Barça vs. Real - El Clásico

Foci a Barçán kívül
Chino
Llegenda del Barça

2025.12.30. 01:52:42

Diario: A Real Madrid több millió eurós kártérítést követel az FC Barcelonától a Negreirának kifizetett összegek következményei miatt.
Florentino Perez a következőket üzente a soioknak: „We will go all the way”

Miguel Galan (sportjogász):

A Negreira-ügyben a Real Madrid által megszerezhető kártérítés összege: 0 euró.
A Real Madrid nagy valószínűséggel nem juthat polgári jogi értelemben milliós kártérítéshez a Negreira-ügyben, mivel a jelenlegi helyzetben nem körvonalazódik sportkorrupció miatti elmarasztaló ítélet, és nem igazolható konkrét, egyedi vagyoni kár a fehérek oldalán.
[...]
Még a legszélsőségesebb forgatókönyv, vagyis egy sportkorrupció miatti ítélet esetén is a Real Madrid javára történő kártérítés feltétele az lenne, hogy konkrét, gazdaságilag számszerűsíthető kárt bizonyítsanak: olyan mérkőzésekhez vagy bajnoki tabellán elfoglalt pozíciókhoz kapcsolódóan, amelyek bizonyított módon úgy lettek manipulálva, hogy abból nekik kár származott, ehhez kevés lesz pusztán egy „versenyhelyzetben születő sérelemérzet”.
[...]
Az Osasuna-ügy joggyakorlata azt mutatja, hogy a kártérítést azt azt a klubot illeti meg, amelynek vagyonát közvetlenül károsította a pénzeszközök szabálytalan kiáramlása és a megállapodás szerinti bundázás, azaz magához a klubhoz, amelynek igazgatói törvénytelenséget követettek el, nem pedig olyan harmadik felekhez, akik részt vettek a bajnokságban, de nem szenvedtek bizonyított kárt pontok, kiesések vagy díjak tekintetében.
Az Osasuna modellben a kenőpénzt fizető klub kettős büntetéssel néz szembe: az igazgatók büntetőjogi elítélésével és a klub kártalanításával az elszenvedett pénzügyi veszteségekért. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a kifizetések indokolatlanok vagy hűtlen jellegűek voltak, a kártérítésre elsődlegesen jogosult fél maga az FC Barcelona lenne, hiszen az ő vagyonával szemben élt vissza a klub akkori vezetése, illetve adott esetben az államkincstár. A Real Madrid ezzel szemben eddig nem tudott felmutatni semmilyen konkrét, bizonyított vagyoni kárt (pontok, címek vagy bevételek elvesztése), amely egy igazolt bundázásból fakadt volna.
[...]
Összegzésként: még egy kikényszerített sportkorrupciós ítélet esetén is a polgári jogi felelősség az Osasuna-modellt követné: a valódi vagyoni károsult az a klub, amely fizetett (hűtlen kezelés), nem pedig azok a versenytársak, akiknél nem bizonyítható konkrét kár. Ezért jogilag a Real Madridnak nincs szilárd alapja arra, hogy milliós kártérítést követeljen a Negreira-ügyben.
Forca Barca!!!!
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.12.29. 11:29:24

bence0330 írta:
2025.12.29. 09:55:34
Az biztos, hogy ezt nem kellett volna, és szó szerint korrupció.
Elvileg pont, hogy nem korrupció, mert nem volt közfeladatokat ellátó személy. Elvileg ezt 2024-ben lezárták. Ebből nagy problémája lehetne a spanyol döntéshozóknak is, mert az UEFA szerint a politika nem folyhat bele a sportba.
Éppen ezért, ha valamilyen büntetést kapna a Barca, komoly pereskedés indulhatna az RFEF, La Liga, akár a Real ellen is, pontosan azért, amiket leírtál.
(Visszamenőleg José Plaza-ig, vagy tovább)

Szerintem mindenki szeretné már lezárni ezt az ügyet, csak egy valaki nyújtaná, mint a rétes tésztát.
Valószínűleg azért, mert a VAR megjelenésével pontosan ezektől a kedvezményes ítéletektől estek el, amit az MD is felsorolt.

