Rewolution5 írta:...
Az én véleményem az, hogy is-is. Nyilván, ahogy a szépségért is, a tudásért is meg kell szenvedned. Szerintem előny az, hogy - jó esetben - tágul a látóköröd a főiskolán/egyetemen - sok tapasztalatot szerzel, élményeket, embertípusokat ismersz meg, stb.
Sok gyakorlati haszna viszont szerintem nincs, olyan szempontból, hogy ahol elhelyezkedsz, valószínűleg úgyis betanulod azokat a folyamatokat, melyeket végzel.
Ezen felül fizetésnél mindenképpen figyelembe KELL venni azt, hogy kinek milyen papírja van, így, míg a diploma lehet előny, nem biztos, hogy felvesznek olyan embert, akinek már 3 mesterképzése van, mert ahelyett egy alapszakosnak talán kevesebbet kell fizetni. (Ezek a dilemmák elvésznek, ha szakmát tanulsz, és elmész maszekban víz-gáz-villany szerelőnek, mert arra mindig lesz kereslet, és magad ura vagy. Ha nem lenne meg a gát az emberekben, hogy "degradáló" a kétkezi munka (nem találtam rá jobb szót) , akkor jóval többen csinálhatnák. Adoott egy társasház, ha abban laksz, már meg van a 10-20 lakásos minimum ügyfélköröd. Ők tovább ajánlanak és már viheted is haza a nagy lét.)
A honvédségnél viszont kifejezett előnyt jelent én úgy látom. Mindennél meg van adva, hogy mennyit kell rá adni. Tehát egy érettségisnek, annak, akinek van már nyelvvizsgája, stb. Minden papír kicsit emel az amúgy nem valami fényes fizetésen.
Összegzésül: Minden attól függ, hogy mit szeretnél kezdeni az életeddel. Ha semmi ambíciója nincs az embernek, azzal nem sok mindent lehet kezdeni. Akinek meg van, az mindkét "ágban" meg tudja csinálni a szerencséjét szerintem.