Formula 1

Minden ami nem foci, de sport
ozsimiki
Adminisztrátor

2011.04.06. 19:06:22

Dávid Sándor értékelése az első futam után, (ismételten egyetértek vele)

http://f1gp.hu/hirek/2011-04-04/David-S ... nagy-nulla

Egy elég összetett Ferrari könyv :D :

http://www.f1hirek.hu/f1/20110406-a-fer ... autoi.html
Kép
"Ha megfelelő a motivációd, az akadály mint olyan, nem létezik" M.O.
"Arra van a legnagyobb szükségem, hogy szükség legyen rám" M.O.
El fanático
Entrenador del Barça

2011.04.04. 13:20:12

:!: Ha külditek a tippeteket a megadott e-mail címre, az itt használatos nickneveteket írjátok oda a tipp elejére / végére, hogy ne kelljen mindenit egyesével a Kalendáriumból kikeresni. Köszi! :)

Amúgy Hamilton adja a hangját a Vedák 2 aminámciós filmben a McLaren MP4-12C típusú modelljéhez hasonlóra rajzolt kocsihoz.

http://f1vilag.hu/hirek/filmszerepet-kap-lewis-hamilton

A Senna életéről forgatott dokumentumfilm előzetese:

http://videa.hu/videok/sport/senna-a-do ... Kz2YTxJtHH
Kép
Vito
Llegenda del Barça

2011.04.01. 12:15:06

matyi25 írta: Én Ferrari drukker vagyok, nem Red Bullos.DE be kell ismernem h ez a Newey vmit nagyon tud.. Newey zsenialitása hogy ilyet kitalált h meglehet oldani ezt a terheléses cuccot.
A másik, a többi csapat szerintetek nem csinálta e volna már meg ha megtudnák?Hisz látják h működik, mégis ott az a Newey faktor, és nem tudják a többiek megcsinálni.
A terhelésről meg annyit, hogy ez a mostani szabály, mármost a jogi tövényekben is úgy van, hogy ha vmit elkövetsz az akkor érvényes törvények pedig megengedik, akkor nem lehet megbüntetni. Ennyi..
Szóval nagy grat Neweynek.. és kiváncsi vagyok hogy a többi csapat vmi hasonlót tud e egyáltalán csinálni...
elég sokk cikk kering ezzel kapcsolatban. úgy gondolom, hogy a mclaren nemsoká be fogja vetni a saját mozgó orrkúpját. már melbourne-ben is látható volt, h valamennyire mozog az autó eleje, talán a delfin orros mérőműszer is ezért került rá a teszteken.
newey pedig valóban zseni
matyi25
Capitá del Barça

2011.04.01. 11:07:27

Vito írta:
másrészt. nagyon úgy néz ki, hogy kiderült, h miért nem tudják lebuktatni a red bullt..
a vizsgálatoknál függőleges terheléssel mérik a szárnyat, newey pedig úgy oldotta meg, h vízszintes terhelésre mozdul el a szárny.
Én Ferrari drukker vagyok, nem Red Bullos.DE be kell ismernem h ez a Newey vmit nagyon tud.. Newey zsenialitása hogy ilyet kitalált h meglehet oldani ezt a terheléses cuccot.
A másik, a többi csapat szerintetek nem csinálta e volna már meg ha megtudnák?Hisz látják h működik, mégis ott az a Newey faktor, és nem tudják a többiek megcsinálni.
A terhelésről meg annyit, hogy ez a mostani szabály, mármost a jogi tövényekben is úgy van, hogy ha vmit elkövetsz az akkor érvényes törvények pedig megengedik, akkor nem lehet megbüntetni. Ennyi..
Szóval nagy grat Neweynek.. és kiváncsi vagyok hogy a többi csapat vmi hasonlót tud e egyáltalán csinálni...
Kép
Visca el Barca

6 KUPA - 2008-2009 történelem
ozsimiki
Adminisztrátor

2011.04.01. 10:14:17

Vito írta:
ozsimiki írta:Dehogy! Ők nem tennének ilyet, csak is saját maguk által kitalált, és a szabályosnál is szabályosabb kocsival versenyeznek. :twisted:

kíváncsian várom mi lesz a következő indok amivel kicsit megint lehet "köpködni" a bikákat.
a red bull is másolt már, nem is egyszer, legutoljára a mclarentől. ha működik a találmányuk, miért ne használnák a többiek?? f-duct, DDD ?

