Döntött a Zlatan-tényezõ: 1-0!

Kemény Real Madrid | Döntõ Ibra-gól | Kiváló második félidõ

Új élete legjobb meccsét játszotta a Real Madrid, de ez sem volt elegendő számára a Camp Nouban, köszönhetően a Barcelona kiváló második félidei játékának, Zlatan Ibrahimovic góljának, és Ronaldóék pocsék helyzetkihasználásának. Az első félidőben jobban játszó trónkövetelõ Real Madrid nem tudott élni a néhány helyzetével, a második játékrészben pedig már nem is Victor Valdés, hanem a Barça védői állták útját a vendégtámadásoknak. Ekkor már visszaállt a világ rendje, a Barcelona irányított, gólt szerzett, és nem veszítette el a kontrollját a meccs felett azt követően sem, hogy emberhátrányba került Busquets kiállítása után. A Real Madrid az elmúlt fél év legjobb meccsét játszotta a maga szempontjából, de egy góllal jobb volt, és a mutatott játék alapján megérdemelten volt jobb a címvédõ FC Barcelona.

// Nézd meg a mérkõzés összefoglalóját videón!

Kár lenne persze tagadni, hogy a Real Madrid alaposan megnehezítette Xaviék dolgát, különösképpen az elsõ félidõben, amikor nemcsak több helyzete volt, hanem meg is tudta fojtani a Barcelonát idõszakosan. Ez az állapot viszont nem mutatkozott tartósnak, és a csapatjáték diadalmaskodni tudott a második negyvenöt percben.

Az elsõ félidõ közel sem hozott olyan játékot, amit talán sokan remélhettek, és különösképpen a Barcelona hívei nem szórakoztak felhõtlenül. Tény, ami tény, a Real Madrid nagyon szervezett védekezéssel és gyorsabb játékkal próbálkozott a Camp Nouban nem is eredménytelenül. A Barcelona ugyanis sok hibát vétett a csapatjátékban, a labdajáratása lassúnak és kiszámíthatónak bizonyult, ami sok eladott labdához vezetett.

A meccs elsõ negyedórájában még a Barça dominált, de a késõbbiekben a Real Madrid is meg tudta szerezni magának a labdát, és sokszor ügyesen meg is tartotta. Ennek eredményeként az alaposan elõretolt hazai védelem több esetben kellemetlen pillanatokat kellett, hogy átéljen, és a 20. percben Kaká elõkészítése után Cristiano Ronaldo került tiszta ziccerbe, Victor Valdés lábbal mentett óriásit.

Egy perccel késõbb fordított volt a szereposztás, és Kaká került volna nagy helyzetbe, ha a kapujából nem robbant volna ki idõben Valdés. A 27. percben egy kiváló labdajáratás után Marcelo találta magát tiszta lövõhelyzetben a kapu elõtt, de addig várt, amíg Puyol blokkolta a próbálkozását. A játékrész utolsó negyedórájában a Barcelona meg tudta szilárdítani az állásait, de támadásban továbbra sem tudott jelentõsebb eredményt felmutatni, hála a Real Madrid hiperaktív védõmunkájának.

Egy szó, mint száz, a Barça nem lehetett elégedett az elsõ félidõvel, hiszen a Madrid nem csak közelebb állt a gólhoz, sok tekintetben meg is tudta állítani a Pep-Teamet.  A szünetben ezzel együtt még nem cserélt Guardiola, csak elküldte melegíteni néhány játékosát, köztük Zlatan Ibrahimovicsot is.

A Barcelona pedig úgy futott neki a második negyvenöt percnek, ahogy kellett is, sokkal nagyobb odafigyeléssel, még jelentõsebb labdabirtoklási fölénnyel. A Real Madridnak a játékrész elején még momentumai sem nagyon voltak, ráadásul a már említett Ibrahimovics pályára lépett az 51. percben Henry helyére. Öt perccel késõbb jött is az ítélet a svéd lábából, mert egy hosszabb támadásvezetés után Daniel Alves adott középre a jobb oldalról, érkezett lendületbõl Ibra, és hat méterrõl, ballal óriási gólt lõtt a jobb sarokba. 1-0!