Elfogultan nem tudom megállapítani, hogy mennyire elítélendő a Negreira ügy, most is írtál róla, és rengetegszer írtak róla már mások is.
Nem tudom, hogy milyen büntetést kaphat a klub, ha kiderül, hogy ténylegesen a "semleges ítéletekért" egyfajta PR kifizetések történtek, ajándéktárgyak, vacsorák, "Aloe Vera csomagok" stb.-re ment el a pénz (emellett valószínűleg a fizetés folytatása ki is lett "erőltetve" a klubtól)

Nem tudom mennyire akarnak visszamenőleg belemenni az állítólagosan Spanyolország elfogadott ajándékozásokba (szatyros bíró, Rolex órák) vagy a "szakértői bírói véleményekbe" amit a bíróságon Valverde vallomásában az Athletic Bilbao is vásárol, vagy a bírók "kísérőire", mint Meija Davila, akinek a felesége konkrétan az RFEF-nél vezető pozícióban van.
Vagy amit a Rayo Vallecano elnöke nemrégiben nyilatkozott, hogy az ellenfelek prémiumban részesültek a kiharcolt eredményekért (Espanol?)

Érdekes az eset, hiszen nem tudják bizonyítani, hogy meccsek/bírók lettek megvásárolva, nem is történt ilyen, erről szerintem csak "egy fajta" média próbálja meggyőzni a közönséget.

Az viszont nagyon jó kérdés, hogy a klub fog e büntetést kapni, ami másnak alanyi jogon jár, vagy máshol az országban teljesen elfogadott.
Troym
Llegenda del Barça

2025.12.29. 10:41:01

Őszintén nem tud már érdekelni a Negreia ügy, mennyi kb 5 éve robbant ki a semmi, azóta sincs semmi arról, hogy 20 éve miért fizettek egy fickónak évi párszázezret. Lehet volt korrupció, lehet nem, de 5 éve ott tart az ügy, mint a Kennedy gyilkosság, egyik elmélet a másik után. Hozzáteszem ez nem korrupció semmiképp, a fickó nem volt döntéshozó és a Barca nem közintézmény.

Ha lenne közvetlen bizonyíték, akkor már a fő spanyol oligarcha Perez kibulizta volna azt, hogy negyedosztályba soroljanak minket.
Vihar abban a bizonyos kanálban...

Az egész egy madridi gumicsont, hogy ne az elköltött összegekhez képest szerény sportteljesítményük, az Vinicius botrányok, az aranylabdagála (mi lesz ha nem nyer Mbappe sem :D), vagy a bírók elleni keresztes hadjáratuk, vagy a tv-jük rágalmazásai legyen a téma.
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2025.12.29. 09:55:34

Az biztos, hogy ezt nem kellett volna, és szó szerint korrupció.

Viszont az a gond ezzel az egésszel, hogy a történelmi és politikai okokból élő madridismo ennél mindenképp sokkal, de sokkal erősebb. Hiába nem illegális, ha minden szervben mindenki madridi, az minden, csak nem egyenlő feltétel. Ennek elég látványosak az eredményei, jelenleg is a bírók nem azért sírnak meg kapnak fenyegetéseket, amit mit csinálunk, hanem amit (ha nem is közvetlenül a Reál mint klub) a madridismo. Alighanem elég sok helyen áll fent jogi probléma is, ha elvonatkoztatunk a társadalmi jelenségtől. Összeférhetetlenség pl. mindenképp konstansan rengeteg pozícióban, pl. mikor már azelőtt ezer okból kifolyólag nyilvánvalóan madrid drukker a bíró, hogy a papagája elkezdené énekelni a madridi indulót. Nyilván ez szó szerint nem korrupció, de a hatása hasonló erejű, és ez is jogi következményekkel bíró ügy lenne, csak hát senkit nem érdekel, mert madridi, egy olyan országban, amitől nemrég el akart válni Katalónia. Remélem senkinek nincsenek illúziói.