másrészt. nagyon úgy néz ki, hogy kiderült, h miért nem tudják lebuktatni a red bullt..
a vizsgálatoknál függőleges terheléssel mérik a szárnyat, newey pedig úgy oldotta meg, h vízszintes terhelésre mozdul el a szárny.
Nincs vele bajom, csak közben ne játsszák Teréz anyát ha kérhetném. Tudom,h megszokott az F1ben a koppintás, ahogy az is, hogy egymást betalálják mindennel, ha épp jobb gépet építettek mint ők.
Kép
samy85
Capitá del Barça

2011.04.01. 09:28:08

amugy a kipufogó rendszert állítólag a Mclaren a Rb-tól nézte le... mondta Newey. De a Sauber (azt hizem) már kijelentette bizony ők is lekoppintják a kipufogó rendszert.... szerintem lesznek még egy-ketten... egyébként ugyanez volt a mekik által kitalált, és idénre betiltott f-csatornával is... mindenesetre Newey szerint a Ferrari és a Mclaren nagyon közel kerülhetnek a RB-hoz ezért sűrgősen kompenzálniuk kell a kers problémáikat, mert malayziára eltűnhet az előnyük... -persze lehet etető szöveg ez is...
Kép
Nincs nappalom, de kárpótol ezeregy éjszaka!
"Foglalkoztat a jövőm, mivel hátralévő napjaimat ott szeretném eltölteni."
Vito
Llegenda del Barça

2011.04.01. 08:47:06

ozsimiki írta:Dehogy! Ők nem tennének ilyet, csak is saját maguk által kitalált, és a szabályosnál is szabályosabb kocsival versenyeznek. :twisted:

kíváncsian várom mi lesz a következő indok amivel kicsit megint lehet "köpködni" a bikákat.
a red bull is másolt már, nem is egyszer, legutoljára a mclarentől. ha működik a találmányuk, miért ne használnák a többiek?? f-duct, DDD ?

szbalint88
Jugador del Barça

2011.04.01. 07:10:07

Én még nem szóltam hozzá a témához, de most kikívánkozik belőlem. Én egész addig nyugodt voltam amíg nem olvastam ezt az FIA-s közleményt. Ez mi?
Kezdjük azzal hogy kifejezetten csípem azt ha vki olyan kreatív mint a bikák mérnöki csapata, és azt is tudom hogy enélkül a "mozgó" szárny nélkül is [auto_cenzúra] autót csináltak, minden elismerésem. De! Konkrét videofelvételek bizonyítják hogy az autójuk élesben, egy versenyen 2 konkrét szabályt is egyértelműen megszegett! Innentől kezdve, gondoltam én naívan, ez már egyértelmű lesz az FIA-nal, hiszen eddig simán védhető indok volt hogy az ő általuk létrehozott tesztelési sémán nem akadt fennt ez az autó. De most? Most ezt nem értem. Szabálytalan, mindenki látja, a videofelvétel szerintem a mai technológiai lehetőségekkel lehet egyértelmű bizonyíték az ügyben. Mégsem az, úgy tűnik. Pedig eddig bármelyik csapat bukott le ilyesmivel, utána változtatniuk kellett, mégha büntetést nem is kaptak. Eleve az egész F1-nek piszok jót tenne, ha eltűnne az a 0,5 másodperces előnyük, mert ha a helyzet változatlan marad hamar el fog dőlni a VB sorsa. Hozzáteszem, hogy nem sajnálnám Vetteltől, csípem a kölyköt, és k. ügyes is. Inkább a versenyeket sajnálnám. De azokat nagyon, mert egyébként az újítások sztem pont annyit fognak hozni előzések terén amennyit kell, és ez már a Maláj pályán látszani is fog.
ozsimiki
Adminisztrátor

2011.04.01. 00:59:10

Dehogy! Ők nem tennének ilyet, csak is saját maguk által kitalált, és a szabályosnál is szabályosabb kocsival versenyeznek. :twisted:

Kép
samy85
Capitá del Barça

2011.03.31. 19:32:26

http://www.nemzetisport.hu/f1/a-mclaren ... a-2071100/
nyilatkozatháború? nem speciel a enti linkből kiindulba, de úgy tűnik, hogy a Red-Bull és a Mclaren "egymásra találtak"
amugy érdekes a cikk...
Kép
samy85
Capitá del Barça

