krosz31 írta:értem...makro közgyűrűről mi a véleményed?
sarkalatos dolog ez a közgyűrű...
igazabol azok szokták használni akik, semmi áron nem tudnak/akarnak, pénzt áldozni egy normalis makro objektivre.
sztem csak akkor van értelme használni ha az ember egy teljes sort berak belole (12-20-36 mm-es). na most ez nagyjabol 40e ft körül van. és ezt ugye tudod használni, a normalis obikhoz is (pl kitobihoz is)
DE! jó képet késziteni nem fogsz vele. a kitobinak alapbol gyenge a fényereje, a közgyűrű meg rettenetes rontja még ezt is, foleg ha 3 db-ot is használsz...fény, fény, fény. arrol már nem is beszélek h van közgyűrű párezer forintért, ami célnak megfelel, de elektromos jelet nem továbbit, tehát kézzel kell fokuszálgatnod...
inkább kiegeszitem ezt a pénzt 20e ft-tal, ha kell gyűjtök rá... és vennék egy használt, igazi macro lencsét. ég és föld.
egyébként ajanlok neked egy oldalt, kicsit hosszu, de mindent tartalmaz amit a makrozasrol tudni kell, és aranylag egy kezdo szamara is erthetoen magyarazza el a dolgokat! olvasd végig, sok mindent meg fogsz érteni...
http://www.miklosrabi.com/Articles/macro.htm
amugy sajnos sokan azt hiszik, hogy olcso dolog ez makrozás... ó há bele tolom a hangya képébe a kamerát kattintok és kész...
egy normalis makro objektiv 150e ft, egy hagyomanyos nagy teljesitmenyu vaku, ami még kicsit alakitgatni is kell h vmi termeszetesnek tuno fényt adjon az 70e ft (ha specko makro vaku kell 200e...), és akkor még ilyen aprosagokról nem is beszélek mint mondjuk egy épkézláb állvány, h nem mozduljon be a kép, egy infra önkioldó, h a mozgolódásoddal ne ijeszd el az élőlényt amit makrozni akarsz, stb, stb