Messi nyerte a FIFA „Év Játékosa” címet

Nem történt meglepetés | Xavi a 3., Iniesta az 5. lett

Ma este Zürichben megrendezte a FIFa az „Év Játékosa” Gálát, amelyen a Barcelonából Xavi, Iniesta, Messi és Alves is érdekeltek voltak. Az elõbbi három játékos magára az egyéni elismerésre és az újonnan létrehozott FIFPro ’XI’-be volt jelölve, míg a brazil „csupán” a már említett legjobb tizenegybe volt hivatott bekerülni. Semmi meglepetés nem történt: az „Év Játékosa” elsöprõ fölénnyel Leo Messi lett, Xavi a harmadik, Iniesta pedig az 5. helyen zárt.

Nézd meg a gáláról készült legjobb képeket – Galéria!

 

A FIFA szerint is Lionel Messi a világ legjobbja, miután az argentin csatár az „Év Játékosa” címet is meggyõzõ fölénnyel söpörte be a második Cristiano Ronaldo elõtt. Az argentin és a portugál játékos tehát az Aranylabda szavazás után ismét a dobogó két legfelsõ fokára fért fel ugyanazon elosztásban – és azt is ki lehet jelenteni, hogy ismét megérdemelten.

A Barcelonából Xavi a harmadik lett, megelõzve a negyedik Kakát, és az ötödik Andres Iniestát. Ez a sorrend talán egy kicsit megkérdõjelezhetõ, hiszen habár a brazil klasszis a Konföderációs Kupán valóban remekül futballozott, az idény többi részében nem nyújtott kimagaslót. Ellenben Iniestával, aki a triplázó Barcelona egyik fõ sikerkovácsa volt, illetve aki az õsz végére ismét visszanyerte az igazi formáját és remek játékkal segítette a katalán együttest.

A Barçából még jelen volt az eseményen Dani Alves, akit a FIFPro ’XI’-be választottak be, ami az adott év legjobb csapatát takarja. Ennek a legjobb együttesnek a tagja lett Alvesen kívül természetesen a középpályán Xavi és Iniesta, a csatársorban pedig Leo Messi.

A gálán egyébiránt még átadták a „Év Legjobb Nõi Játékosa” elismerést, amelyet már sorozatban negyedik alkalommal is a brazil Marta nyert, aki a díj átvétele utáni hosszabb monológjában nem gyõzte megköszönni mind a családjának, mind az õt segítõknek az érte tett erõfeszítéseiket.

Továbbá nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy végre a magyar szurkolók, a magyar futballtársadalom számára is van egy jó hír a zürichi gála alkalmával. Amint az közismert, a FIFA az év során létrehozta a Puskás-díjat, amely az adott évben a legszebb gólt jegyzõ játékost ismeri el, ennek következtében pedig – hiába nincs még mindig magyar játékos az egyéni elismerések közelében – többször elhangzott Magyarország neve a ceremónián.

Az elsõ Puskás-díjat pedig C. Ronaldo kapta azért a találatáért, amit még a tavalyi Bajnokok Ligája negyeddöntõje során lõtt az FC Portónak bõ 30 méterrõl.

A FIFA „Év Játékosa” cím végeredménye:

1. Leo Messi (FCB): 1073 szavazat

2. Cristiano Ronaldo (Real Madrid): 352 szavazat

3. Xavi Hernández (FCB): 196 szavazat

4. Kaká (Real Madrid): 190 szavazat

5. Andrés Iniesta (FCB): 134 szavazat

A FIFPro ’XI’ névsora:

Casillas – Alves, Terry, Vidics, Evra – Iniesta, Xavi, Gerrard – C. Ronaldo, Messi, Torres.

Nézd meg a gáláról készült legjobb képeket – Galéria!