Emlékeztek? A Pep korszakban végig jellemző volt 2 - nem szakmai, hanem mentális - hiba a csapatnál, amit nem igen tudott kezelni Guardiola sem: 1. A válogatott összetartások után rendre pontvesztések következtek (vereség vagy döntetlen), ritkán történt másképp! 2. Január derekán mindig jött egy formahanyatlás, amely sokszor február közepéig tartott, és nem 6, hanem akár 9 pontos veszteséget is hozott! Gyakran kis és közép csapatok ellen hullajtottuk ezeket a pontokat! Ez a mindent megnyerő években is így volt! Sőt továbbra is szeretném felhívni mindenki figyelmét arra, hogy Pep első Classico-ján vért izzadva voltunk csak képesek nyerni a 1 góllal a Camp Nou-ban! Egy jóval gyengébb Real ellen, mint a mostani, egy az akkori meccs után néhány hónapon belül 6 kupás Barca, az a Barca, amelyikről azóta is ódákat zeng a szakma és mi is! Sőt a 6 kupás Barca több gólt kapott, és valamivel kevesebbet lőtt a bajnokságban, mint az azt követő években egyszer-kétszer; de akkor lett 6 kupás és nem máskor... Pep érkezésével sem változott nagyobbat a játékosállomány, mint most LE érkezésével, mégis sikerült az, amit mindenki ismer! Ezekkel a példákkal csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy a Pep Team sem volt hibátlan, mentális téren pláne nem, és mégis világverő volt, ill. azt, hogy még nagyon a szezon elején vagyunk! Bízzunk LE sikerében, ne írjuk már most le őt! A habitusa, a győzelmekhez vezető útról alkotott képe nagyon hasonló Guardiola-éhoz, és Pep-nek sem volt a megítélése ebben az időszakban még semmivel sem jobb...
Egyébként azon szerintem érdemes elgondolkodni, hogy amikor Messi abban a pozícióban játszott, hogy a csapat szinte minden gólt vele lövetett, az a csapatnak vagy Messi-nek hozott több eredményt!? Ha megnézzük azokat az szezonokat, ahhol Messi-re hárult egyedül a gólfelelősi pozíció, azokban rendre azt látjuk, hogy kevesebb kupát nyert a csapat, de Messi több gólt lőtt! Érdekes az is, hogy a csapat akkor is rengeteg gólt lőtt egy szezonon belül, ha essi volt egyedül a gólgyáros, a többi csatár pedig jó, ha lőtt annyit, mint Iniestáék! Amikor a többi csatár is gólerős volt (nem mindent Messi-vel akartak rúgatni), akkor sem lőtt a csapat összességében sokkal több gólt, de a megoszlás egész más volt a játékosok között. Amikor Eto és Henry is ontották a gólokat, vagy éppen Villa és Pedro, akkor több játékosunktól tartott az ellenfél, mint az előző években, ahol csak Messit kellett megfogni, a többiektől pedig - ugyan nem rossz arányban - de csak esetleges gólszerzésre kellett, hogy számítson az ellenfél! Tudom, hogy ezzel senkinek semmi újat nem mondtam, hisz mindenki tisztában van már régen azzal, hogy nem csak egy góllövő kell a csapatba. DE gondoljunk bele, hogy ha Suarez és Neymar is rettegett gólvágóvá válik, nemcsak azt nyerjük velük, hogy több játékosunk lesz újra ,aki meccseket eldönteni képes, hanem azt is, hogy a középpályásaink végre újra azt csinálhatnák, ami a feladatuk, amihez a legjobban értenek: szerveznék a játékunkat, és igazi szűrőként funkcionálnának, nem gólokkal erőlködnének, mert a csatár képtelen berúgni és helyzetbe kerülni! Ennek csak az az eredménye, hogy koncentrációt veszít a középpálya a labdatartásban és a védekezésben! Tehát összességében lehet, hogy furcsa lesz a véleményem, de én a csatároktól várom a legnagyobb és tartós változást! Henry, Eto és Messi, ill. Messi, Villa és Pedro korábban megoldották, most van Messi, Suarez és Neymar (nem rosszabban csengő névsor). Oldják meg! Akkor a középpálya is tenni fogja a dolgát! Egyébként a jelek szerintem nem rosszak: Messi és Neymar már kezdetek egészen jól összejátszani, jöttek is a gólok, most még beveszik Suarezt a játékba, és megmutathatják, hogy csapatjátékosok ők is!
Elnézést, megint hosszú lett...