2011.03.31. 10:03:55

Na akkor a fekete leves a Rb ellenszurkolóinak: Charlie Whiting elmondta teljesen átvizsgálták a RB-okat, és mindent szabályosnk minősitettek....semmi szabálytlant nem találtak az autók "testén"!
Kép
L.Messi 10
Entrenador del Barça

2011.03.30. 17:04:25

http://www.motorsportal.hu/forma1/fia-s ... 39735.html
FB gyöngyszem: "Érik a szőlő, hajlik a Red Bull..." :lol:
Kép
Fernando
Llegenda del Barça

2011.03.30. 15:03:43

Hm hm... érdekes már nem csak a szárnyról, az orrkúról is van szó:

http://spontoncristiano.files.wordpress ... lgreen.jpg
http://spontoncristiano.files.wordpress ... ailred.jpg
http://spontoncristiano.files.wordpress ... erlaye.jpg

És ez már nem 1-2 milliméter.

Hamilton pedig sose lesz Senna. Egyébként nem védeni akarom Hamiltont, de a cikk maga nem is erről szólt. Csak egy kis párhuzam. Mellesleg megnézném azt, hogy mindenki ugyanolyan autóban ül, csak 1 futamot. Még az is lehet, hogy nem Vettel nyerne. :lol:
„Teljesen tehetetlenül érzed magad, ahogy látod, milyen kényelmesen, és élvezettel játszanak.” Raúl a Real-Barca után (2-6)
samy85
Capitá del Barça

2011.03.30. 10:16:37

Alonso megint lessz annyira jó, hogy közel kerüljön a tűzhöz.... ha a Ferrari megint távol van a Red-Bullokhoz... az Alonso Faktor sokat számít...ezt tavaly is láthattuk...bízom benne hogy a kocsi nem rossz mindössze egy szerencsétlen kicsúszás miatti (rossz) taktikára váltás okozta ezt a 4. helyet.
Szerintem ennyire nem vagyunk elmaradva a 2 mclarentől, és a 2 RB-tól... de a Mercik is szerintem ettől jobbak. mint amit mutattak....

http://www.nemzetisport.hu/f1/hamilton- ... l-2070789/
Hamilton nyilatkozata!!! elég érdekes...
Kép
Kralo
Entrenador del Barça

2011.03.30. 08:19:43

Tocy írta:Formától is függ, de Webber egy középszerű pilóta, Vettel pedig az aktuális világbajnok...
:D
Tavaly középszerűen mosta le párszor a pályáról a későbbi világbajnokot.
Kralo
Entrenador del Barça

2011.03.30. 08:17:45

Vito írta: Kralo!
miért vagy ennyire borúlátó? vagy csak én vagyok túlzottan optimista??
..mert nem látok akkora red bull fölényt, mint tavaly, vagy amekkorát vártam. nyilván nem mérvadó ez a futam, de megint csak az történt, hogy a kvalin vettel ment egy űridőt, elsőként fordult és aztán elkocsikázott az első helyen. sztem hamilton meg tudta volna nehezíteni a dolgát egy kevésbé széthulló autóval.
de én idén (megmondom őszintén) többet várok buttontól is! a pirellik gyorsan kopnak, ráadásul az igazán meleg pályák csak ezután jönnek..
meglepődnék ha a red bull gumikímélő lenne, a mclarenben pedig ebből a szempontból buttonnak áll a zászló. a ferrari (illetve természetesen alonso ferrarija) egyelőre sötét folt, nem lehet tudni, hogy mire lesznek képesek.
Csak különböző szemszögből nézzük. A mekik talán közelebb kerültek hozzájuk, de Alonso mintha távolabb lenne. Kell még pár futam, hogy okosabbak legyünk, de nem sok jó előjel van arra, hogy megfogják a bikucikat.
Legalább akkora fölényt látok, mint tavaly. Időmérőn esélytelenek voltak a többiek, versenyen Vettel meg úgy osztotta be előnyét, erejét ahogyan csak akarta.
A KERS használatát nem vágom, nem nagyon követtem az eseményeket idén, mindenesetre fura, hogy náluk nem volt. Kérdés, hogy most akkor azt a súlyt odapakolták ahová akarták, vagy oda kötelező, ahová a KERS-t (egyszerűen bennehagyták és nem működött) tervezték? Ha elöbbi, akkor az nem túl következetes, és az lesz belőle, mint legutóbb.. sokan ki fogják venni.
Tocy
Director del Fútbol

2011.03.29. 16:34:05

Formától is függ, de Webber egy középszerű pilóta, Vettel pedig az aktuális világbajnok. Ha a német jó, plusz Webber magához képest nem megy jól, akkor simán lehet 8 tized. De vicces ez az egész. Nemhogy a szárny, már az orrkúp is hajlik...
gergo9
Director del Fútbol

2011.03.29. 16:09:34

ozsimiki írta:Leírom sokadszorra is.

