Búcsú, bajnokhoz méltóan

0-1 a visszavágón |Hajszálnyira volt a továbbjutás Sevillában

Elmaradt a nagy fordítás, de a Barcelona játékosait összességében nem érheti kritika azért, hogy nem tudtak a nyolc közé jutni a Király Kupában a Sevilla ellenében. A párharc sevillai visszavágóján a Barça az elsõ félidõben még nem tudott felül kerekedni, de a második játékrészben kitûnõ teljesítményt nyújtott, és ha kicsit is pontosabb, úgy Xavi egyetlen találata mellett még szerezhetett volna gólokat. A szerencse azonban nem állt a gránátvörös-kékek mellett, akik az odavágó rossz eredményét a sok lehetõségük dacára már nem tudták korrigálni. A nyolc közé a Sevilla jutott, a Barça címvédõhöz méltó módón, heroikus küzdelemben esett el.

A találkozó legjobb képei – Galéria!

Ahogyan várni is lehetett talán, a két csapat nem kímélte egymást az elsõ percekben, mindkét oldal igyekezett gyors és határozott támadásvezetésekkel eredményt elérni. A Barça tehát úgy kezdett, ahogy az elvárható is volt, azonban a Sevilla agresszivitása, illetve a szokásos gyors, néhány húzásból fölépített támadásvezetései hamar meg is állították Iniestáékat.

Az elsõ játékrész egészében a hazai csapatnak több ígéretes támadása volt, Pintónak már a második percben nagyot kellett védenie egy szögletet követõen, és a folytatásban is számos roppant veszélyes akció zúdult a vendég kapura – különösen a jobb oldalról Navas révén. A Barcelona problémáját nem is elsõsorban a hazaiak veszélyes játékosai, hanem az a csapkodó, gyors játék jelentette, ami kialakult a pályán. A zaklatott játék eredményeként a középpályán keveset folyt a labda, ezzel a Barça nem tudta saját kedve szerint alakítani a támadásait, és éppen a Sevillának segített abban, hogy nem próbálta meg lelassítani kicsit a mérkõzést.

A vendég tizenegy föl tudott mutatni ezzel együtt egy jó Messi lövést, és egy óriási Ibrahimovics helyzetet a 28. percbõl, amikor még az irányt is teljesen elrontotta a futballista egy 8-9 méteres lövésnél. Sevillai oldalon egy meg nem adott gólt kell még említeni az elsõ félidõbõl, de Negredo minden spanyol sajtótermék értékelése szerint is szabálytalan volt Pintóval szemben, amikor labdát szerzett tõle.

Hibázott viszont a játékvezetõ a második félidõ elején, amikor Navas gólját les miatt nem adta meg – igaz ekkor már Pinto is tudta, hogy a lest befújták. Ettõl függetlenül a Barcelona nagyon jól kezdte a második játékrészt, és több nagy helyzetet is kidolgozott. Az 52. percben Palop nagy bravúrral védeni tudta Ibrahimovics közeli és pontos csúsztatott fejesét egy szabadrúgás után. Az 54. percben aztán Iniesta használta ki a Sevilla védelmének megingását, és fektetett el már mindenkit, beleértve Palopot, de az utolsó pillanatban érkezõ Konko lelassította a lövését.

A 60. percben Leo Messi mutatott be szép cseleket, és jutott gólhelyzetig az ötös sarkánál, de a Sevilla kapusa ezúttal is, majd egy perccel késõbb Henry ballábas, lapos lövésénél is nagyot védett. A 64. percben tört meg aztán a jég, Xavi tartott meg egy labdát kis szerencsével a tizenhatos elõterében, majd 18 méterrõl, pontosan középrõl csavart a bal alsó sarokba. Palop teljesítményérõl mindent elmond, hogy a kapus ehhez a labdához is hozzáért, de hárítani már nem tudott. 0-1, közelebb a továbbjutáshoz a Barça.

A katalán tizenegy a gól után is támadásban is maradt, és csak a szerencse mentette meg a Sevillát attól, hogy ne kapjon öt percen belül újabb gólt. A 67. percben Messi a védõje, illetve a kapujából kirobbanó Palop szorításában kapura emelt, de pontatlan volt. Két perccel késõbb is Messi villant, és lõtt óriási kapufát, de nála nagyobb helyzetet hagyott ki Ibrahimovics, aki a kipattanó labdát küldte csúnyán kapu mellé.

A Sevilla ekkor már csak az idõhúzással és kontratámadásokkal törõdött – természetesen a védekezés mellett – és a remeklõ Jesús Navas által vezetett kontratámadás a 76. percben kis híján gólt eredményezett. A szélsõ átviharzott a pályán, majd a gólhelyzetbe kerülõ Capelt indította, aki ennél is biztosabb helyzetet keresett, de a Negredónak szánt átadást Puyol bravúros becsúszással szögletre mentette.

Az utolsó negyedórára a Sevilla elérte, hogy a játék töredezettebb legyen, amit megspékelt nagyon sok idõhúzással, ezért ebben az idõszakban kevesebb helyzete volt a Barcelonának, de még így is akadt egy olyan Messi lehetõség, amibõl gól születhetett volna – a 85. percben. Ekkor már pályán volt Guardiola hajrában beküldött két cseréje, Pedro és Bojan Krkics, akik talán többet tudtak volna segíteni, ha nem csak a 80. perc után kapnak lehetõséget. Nagy gondja volt ugyanis a Barçának ezen az este, hogy ugyan a csapat összességében óriási küzdött, és a második félidõben nagyot játszott, a csatársorból Henry és Ibrahimovics is gyenge meccset produkált.

A Sevilla végül kihúzta a 0-1-es vereséggel, ami az idegenben szerzett gólok miatt a kiesést jelenti a Barça számára. Ez volt az elmúlt másfél év után az elsõ egyenes kieséses párharc, amit elbukott a Barcelona, de ebben is meg lehet találni azt a pozitívumot, hogy ilyen küzdés és ilyen játék mellett valóban emelt fõvel búcsúzott a címvédõ legénység.

Sevilla FC – FC Barcelona: 0-1 (0-0)
Összesítésben: 2-2 (továbbjutó idegenben lõtt több góllal a Sevilla)
Sevilla, Sánchez Pizjuán
35.000 nézõ
Vezette:
Clos Gómez

Sevilla: Palop; Konko, Dragutinovic, Escudé, Fernando Navarro; Jesús Navas, Duscher (Lolo, 56’), Romaric (Cala, 91’), Adriano (Capel, 64’); Renato és Negredo.

Barcelona: Pinto; Daniel Alves (Pedro, 83’), Piqué, Puyol, Abidal; Xavi, S. Busquets, Iniesta; Messi, Ibrahimovics (Bojan, 83’) és Henry.

Gól: Xavi (64’).

A találkozó legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Andrés Palop

Nem is lehet kérdés, hogy a meccs hõse a Sevilla kapusa volt, aki egy emberként vitte tovább csapatát a legjobb nyolc közé a kupában. A bravúrok sorozatát bemutató portás mellett még illik megemlíteni Jesús Navas, Messi, Iniesta, Xavi és Puyol remek teljesítményét.