Képzelj el egy képzeletbeli országot, ahol iszonyat mélyen gyökerező korrupció van, és máshogy nem rúghatsz labdába, mint ha te is csalsz. Ha csak ez a két választásod van, mit csinálnál? Mindenképp nehéz döntés lenne. Képzeld el, ahogy megbeszélitek, hogy "lerendeztek odakint" ketten valami tesztoszteronvitát, lefektetitek az egyenlő szabályokat, hogy csak ti ketten 1v1, de a másik hoz egy plusz embert, ketten ripityára vernének, ezért te is csalsz, és a haverod is beszáll. Elítélendő morálisan? Szó szerint csalás, de a védekezésből történő reakció mindig árnyalja a képet.

Szóval nehéz kérdés, nem tudjuk, mire ment, majd kiderül, ha volt komoly korrupció, akkor én is elítélem magát a cselekedetet, de azért egy elég nyilvánvalóan elnyomott népként/félként valamennyire érthető a gondolat "leveling the playing field" címen, és alighanem soha az életben a gondolat sem merült volna fel, ha egyenlőek eleve a feltételek. Ha meg ezek látványosan nem egyenlőek, az sajna sokszor provokál ki egy hasonló gondolatot, döntést, egy erre amúgy kevésbé hajlamos embernél is.

Függetlenül attól, hogy ha így volt, akkor nagy baromság volt, és sosem csináltam volna, de azért mindenképp tartom, hogy ha mérlegre tesszük ezt, és minden mást, akár csak az elvileg jogi következménnyel bíró ügyeket a túloldalról, még mindig teljesen összehasonlíthatatlanül túlsúlyban lenne a túloldal. És engem az zavar, hogy ez a büdös életben senkit nem fog érdekelni, és ha bebizonyosodik, akkor mi leszünk a csalók egy olyan ligában, ahol minden szervben mindenki madridi, fele madrid drukker, és ez így ebben a formában rohadtul igazságtalan kép lenne, akkor is, ha a mi ügyünk tényleg elítélendő.

Ettől még egy idióta volt, akinek ez az egész eszébe jutott 2001 körül, és nem hessegette el vágyálomként, hanem meg is valósította, nem tudom, mit gondolt, az ilyesmi végül mindig kiderül.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
sansz
Entrenador del Barça

2025.12.29. 09:20:37

Chino írta:
2025.12.16. 16:07:46

Pereznek szerintem nem érdeke, hogy a Barcát itt bármiből kizárják, legalábbis a Real Madridnak, mint klubnak nem használna.
A Szuperliga befuccsolásával teljes érdektelenségbe fulladna az egész spanyol bajnokság. A La Liga népszerűsége túlnyomó részben a két csapat közti rivalizálásra fut ki. Még a saját szurkolótáboruk körében is érdektelenségbe fulladna a hazai porond. Ha nem lennének ők az üldözők vagy nem lenne üldöző az ősi rivális hányan járnának ki az ilyen Levante, Osasuna, Alaves, Elche, Girona stb., kb. a bajnokság háromnegyedét kitevő csapatok ellen vagy akár nézettségben mennyit esne vissza.
Szerintem ez elég magas lovon ülő, de gyakori vélemény. A bajnokság nem csak a Barca és Real csatájáról szól és az se biztos,hogy a Real nyerne egy olyan idényben, az Atleti és egy Girona-szerű meglepetéscsapat is ott lenne. Hogy a nemzetközi piac kevésbé figyelné? Lehet, de ez nem egy év alatt jönne ki pénzekben. A La Ligából nem lesz kizárás, szinte biztos, de csak az elévülés miatt. Viszont hatalmas összeget fognak bevasalni rajtunk,ami garantálni fogja a további szenvedéseket. A BLből viszont ki leszünk zárva. A La Liga bevételeiből nagyobb szelet jutna a Realnak, szóval igenis érdeke a Realnak a komoly büntetés. Egyébként szerintem sok barcelonai szurkoló elbagatellizálja ezt a dolgot. Az ma nem kérdés,hogy fizetett a klub Negreirának milliós tételben. Ilyet a világon senki se tehet egyszerűen. Ultranaivitás azt gondolni,hogy csak ártatlan tanácsokért fizettünk, de ha így is lenne, ez is korrupciónak számít és tök jogosan. Ennek az ügynek nem lehet jó kimenetele egyszerűen. Ha én vállalkozóként milliókat fizetnék az államtitkárnak, ó de persze nem azért,hogy állami beruházást kapjak, csak öö tanácsot kapjak,hogy hogyan érdemes pályázni, hány oldalt szeretnek olvasni a pályázat bírálók stb... ...gondolom akkor az se lenne korrupció?
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.12.27. 07:51:07