A lendületes kezdés tehát vezetést ért, és ezt követõen is tartotta az állásait a Barcelona, ám Sergi Busquets a 62. percben egy indítást kézzel állított meg, amiért jogosan megkapta a második sárga lapját, a Real Madrid pedig emberelõnybe került. Ez az elõny ugyanakkor nem bizonyult olyan nagy jelentõségûnek végeredményben, mert a Barcelona ezt követõen is domináns szerepben maradt, birtokolni tudta a labdát, és nem szorult be a kapuja elé. Nem sokkal késõbb mindkét oldalon cserék következtek, Manuel Pellegrininek le kellett hoznia Cristiano Ronaldót, akinek pihennie kellett, Guardiola pedig a középpályát frissítette Touré beállításával Keita helyett.

A Real Madrid elõtt papíron megvolt a lehetõség, hogy egyenlítsen, hiszen emberelõnyben játszhatott, és bõven lett volna ideje is, ám ekkor már a Barcelona nem engedte át a karmesteri pálcát. A fõvárosiaknak ugyan voltak veszélyes támadásai, de ezek többnyire Piqué vagy Puyol lábáig jutottak, mert a Barcelona középsõ védõ kettõse bravúros mentések sorát bemutatva semlegesítette a vendég akciókat.

Az idõ múlásával a Barça a legjobb barátjához, a labdához fordult segítségért, hogy ölni tudja az idõt, és ezt olyan jól csinálta, hogy a Real Madrid játékosai sok esetben emberelõnyben is keresték a játékszert. Az utolsó percekben Leo Messi még egy óriási helyzetet elhibázott egy az egyben Dani Alves átadását követõen Casillasszal szemben, de ennek már nem volt jelentõsége.

A Barcelona végül 1-0-s állással be tudta fejezni a szuperrangadót, mely sokkal nehezebbnek bizonyult a vártnál. A Real Madrid bizonyította taktikai érettségét, rendkívül szervezetten védekezett az elsõ félidõben, amikor több helyzete is volt. A második félidõben ugyanakkor a Barcelona demonstrálta játékbeli fölényét, miután még emberhátrányban is többet tudta tartani a labdát, ezzel megfosztva a vendégeket az állandó támadások lehetõségétõl. Gyõzelmével a Pep-Team visszakerült a tabella élére, két ponttal megelõzve a Real Madridot.

FC Barcelona – Real Madrid CF: 1-0 (0-0)
Barcelona, Camp Nou
97.132 nézõ
Vezette:
Unidano Mallenco

Barcelona: Valdés; Alves, Puyol, Piqué, Abidal, Xavi, Sergio Busquets, Keita (Touré Yaya, 66’), Messi, Iniesta és Henry (Ibrahimovic, 51’).

Real Madrid: Casillas; Sergio Ramos, Pepe, Albiol, Arbeloa (Raúl, 75’), Lass Diarra, Xabi Alonso, Kaká, Marcelo, Cristiano Ronaldo (Benzema, 66’) és Higuaín.

Gól: 1-0, 56’: Ibrahimovics.

Sárga lapok: Arbeloa (34’), Albiol (41’), Pepe (69’) és Marcelo (79’) Sergi Busquets (50’, 63’) és Lassana Diarra (48’ és 90’).

Kiállítva: Busquets (63’), Lassana Diarra (90’).

A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Carles Puyol

Bár nem ez volt az évtized legjobb Clásicója, sok jó teljesítményt ki lehetne emelni mindkét oldalról. Választásunk azért esett Puyolra, mert a Barcelona kapitánya számos olyan mentést bemutatott, amelyeken a meccs is elúszhatott volna a gránátvörös-kékek szempontjából. A csapatkapitányon kívül még külön kiemelésre érdemes a Barçából Gerard Piqué, és a gyõztes gólt szerzõ Zlatan Ibrahimovics is.