„A játékosok emeltek oda, ahol vagyok”

Guardiola rendkívül boldog, de nagyon fáradt

Boldogan, nagyon boldogan nyilatkozott a sajtó képviselõinek az Estudiantes elleni (1-2) gyõztes finálé után a Barcelona katalán mestere, Josep Guardiola. A 2009-es esztendõben hat trófeából hatot begyûjtõ szakvezetõ amellett, hogy kijelentette; ez volt a klubtörténelem legjobb esztendeje, elmondta, hogy rendkívül boldog, de legalább annyira fáradt is.

 A legenda születése, az elsõ klub-vb cím megszerzése és a töménytelen mennyiségû emóció képekben is – Galéria! 

„Nagyon fontos és nagyon nehéz volt az egyesület számára, hogy megnyerjük ezt a sorozatot, szóval nagyon boldog vagyok… és nagyon fáradt.” – mondta Guardiola az ünneplést követõ sajtótájékoztatóján, a sírva fakadásáról pedig csak annyit jegyzett meg, hogy „ezek a dolgok idõrõl idõre megtörténnek az emberrel.”

Pep felé csak úgy záporoztak a kérdések, az egyik pedig arról faggatta a trénert, hogy szerinte mi állhat a Barcelona idei sikerei mögött: „A munka, a munka és a munka mellett a játékosoknak jár mindenféle gratuláció, hiszen õk játszottak nagyon jól, az õ teljesítményüket látva érezték jól magukat az emberek. Soha nem fogom elfelejteni nekik, hogy ilyen jó edzõvé tettek engem.”

A beszélgetés során természetesen szóba került az Estudiantes is, amelyrõl Guardiola elismerõen beszélt, mivel szerinte „az argentin együttes egy csodálatos csapat, amely minden dicséretet megérdemel.”

„Nagyszerû érzés és teljesítmény, hogy elértük azt, amit akartunk. Szeretnék tehát gratulálni a játékosaimnak a mai gyõzelemért, illetve az elmúlt hét hónapért. Az egyesületnél dolgozó összes ember nagyon jól végezte a munkáját, a siker a klub érdeme, azé a klubé, amely különbözik az összes többitõl, hiszen például a mezén lévõ ’Unicefért’ nem pénzt kap, hanem fizet érte.” – emelte ki Guardiola a Barca külön bejáratú filozófiáját, majd elmondta, hogy eleinte nem gondolta volna, hogy ilyen erõsek lesznek, hogy meg tudják nyerni mind a hat trófeát.

„Sorozatban hat címet elhódítani egészen hihetetlen, egy olyan dolog, amirõl nem gondoltam volna, hogy sikerülhet. Persze sok tényezõnek kellett jól alakulnia, hogy így legyen, például kevés sérültünk volt vagy éppen a nagy mentális erõ segített minket sokat, de ennek ellenére minden jogunk megvan arra, hogy boldogok legyünk. Még egyszer gratulálok a klubnak, és a szurkolóknak, mert ez értük van.”

„Bizonyára csak egy idõ után fogjuk felfogni, mi is történt velünk ebben az egy esztendõben. Viszont boldog vagyok, mivel az emberek, a szurkolók megérdemeltek minden gyõzelmet, amit elértünk, és itt szeretném megragadni a lehetõséget arra, hogy megköszönjem azoknak is a munkáját, akik már nincsenek velünk, így Guddinak (Gudjohnsen), Silviónak (Sylvinho), Samuelnek (Eto’o) és Alexnek (Hleb).”

„És hogy most mi fog következni? Edzés és még keményebb edzés. Folytatnunk kell a munkát, mivel csak így maradhatunk az elitben. A tehetségünk már adott, ehhez kell párosítani az alázatot és az erõfeszítést.” – válaszolt határozottan a jövõ felõl érdeklõdõ kérdésekre Pep, majd rögtön hozzátette, hogy „most viszont élveznünk kell a megérdemelt pihenõnket.”

A két saját nevelésû játékos, Pedro és Jeffren teljesítményérõl is csak pozitívan tudott beszélni Guardiola: „Pedro egy óriási küzdõ, egy rendkívül szorgalmas játékos, aki megadta nekünk azt a mélységet a második játékrészben, amire szükségünk volt. Jeffren pedig szenzációs volt. Ismerem õt nagyon jól, tudom, hogy mennyi alázattal és akarattal játszik, mennyire gyors és hogy mennyire jól teljesít a széleken.”

„Egyértelmûen a játékosoknak ajánlom ezt a mai sikert. Azonban szeretném még egy személynek, egy olyasvalakinek, aki nagy szerepet játszott a kinevezésemben, és aki mindig jó tanácsokkal látott el. Õ Evarist Murtra, és tudom, hogy örülni fog, ha ezt meghallja, és azt is tudom, hogy meg is érdemli.” – fejezte be Pep a terjedelmesre sikeredett sajtótájékoztatót.