Adott egy szabály,
Amit nem tudnak betartatni a bohóc tesztükkel. Innetől kezdve feleslegesek a szabályok is.
még1x megkérdezem :D Attól hogy nem tudják lemásolni miért lenne szabályos? Bár a Mclaren már pattog a FIA-nál reméljük minél több sikerrel.
Viszont láttam már olyan képeket is amin nemcsak a szárny hanem az egész orrkúp hajlik. :lol:
Egyébként se akkora az az előny, mint látszik...mivel Webber az 5. helyre volt elég.
Valóban nem a legszerényebb számítások szerint is legalább félmásodperc.
De inkább 6,7 tized.
Webber gépével vmi gáz volt a mérnökök is elismerték teljesen máshogy viselkedett mint Vettelé az hogy beállítások miatt vagy hasonlóan tavalyhoz mikor Webber verte agyon Vettelt aztán kiderült hogy repedés volt a kasznin. Keresik a problémát. De lehet hogy csak tesztelték hogy mit tudna a Red-Bull flexi szárnyak nélkül :)
Egyébként meg aki elhiszi hogy a két pilóta közt 0,8 tized van az meg is érdemli.
Tocy
Director del Fútbol

2011.03.29. 15:46:23

...továbbra se értem ezeket a hangokat...h csaló a Red Bull...aki jobb és okosabb azt egyből le kell csalózni...ez megy a rallyban is, meg más technikai sportokban is...és amíg az FIA a RB-vel törődik, nincs figyelem a Mekin, Ferrarin stb...szánalom. Egyébként se akkora az az előny, mint látszik...mivel Webber az 5. helyre volt elég. Sztem a következő versenyeken bőven verhetőek lehetnek, bár az időmérőkön nem valószínű.
ozsimiki
Adminisztrátor

2011.03.29. 15:31:26

Leírom sokadszorra is.

Adott egy szabály, amihez adott egy tesztelési módszer, ennek a módszernek megfelel a RedBull, azaz szabályos. Jó ideje mindegyik csapat tisztában van vele, milyen ez a teszt, szerinted ők ha meg tudták volna így oldani, nem tették volna? nem csoda,h siránkoznak, de szerintem nagy naivság azt hinni,hogy ők nem csinálták volna meg így, ha tudják.

Bár Kralohoz intézted a kérésed...

Azért azt se feledjük,h Vettel nem hajtotta szét a kocsit, lazán ment, annyit autózott amennyit kellett. Malájziában meglátjuk, hogy (ha rá lesz kényszerítve) mit tud valóban a gép. Remélem ott a KERS is befigyel náluk, mert sok egyenes van, és jóval hosszabb célegyenes, anélkül nem fog elsőként elfordulni, akárhonnan is indul.

Egy futam után közelebbinek érzem Buttont Hamihoz mint tavaly, azaz adott két erős Meki, egy jó Ferrari, és ha Webber magára talál,akkor két nagyon erős RB.
Tavaly nyerték Vettelék a versenyt, ha tényleg ilyen jó a gép, amit mutatott Ausztráliában, akkor a Maláj pályán lévő gyors kanyarok még jobban kihozzák a különbséget.
Kép
Vito
Llegenda del Barça

2011.03.29. 13:42:11

ozsimiki írta:Nem csak erre írtam, tavaly is változtatniuk kellett valamit, még is nyertek, szóval ezek nélkül is az Ő általa létrehozott gép a legjobb.

Nem tudom miért pont te "siránkozol", amikor Button tulképp az ilyen kiskapunak köszönhette a 2009es VBjét, mivel akkor húzott el amikor még a többiek nem kezdték kiépíteni a saját kis cuccukat. Utána korántsem ment úgy, mint pl tavaly a RedBullok a szintén hasonló "átépítés" után.

de mondom, az egy jó jel, amíg siránkoztok, addig tuti RedBull lesz az élen :)
alapvetően itt arról van szó, hogy a red bull megszegi a szabályt, ezt viszont nem ellenőrzik megfelelően. a többi csapat és a többi csapat szurkolói nyilván ezt ellenzik. ennyi az egész. nem siránkozás, hanem igény a következetességre.

