Szerintem a kh és vkp poszt a legkényesebbek a Barcában. Attól eltekintve, hogy korlátozott mennyiségű pénz áll rendelkezésre, azért is nagyon meg kell gondolni, kit igazolnak, mert lehet, hogy egy ezeken a posztokon amúgy jó játékos nem lesz képes alkalmazkodni a csapat stílusához. Erre már több példa is akadt az elmúlt években.
Mascheranót kimondottan vkp-nak szánták, mégis kh-ként alkotott igazán maradandót.
Csigrinszkij nem vált be, de lehet, hogy amúgy minőségi játékos, különben a képességeit tökéletesen ismerő Sahtyar nem vette volna vissza 15M-ért. (Hacsak nem volt a szerződésében ilyen áron visszavételi kötelezettség, ha a Barca mégsem tart rá igényt. Mellesleg ilyen vásárlási feltételre minden kétes igazolásnál szükség lehetne.)
Keita vitathatatlan képességei ellenére szerintem nem passzolt a játékrendszerbe, ezért játszott viszonylag keveset, bár mindig mindenki elismerte a játéktudását.
Hajdanán azért Abidalt hozták jh-be, mert ő magas (187cm), jól fejelő játékos, aki kh-ként is remekül megállja a helyét. Amikor a csapat (akár mérkőzés közben) átáll a háromvédős rendszerre, akkor a szélső védőknek is meg kell állni a helyüket a levegőben. Jordi Alba remek játékos, de a levegőben nem pótolhatja Abit (JA mindössze 170 cm). Már csak a pontrugások kivédekezése miatt is mindenképpen olyan vk-ban szabad gondolkodni, aki legalább 180 cm. Ha Mascherano az egyik kh, Puyol a másik (178cm, igaz ő külön kategória, nem szokták így sem lefejelni), akkor Busquets az egyetlen 180cm feletti a csapatban. (Emlékeztek arra, hogy a tavaszi vesztes El Clasicon Pepe a hosszúról fejelte le a labdát középre, és abból lett a góljuk? Őrá már nem jutott magas ember.) Csak olyan embert érdemes igazolni, aki legalább 180cm. Mivel ezen a poszton kirívóan sokoldalúnak kell lenni, már csak ezért is olyan ember kellene, aki kh-t is tud játszani. Teljesen felesleges kockázat komoly pénzért olyan játékost megvenni, aki "csak" jó vkp. (Pl. M' Vila kb. 20M-ért) Én a következőket favorizálnám:
1. Oriol Romeu: 182cm, 10M-ért visszavásárlási opciónk van rá, fő posztja vkp, mellékposztja kh, jól ismeri a csapat stílusát, szerzett ősszel angliai tapasztalatokat. Nekem úgy rémlik, valami Pique nevű fickónál ez már egész jól bevált.
2. Casemiro (Fc Sao Paulo): 182cm magas, fő posztja vkp, mellékposztja kh. 22 éves brazil válogatott. Brazilként minden bizonnyal kreatív és sokoldalú. Min. 15M-ba kerülne szerintem, de egyáltalán nem biztos, hogy hajlandóak eladni. Minimális a kockázata, mert szinte garantáltan emelkedni fog az ára-értéke, ha nem válna be, akkor is jó pénzért tovább lehetne adni.
Romeu garantáltan megszerezhető, egy nagyágyú túl drága lenne ahhoz, hogy megérje kockáztatni (Ibra sem azért nem vált be, mert az derült ki róla, hogy mégsem tud focizni).
Bocs a hosszadalmas terjedelemért.

[/list]