Remélhetőleg a nagy legendák nyomdokaiba lép
This is just... pic.twitter.com/FxBzTvE62n
— FC Barcelona (@FCBarcelona) July 16, 2025
Szerintem a gyorsabb labda jaratas es a motivaltsag a kulcsa az egesznek,ezek a fiuk annyit nyertek mar hogy belevannak fasulva az egeszbe sajnos ez az igazsag es ez a rendje is a dolognak.recrea írta:Érdekelne, h a kritizálók szerint mi lenne a megoldás, hogyan kéne játszani egy hasonló csapat ellen![]()
![]()
Mert akkor úgy tűnik, h sem az elmúlt 3 edző, sem pedig a világ 7-8 top játékosa nem tudja ezt vagy nem képes megoldani.Adódik a kézenfekvő válasz: oldják meg ők, azért vannak ott...
Párszor már leírtam: szerintem a foci alapja a védekezés, szigorúan taktikailag nézve, mégpedig azért, mert csapatszinten tanulható, begyakorolható, nem kell hozzá extra képesség, mint látjuk is. Abban látok megoldást, ha átadjuk a területet az ellenfélnek, aztán labdaszerzés után lecsapunk. Vannak gyors, labdaügyes játékosaink, Messi, Neymar, Sanchez, utóbbi kettő a kontrákból élt előző klubjában, akik végigviszik a támadást. Hátrébb meg van 2-3 olyan játékos, akik ezeket meg tudják indítani.
Ez megoldás lehet? Miért nem csináljuk ezt?
Erre gondoltál?Andris írta:Érdekes, szerintem a mindenféle ésszerűen megállapítható körülményekhez képest az egyik legjobb meccsünket játszottuk idén. Nem mennék bele, úgyse értené meg a részleteket, aki nem így látja összességében. Aki meg igen, ott talán felesleges![]()
Azért egy stabil csoportharmadik, néha második csapatra, akik a nyolcaddöntőn nem igazán jutnak túl, még azt sem mondanám, hogy nehéz megverni. A nemzetközi szereplésük alapján elég jó százalékkal sikerül ez az ellenfeleiknek.barca99 írta: Igen, de hol is írtam arról, hogy lehetetlen megverni őket? Jól látod, sehol. Azt írtam nehéz. Mindenkinek. Tartom.
A kettő nem feltétlenül következik egymásból, abban pl. biztos vagyok, hogy a Benfica vagy a Szpartak nem alkalmaz olyan labdatartós focit, mint a Barca. De most tekintsünk el ettől a két csapattól, az azért egyáltalán nem reális, hogy egy Bayern vagy egy Manchester ellen úgy mennek fel a pályára, hogy "levegőt sem hagyjuk őket venni, kőkeményen letámadunk", a Barca ellen meg úgy, hogy nem jönnek ki a 16osról. Egész egyszerűen más ezeknek a csapatoknak a játéka, őket nem lehet ezzel a módszerrel teljesen megfojtani.barca99 írta:És igazából az sem elképzelhetetlen, hogy ennyire csak ellenünk védekeznek, a Juve ellen például sokkal nyíltabbak voltak. A labda az odavágón 49, a visszavágón 46 százalékban volt náluk, gondolom azt belátod, hogy az ment ugyanilyen védekező játékkal. (Elküldés előtt csak megnéztem a tavalyi BL statjukat: Benfica(o) 53, Szpartak(i) 43, Barca(i) 27, Barca(o) 11, Benfica(i) 39, Szpartak(o) 40% - szóval de, igazából simán lehet, hogy csak ellenünk van busz a pályán.)
Éppenséggel ezt is a javunkra lehet fordítani, mert rögzített helyzetekből lehet a legjobban kontrázni, csak ugye a csapat átlagmagasságával, meg Valdes beadásoknál mutatott teljesítményével ez kész öngyilkosság. (Ennek ellenére talán pont a Rayo ellen volt nagyon sok szabálytalanságunk, és ellenfélnek sok szabadrúgása, és mindet sikerült kivédekezni.)barca99 írta: Az ötleted akár lehet jó is, de azt figyelembe kell venni, hogy a Rayo egy labdabirtokós csapat, velük könnyebb ezt eljátszani, mert stílusuknál fogva akarják a labdát, míg a Celticben ezt nem látod a Barca ellen. Ők minél több rögzített helyzetet akarnak kiharcolni, más tervük nem nagyon van.
Mondjuk az utóbbi 5 év Barcájából kiindulva ez szerintem teljesen reális is, azért már nem Olegeuerek rohangálnak a csapatban elöl kiegészülve a 17 évesen mélyvízbe dobott Bojannal.barca99 írta: Aki nem az utobbi öt év Barcáján szocializálódott, annak ez végülis normális, csak mi akarunk mindenkit szépen játszva, oda-vissza verni.
Igen, de hol is írtam arról, hogy lehetetlen megverni őket? Jól látod, sehol. Azt írtam nehéz. Mindenkinek. Tartom.sjd írta:Valahogy azért mégsem a Celtic a BL-címvédő (sőt, nagyrészt a csoportkörben elvéreznek), szóval merem feltételezni, hogy nem lehetetlenség megverni bekkelő csapatokat, mint ahogy azt sem gondolom, hogy csak a Barca ellen viszik fel a csapatbuszt a pályára, a többiek ellen meg nyílt sisakos játékot folytatnak.
