2009.07.30. 14:31:59
Húúú, na erre nehéz lesz reagálni, így ennyi részletben.
Katalán téma.
Miihii hozzászólásához nem tudok mit hozzáfűzni, teljesen egyetértek!
A határon túli magyarok helyzete sajnálatos, ne menjünk bele, hogy mi miért volt stb. De nekem ők is magyarok. Az egyik nem zárja ki a másikat. de ezen a fórumon miért jönne ki a hazafiság témája, a labadarúgással kapcsolatos topicokban? Másrészről beszélhetnénk itt mentalitásról (egy olyan ország pl. ahol fontosabb az, hogy melyik politikai párttal szimpatizálsz, mint, hogy milyen ember vagy, ahol a külföldiek seggét kinyalják, a magyarral meg ott csesznek ki, ahol tudnak, miközben egy híradó nem elég arra, hogy elmondják, hogy kik, hol loptak és mennyit stb.), de nekem senki ne mondja ebben az országban, hogy Magyarországgal foglalkozzak elsősorban, miközben azt hiszem, hogy sokkal jobban szeretem a hazát, olyanokkal szemben,akik ezt hangoztatják, pusztán azzal, hogy becsületes vagyok. De akkor is magyar vagyok (meg kolumbiai, de ez más téma, csak nem akarom megtagadni ezt sem), és érdekel a sorsa, ezt nem itt fejtem ki.
Viszont! sokunkat nem ismersz. Ez egy általános igazság, mi sem téged, én se őket, ők se engem (egy bizonyos mértékig azonban mégis, amennyit a fórum lehetővé tesz). Vagyunk olyan fanatikusok, de szerintem ehhez még fanatikusnak sem kell lenni, hogy elutazunk Barcelonába nyaralni, mert hát kedvenc klub, és akkor már az ottani tapasztalataid sokkal többet nyomnak a latba, felértékelődik minden. Nekem vannak katalán barátaim, akik generációk óta nagy nacionalisták, ők is hatással voltak rám. És őket nagyon szeretem, mint emberek.
Plusz néhány dolog:
A katalánok már Franco előtt is el akartak szakadni, mivel jóval korábban voltak már önálló nemzet. Ez egy azóta is húzódó kívánság.
Spanyolországnak valóban nem érdeke Katalónia elválása. Függetlenséget "csak" a baszkok és a katalánok akarnak, akik minden évben veresenyezve Spanyolország két leggazdagabb, legtermelékenyebb stb. tartománya (ők tartják el Andalúziát is).
Cantera!
Értem én mi a bajod Laporta ügyben! Ebben igazad is lenne, ha önmagában, lecsupaszítva nézed az eseményeket. Miután a sztárklubok látták, hogy elsősorban Pereznek köszönhetően (amúgy nem erre akarom kihegyezni, de az első hírértékű igazolásokat ő intézte) hogy meg lehet kérni egyes játékosok árát, a Barca előtt egyetlen lehetőség maradt. Ezekre az összegekre mindenki felkapta a fejét, ezek már őrült pénzek (a korábbi rekordok is azok voltak, de erre rátenni még egy lapáttal, hát sok ember csőrét bökte, mert azért elég durva is). Laporta pedig mutatott egy irányt, s szerintem ha lehetősége lett volna azt is követi. Csak adott volt a feltétel, hogy Eto'o megy, de, ha ilyen sztárt elküldünk, akkor hasonlóan magas szintű kell a helyére, az összes ilyennek az árát meg a Barca limitjén túl határozták meg. És azt gondolom, hogy Laporta a Rijkaard korszakban ezt vélte hibának: változtatni kell. Még a győztes csapaton is. Legalábbis akkor kellett volna. Most inkább azt választotta, hogy "csát csinál a szájából", de ezzel nem tudok egyetérteni. Azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy ez nem egy rendszeres dolog lesz, hogy most nem tudtak teljesen megmaradni az irányelvnél, de ilyet csak kivételes esetben, kivételes játékossal tesznek. És ebben látom a lényeget, a Barca kompromisszumos elvkövetésre kötelezte el magát, ebben néha benne van ez. De, hogy miért nyilatkozta előtte azt amit? Biztos vagyok benne, hogyha a megfelelő színvonalú csatárok közül egyetlen lett volna 40 millió alatt, akkor azt igazolják le.