2013.10.28. 09:40:09
Messi szélre való kitolása szerintem bejött, a középső embernek és a balon Neymarnak is sokkal több területe van, mivel félnek az argentintől. Én úgy gondolom, hogy az a szerkezet, amiben Messire, mint hamis kilencesre van építve a támadójáték 90%-a, kezd elévülni és igenis váltani kell. Lehet, hogy nem fog 50 gólt lőni szélen, de varázsolni ugyan úgy tud ott is, és cserébe lehet, hogy végre valahára lenne Sancheznek posztja középen. Feltéve, ha Fabregast elfelejtjük ott, aki teljesen használhatatlan, és ő is, mi is szenvedünk, ha ott játszik. Télen mindenképp hoznék egy klasszikus centert.
A játékunk tudatosan alakul át Martinoval, ami hosszú távon kifizetődő lehet, de még ettől messze vagyunk. Próbálja ötvözni a barca stílust a saját elképzelésivel, de ez még nem állt össze egy stabil játékrendszerré, inkább két külön, önmagában hiányos játékunk van. Az szerintem jó, hogy nem a labdát akarjuk birtokolni 80%ban, akármi történik, hanem a meccset a játék alakulásához igazodva.
Viszont az látszik, hogy különösen a középpálya nincs ahhoz hozzászokva, hogy átadjuk a területet és az ellenfél levédekezése rájuk plusz a védelemre van bízva, mivel a felső emberek maradnak fent annak érdekében, hogy kontránál legyen kit leindítani. Mivel kevesebben vagyunk hátul, mint a Pep-érában (ahol szinte futsalt játszva mindenki visszaállt a saját térfelére védekezésnél), ezért több területet kevesebb embernek kell levédekezni, a középpályásaink távolabb vannak egymástól és ebből kifolyólag nehezebb is kis passzokkal kihozni a labdát, ha megszerezzük. Nem véletlen adnak el több labdát sok esetben a klasszis játékmesterek. Benzema lövése tökéletes szemléltetése volt annak, hogy elég idegen még nekünk ez a játékfelfogás, ahol Pique szobrozásán kívül senki nem akadályozta a franciát. A védelmünkön is nagyobb nyomás van, ami azért kockázatos, de szerencsére szombaton egy klasszis Valdes-sel a kapuban viszonylag jól megoldották.
Szóval látszik, hogy mit szeretne az edzőnk, csak ezt még össze kell gyúrni, mert egyelőre egyáltalán nem egységes, a régi rendszerről váltunk hirtelen át akár meccsenként többször is ívelgetésekre, ami látszik, hogy Iniestának, Xavinak, Busquetsnek és Messinek is szokatlan. Ezzel együtt az irány biztató.
A Real-ról meg annyit, hogy Ancelotti váratlan analfabetizmusról tett tanúbizonyságot, nem is értettem miért gondolta, hogy majd kontrákkal vernek meg, miközben az utóbbi Classicokon mindig azért voltak eredményesek, mert letámadtak és próbáltak dominálni (ahogy szombaton a második félidőben). Bele lehet kötni a bírói ténykedésbe, de ha madridék elhiszik, hogy amúgy nem voltak rosszak, csak a fránya spori, akkor nagy bajok lesznek, mert a csapatépítésbe még tőlünk is jóval le vannak maradva.