Legenda született: ‘Hatkupás Barça’

Gyõzelem hosszabbításban az Estudiantes ellen: 1-2

Arany betûkkel kerül a történelemkönyvekbe a ’Pep-Team’ neve, mert a Klubvilágbajnokság megnyerésével egy naptári éven belül hat kupát sikerült elhódítania az együttesnek. Történelmet írt tehát a Barcelona, és még azt sem lehet mondani,  hogy nem dolgozott meg érte: az Estudiantes elleni döntõben a Barça az elsõ félidõben hátrányba került Boselli gólját követõen, majd hiába támadott szinte az egész mérkõzésen végig, sokáig eredménytelen volt minden próbálkozása. A 89. percben Pedro találata megmentette a vereségtõl az együttest, a hosszabbításban pedig Messi szerezte meg a gyõzelmet érõ gólt csapatának.

 A legenda születése, az elsõ klub-vb cím megszerzése és a töménytelen mennyiségû emóció képekben is – Galéria!

 

Az elsõ félidõben persze korántsem úgy sikerültek a Barcelona dolgai, ahogy azt elõzetesen várták a játékosok, mert hiába birtokolta sokat a labdát a katalán csapat, az Estudiantes pontosan el tudta érni, amit szeretett volna. Egy szóval: tönkre tudta tenni Xaviék játékát, minden próbálkozását. Amíg Messiék azon fáradoztak, hogy helyzeteket teremtsenek, addig az ellenfél a játékot tördelte, illetve várt a kontralehetõségekre.

A meccs ritmusa ennek megfelelõen alább maradt a szokásoshoz képest, ami egyértelmûen az argentin csapatnak kedvezett. A Barça természetesen próbált támadni, de a játékot nem tudta felpörgetni, és néhány lehetõséget leszámítva hiányzott a játékából az átütõerõ. Aztán a 32. percben Xavi került gólhelyzetbe, és Albil kapus szabálytalanul állította meg a tizenhatoson belül, de a büntetõ elmaradt. A 37. percben ráadásul vezetéshez jutott az argentin tizenegy, miután egy baloldali beadásra a leshatárról érkezett Boselli, aki védhetetlenül fejelt Valdés kapujába. 1-0! A gólra nem volt válasza a Barçának, és úgy ment el szünetre a csapat, hogy egyáltalán nem tudott kibontakozni a roppant szervezett védekezést felmutató Estudiantes ellen.

A szünetben cserélt Guardiola, Keita helyett Pedro érkezett a pályára, így már négy támadó poszton bevethetõ játékos volt az együttesben, Leo Messivel a pálya közepén. A játékrész elsõ perceiben volt is eredménye a váltásnak, a Barcelona aktívabban támadott, és Ibrahimovics révén azonnal gólhelyzete is volt, de a svéd lövése keresztben elszállt a kapu elõtt.

A 60. percben Henry baloldali beadásáról lemaradt az argentin kapus, és a hosszú oldalon érkezõ Pedro akár az üres kapuba is lõhetett volna, de ügyetlen mozdulattal elengedte maga elõtt a játékszert. A 62. percben Ibrahimovics szolgálta ki a tenerifei támadót, aki ezúttal is eredménytelen maradt a kapussal szemben. Az Estudiantes védelme hosszú távon azonban állta a sarat, a Barcelona pedig nem tudta állandó nyomás alá helyezni a rivális kapuját. Guardiola végsõ elkeseredettségében Jeffrent is pályára küldte Henry helyére, ami késõbb nagyon jó döntésnek bizonyult, mert a venezuelai származású szélsõ kivételes lendülettel és önbizalommal vetette magát harcba.

A 79. percben megvolt az esély az egyenlítésre Ibrahimovics elõtt, aki Xavi beadása után 6 méterrõl fejelhetett, de csúnyán mellé helyezte a labdát… Amikor már úgy tûnt, hogy nem is törhet meg a jég, elérkezett a 89. perc, és jött ’Don Pedro’. Egy magasra felpörgõ labdát a tizenhatoson belül Piqué fejelt le Pedrónak, aki szintén bólintott, a lehetõ legjobb ütemben, Albil feje fölött a hálóba. 1-1, visszajött a mérkõzésbe a Barcelona, és ezzel jegyet váltott a hosszabbításra.

A ráadás perceiben is a Barcelona kezdeményezett inkább, de már közel sem vállalt akkora kockázatot, mint korábban. A 97. percben Ibrahimovics visszagurítása után Messi elõtt adódott tiszta lövõhelyzet 14 méterre a kaputól, de a próbálkozás mellé ment. A 102. percben már Ibrahimovics került befejezõ szerepkörbe Jeffren kiváló indításával, de õ is pontatlanul célzott. Azzal együtt, hogy az Estudiantes játékosai közül ekkor már többen is rendkívül fáradtak voltak, a Barcelona sem tudott akkora elánnal rohamozni, és talán nem is nagyon akart, mint még a rendes játékidõben.

A hosszabbítás második félidejében azonban újabb nagy lehetõség adódott a csapat, és az egész meccsen visszafogottan teljesítõ Messi elõtt. Az argentin sztár érkezett a kapu elõtt Alves beívelésére, és merõben szokatlan mozdulattal, mellel továbbította a játékszert a kapu bal alsó sarkába. 1-2, fordított a Barcelona.

Ekkor még tíz perc azonban hátravolt a hosszabbításból, és két nagy helyzetet ki is tudott dolgozni az Estudiantes. A 116. percben ugyan a játékvezetõ lest ítélt tévesen, de Boselli fejesét óriási bravúrral fogta Valdés, míg a 121. percben Desábato fejese szállt el nagyon kevéssel a bal kapufa mellett.

Így a Barcelona végül 2-1-re gyõzött, és története során elsõ alkalommal hódította el a klubvilágbajnoki címet, valamint az elsõ csapattá vált, mely egy idényen belül mind a hat sorozatot megnyerte, ahol elindult. Ennek tükrében pedig tökéletesen érthetõ, hogy miért sírta el magát a lefújást követõen Pep Guardiola, ennek a sorozatnak az elsõszámú kovácsa.

Estudiantes de la Plata – FC Barcelona: 1-2 (1-0, 1-1)
Abu Dhabi, Mohammed Bin Zayed Stadion
42.000 nézõ
Vezette:
Archundia (mexikói)

Estudiantes: Albil; Clemente Rodríguez, Desabato, Cellay, Re (Rojo, 90′); Verón, Braña, Benítez (Matías Sánchez, 76′); Pérez (Núñez, 78′), Boselli, Díaz.

FC Barcelona: Valdés; Alves, Piqué, Puyol, Abidal; Xavi, Sergio Busquets (Touré, 78′), Keita (Pedro, 45′); Messi, Ibrahimovic és Henry (Jeffren, 82′).

Gólok: 0-1, Boselli (37′), 1-1, Pedro (88′), 1-2, Messi (109′).

A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Pedro Rodriguez

Beállása után azonnal segítette csapata támadásait, és ugyan volt helyzet, amit elhibázott, döntõ pillanatban helyén volt a szíve. Pedro megmentette csapatát a vereségtõl, és az õ fejesének volt köszönhetõ a késõbbi fordítás is.

A legenda születése, az elsõ klub-vb cím megszerzése és a töménytelen mennyiségû emóció képekben is – Galéria!