2014.04.10. 08:31:31
Na. Először is gratula az ellenfélnek, nem semmi, ahogy egyben van ez a team. Nem értek egyet azzal, hogy a leggyengébb ellenféltől kaptunk ki, a jelenlegi ATMA szerintem a PSG-nél és a MU-nál is jobb csapat. És nem csak azért, mert a kohézió Simeonénak köszönhetően annyira magas, hanem mert klasszis játékosok is játszanak ott. Top kapusuk van, a védelemben talán Godinon kívül mindenki elférne úgynevezett nagyobb csapat kezdőjében, középpályán szintén, a Villa - Costa duó meg alap kezdő lenne a válogatottban, ha két csatárral játszana VDB. Ehhez hozzájön az argentin edzőn kívül hazai pályán egy olyan közönség, ami mögött a Nou Camp önmagát színházban érző, üldögélő publikuma elbújhat egész nyugodtan. Összességében tehát van egy irigylésre méltó emberke a padon, plusz nagyon jól igazoltak/igazolnak, amit mi kb. 2 éve nem tudunk elmondani, és hála a vezetőségnek úgy néz ki, hogy további 2 évig ez még így lesz.
És itt jön képbe Martino. Én értem, hogy egy jelenlegi Barca szurkolónak őt a legkönnyebb elővenni, nem is csodálkoztam, mikor láttam, hogy ég a topikja. Fájó dolog, hogy nemrég még feltörültük a padlót az ATMÁ-val, most meg nem tudunk velük mit kezdeni, sőt...De mielőtt kijelentenénk kérdés nélkül, hogy Martino viszonlátás', jöjjön valaki, aki "motiválja" őket, nézzük már meg Martino lehetőségeit. Írta Yaya 07-10, hogy klasszis kerethez klasszis edző dukál. Most csak a tegnapi meccsről beszélek, de ha megnézzük a kezdőnket, gyakorlatilag az elejétől kezdve esélytelenek voltunk, mert az a probléma, hogy ez a mostani keret, ebben a formában csak a nevében klasszis.
A tegnapi védelmünk átlagmagassága 175 cm!! volt. Martino ordibálhat, meg beülhet Klopp "hogyan motiváljunk" előadására, de ezt a védelmet először is a fizika törvényei szerint biztosan le fogják fejelni, ahogy ez meg is történt. Másrészt a védelem tengelyében volt egy középpályásból fabrikált védőnk, meg egy tehetséges, de eddig inkább a lelkesedéssel kitűnő Bartra. Ha megnézzük a világverő csapatunk védelmét, azért ég és föld a kettő. Ott csak Alves volt az, aki kb. 30% eséllyel ment fel fejelni, Pique, Abidal és Puyol azért meg tudták oldani. Most gyakorlatilag csak Pique az, akire számítani lehet ilyen téren, ha játszik egyáltalán. Ez luxus, és nem csak a védekezés miatt, hanem azért is, mert a szögleteket konkrétan felesleges elvégeznünk.
A másik dolog: Martino rendelkezésére egy olyan középpálya áll, ami hiába talán a legkreatívabb, ütközésre és agresszív védekezésre gyakorlatilag alkalmatlan. Nálunk még a VKP is a passzaival tűnik ki, meg a cseleivel. Guardiola anno nagyot újított azzal, hogy ezt kompenzálni tudta a folyamatos létszámfölény kialakításával a középpályán, de egyrészt ezt a világ futballja már oda-vissza kielemezte, másrészt Pepnek volt egy olyan védelme hátul, ami tudott korrigálni hiba esetén. Martinonak nincs ilyen lehetősége, és nem is ezt akarja játszatni, szerintem helyesen, csak ez a középpálya alkalmatlan másfajta védekezésre.
És végül a támadósorbeli hiányosságok ebben a klasszis keretben: nincs semmilyen variációs lehetőség. Tudom, hogy unja sok ember, amikor feljön a klasszikus center kérdése, merthogy Messi ugyebár középen a legjobb, de nézzük már meg, hogy Guardiola, a tiki-taka újkori atyjának csapata mivel oltott tüzet tegnap, amikor égett a ház. Szélről beadták, Mandzukic fejelt, gól. Senkit nem érdekelt és nem is fog érdekelni, hogy nem 70 passz után, egy látványos üres területre bepasszolt labdából egyenlítettek, amikor kellett. Martinonak ilyenre nincs lehetősége semmilyen formában, ami megint csak luxus. Nem azt mondom, hogy Messit el kell felejteni örökre középről, mert tudjuk, hogy olykor mire képes ott (pl. a Neymarnak adott labdája a Classicon, amiről aztán kiállították Ramost), de azt, hogy csak és kizárólag ennyi, amire épülhet a támadójáték, nem bírja, nem bírhatja el a csapat.
Összességében: mindenki változást meg újítást vár el az edzőnktől egy olyan kerettel, ami a védelemben, a középpályán és a támadósorban még mindig a Pep-féle keret, csak ráadásul béta verzióban. Idejött az öreg, és azt várjuk el tőle, hogy na tessék, lehet újítani meg visszahozni a csapatot olyan szintre, hogy első számú esélyesek mindenhol, de ezt egy olyan kerettel csináld már meg, ahol van egy hót lyukas, törpe védelmed, a középpályás védekezést lehetőleg oldd meg ütközések nélkül, elől meg beadásokra semmilyen keretek között ne építs, mert nálunk abból van csak gól, ha Iniesta vagy Messi ad egy 40 méteres álompasszt. Ja, és akkor motiváld már majd őket, ha kikapunk. Hát köszi.
Én nem tudom, hogy mennyire az ő sara az, hogy se nyáron, se télen nem jött senki, de elég nehezen tudom elképzelni, hogy ne lettek volna emberek, akiket szívesen lát. A háttérben fingunk nem lehet, hogy mi folyt, s bár ez az igazolásoktól való eltiltás most bukott ki, nehezen hiszem el, hogy ez ne lappangott volna már régóta, és ne befolyásolta volna az igazoláspolitikát. Azt sem jelenthetem ki, hogy biztosan Martino az alkalmas ember, csak azt mondom, hogy elég satu helyzetben van. Miért vagyunk annyira biztosak abban, hogy egy Klopp például alkotni tudna egy olyan kerettel, ami alkalmatlan olyan játékra, ami nem Guardiolát idézi? Mert motiválna? Mit kell itt motiválni, amikor tavaly a BL-ből gyalázatos, megalázó körülmények között estek ki ezek az emberek? Ráadásul ez a lelkesítés olyan dolog, hogy akkor hiteles csak, ha a játékos azt látja, van értelme. "Na srácok, égjen már a tűz. Igaz, hogy Mascheranot meg Albat már hetvenedjére fejelik le amiből gólt kaptunk, szögletet ne rúgjatok, mert felesleges és csak körömpasszból tudunk gólt lőni, de gyerünk, menni kell".
Szerintem arra mindenképp rászolgált Tata, hogy ne legyen első számú közellenség. Ahogyan arra is, hogy nyáron igazolhasson a saját elképzelései szerint, és végre elfelejtsük ezt a csak és kizárólag tiki takával kompatibilis játékosállományt. Erre viszont nincs lehetőségünk, a vezetőség szépen elbarmolta az egészet, és nagyon úgy néz ki, hogy élhetünk továbbra is a Pep korszak árnyékában, de ezért jelenleg nem Martino a felelős.