Chino írta:
Mascheranoval nincs semmi gond. Nem egyszer megmondta, hogy nem zavarja, hogy a padon ül, eddig szinte az egyetlen játékosunk aki nem rinyált a játékpercekért. Még akkor sem amikor konstans csere volt. Egy fiatalt felhozni baromság. Egy 18 éves Bagnackot felhozni, amikor még Bartrat is most kezdjük beépíteni!? Négyen pedig kellenek. Sok a sérülés, sok a meccs.
Pep-nél ez a három védős felállás azért volt megoldható, mert Alves, akkoriban a csúcson járt, szinte tökéletesen játszott folyamatosan, illetve ott volt még egy biztos pont Abidal személyében és nem kellett ehhez 3 középső védő.
A csapatszintű védekezés/letámadás kezd alakulni, legalábbis a tavalyi évhez képest, ezzel kapcsolatban én bizakodóbb vagyok. Nem az a gond hogy kiismerték a taktikánkat, csinálták ezt a bunkert korábban is, hanem, hogy akkor hatékonyan csináltuk, pörgött a labda folyamatosan, a védők rendre rosszul léptek ki, a szélsőinknek is könnyebb volt, mert hamarabb, gyorsabban kaptak labdát és nem tudott egyből 2 védő kiváltani rájuk.
Ellenben most Xavi átveszi, gyönyörködik egy kicsit a labdában és kigurítja Alexisnek, aki előtt már minimum 2 ember van, így persze hogy rá van kényszerülve a visszapasszra. Alvessel is folyamatosan lehetett csinálni a kényszerítőket és ami a legrosszabb, nagyon lecsökkent a száma azoknak a hirtelen ritmusváltásoknak, amikből korábban rengeteg gólt szereztünk.
De legalább kontrákkal valamennyire kezd bővülni a taktika. Nincs belőle olyan egetrengetően sok, de labdaszerzés után már olykor gyorsan megindulunk előre, mielőtt az ellenfél visszazárna.
1. Én nem vagyok abban biztos, hogy ha érkezne egy "top" védő a kezdőbe és Bartra is elé kerülne a sorban, akkor Mascherano bevállalná, hogy 4. számú középhátvéd legyen. Bartra-nak pedig (nálam mindenképp) ott lesz a helye Mascherano előtt. Előbbi felszálló, utóbbi leszálló ágban van a teljesítményt tekintve. A másik dolog, hogy Mascherano-ból lehetne kicsivel nagyobb pénzt is csinálni, amiből mondjuk elhozhatjuk Inigo Martinezt. Miért? A rotáció, sérülések és Piqué formáját tekintve nem elképzelhetetlen számomra 2 éven belül egy Bartra-Martinez kettős középen. Ebbe beleszólhat, ha igazolunk egy "top" játékost hátra, vagy ha Piqué megtalálja a tökeit és belead mindent, ahogy az első 1-2 évében. Hogy ne kelljen mellé minden percben ébresztőóra (Puyol). Egyébként szerintem az eddig látott B-s meccsek alapján azt a szintet egy fiatalabb játékosunk is képes letenni, amit Puyol. Ami az "öregnél" rutinként előny, azt egy fiatal a gyorsaságával, reakciósebességével pótolni tudja. De nem muszáj fiatalt a B-ből hozni, ott van névként Mangala, Balanta, I. Martinez,stb. igazolni is lehet, főleg, ha Mascherano-ért 10+ milliót ki tudunk csikarni mondjuk a Napoli-ból.
2.Taktika. Nincs is szükség arra, hogy a 3 védőből 2 védő szélső legyen. Piqué, Bartra és ha most az én postomat nézzük, akkor a feltételesen érkező: Luiz is képesek felhozni 1-1 támadáshoz a labdát.
A taktikánkat pedig kiismerték. Korábban is beálltak a csapatok bekkelni, de nem abban a szisztémában, ami a mostani. Szinte minden meccsek megfigyelhető a 4-4-2-es vagy 4-5-1-es taktika az ellenfelek részéről. ami tulajdonképpen 8-2 vagy 9-1, továbbá az, hogy tartják a két sáncot, nem bontják meg, hogy teljesen körbevegyenek valakit, behátrálnak, majd megy a Barca előre. Messit pedig szinte rátolják a Xavi-Iniesta párosra, akiknek így jóval kevesebb területe lesz, szinte egymást veszik ki a játékból. Nem támadják le csoportosan a labdás embert, a lehető legminimálisabbra szűkítik a területet. Ez Pep első 1-2(3) évében nem volt látható, legfeljebb Mourinho-tól 2010-11 körül. Ma pedig már mindenki ezt játssza. Elég 1-2 videót megnézni pl. 2010-ből meg idénről.
Van igazság abban, hogy kevés a beindulásunk, Xavi lassabb, Alves sem olyan jó, persze, ez igaz, de az ellenfelek játéka is hatékonyabb lett a miénk ellen, az egyéni visszaesésektől függetlenül.
A megoldást én egy jobb/tapasztaltabb/szakmailag felkészültebb (akinek ahogy tetszik) edzőben és 2-3 igazolásban látom, taktikai átalakításokkal. Nem forradalomról beszélek, átalakításról ( klasszikus középcsatár, 3 védős rendszer, két vkp., stb. van választék, ahogy alakítható a 4-3-3). Az igazolásokat pedig a kapuson felül értem. Ez persze távozókkal járna, de ha ez a csapat érdeke akkor legyen. Mascherano, Puyol, Sergi Roberto, Tello, Cuenca, Dos Santos pl. simán mehetnek nyugdíjba/máshova. Xavinak pedig a paddal kellene barátkoznia.