barca99 írta:Ilyen van?

Ezek szerint, azért ez nem semmi...
Petárdás dologhoz:
Amellett, hogy én is sajnálom, azt modnom, hogy
aki hülye haljon meg. Így szilveszter táján megfordult a kezemben jónéhány tüzijáték, de egyszer sem jutott eszembe babrálni azokat. A petárda szerintem amúgy is gagyi, van nagyon sok legális tüzijáték, ami sokkal szebb. Haveroméknál szoktam néha besegíteni, ők ugyanis pirotechnikusuk. Haverom még nem de nyáron készül letenni mind a három - lejátszói, raktárosi, árusítói - vizsgát. Így kicsit jobban belelátok a dolgokba.
A petárda birtoklásra, illetve használatra vonatkozóan valóban ez az irányadó jogszabály. Azonban a mádia mégis tévesen egy kalap alá veszi az összes tüzijátékot, és önkényesen kiterjeszti azokra is ezt a jogszabályt, ezzel megtévesztve az embreket. Ugyanis tény, hogy petárdát egész évben nem lehet sem birtokolni sem pedig használni. DE. Az alacsony hatóanyagtartalmú tüzijátékokat egész évben lehet forgalmazni, vásárolni és használni is. Ilyenek péládául a római gyertyák, különböző lepkék, röppentyűk stb. Egyetlen korlátozás csupán az egy helyen, egy időben magányszemély által tárolt ilyen tüzijáték mennyisége, de a pontos mennyiséget nem tudom fejből. A magasabb hatóanyagú tüzijátékokat magánszamély kizárólag december 28-31 között vásárolhat és birtokolhat(itt is van mennyiségbeli korlátozás), ezeket azonban csak december 31-én 18:00 órától január 01-én 06:00 óráig használhatja fel. Ebbe a csoportba tartoznak a kisebb telepek, illetve bombák. Az ennél magasabb hatóanyagtartalmú pirotechnikai termékeket kizárólag pirotechnikus üzemeltethet.
Ezt csak azért írtam le, mert az ünnepek alatt mást sem hallottam a TV-ből rádióbol, mást sem olvastam az újságban, csak azt, hogy a petárdákat így, meg úgy nem lehet használni, egy-két helyen azért mondtak tüzijátékot is, de a különböző hatóanyagtartalommal csupán egyetlen egy rádióműsor foglalkozott. Az is a Kossuthon volt 28-án este tíz körül. A többiek csak ontották magukból a nagyobbnál nagyobb marhaságokat.
Persze ez egy laikust nem zavar, de aki kicsit is ért ehez, vagy jobban a tűz közelében van, annak igenis zavaró.
Az meg, hogy kit büntetnek, vagy kit nem, illetve ki ellen indítanak szabálysértési eljárást ez ügyben csak a pénzen múlik, mint ahogy minden más is.