hogy a Barcelona játékosai ugyanolyan komolyan veszik-e a harcot, mintha csak egy nagy esélyessel találkoznának, mert ha a hozzáállás kifogástalan lesz, úgy már idegenben is több gólra, illetve gyõzelemre számíthatnak a katalán szimpatizánsok.

VFB Stuttgart – FC Barcelona:
Stuttgart, Mercedes-Benz Arena
20:45
Vezeti:
Kuipers

Stuttgart: Lehmann, Celozzi, Tasci, Delpierre, Molinaro – Trasch, Kuzmanovics, Cacau, Khedira, Hleb – Pogrebnyak.

Barcelona: Valdés, Puyol, Milito, Piqué, Maxwell – Busquets, Touré, Iniesta – Messi, Pedro (Henry) és Ibrahimovics.