palesz77 írta:....
Hát nem győztél meg.

A csapatérdek nálam mindig fontosabb mint az egyéni. Petr dolgaival sem értek egyet, de valószínűleg azért, mert nem ugyanazért ülünk le meccset nézni. Engem a taktika, együttes mozgás, a csapat érdekel, hatékonyság, pontosság. Ez a mai modern futball, lehet írni hogy gépies nem gépies, minden labdasport figurákról, begyakorolt elemek tucatjairól szól. Ez a kollektív játék lényege, amiben többen vagytok a pályán. Minden labdajáték erről szól, hogy ki tudja gyorsabban, hatékonyabban végrehajtani azokat az elemeket, amiket begyakorolt. Én ezért ülök le meccset nézni, hogy mi az, amit lehet belőle tanulni, mi az amit 1-1 csapat mozgásban, játékban, fegyelemben, passzban letesz az asztalra. Ráadásul pont egy Barcelona-val kapcsolatban jön ez fel, ahol már a gyerek, aki kettőt tud lépni is egy rendszert próbál megtanulni...Ha arról beszélnénk, hogy ad hoc játék lenne még el is fogadnám, de a klub pláne a rendszert és annak tökéletességét sugallja, ami persze mindig változik, de pont Barcelona-ban nagyon fontos a taktika. Rendben, hogy Neymar más, mert őt hoztuk, de én nem is írtam rá egy rossz szót sem. Jól illeszkedett be, én csak azt írtam, hogy tavaly voltak időszakok, mikor már hozott egy olyan érett játékot, amit állandósítani kéne és amire a csapatnak nagyobb szüksége lenne.
A góljai megvannak, de ott volt példa Bale-Hazard, a kettő közül utóbbi van jobb formában mégis előbbinek ha jól rémlik jobb szezonja volt tavaly. Ha en bloc nézzük a dolgokat és tesszük is helyesen, akkor hiába írjuk, hogy Robben életben nem rúgott annyi gólt, ez igaz is, de nálam ő pl elit szint. Mert mezőnyben, kapu előtt célratörő és kíméletlen.
szerk: még a futballra visszatérve, semmiféle elgépiesedés nincs Egyszerűen a játék annyit változott az utóbbi 10-20 évben, s fejlődött, hogy még nagyobb hangsúlyt kapott a csapatjáték. Megnőtt az iram, a képzettség is megnőtt (meglehet nézni, hogy ma már egy védőnek milyen szerepkörei vannak pl a pályán) és a taktikai repertoár is kiszélesedett. Régen mi volt? 4-4-2, klasszikus 10-es poszton egy emberke, aki "elosztogatott", elől befejező csatárok. Ma mi van? Kezd eltűnni a befejező csatár poszt, mert nincs rá szükség. Univerzális, gyors szélső játékosoké a jövő. Ma már van 76 féle felállás, s meccsek közben, de még támadások közben is váltogatják egymást. Anno Ferguson húzott egy olyat, hogy megcserélte a két szélsőt egy jó 20 éve, és hú mekkora szenzáció volt, ma mi van? Egy támadáson belül cserélik a helyüket a szélsők...Na csak pár példa mennyit fejlődött és fejlődik a játék. Ma olyan játékos kell, aki sokat fut, gyors, jól játszik kis területen, kapu előtt veszélyes és pontos. Taktikailag fegyelmezett és több poszton bevethető. Ma már igazán posztok sincsenek (nem csak a befejező tűnik el, de a klasszikus 10-es poszt is, lassan a vkp is), mert minden csapat arra törekszik, hogy együttesen támadjon és védekezzen és a játékosok cserélgessék a helyüket. Még egy jó 10-15 évvel ezelőtt is simán meg lehetett élni azzal, hogy ha valakinek volt egy jó bal lába vagy jobb lába. Ma már ez kevés, kétlábas játékos kell minden posztra, mert 1-2 érintő a játék.