2011.02.22. 16:45:09
Olyasmit adsz a nincstelennek, ami nem segít neki. Én ezt tudom rokonítani a búcsúcédulával. Azonban a párhuzam nem a személyednek szólt, elhiszem, hogy te jó szívvel adod és jobban érzed magad ettől ( még akkor is, ha szerintem ezzel becsapod magad,de ez csak az én véleményem), hanem a társadalomnak. A társadalom csapja be magát pótcselekvésekkel a valódi cselekvés helyett. Természetesen egy ember nem váltja meg a világot és valószínűleg egy hajléktalannak az életét sem, azonban, ami árt, olyan inkább nem adok. Attól még, hogy jobban érzi magát külsőleg, nem jelenti, hogy ez bármiféle komolyan vehető lelki töltet lenne neki. Ugyan én is szoktam iszogatni, de tudom, hogy önmagában az italosság semmi örömöt nem okoz. Egyébiránt meg gondolj bele: Adsz te neki piára pénzt, meg mondjuk még 3-4 ember rajtad kívül. Tegyük fel ettől berúg, de nagyon... Tél van, sétál a külvárosban részegen, összeesik és megfagy. Megérte? Segítettél bármit is rajta? Nem, csak bűnrészes vagy a halálában, ha így történik. Persze ez esetben övé a 99%-a felelősség, de ezt nem méricskélni kell, mert a lelkiismeretedben elő kell , hogy jöjjön. Mondhatod azt, hogy megvehette volna a boltban is a piát,ha van pénze, semmi mást nem tettél, mint egy boltos, aki egészségtelen termékeket árul mindenkinek ( ez azért sem igaz, mert a boltosnak kötelező adni egy-két eset kivételével mindenkinek, míg te azt adsz, amit tudsz és akkor, amikor akarsz), vagy hogy nem kötelező alkoholra költeni ( ha pénzt adsz neki) azt a pénzt, amit adtál neki, de ehelyett adhattál volna bármi mást is. A tárgyak vagy ételek-italok pedig csak példák voltak. Azt adsz neki, amit épp tudsz,de ha káros a dolog, akkor inkább nem kell adni semmit. Legalábbis nekem, ha valaki alkoholra vagy cigire kérne pénzt, abban az esetben lenne tiszta a lelkiismeretem, ha ezt elmagyaráznám neki és arra nem adnék. Legtisztább pedig akkor, ha meg is tudnám győzni. És abból a 200 ft-ból pesten bárhol is vagyok kb 1 perc alatt tudok venni kenyeret, mert mindenhol van bolt... Így gondolom, de ezen nem fogunk összeveszni-.