Fel kell ébredni a téli álomból

Tenerifére látogat a Barcelona | Pedro „hazatér”

Nem az év legjobb mérkõzését fogják látni a spanyol futball, és azon belül is a Barcelona illetve a Tenerife szerelmesei, amikor vasárnap este 21 órakor a két együttes egymás elleni mérkõzését fogják látni. Egyrészt a hazai csapat a kiesõzónát épphogy elkerüli, utóbbi négy meccsébõl pedig csak egyet tudott megnyerni, másrészt a Barcelona sincs csúcsformában, így a múlt heti eredmények után már szimplán a három pont begyûjtésével is beérnék Xaviék.

Mielõtt azonban mindenkinek elvennénk a kedvét a vasárnapi mérkõzéstõl, nem árt leszögezni: csak az elõjelek alapján lesz ez egy gyenge színvonalú találkozó. Minden más arra utal, hogy egy küzdelmes és számos szép támadással teli 90 percnek nézünk elébe.

A Barcelonának ugyanis már fel kell ébrednie a téli álmából, és nyernie kell, hiszen a Villarreal elleni, hazai döntetlen után hét közben a Copa del Reyben már vereséget szenvedett a Sevilla ellenében, ezek ismeretében pedig nehezen lenne megemészthetõ egy harmadik, csalódást keltõ eredmény.

Amióta azonban Guardiola van a kispadon, szorult helyzetben mindig talpra tudott állni az együttes, és ugyan ez nem tart majd a végtelenségig, a Tenerife ellen azért jókora esély mutatkozik egy olyan meccsre, amelyen visszatérhet a helyes ösvényre a Pep-Team.

Mindazonáltal komolyan kell venni a Tenerifét, hiszen a jerezi 90 perc tökéletesen megmutatta, hogy a tabellán elfoglalt helyezéstõl függetlenül bárhol lehet pontokat veszíteni, sõt, ha a kieséstõl fenyegetett gárda szurkolói belelkesülnek, igen kellemetlen hangulatot tudnak teremteni a Barça számára.

A meccsben rejlõ veszélyek kielemzése után viszont butaság lenne elhallgatni azt a tényt, hogy a Tenerife eleddig 30 gólt kapott, csak 15-öt lõtt, és a 16 találkozón szerzett 15 pontjával két pontra van a már kiesést jelentõ 18. helytõl. Ráadásul utóbbi négy mérkõzésébõl csak egyet tudott megnyerni José Luis Oltra legénysége, továbbá kétszer kikapott és egyszer döntetlent játszott. Ahogy tehát a Barcelona, úgy a Tenerife sincs formában – bár a hazaiak abban a motivációs elõnyben vannak, hogy õk az év meccsét fogják lejátszani vasárnap, míg a Barça a sok kötelezõ egyikét kénytelen behúzni a frissen feljutott egyesület otthonában.

A mérkõzés érdekessége egyébként Pedro személye, akinek a szülõvárosa Tenerife, és amint azt elmondta a pénteki sajtótájékoztatóján, ha betalál, nem fogja megünnepelni a gólját, mivel a mai napig rengetegen támogatják és szurkolnak neki a városból. Habár a támadó pályára lépését nem tudjuk garantálni, az biztos, hogy erre minden esélye meglesz, hiszen bekerült a mérkõzésre kijelölt keretbe, amelybõl kimaradt eltiltása miatt Ibrahimovics, bekerült azonban a sérülésébõl felépülõ Abidal, illetve Thiago és Jonathan dos Santos.

A kezdõcsapat összetételét illetõen több kérdés is felmerül. Valdes tagsága természetesen biztos pont, mint ahogy Alves, Piqué és Puyol játékára is nagy esély mutatkozik, ám nem zárható ki, hogy közülük valaki már a Sevilla elleni visszavágóra fog pihenni. A baloldal Abidalé lehet, hiszen a francia bal bekk felépült a kisebb sérülésébõl, a középpályán pedig a Busquets, Xavi, Iniesta trió tevékenykedhet majd.

A támadósorban Messi és Henry nagy valószínûséggel játszanak majd, hiszen elõbbi az elmúlt hétvégén nem lépett pályára, utóbbi pedig a keddi meccset hagyta ki a rotáció miatt. A harmadik személy kiléte kérdéses, ide akár Pedro, akár Bojan is bekerülhet, de Iniesta feljebb lépése sem lenne csoda, ez esetben Thiago vagy J. dos Santos kerülhetne be a középpályára.

A körülmények tehát ismertek: egy rendkívül motivált Tenerife lesz egy egyelõre a formáját keresõ Barcelona ellenfele, ám ezek nem lehetnek kifogások, vasárnap este ugyanis mindenképpen be kell gyûjteniük a három pontot a katalánoknak.

CD Tenerife-FC Barcelona
Tenerife, Estadio Heliodoro Rodriguez Lopez
21:00
Vezeti:
Pérez Lasa

Tenerife: Aragoneses – Juanlu, Luna, Sicilia, Bellvis – Alonso, Ricardo – Kome, Alfaro, Ayoze – Nino.

FCB: Valdes – Alves, Puyol (Csigrinszkij), Piqué, Abidal – Busquets, Xavi, Iniesta – Pedro (Bojan), Messi, Henry.

Megtörik a rossz januári széria? Ha úgy gondolod igen, fogadj a Barcelona sikerére kockázatmentesen 6.000 forinttal, és nyerj 8.520 forintot!