Valahogy azért mégsem a Celtic a BL-címvédő (sőt, nagyrészt a csoportkörben elvéreznek), szóval merem feltételezni, hogy nem lehetetlenség megverni bekkelő csapatokat, mint ahogy azt sem gondolom, hogy csak a Barca ellen viszik fel a csapatbuszt a pályára, a többiek ellen meg nyílt sisakos játékot folytatnak.barca99 írta: Mert bizony lehet sírni a játék miatt, de előtte érdemes körbenézni, hogy melyik csapat szokott jól játszani egy tökig beásott ellenfél ellen. Ja, hogy senki?
HA be tudjuk vinni a végső csapást (ezt lásd eggyel lejjebb)barca99 írta:Nem igazán látom a különbséget, csak a mi módszerünk más, megy a labda egyik oldalról a másikra, mentálisan és fizikálisan is addig fárasztjuk az ellenfelet, amíg be nem tudjuk vinni a végső csapást.
Azt azért ne nevezzünk kivéreztetésnek, hogy emberelőnyben sikerült végigvinni egy kontrát (ami utána történt, az a vezetés miatt már irreleváns). Iniesta 93. perces gólja sem volt kivéreztetés a Chelsea ellen, ez kiválóan megmutatkozott 3 évvel később, amikor kifelé jött az, ami ott bement. Azért azt kicsit kevésnek érzem egy BL-győzelemhez, hogy ha olyan napunk van, akkor egy utolsó perces Alba-góllal vagy egy ilyen kontrával megverjük a Celticet, ha meg nincs olyan napunk, akkor nem. (Tavaly volt mindkettőre példa.)barca99 írta:Egyébként mi lenne az alapvető elvárás egy ennyire passzív ellenféllel szemben? Öt tiszta helyzet meg három gól? Mármint mi kellene az elégedettséghez azon túl, hogy sikerült (és sokszor sikerül is, ha nehezen is) kivéreztetni egy nagyon masszív, szervezetten, jól védekező, fizikálisan erős csapatot? Remélem beírja valaki, hogy legyen több helyzetünk.
Biztos ellenszert még senki nem talált ki, a módszerünk - mint írtam is -, nem tűnik rosszabbnak, csak másnak. De hajrá.Don Blaugrana 2005 írta:És igenis ki kell találni valamit ezek ellen a csapatok ellen mert ez így nagyon nem lesz jó.
Akkor ennyi erővel az ilyen meccseket le se kéne játszani mert a védelem mindent kirúg. Azért magunkat ne hasonlítsuk az olasz bajnokság csapataihoz, pláne támadópotenciálban ne. És igenis ki kell találni valamit ezek ellen a csapatok ellen mert ez így nagyon nem lesz jó.barca99 írta:![]()
Mert bizony lehet sírni a játék miatt, de előtte érdemes körbenézni, hogy melyik csapat szokott jól játszani egy tökig beásott ellenfél ellen. Ja, hogy senki? Néhány olasz kiscsapatot pl. meg lehetne nézni, hogy játszik otthon a nagyok ellen, és azok mire mennek ellenre. Tüzelik a blokkokba, meg ívelgetnek be több-kevesebb sikerrel. Esettanulmánynak ajánlom a Bayern - Chelsea BL döntőt, a Bayern mindent bevetett, amiért itt tüntetni szokott mindenki, lőttek, elakadt, beadták a centernek, kifejelték. Szóval az maximum a ti képzeletetekben létezik, hogy van egy csodataktaktika, ami a bunkerre megoldás, csak a mi edzőink olyan gyengék, hogy ezt nem tudják megvalósítani.
Nem igazán látom a különbséget, csak a mi módszerünk más, megy a labda egyik oldalról a másikra, mentálisan és fizikálisan is addig fárasztjuk az ellenfelet, amíg be nem tudjuk vinni a végső csapást. Egy türelemjáték az egész, ami a tévé előtt nem túl szórakoztató, de ezért meg sokkal inkább az ellenfél passzivitása a hibás. Szóval lehet fanyalogni, főleg aki hobbi szinten űzi ezt naponta, csak nem érzem igazából reálisnak, a fentebb leírtak miatt. Egy jól megszervezett védelmet baromi nehéz ám bárhogy, bárkinek feltörni, ha nincs valami védelmi hiba. Mint mondjuk tavaly a Celtic - Juve, ahol jók voltak a skótok, csak Ambrose három nappal korábban ANK döntőt játszott meg utazott is, ennek ellenére kezdett, és két gólban benne is volt.
Szóval én elégedett vagyok, már csak azért is, mert sem az Ajaxból, sem a Milanból nem nézek ki itt három pontot, mi pedig megcsináltuk. Ráadásul az első félidőben magasabb labdabirtoklás mellett is többet futottunk vagy két kilométerrel, a csapat ment, csinálta, akart, ilyen helyzetben úgysem lesz egy rakás helyzeted, mert az ellenfél semmi másra nem koncentrál, csak hogy zárja a területet.