Siker félgázon, ritmus nélkül: 0-2

Gól Henrytól és Ibrától | Roppant gyenge 90 perc Jerezben

Két gól, három pont, és semmi több. A Barcelona talán a legrosszabb meccsét játszotta a 2009-2010-es idényben eddig, a Liga utolsó helyezettjének otthonában ugyanis játékban messze alulmúlta önmagát, és csak annak örülhet, hogy sikerült két gólt szereznie a második félidõben Henry és Ibrahimovics révén. A játék színvonalát és a teljes ritmustalanságot azonban jobb minél elõbb elfelejteni, és szombatra már egy másik Barcelona szükséges La Corunában a három pont érdekében. A 15. fordulóból elõrehozott bajnokit ezzel együtt abszolválta a Pep-Team, ami minden körülményt figyelembe véve örömteli.

A nyögvenyelõs gyõzelemrõl készült fotók – Galéria!

Az elsõ félidõ kivételesen gyenge játékot hozott, nem csak azért, mert alig akadtak helyzetek, hanem mert a tempó is a különösen lassúra sikerült. A Xerez számára természetesen nem okozott gondot, hogy nem kell túlságosan erõs iramot tartani, de a Barcelona a maga ritmustalan játékával szinte teljesen veszélytelen maradt, és csak egy-egy pontrúgásban, vagy váratlan egyéni megoldásban bízhatott a góllövést tekintve.

A csapat persze különösen tartalékos volt ezúttal, hiszen a támadósorban Henry mellett Bojan Krkics és Pedro játszott, amit alaposan meg lehetett érezni, ugyanis alig akadt olyan helyzet, ahol jól meg lehetett volna játszani a támadókat. A középpályán ugyan ott volt Xavi, Keita és Touré, sokat nem tudott segíteni egyikük sem ebben a helyzetben. A Barcelona elõtt akadt egy jelentõsebb Henry helyzet a 25. percben, amit a francia ballal fölé lõtt a tizenhatoson belülrõl, majd a 39. percben talán még nagyobb lehetõség Touré elõtt egy Xavi beadást követõen, de az elefántcsontparti néhány méterrõl nem fejelt, hanem testtel ért a labdához, amit így könnyen megkaparintott Renan kapus. Összességében borzasztóan unalmas elsõ negyvenöt percet nézhettek végig a nézõk a Chapínban, és úgy tûnt, hogy a Barcelona csak akkor érhet el számára pozitív eredményt, ha alaposan változtat a játékán a továbbiakban.

A második félidõ elõtt ennek tükrében sem cserélt Guardiola, de a gólra így sem kellett sokat várni. A második félidõ elsõ percének végén Maxwell jutott el az alapvonalig a baloldalon, ügyesen kivárt a beadással és az érkezõ Henry fejelte be aztán a rövid saroknál a brazil labdáját. 0-1! Roppant fontos gól volt, ami nyugalmat adott a Barcelonának a továbbiak elõtt. Igaz, a mutatott játéknak érthetõen nem tett sok jót a találat, hiszen így nem került kényszerhelyzetbe a vendég együttes.

Pep Guardiola ezzel együtt már bekészítette cseréit, érkezett Pedro helyett a friss aranylabdás Leo Messi, majd Krkics helyett Ibrahimovics. A két csere dacára a Xerez nem adta föl a gólszerzés lehetõségét, és idõrõl idõre néhány veszélyes lehetõséget kivívott magának, még ha a meccs irányítását tekintve a Barcelona végig uralkodó maradt.

Akadt lehetõsége a második gól megszerzésére a Barcelonának is, egy szöglet után Márquez alig maradt le Ibrahimovics megcsúsztatott labdájáról, és Iniesta beállásával további lehetõségek adódtak a támadásvezetést tekintve. A hajrában aztán egyre több lehetõsége volt a mangó színû mezben pompázó vendégeknek, és többen is lezárhatták volna a csatát. Leo Messi kapufát lõtt Iniesta labdaszerzését követõen a 90. percben majd egy percre rá éppen Iniesta hibázott el egy ziccert Ibra zseniális középre adását követõen. Azt valószínûleg csak maga Iniesta tudná megmondani, hogy hogyan lõtt 3 méterrõl az oldalhálóba… Jött azonban a 93. perc, amikor Messi ugratta ki a pálya közepén helyezkedõ Zlatant, a svéd már észnél volt, a kifutó Renan kapus felett látványos emeléssel próbálkozott bokából, és nem is tévesztett célt: 0-2!

A Barcelona azonban csak ezzel az Ibrahimovics találattal tudta lezárni a mérkõzését a sereghajtó otthonában, ami nem túlságosan hízelgõ rá nézve. Kell mondani, hogy az elmúlt hónapok egyik leggyengébb teljesítményét mutatta most a Barça, melynek óriási javulásra van szüksége, ha nyerni szeretne a Riazorban is szombaton este a Depor ellen. És illik fölhívni a figyelmet arra is, hogy az idegenbeli mérkõzéseken egyre inkább stabilizálódik egy olyan játékfelfogás a Barcelonánál, ami hosszú távon nem biztos, hogy eredményre vezet…

Xerez – FC Barcelona: 0-2 (0-0)
Jerez, Chapín
17.584 nézõ
Vezette:
Velasco Carballo

Xerez: Renan, Bergantiños, Leandro, Francis, Mario Bermejo, Víctor Sánchez (Armenteros, m. 73), Orellana, Carlos Calvo (Antoñito, m. 56), Casado, Aythami és Keita.

Barcelona: Valdés, Dani Alves, Márquez, Csigrinszkij, Maxwell – Touré Yaya, Xavi, Keita – Bojan (Ibrahimovic, 66’), Henry (Iniesta, 82’), Pedro (Messi, 54’).

Gólok: Henry (46’), Ibrahimovics (93’).

A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Maxwell Andrade

Amennyire a Clásicón bõven akadtak jó teljesítmények a Barcelonában, most annyira nem villogott senki az együttesbõl. A csereként beállt sztárok közül Ibrahimovics volt a leginkább meggyõzõ, az egész meccset tekintve viszont a gólpasszt jegyzõ, és egyébként is aktív Maxwellt emeltük ki minden további dicséret nélkül.