Tûzoltás gólzáporral: 0-5

Mesterhármas Messitõl | Nehéz kezdés után könnyed edzõmeccs

A teljes mérkõzésen mutatott játék, illetve a 0-5-ös végeredmény alapján nem okozott nagy gondot a bajnoki címvédõ Barcelonának az újonc Tenerife legyõzése, az már más kérdés, hogy az elsõ félidõben erre még nem sokan gondolhattak. A bátran, és roppant gólveszélyesen kezdõ hazai csapat közel fél tucat helyzetet elhibázott az elsõ játékrészben, ám miután az összes lehetõség kimaradt, a Barça a késõbbiekben tíz perc alatt lezárhatta az összecsapást.  

A mérkõzés legjobb képei – Galéria!

Pep Guardiola azt már elõre vetítette a meccset megelõzõ sajtótájékoztatóján, hogy a Tenerife ellen nehéz jól kezdeni, amit igazolt is a rohamok tömegével kezdõ hazai csapat, arra azonban már kevesebben számítottak, hogy a folytatás sem lesz éppen sétagalopp a Barça számára. A Tenerife nem akármilyen elsõ félórát produkált, ennek során számos tiszta gólhelyzete volt, különösen Alfaro révén, ám minden próbálkozás kimaradt. A meccs 5. percében a támadó elõbb a felsõ lécet találta telibe, majd a kipattanó labdából Kome is kapura lõhetett – végül sikertelenül. Kicsit késõbb a korábbi ziccerhez hasonlóan egyedül tört ki, ekkor Valdés állta útját egy védéssel.

A mangó színû szerelésében pompázó katalánok a 10. percben örülhettek elõször annak, hogy helyzetet dolgoztak ki, ekkor Bojan Krkics ugrott ki Márquez átadásával, de végül mellé lõtt.

A félidõ utolsó harmadában aztán változott a helyzet: A 35. percben Bojan Krkics verte meg a védõjét a baloldalon, egészen az alapvonalig jutott, majd a pontosan visszagurított labdára érkezõ Leo Messi lõtt egybõl a jobb alsó sarokba. A 44. percben már kiszolgáló szerepben tûnt ki Messi, aki egy szabadrúgást ívelt mélyen a hazai tizenhatoson belülre, Puyol csúsztatott, Aragoneses tehetetlen volt. 0-2! Ezekben a percekben alaposan szétesett a Tenerife védekezése, ami még egy gólt eredményezett a félidõben. A 46. percben Iniesta egy csodálatos, középpályán bemutatott szólót követõen indította a baloldalon Bojan Krkicset, aki a biztosnál is biztosabb helyzetet keresett, ezért Messihez passzolt középre, hogy az argentin közelrõl az üres kapuba helyezhessen. 0-3!

A második játékrészben is hamar betalálhatott volna a vendég tizenegy, Messi szöktetése után ugyanis Henry jutott lövõhelyzethez a baloldalon, és találta el ballal a rövid oldali kapufát. Ezt követõen a Tenerife próbálkozott a szépítéssel, de átütõerõ ekkor már nem sok volt a lelkileg alaposan megtört társaságban. Így a Barça számára könnyed játszadozássá vált a második negyvenöt perc, az iram jelentõsen visszaesett, Iniestáék csak akkor váltottak ritmust, amikor éppen szükségesnek érezték.

A 75. percben aztán egy góllal is kedveskedett a nézõknek a Pep-Team, Bojan Krkics visszagurított labdájából Messi a tizenhatosról egybõl kapura emelt, ráadásul hajszálpontosan a bal felsõ sarokba. 0-4, és mesterhármas az aranylabdás részérõl. A hátralévõ idõben is akadtak helyzetei a Barcelonának, különösen sokat volt játékban a nagy akarással, ám nem elég pontosan játszó Henry, így több lehetõség is kimaradt. A 86. percben aztán a baloldalon elviharzó francia pontosan adott középre, a csereként beállt Pedro átvette a labdát, ügyesen meg is tartotta a védõk gyûrûjében, ám végül nem õ, hanem a menteni igyekvõ Luna talált Aragoneses hálójába. Öngól, 0-5!

A vége tehát egy kiütéses gyõzelem, aminek nem csak az önbizalmi tényezõ miatt van jelentõsége, hanem azért is, mert a fordulóban gyõzött a Real Madrid, mely így jelen állás szerint maradt a bajnoki tabella második helyén. Újabb idegenbeli próbatétel szerdán, Király Kupa meccsen Sevillában, hátrányból indulva…

Tenerife – FC Barcelona: 0-5 (0-3)
Tenerife, Helidoro Rodriguez López
22.000 nézõ
Vezette:
Pérez Lasa

Tenerife: Aragoneses; Juanlu (Culebras, 46’), Sicilia, Luna, Bellvis; Alonso, Ricardo, Kome (Angel, 84’), Ayoze (Dinei, 68’), Alfaro; és Nino.

Barcelona: Valdés; Alves, Márquez, Puyol (Milito, 83’), Maxwell; Busquets, Xavi (Chigrinskiy,86’), Iniesta (Pedro, 76’); Messi, Henry és Bojan.Gólok:0-1,36’: Messi.0-2, 44’: Puyol.0-3, 45’: Messi.0-4, 75’: Messi.0-5, 85’: Luna (öngól).

A találkozó legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Lionel Messi

Dicséret illeti a gólpasszaiért Bojan Krkicset, a védekezésben jeleskedõ, valamint gólt is szerzõ Puyolt, illetve a magabiztosan védõ Valdést. De a mesterhármasának köszönhetõen a legjobban Leo Messi teljesített, aki átvette a vezetést a góllövõlistán is.