takivini írta:a videón amúgy nem corvinusosok vannak hanem BGF-esek

elég gáz, de pont emiatt nem értek egyet Mihuval, mindent muszáj tanulni, sőt én több tantárgyból is érettségiztetnék, mert basszus ezek nélkül nem lehet létezni. de nem kétséges a magyar oktatás kicsit összevissza, nincs elég összhang a közép és felsőoktatás között szerintem.
Nem azt mondom hogy az ember ne tanuljon olyanokat hogy földrajz, biosz vagy ének. Hanem azt, hogy a diákok az általános műveltséghez elegendő szintet tanulják meg már általános iskolában. Szerintem az én korosztályomnak (20) az az egyik baja, hogy nem tud eléggé gyakorlatiasan gondolkozni. Csak elméletben. Mivel ezt tanítják velünk. És megint csak a magam példájával tudok jönni. Unokatesóim és sógorom is ott tanult ahol én tanulok. Építőipari szakközép. Ők 30 és 38 közt vannak. Sokkal gyakorlatiasabb a gondolkodásuk, mint pl nekem. Nekik már 1.-től volt gyakorlat, illetve kötelező nyári gyakorlat (2 majd 3 hét valamilyen építőipari cégnél, amiről írásos igazolást kellett vinni tanévkezdéskor) Nekünk már semmi sincs. Én 5 évig csak könyvből tanultam házat építeni. Ha nem maradok technikusi éven, fogalmam sincs hogy hogy kell pl egy ajtót beállítani egy 10-es válaszfalba. Jó, a fogalmam sincs az túlzás, de ott gyakorlaton olyan praktikákat lehet megtanulni, amik kint az építkezésen jól tudnak jönni. És ha egy szakmunkás mondjuk elém, az építésvezető elé áll egy problémával, akkor el fogom tudni képzelni hogy ennek hogy kellene kinézni, és sokkal könnyebben fogok tudni segíteni Neki, mintha csak arra emlékeznék hogy a könyvben hogy volt lerajzolva. A másik dolog meg, hogy a könyvekben csak a legoptimálisabb eset van leírva. Igen ám, de hogy ha az építkezésen mondjuk valami bökkenő van, ami miatt mondjuk az adott szerkezet nem készíthető el úgy, ahogy én azt a könyvből megtanultam, akkor hogy fogom megmondani a kőművesnek, hogy na figyelj, ezt meg ezt csináld így, és akkor jó lesz.
Rengeteget tanultam ezalatt az egy év alatt. Volt heti 12 óra gyakorlatom a 38-ból.
De mondok jobbat. Jövőre teljesen át fogják szervezni a technikusi képzést. Jövőre 6 óra lesz adva egy héten gyakorlatra, az is úgy, hogy a diák nem fog igazán fizikai munkát látni. Ahogy a gyakorlati tanárom mondta: "jövőre úgy fogunk tanítani hogy megmutatjuk a diáknak hogy nézdcsak ez itt egy ajtó, ami 10-es válaszfalba van állítva, és kész. A diák jól megnézi, mi elmagyarázzuk neki hogy miért így van, meg hogy állítottuk be, és adjon Isten."
Ez a hatalmas nagy probléma szerintem. Pedig mondják hogy rablóból lesz a legjobb pandúr. Először megtanul rabolni, aztán pandúrként már tudja hogy mit kell tenni a rablók ellen. Ugyan ez van az építőiparban is. Nem mondom hogy kőművesből lesz a legjobb építésvezető, de hogy egy építésvezetőnek tudnia kell hogy ez meg az miért van úgy, az biztos. Nem lehet azt mondani, hogy fú hát...várjál felhívom a tervezőt vagy a statikust aztán majd megmondják. Akkor a büdös életben nem fognak komolyan venni a munkások. Pl az egyik unokatesóm építésvezetőként dolgozik a családi vállalkozásukban. Fiatal volt még mikor ebbe a pozícióba került. 30-nál fiatalabb volt. A brigádvezető (a kőműves csapat vezetője, általában a legjobb kőműves) egyszer odament hozzá a tervrajzzal, és elkezdett tőle kérdezgetni mindenfélét. Unokatesóm elmondott mindent, de azért kicsit furán érezte magát, úgy gondolta hogy valamit biztos nem mondott jól. Utána mikor hazament, elmondta az apjának, hogy a brigádvezető odament hozzá a tervrajzokkal, és ezeket kérdezte, Ő meg ezeket a válaszokat adta rá. Az apja azt mondta hogy tökéletes válaszokat adtál. Akkor esett le az apjának, hogy a brigádvezető egyszerűen letesztelte unokatesómat. Úgy volt vele, hogy ha már ez a 20-on éves takony dirigál nekem, akkor kíváncsi vagyok hogy valójában mennyire ért hozzá.
Ezt egy mai építőipari szakközépiskolából kikerült diák nem tudná megcsinálni. Csak nézne a tervrajzra, és bámulna kifele a fejéből. És ez nem gondolom hogy a diák vagy a tanár hibája lenne. Hanem az oktatási rendszeré. Jól néznénk ki, hogy ha egy orvostan hallgató úgy kerülne ki az egyetemről, hogy előtte nem boncolt hullát. Megtanulná a könyvből hogy ez meg ez a szerv így meg így működik, és kész, odaállna műteni. Nem élnének ennyien a világban szerintem.