2015.07.03. 22:01:43
Tudom, hogy a Laporta topicban is téma, de szerintem itt a helye igazán.
Én vagyok az egyetlen aki szerint nincs semmi drámai gond az utánpótlással?
Tény, az utóbbi időben kevesebb szerep hárult a saját nevelésekre, de ettől nem dölt össze a világ. Az volt az irreális, amikor csak saját nevelésekkel álltunk fel(Talán a Levante ellen?). Ez nem egy tartható forma és ezzel nem is kellene, hogy baj legyen. A keretben így is jelentős mennyiségű saját nevelés van. Tény az is, hogy az utóbbi időben közvetlen a B csapatból senki sem tudott megragadni. De reális az, hogy a világ egyik legjobb klubjában, ahol minden posztra két klasszis jut, csak úgy jöjjön egy fiatal a B-ből és elsőszámú legyen? Egyáltalán nem az.
Vagy akkor éljenek a sajátnevelések és akkor Pedro kezdjen Suarez vagy Neymar helyett egy BL döntőben? Ugye, hogy ugye. Olyan eredmény kényszer van a csapaton, hogy ez nem megvalósítható. Minden posztra klasszisok kellenek és nem lehet elegendő játékpercet adni a fiataloknak. Persze a mostani vonal sem jó, hogy év végére egyáltalán nem jutott játékperc Batrának akár vagy az ifiknek. De ez meg abból fakad, hogy Lucho-n akkora volt a nyomás, hogy nem tehette meg, hogy kísérletezik. De szerintem a jövőben ez javulni fog, már nyugodtabban irányíthat.
Anno egy Xavi is vagy egy Puyol is azért debütálhatott, mert nem volt ilyen bivalyerős keret és odaértek. Ma már eredmény kell, tény, a balansz elcsúszott, de közel sem annyira mint amennyire fel van fújva.
Vissza kanyarodva az utánpótláshoz. Az utóbbi időben nem volt aki annyira meghatározó lett volna, hogy rögtön klasszist kiáltson rá bárki. Nem elvárás, hogy Messik jöjjenek ki, de még Sergio Roberto-k sem. Csak nézzük meg, hogy évente - hasra ütésre - 200 játékost hoznak szóba a Barcával, mint lehetséges igazolás, annak 70%-át nem tekinti a fórum "barcaszintnek" akkor mennyi az esélye, hogy pont egy rutintalan ifista megragad és Busquets előtt kezd, mikor arra a posztra van még egy Mascherano és Sergi Roberto is. Egyszerűen egy csúcsra járatott csapat, nem játszótér ahol mindenkit be lehet dobni a homokozóba, csak mert volt két jó meccse a B-ben. Persze rossz, hogy ígéretes játékosokat veszítünk el, de ez teljesen törvényszerű. Valamiért mégsincs meg bennük az a plussz amitől akár Lucho vagy más 100 ember hinne bennük.
Attól, hogy valaki ígéretes egész ifi pályafutása alatt és végigjárta kiválóan a ranglétrát, még nem garantálja, hogy megállja magát a legfelső szinten és aligha van a Barcánál magasabb szint. Deulofeu tökéletes példa, zseniális tehetség, de fejben gyenge, később még lehet belőle bármi, de el kellett engedni egy opcióval és ennyi. Sosem értem azt a vonalat amikor valaki megnéz két Barca B meccset és innen megitéli, hogy márpedig ő neki esélyt kellene adni. Ez nem így múködik.
A problémák:
Ahogy a klub hírneve is megcsorbult a botrányok miatt úgy a La Masia is a transferban miatt, ezen kell javítani.
A B csapat kiesése nem probléma, voltak már a negyedosztályban is, nem dől össze a világ. A Guardiola - Tito idejében működtetett rendszert vissza kell hozni. Kell a keretbe pár rutinosabb felnőtt játékos, akik vezénylik a csapatot és tanulhatnak tőlük az ifik.
Amiben fontos lenne javulni, az a meglévő fiatalok jobb értékesítése. Sokan mennek el aprópénzekért, ezen változtatni kell. Az utóbbi időben mutatott kölcsönadások viszont jó irány, aki már kinőtte a B-t, de még kevés a nagcsapathoz, de ígéretes, azt kölcsön kell adni. Még ha később nem is kell, akkor is jobb áron lehet esetleg eladni.
Még a végére kitérnék azért arra is, hogy nem lehet feltétlen ezt a vezetősérge fogni, mert egy ciklus alatt nem lehet csodát tenni. Isten őrizz, hogy én védjem a Rosell-t és a bagázsát, de ne mondjuk már, hogy tönkre tette az utánpótlást csak mert nem váltotta meg senki a világot az ideje alatt.
A hibákat és az összevissza fogalmazást nézzétek el a péntek estének.