na hátha megjön az emberek kedve egy "rövid" délutáni kikapcsolódáshoz
Sátántangó
A csatát megnyerte, de a háborút nem !!! Mit akar egy Tarr Béla film a 421 percével velem szemben ?? szombat délben elkezdtem majd a kondi és a Real meccs és a Barca meccs utolsó 10 perce szakította meg. és most fejeztem be
A film 12 fejezetből áll, mert regényen alapszik, de nálam 3 részre lett bontva a film.
az első 2óra 11 percből állt. Tipikus magyarság jött át a képi világból -> szomorúság, komorság jött át amit a fekete-fehér kamerázás és az eső nagyon jól átadott. Továbbá Alfönd -> tanyák, faluk, szegénység volt látható. Sár és kosz mindenhol, omladozó falak. A legyek röpködésének a hangját is felerősítették ami pluszban jelezte a helyzetet. Tipikusan a régi korban lévő öregek férfiak akik ittak folyamatosan és dünnyögtek, oylan érzést keltett A doktor mint aki leszar mindent az egész életet. Ezt az ő része nagyon jól átadta. (
Ül az asztalnál és iszik, egy nővel kiabál és elküldi a p*csába majd összeesik a piától)
A második rész 2órás volt. Ez egy kicsit másabb volt itt előjön egy kis boldogság hangulat --> tánc és zenélés a kocsmában.
Ebben a részben jóval több volt az olyan jelenet ahol sokáig 1 képet kameráztak akár percekig is. A kedvenc és egyben legdurvább rész is itt volt. A kis gyerek szinte megkínozza a macskáját majd megmérgezi, de ezt még mindig tudják űberelni azzal, hogy utána sétálgat a halott macska tetemmel és még alszik is vele.
A harmadik rész 2óra 49perc. Ez számomra megint más hangulatot mutatott.
A háttér zenét felerősítették amivel talán a történet végét próbálták jelezni, vagy valamú új dolgot, mivel át sétáltak egy új helyre, ahonnan a városba vezet az út, ahol szerintem egy kicsit idegenül mozognak a szereplők a falu után. Egy kicsit olyan mintha "kétségbe esetten" próbálnák a nehezen megkeresett pénzüket megforgatni, egy "barát" segítségével akiben nem nagyon bíznak. A filmnek van egy fura nyomasztó hangulata is néhol, amit főleg az utolsó 15-20 percben éreztem a legjobban, és persze a zene is nagyon sokat segített abban, hogy ezt érezzem.
Nagyon jól használták a kamerát ! Ahogy ráközelítettek az ember arcára mikor beszélt, és ezáltal az egész arc mimikája látható volt. sokszor 5-10perces de fél órás jelenetre is volt példa a filmben. Lehet mondani vontatottnak meg unalmasnak de pl. a Sztalkernál jobban éreztem az unalmat és a vontatottságot pedig az jóval rövidebb film volt, bár azért 6 óra után kezdett elegem lenni . Művész filmnek kíváló! A kamerázás nagyon tetszett.
Viszont a történetet egyszerűen nem tudom felfogni teljesen, úgy jön le mintha nem is lenne, nekem inkább a képi világ beszélt. A történetet csak utána olvasással tudnám teljesen megérteni.
Akitől nem áll távol a művészi film azoknak ajánlani tudom. 1x érdemes neki esni.
szerintem a spoiler gombot nem kell használnom, mert nem az elmondottak lövik le a "poént" ezt látni kell csak úgy lehet átérezni az egész film hangulatát és képi világát. (és am is biztos vagyok benne, hogy nem sokan fogják megnézni)
A film inkább jobb volt mint rosszabb így
7/10-et megér nálam.