„A hitelünket újból meg kell szereznünk”

Pep eltúlzottnak minõsítette a korábbi dicséreteket

Elsõsorban a csapat rövid és hosszú távú hitelével, elismertségével, a motivációs tényezõkkel foglalkozott Pep Guardiola a Tenerife elleni meccset megelõzõ sajtótájékoztatóján, sem mint magával a soron következõ bajnokival. A szakember mindemellett ismét védte Csigrinszkijt, illetve fölhívta a figyelmet arra, hogy a Tenerife szinte csak hazai pályán szerzi a pontjait, ezért jobb, ha fiai alaposan odafigyelnek majd hazai akciókra. Azzal kapcsolatban, hogy a héten a világ legjobb edzõjének választották, Pep egyszerû és rövid választ adott…

Guardiola általánosságban kifejtette, hogy egy olyan csapatnak, mely nem volt túlságosan sikeres az elmúlt idõszakban, több lehetõsége van hibázni, rosszabb meccseket játszani, mint egy olyannak, mint volt például a 2009-es Barcelona. „Nekünk kevesebb lehetõségünk van erre, sokkal kevesebb, mint például egy olyan csapatnak, mely nem nagyon nyert mostanában. Tudjuk jól, hogy nekünk szusszanásnyi idõnk sincs ebben a tekintetben, és minden elismerésért, bizalomért napról napra újból meg kell dolgozunk. Amit elértünk, csodálatos, de ez semmit sem jelent a jövõre tekintettel.”

A korábbi dicséretek is eltúlzottak és túldimenzionáltak voltak, hiszen még ha nyertünk is, sok dolog volt, amit nem csináltunk jól. Amikor vesztünk ugyanez történik, csak éppen fordítva” – üzent finoman az újságíróknak a tréner. – „De ha akkor nem panaszkodunk, amikor dicsértek bennünket, úgy akkor sem fogunk, amikor éppen nem.”

Néha nincs is jobb annál, mint döntetlent játszani vagy veszíteni, hogy néhány dologra fölfigyeljünk. A korábban megszerzett hitelünk csak arra jó, hogy fényképezkedhessünk a kupákkal” – magyarázta az edzõ, aki a szurkolók helyzetét állította példának az érvelése mellett: „A szurkoló azért fizet a belépõjegyéért, hogy ismét egy látványos elõadást láthasson, annál is inkább, mert már látott korábban is.”

A csapat hozzáállásában és sikeréhségében viszont továbbra sem kételkedik az edzõ, aki ezt újfent rögzítette: „Ha azt látnám, hogy lustán, tétlenül térünk vissza a munkába, valóban aggódhatnék, de ez az eset nem áll fönn” – nyugtatta meg a közvéleményt az edzõ.  Guardiolát a héten az IFFHS a világ legjobb edzõjének választotta a 2009-es évre, de errõl az érintett csak annyit mondott, hogy „nem érzem magam annak”.

Ismét témát jelentett Dmitro Csigrinszkij keddi játéka, és Guardiola most is védelmébe vette az ukrán futballistát. „Erõs egyéniség, és jó játékos. Ismét megnéztem a Sevilla elleni mérkõzést, és sokkal jobban játszott, mint azt az emberek gondolják.”

A soron következõ találkozó is szóba került azért, és szokásához híven Pep megtalálta azokat a pontokat az ellenfélben, amire illik majd odafigyelni. „Veszélyes mérkõzés lesz, mert úgy tûnik, hogy a Tenerife ellen nehéz jól kezdeni idegenben. Nino állandóan nagyon jól mozog, de ki kell emelni Mikel Alonsót és Alfarót is, valamint az egész csapatban rejlõ potenciált. Majd minden pontjukat hazai pályán szerezték” – rögzítette Guardiola, ami igaz is, hiszen a Tenerife a maga 15 pontjából 14-et a saját stadionjában gyûjtött össze.

Megtörik a rossz januári széria? Ha úgy gondolod igen, fogadj a Barcelona sikerére kockázatmentesen 6.000 forinttal, és nyerj 8.520 forintot!