Bob_Marley írta:11 év aktív futball alatt láttam, tapasztaltam 1-2 dolgot mi folyik kis hazánkban!Így én erre az okfejtésre elég kíváncsi vagyok!Valószínű sok mindenben hasonlóan vélekedünk a dolgokról!
Nem egy nagy dolog lesz,lehet nem is mondok új dolgot.
De alapjában véve ugye az utánpótlástól kéne elkezdeni, 6-7 éves korban a gyerekek edzését.
Mindenki akadémiázik, de ahogy itthon működnek az akadémiák,úgy inkább zárják be az összeset. Ugye az játszik,akinek a szülők fizetnek...szomorú,de ez van.
Alapelvárás lenne, megyénként minimum 2,normálisan működő akadémia,ahol normális képzés folyik.
Mit értek normális képzés alatt?
Először is, nem azt kell 6-7 éves gyereknél erőltetni, hogy fusson 5-6 pályakört edzés elején. teljesen felesleges,csak a kedve megy el az egésztől.
Az alapokat kéne megtanítani, amit csak egyéni képzéssel lehet. Vegyük példának a magyar média által agyonsztárolt Dzsudzsák Balázst, aki állítólag jobb lábbal sem ügyetlen. Volt a magyar-holland meccs, ahol kapott 20 perc alatt 3 labdát a jobb lábára. Nem tudta úgy átvenni,hogy abból tudjon csinálni valamit...de ez nem csak nála figyelhető meg,majdnem minden válogatott játékosnál óriási alaphiányosságok vannak.
Például Mo-n a kapusképzés azért régre visszatekintve is jó volt,ott sose volt baj. Miért? mert a kapusokat egyénileg edzik szinte mindenhol,és ez nagyon sokat számít.
Először egyénileg kéne képezni a játékosokat,és utána csapatba építeni őket.
Van egy ismerősöm, aki fociedző,ezeket vallja ő is. Vele beszélgettem erről pont tegnap.
Mesélek egy sztorit,az hiszi el aki akarja. Van egy környékbeli kissrác,aki volt 8 éves, volt már a fraditól kezdve mtk-n át mindenhol. Megnézte ez az ismerősöm, és mondta,hogy van benne tehetség,de nem lesz belőle senki. az apja fogta, kivette az egyesületből ősszel, és azóta a gyerek csak az ismerősömmel edz,egyénileg. Palánkoznak(!!). tavasszal visszament a gyerek az egyesülethez,de csak meccsekre, és parádézott (mármint ahogy a korosztályában lehet). Kérdezte az egyesület edzője az apját,hogy mi történt a gyerekkel? elmondta neki,hogy hogy edz. Egyénileg, specifikusan képezve őt. Labdával. Nem futott sokat a gyerek sokat, az majd ráér,ha meg van az alap.
Most az a sztori szépsége, hogy összevágtak egy anyagot a srácról,elküldték barcelonába a videót,meg szöveges leírást, és visszaigazolták,kapott időpontot próbajátékra. Mondjuk ez a része már lehet sántít, de tényleg mennek ki,úgyhogy nem hiszem hogy kamuzott volna.
Lehet nem lesz a gyerekből senki, de tényleg csak így lehetne edzeni a gyerekeket.
Most folynak egyeztetések nálunk itt a városban,hogy egy ilyen képzés elindulna. Drukkolok,mert van benne ráció szerintem.
Ennyit akartam. De az a baj,hogy ez minimum egy 10 éves projekt lenne, de nem fog működni,amíg ilyen Mezey féle magukat edzőnek nevező emberek működhetnek a labdarúgásban.
"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."