A City a Chelsea-t idézte a Gamperen: 0-1

Peches Barcelona, jól bekkelõ vendégek

Meglepetésre a Manchester City nyerte a 2009-es Gamper Kupát, mert szerdán este 1-0-ra gyõzni tudott a Camp Nouban a Zlatan Ibrahimovics bemutatkozását is ünneplõ Barcelona ellen. Guardiola fiai a meccs jelentõs részében nagy nyomást helyeztek a City kapujára, de az elsõ félidõben esett Petrov gól, illetve az angol gárda szinte tökéletes védekezése végül elég volt arra, hogy a kicsit szerencsétlen napot kifogó gránátvörös-kékek ne tudjanak nyerni.

Nézd meg a mérkõzésrõl, illetve az elõtte megrendezett rendezvényekrõl készült legjobb fotókat – Galéria!

Az elsõ félidõben még aránylag tartalékos összeállításban küldte pályára csapatát Pep Guardiola, Messi, Ibrahimovics, Henry, Alves, vagy éppen Piqué is a padon kezdett, Xavi a lelátóra szorult kivételesen. A talán túlzott tartalékolásnak meg is lett az eredménye, még akkor is, ha szinte a teljes játékrészben a különleges mezükben pompázó hazaiak támadtak, és a labdát 70 százalékban birtokolták is.

A kezdeti nagy lendület azonban nem hozott eredményt, a City alapvetõen jól védekezett, a Barca saját nevelésû támadósorában pedig nem volt elég átütõerõ. Bojan, Pedro és Jeffren ugyan néhány jó megoldást és egy kapufát a maga javára írhatott, de a csapat legjobbja az elsõ játékrészben az a Touré volt, aki ezúttal elõretoltabb középpályást játszhatott, és ez a szerepkör meg is felelt neki.

A túl sok mindent nem alkotó City aztán a 27. percben a mélységbõl meginduló Petrov révén megszerezte a vezetést egy villámgyors kontratámadás végén, és ezt követõen is hiába támadott a Barcelona, néhány helyzetet leszámítva a kék mezesek védelme stabilan állt a lábán, és a döntõ, utolsó passzok, végletekig kidolgozott támadások hiányoztak.

A szünetben azonban jöttek a közönség által is már nagyon várt cserék, beállt többek között Ibrahimovics, Messi, Alves és Keita is, a támadóhármasból csak Jeffren maradhatott pályán, õ sem sokáig, mert hamarosan beállt helyette Gai Assulin. A cserékkel a Barcelona természetesen azonnal támadni kezdett, és érdekes módon éppen Assulin volt roppant aktív a baloldalon.

A City ellenben a folytatásban is meg tudta fogni a Barcelona akcióit, és nagyon hiányzott a hazaiaktól egy olyan középpályás támogatás, amit Xavi vagy Iniesta tud nyújtani általában.

Helyzetekbõl ettõl függetlenül sem volt hiány, és ha kicsit is nagyobb szerencséje van a Barcelonának, úgy kiegyenlíthetett volna, vagy akár még gyõzhetett is volna. A 70. percben Dani Alves óriási bombája már a második kapufát hozta a konyhára, majd egy perccel késõbb Ibrahimovics került elõször helyzetbe, ám gyenge megoldást választott, és Given védeni tudott. Öt perccel késõbb újfent lövéssel próbálkozott a svéd, ezúttal már a tizenhatosról, ismét eredmény nélkül.

A 83. percben Messivel játszott össze a középcsatár, de a szöktetése egy hajszállal hosszú volt a csapatkapitányként mûködõ Messi számára. A ráadás perceiben még egy nagy rohamot indított a Barca, elõbb Ibrahimovics próbált sarokkal gólt szerezni, majd Thiago Alcantara elõtt volt gólhelyzet a tizenhatoson belül, végül Messi lõtt kapufát a tizenhatoson kívülrõl. Mindhárman gól nélkül maradtak.

A Barcelona gyakorlatilag végig támadta tehát a meccset, mégsem szerzett gólt, de a vereség ellenére nem keltett rossz benyomást, és több fiatal játékos is jó produkcióval rukkolt elõ. Külön illik kiemelni a második félidõben aktív Gai Assulint és Thiago Alcantarát, akik bátran vállalkoztak, bátrabban, mint több társuk a felnõtt keretbõl… A City gyõzelme természetesen kellemetlen meglepetés, de Xavi és Iniesta hiányában is bõven voltak lehetõségei a Barcelonának, csak némi szerencse hiányzott a gólokhoz.

FC Barcelona – Manchester City: 0-1 (0-1)
Barcelona, Camp Nou
94.123 nézõ
Vezette:
David Miranda Torres

Barcelona: Pinto; Montoya (Alves, 45’), Fontàs (Henrique, min. 65), Puyol (Bartra, 32’, Piqué, 65’), Maxwell (Muniesa, 65’); Sergio Busquets (Keita, 45’), Touré (Thiago, 45’), Gudjohnsen (Jonathan,  45’); Pedro (Messi, 45’), Jeffren (Gai, 56’) és Bojan (Ibrahimovics, 45’).

Manchester City: Given; Onuoha, Kolo Touré (Ben-Haim, 45’), Dunne, Zabaleta (Garrido, 65’); Weiss, Ireland, Barry (Etuhu, 70’), Wright-Phillips (Trippier, 80’); Petrov ésTévez (Bellamy, 65’).

Gól: Petrov (27’).