Válogatott körkép

Jól játszó spanyolok, szerencsés franciák és magabiztos „Elefántok”

Az utolsó válogatott mérkõzésekre kerül sor a jövõ évi, dél-afrikai világbajnokság elõtt, így a mostani mérkõzések után májusig minden hétvégén rendeznek majd bajnoki fordulót. A Barca-játékosok azonban még nem gondolhattak erre a meccseik elõtt, hiszen a franciáknak például egy rendkívül nehéz pótselejtezõt kellett abszolválniuk Írországban, míg az ukránok a 2004-es Európa-bajnok görögökhöz utaztak. A többiek viszont már barátságos vagy tét nélküli meccsekre voltak hivalatosak, és Messi kivételével mindannyian gyõzedelmeskedtek is válogatottjaikkal.

A mai, szombati napon európai pótselejtezõkön, afrikai selejtezõn és barátságos mérkõzéseken voltak jelen a Barcelona sztárjai. A spanyolok 2-1-re verték a Messivel felálló argentinokat, az ukránok Csigrinszkij nélkül játszottak döntetlent a görögökkel az európai pótselejtezõk odavágóján, a brazilok pedig megverték az angolokat 1-0-ra Dohában. Továbbá pályára lépett még Touré Yaya az elefántcsontparti csapattal, és nyert könnyedén 3-0-ra Guinea ellen.

A spanyolokra nincs szó: 2-1-es gyõzelem Argentína ellen

Habár az eredménybõl nem következne a fenti, nagyon is pozitív jelzõ, a játék képébõl már teljesen jogosak a dicsérõ szavaink. A spanyolok végig a kezükben tartották a meccset, és a „Barca-motorral”, azaz mind az öt katalánnal kezdõ hispánok szinte a játék minden aspektusában felülmúlták az ’Albicelestét’. A vendégeknél Messi is kezdett, és õ is szerezte az argentinok egyenlítõ gólját tizenegyesbõl a találkozó 60. percében, ám összességében nem tudott kiemelkedni a tudását valahol elhagyó, és Maradona ténykedése alatt azt eddig még meg sem találó dél-amerikai együttesbõl…

Touré végigjátszotta a mérkõzést: 3-0

Elefántcsontpart válogatottja 3-0 arányban felülmúlta Guineát az afrikai selejtezõcsoportjának utolsó fordulójában. Az „Elefántok” már korábban bebiztosították a 2010-es vb-n való részvételüket, ám ezzel nem foglalkoztak, és szórtak egy sima hármast a gyengébb kvalitású ellenfelüknek. Touré egyébiránt végigjátszotta a találkozót, és a beszámolók szerint hozta a tõle várható, finom megoldásokat a középpályán.

Unalmas döntetlen Görögországban Csigrinszkij nélkül: 0-0

Egyetlen egy percet sem játszott a Barcelona ukrán hátvédje, Dmitro Csigrinszkij nemzeti együttesének Görögország elleni, idegenbeli pótselejtezõjén. Az ukránok egy rendkívül unalmas és már-már eseménytelen meccset játszottak a 2004-es Európa-bajnokkal, így a gól nélküli döntetlen mindenképpen egy sokkal élvezetesebb és izgalmasabb ukrán visszavágót ígér.

Nilmar már eldöntötte, mikor Alves beszállt: 1-0

Brazília 1-0-ra legyõzte Angliát a két együttes Dohában megrendezett barátságos mérkõzésén, miután a ’Selecao’ a második félidõ elején Nilmar csodálatos fejes góljával megszerezte a gyõztes találatot. A mérkõzés nagy része brazil fölénnyel telt, és az egygólos differencia még talán az angolok számára hízelgõ, hiszen a brazilok Lúció révén a mérkõzés vége felé még a kapufát is eltalálták.

Alves egyébként nem volt a kezdõk között, és csak az utolsó 30 percre szállt be, ám akkor aktivizálta magát, és egy-két szép megmozdulással, illetve egy életerõs lövéssel jelentkezett.

Fél lábbal már Dél-Afrikában a franciák: 0-1

Óriási lépést tett a jövõ évi kontinensviadalra való kijutás felé az Henryt és Abidalt végig a soraiban tudó Franciaország, miután a gallok Dublinban gyõzték le 1-0-ra Írországot. A 90 perc egyébként nagyrészt kiegyenlített volt, helyzetek voltak itt is, ott is, és habár mindkettõ kapu elõtt kimaradt jó pár nagy ziccer, Anelka megpattanó lövése utat talált a hálóba a 78. percben.