Egyre jobb a Barcelona: 4-0

Nehezebb kezdés után sikerült a visszavágás

Az egész meccset uralva gyûjtötte be a három pontot a bajnokságban a Sevilla ellen hazai pályán a Barcelona, miután 4-0 arányban legyõzte az andalúz csapatot Messi két és Pedro egy találatával, valamint Escudé öngóljával. A mérkõzést remekül kezdte az Iniesta által jól mozgatott Pep-Team, ám az utolsó passzokba, lövésekbe mindig hiba csúszott – egészen a második félidõ elejéig. Onnantól ugyanis már az eredmény tekintetében is biztos lábon állt a katalánok gyõzelme.

A találkozó legjobb képei – Galéria!

Nem húzott váratlant a kezdõcsapatát tekintve Josep Guardiola, a Barca mestere, és a körülményekhez képest a lehetõ legerõsebb kezdõjét küldte pályára, nem úgy, mint Manolo Jimenez, a Sevilla szakvezetõje, aki Stankevicius valamint José Carlos szerepeltetésével is meglepetést tartogatott a közvélemény számára. A mérkõzés egyébiránt egy perces gyászszünettel kezdõdött a Haitiban történt földrengés halálos áldozatainak az emlékére.

A hazai együttes gyorsan tudatosítani akarta, hogy ne legyen több meglepetés az andalúz csapatot illetõen, így dinamikusan, és támadólag kezdte a meccset, és Ibrahimovics révén meg is szerezhette volna a vezetést, ám a svéd csatár az üres kapu helyett a reklámtáblák felé továbbította a játékszert. A kihagyott helyzet viszont nem szegte kedvét sem a svéd csatárnak, sem a csapatnak, mivel mentek elõre a játékosok, aminek következtében egy gyönyörû rövid passzos kombináció után Henry ugrott ki, lövését ellenben a kifutó Palop remekül védte.

A következõ akció két fõhõse Iniesta és Ibrahimovics voltak, miután az apró termetû ibériai középpályás egy gyors, a svéddel való kényszerítõ után hajszálpontosan Alves elé tette a játékszert, a brazil azonban bõ 10 méterrõl hibázott, és az oldalhálóba vágta a labdát. Az viszont egyértelmû volt, hogy a gól csak idõ kérdése, és a játék – csakúgy, mint szerdán a második félidõben – rengetegszer hasonlított a tavalyi parádékra a folytonosságában és a pontosságában.

Az elsõ játékrészben egyébként a szögletek után is aggódnia kellett a Sevillának, mivel Puyol fejesei nem egyszer okoztak riadalmat a vendég kapu elõtt, illetve egy-egy rögzített szituáció után is jó adag szerencse szükségeltetett Palopéknak, hogy megússzák a bekapott gólt. Ha már a veterán spanyol kapusnál tartunk, illik megjegyezni, hogy Palop – hasonlóan a két kupameccshez – ismét szenzációsan védett, és még Messi megpattanó, hulló falevélként csapódó lövését is kiszedte a léc alól.

A szünetre tehát döntetlennel mentek be a csapatok, aminek csakis a Sevilla örülhetett a mutatott játék tudatában. A frissítõk után mindkét tréner változtatott, a Barcelonánál Puyolt kényszerûségbõl le kellett cserélni, a vendégeknél viszont a korántsem remeklõ Valiente-José Carlos duó helyett érkezett Duscher és Capel.

A második 45 perc ott folytatódott, ahol az elsõ abbamaradt – egy kis túlzással. Ez a túlzás pedig abban merül ki, hogy a Sevilla végre letudta az elsõ ígéretes lehetõségét, amint Koné a cselsorozata után beadott labdáját Valdes hatástalanította. Paradox módon viszont az elsõ pozitívum az elsõ bekapott gólt is eredményezte a Sevillánál, mivel gyakorlatilag az ellentámadásból szerezte meg a vezetést a Barcelona. Egy Xavi-beadás után Messi tette ki a labdát Márqueznek, a mexikói középre adta azt, Piqué lövésébe pedig úgy ért bele az azt blokkolni kívánó Escudé, hogy a saját kapujába lõtt. 1-0, vezet a Pep-Team.

