Villarreal; az örök ünneprontó: 1-1

Kellemetlen hazai pontvesztés | Elfogadható elsõ, rossz második félidõ

Rosszul, pontvesztéssel kezdte a 2010-es esztendõt a Barcelona a bajnokságban, mert a Villarreal elleni hazai derbin bár sokáig vezetett, sok hibát elkövetett, elvesztette a kontinuitást a játékában, és végül csak 1-1-re végzett. Az alapvetõen elfogadható elsõ félidõben több gólt is szerezhetett volna a hazai csapat, de a folytatásban alaposan feljavult Villarreal a második félidõt nem csak gólok számában, játékban is meg tudta nyerni. Ezzel a hazai pontvesztéssel a Barça lehetõsége adott a vasárnap pályára lépõ Real Madridnak arra, hogy pontszámban beérje a Ligában.

Nézd meg a találkozó legjobb képeit – Galéria

Nézd meg a találkozó videó összefoglalóját!

A mérkõzés elõtt a Barcelona teljes kerete felvonult a pálya középén fölállított tribünre, ahol bemutatta a közönségnek azt a hat kupát, amit az elmúlt idényben nyert, és a Villarreal sorfalat is állt a tavaly brillírozó gárdának.

Érdekes, de nem kiemelkedõ színvonalú elsõ félidõt nézhetett végig a Camp Nou közönsége, mert ugyan voltak helyezetek mindkét kapu elõtt, de sok hiba is akadt – különösen védekezésben. A rendkívül álmosan kezdõ Barça mindenesetre már az elsõ helyzetét gólra tudta váltani, köszönhetõen egy szép támadásvezetésnek, és két jó lövésnek. Alves jobb oldali beadása után Henry lépett vissza a tizenhatoson belül kapáslövéshez, a parádés, félfordulatból lõtt labdája a felsõ lécrõl vágódott ki, és Pedro nem csak összeszedte a kipattanót, hanem Diego López mellett a hálóba is lõtte .

A gól után is bõven voltak helyzetei a Barcelonának, melybõl Alves, Henry és Pedro nyújtották a legjobb teljesítményt, és voltak rendre megjátszhatók. Henry még több jelentõs helyzetbõl eredményes lehetett volna, de akadt nagy helyzete a Villarrealnak is, külön kiemelendõ a 27. percbõl Fuster fejese, ami csak a szerencsének köszönhetõen pattant Valdés kapuja fölé. Illik fölhívni a figyelmet arra is, hogy mindkét csapat nagyon sok védekezési hibát elkövetett, és kicsit nagyobb koncentrációval bármely együttes szerezhetett volna gólokat.

Ennek volt jelentõsége a második félidõben is, mert a Barcelona nem tudta igazán rendbe szedni a hátsó alakzatát, és ennek meg is itta a levét. A félidõ 5. percében még csak figyelmeztetett a Villarreal Fuster lövésével, de két perccel késõbb már büntetett is, jött ugyanis Cani jobb oldali beadása, majd Fuster ismét a hosszú oldalon, és ezt a lövést már a kapuba továbbította a támadó. A gól után hamarjában cserélt Pep Guardiola, aki pályára küldte Dos Santos helyett Iniestát. A középpályás a 65. percben egy szépen csavart lövéssel már veszélyt is okozott, és a Barcelona törekedett is arra, hogy minél hamarabb magához ragadja a kezdeményezést, ám nagyon hiányzott a folyamatosság a játékából, a csapatrészek között nem volt igazán összhang, ezért kevés olyan támadásvezetés volt, ami gólt ígért. Mindez nyilvánvalóan a Villarreal érdeme is volt, mely hatékonyan letámadott, és körülményesebbé tette a hazai támadásokat.

A 82. percben Ibrahimovics került jó lövõhelyzetbe a tizenhatos vonalánál, de végül estében mellé tüzelt, sok más nagy lehetõsége pedig nem is nagyon volt a Barcelonának a találkozó hajrájában. A Villarreal szintén megszerezhette volna a maga gyõztes gólját, a 87. percben a csereként beállt Giuseppe Rossi lövése elment Valdés mellett, és Puyolnak a gólvonal elõl kellett mentenie.

A Villarreal végül nagyobb gond nélkül kihúzta a Camp Nouban az 1-1-es döntetlennel, és megérdemelten tér haza egy ponttal a tarsolyában. A Barcelonának pedig idõben jött a figyelmeztetés, hogy az újévben ugyanúgy meg kell majd dolgozni minden pontért, ahogy tavaly is kellett.

FC Barcelona – Villarreal CF: 1-1 (1-0)
Barcelona, Camp Nou
77.622 nézõ
Vezette:
González Vázquez

Barcelona: Valdés; Alves, Puyol, Piqué, Abidal, Sergio Busquets, Xavi, Dos Santos (Iniesta, 58’), Pedro (Bojan, 86’), Ibrahimovics és Henry.

Villarreal: Diego López; Javi Venta, Godín, Marcano, Capdevila, Senna, Bruno, Cani, Fuster (Eguren, 90’), Cazorla (Escudero, 68’) és Nilmar (Rossi, 76’).

Gólok: Pedro (7’), Fuster (51’).

A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Sergi Busquets

Az elsõ félidõben remeklõ Henry, Pedro, Alves trió mellett Sergi Busquets emelhetõ ki a Barcelonából, aki a maga feladatát jól ellátta, magabiztosan részt vett a labdakihozatalokban, a támadások fölépítésében. Az már nem az õ hibája, hogy ezek a támadások hamar elhaltak ezt követõen.