2007.12.02. 21:01:16
Én környezetvédellemmel kapcsolatban írtam a szakdolgozatom. Nem az a lényeg, hogy teljesen le kell állítani az olajkutak telepítését, az atomerőműveket. A korábbi jóslatok (1960-70-es évekből) arról, hogy kifogy Földünk kifogy a 21. század közepéig kőolajból, eddig azért nem következett be, mert 1. fejlődött a technika, így kevesebb fogyasztás érhető el a gépekkel, 2. rengeteg új mezőt találtak (ugye már több km-rel a tengerfelszín alól is fel lehet hozni olajat, északon pedig küzdenek az Északi-sark, a jegestenger alatti mezőkért a vikingek és az elvtársak). A probléma abban rejtőzik, hogy a Föld nagy része fejlődő ország, akinek egyre több energiára van szüksége, de a fejlett országok a kényelmük fokozása érdekében mégtöbb energiát fogyasztanak.
Az alternatív energiaforrásokkal (nap, szél, biomassza, geotermikus energia) tovább lehetne húzni a nem megújuló energiaforrások kiapadását. Persze, nem 1-2 évtizedről van szó. DE : „A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”
Persze, területigénye az energiaültetvényeknek lényegesen nagyobb egységnyi energia kitermeléséhez, mint egy olajmezőnek, egy atomerőműnek, de ezek, és pl. a szélerőművek telepítésével megavattok, hő, bioetanol, biogáz állítható elő, amivel az adott, mai önellátó kistérség hosszabb távon nyereséget állíthat elő.
Dániában, Németországban, nem is kezdem el sorolni, mert minden más, nálunk fejletteben gondolkodó országban Európa szerte kihasználják ezeket a lehetőségeket, és kutatják is továbbfejlesztésüket. Kistérségi, helyi szinten működőképesek.
Ami a nagy problémát okozza, az az olajlobbi. Talán majd, ha mégtöbb Bill Gates-hez hasonló ember ugrik bele a bioetanol-bizniszbe, majd kicsiny hazánkban sem lesz tilos a bio-üzemanyag használata.
Tudom, hogy tisztában vagytok azzal, hogy ezek az esetek nem átlagosak, ezt csak azért firkantottam ide, hogy ne forduljatok el az "elvadult" zöldek miatt a környezetünk védelmétől!
Én nem a munkámmal akarom a halhatatlanságot elérni. Azzal akarok halhatatlan lenni, hogy nem halok meg.
http://www.flickr.com/photos/8109059@N03/
Carte D'or: Rákóczi túrós, a világ 3. legkirályabb jelensége a rántotta feltalálása óta.