Kralo!
miért vagy ennyire borúlátó? vagy csak én vagyok túlzottan optimista??
..mert nem látok akkora red bull fölényt, mint tavaly, vagy amekkorát vártam. nyilván nem mérvadó ez a futam, de megint csak az történt, hogy a kvalin vettel ment egy űridőt, elsőként fordult és aztán elkocsikázott az első helyen. sztem hamilton meg tudta volna nehezíteni a dolgát egy kevésbé széthulló autóval.
de én idén (megmondom őszintén) többet várok buttontól is! a pirellik gyorsan kopnak, ráadásul az igazán meleg pályák csak ezután jönnek..
meglepődnék ha a red bull gumikímélő lenne, a mclarenben pedig ebből a szempontból buttonnak áll a zászló. a ferrari (illetve természetesen alonso ferrarija) egyelőre sötét folt, nem lehet tudni, hogy mire lesznek képesek.
Fernando
Llegenda del Barça

2011.03.29. 10:59:19

petya1985 írta:Redbull -osok csalnak a merevitő szárnyal meg kénne bűntetni őket? :oops: :oops:
Kb 2 napja erről megy itt a vita. Olvass picit vissza és megtudod a véleményeket.

Egyébként szerintem nem kell őket megbüntetni. Newey nagyon jó tervező, csak jó lenne ha kiegyenlített lenne a mezőny, ott jobban kijönnének pilóta és pilóta közt a különbségek. :wink:
„Teljesen tehetetlenül érzed magad, ahogy látod, milyen kényelmesen, és élvezettel játszanak.” Raúl a Real-Barca után (2-6)
petya1985
Barça C

2011.03.29. 10:52:23

Redbull -osok csalnak a merevitő szárnyal meg kénne bűntetni őket? :oops: :oops:
Kralo
Entrenador del Barça

2011.03.29. 09:39:12

Majd akkor avatkozik be az FIA, ha a szezon ideje koránt kezdene egyértelművé válni.

Nem volt olyan rossz futam. Csodát nem vártam a DRS-től, főleg ezen feltételek mellett.
Csak a Red Bull előnye ne lenne ilyen nyomasztó..
gergo9
Director del Fútbol

2011.03.29. 00:39:39

ozsimiki írta: Nem csak erre írtam, tavaly is változtatniuk kellett valamit, még is nyertek, szóval ezek nélkül is az Ő általa létrehozott gép a legjobb.
Terheléses tesztek megváltoztatása miatt változatatak ők is , picit vissavettek de a képen látható mennyit ér az a teszt.
Szinte semmit nem befolyásolt az átépítés. Nem 70-nél koptatja a földet a szárny hanem csak 100nál mondjuk. :D
Nem véletlenül gyanakodtak állítható hasmagasságra a többiek lehetetlen kihozni olyan brutális leszorító erőt legálisan mint amit a Red-Bull kihozott , gyakori volt mikor a pilóták lesték a diffúzort hogy honnan a francból ered a leszorítóerő.
Persze mostmár meglett a turpisság.
De tényleg ez volt a gyakorlat hogy minden ilyet betiltottak.
Vito amit említett amelett még volt a Renault ellensúlyos lengéscsillapítója azt is betiltották viszonylag hamar.
Pedig kézenfogható szabály nem volt rá.
Erre van kettő is hogy nem lehet mozgó aerodinamikai elem az autón és nem érhet aerodinamikai elem a referenciasík alá. Linkelt cikkbe benne van.
Nyilván a DRS kivétel.
Mindkettő alapján buktatható lenne a Red-Bull de ehhez változtatni kéne a teszteken mondjuk szélcsatornás tesztben vszeg nagy pofára esés lenne. De hát ez nem megvalósítható.
Változtatni kell a FIA-nak meg is van a lehetősége erre reméljük nem megy gallyra az egész szezon emiatt.

Van egy szabály, amit bizonyos tesztekkel tartatnak be úgymond. Ezeken a teszteken a RedBull megfelel. Innentől ne hogy már az ő hibájuk legyen a dolog. Többi csapat is megcsinálhatta volna ugyanezt, ha meg tudja. (de várj, visszamegyek naívba,és elhiszem,h ők meg se akarták volna ezt csinálni, a kis most született, ártatlan nagy csapatok :) ) Ozsi
Válasz küldése