A gól után újabb találatot remélhetett a nagyérdemû, amely viszont nem érkezett, hiszen egy intenzívebb 5 perc elteltével visszavett a tempóból a Barca, és Henry illetve Messi lövésén kívül csak egy Ibrahimovics lesgólt láthattak a nézõk ebben az idõszakban. Guardiola ezért cserére szánta el magát, jött Pedro a francia támadó helyére, és a 70. percben ez a változtatás meghozta a gyümölcsét, miután Xavi pazar indítását követõen a becserélt fiatal játékos pimasz módon átpöccintette a labdát a már félig elfekvõ Palop felett. 2-0, most már ténylegesen is eldõlt a gyõztes kiléte.

A Sevilla továbbra sem tudott semmiféle érdemleges akciót megkomponálni, a Barcelona pedig csak akkor erõltette meg magát igazán, amikor komolyabb erõfeszítés nélkül eljuthatott az ellenfél kapujáig. Egy szép akció végén aztán Alves hajszálpontos beadása után Messi senkitõl sem zavartatva guríthatott a kapuba. 3-0, immáron többször is felhangzott az „ollé,ollé” a Camp Nouban, köszönhetõen a játékosok gyakori egyérintõs játékának, na meg persze a góloknak.

Amibõl még egy hátra volt, hiszen a végén Messi duplázni tudott, miután az egész találkozón topformában játszó Abidal óriási passzt adott az argentinnak, aki egy tökéletes labdaátvétel után hanyag eleganciával, ráadásul ütemtelenül rúgta el Palop mellett a labdát. 4-0, teljes reváns, és olyan játék illetve eredmény, amire már régóta várt a nagyérdemû.

Gyõzött tehát a Barcelona, amely a Real Madrid bilbaói vereségével és a mostani sikerével 5 pontra növelte az elõnyét a tabella elsõ helyén. A találkozó ennek következtében nem csak amiatt volt pozitív, hogy tisztán látszódott; Xaviék kezdik megtalálni az igazi, sokpasszos, gyors játékukat, hanem abból az aspektusból is, hogy egy kicsit leszakították magukról az õsi rivális Madridot.

FC Barcelona-Sevilla 4-0 ( 0-0 )
Barcelona, Camp Nou
63. 274 nézõ
Vezette:
Delgado Ferreiro

FCB: Valdes, Alves, Puyol (Márquez, 45’), Piqué, Abidal, Busquets, Xavi, Iniesta (Bojan, 86’), Messi, Ibrahimovics, Henry (Pedro, 63’).

Sevilla: Palop, Stankevicius, Escudé, Dragutinovic, Fernando Navarro, Lolo, Marc Valiente (Duscher, 45’), Konko (Adriano, 59’), José Carlos (Capel, 45’), Jesus Navas, Koné.

Gólok: 1-0: Escudé (öngól, 49’); 2-0: Pedro (70’); 3-0: Messi (85’); 4-0: Messi (91’).

Sárga lapok: M. Valiente (36′); Lolo (47′); F. Navarro (54′); Abidal (63′); Sergio B. (65′); Duscher (75′).

A mérkõzés legjobbja(az Eurobarca értékelése szerint): Eric Abidal

Furcsa a francia balhátvéd nevét látnunk a mérkõzés legjobbja cím mellett, ám ez alkalommal minden kétséget kizáróan rászolgált erre a gall játékos. Természetesen ehhez kellett, hogy Iniesta a szokásos, fantasztikus lefordulásai mellett most forintos passzokkal ne jelentkezzen, illetve az is, hogy a támadósorból – a jó teljesítmények ellenére – senki se tudjon igazán kitûnni. Abidal viszont stabil volt, többször is szerelte a Sevilla villámgyors játékosait, valamint gólpasszt is adott Messinek – ráadásul nem is akármilyet.