A Mundo Deportivo megtette azt a szívességet, hogy kigyűjtött 100 hibát a Negreira időszakból, ami a Barcát sújtotta (meg is fordíthatnám :) )
Egyfajta év végi Watts (ha mond ez valamit) :)
https://www.mundodeportivo.com/futbol/f ... 01-06.html
https://www.mundodeportivo.com/futbol/f ... 07-12.html
https://www.mundodeportivo.com/futbol/f ... 13-18.html

A méteres lesgólokat, nem les gólokat meg sem említem a 2 oldalon, ahogy a fél méterrel a gólvonal mögött lévő gólokat.
Most már értem, Megia Davila miért lett a bírói szakértő a Realnak

Kiemelném 3 kedvenceket:
1.Pepe kezénél fogva rántja le az Elche játékost, és javára ítélnek büntetőt.
Illetve
2."Sergio Ramosnak, aki a 9. percben jogosan kapott sárga lapot, a 23., 46. és 50. percben is meg kellett volna kapnia a másodikat, de csak a 83. percben hagyta el a pályát" :)
3. "A Real Madrid játékosa, James a 44. percben tizenegyesből szerezte a harmadik gólt, miután ő maga lökte meg csapattársát, Modrićot"
Peter
Director del Fútbol

2025.12.21. 16:36:26

Saviola írta:
2025.12.21. 13:15:46
Elég hasonló szitu, mint a tegnapi Rodrygo és megkaptuk mi is.

Amúgy sem ők, sem mi nem kaptuk, hanem kiharcolták ők is, ahogyan mi is.... :D
(és ugye sikerült is értékesíteni mindkettőnek)
Saviola
Júdás 2, az áruló

2025.12.21. 13:15:46

Peter írta:
2025.12.21. 01:34:17
Erre nem lehet nem befújni a büntetőt, az lett volna hihetetlen, ha nem kapják meg.
Gondolom mindegyik az volt eddig... :)

Meg a Sevilla játékosok nyilatkozata is mindent elárul.

No mindegy, nyerjünk és nincs miről beszélni!
,,Azt hitted, hogy mi történt."
Peter
Director del Fútbol

2025.12.21. 01:34:17

Erre nem lehet nem befújni a büntetőt, az lett volna hihetetlen, ha nem kapják meg.
Saviola
Júdás 2, az áruló

2025.12.20. 22:55:18

Hihetetlen, hogy megint kaptak egy büntetőt. :D
,,Azt hitted, hogy mi történt."
Chino
Llegenda del Barça

2025.12.16. 16:07:46

FcBarcelona1 írta:
2025.12.16. 06:55:50
bence0330 írta:
2025.12.16. 00:55:05
Egyre komolyabbnak tűnik az ügy, és nekem jelenleg úgy néz ki, hogy az egyik klub komoly büntetésre számíthat, és jelenleg csak a Barca ellen folyik per.
Oké, ha tudja is az emberek 90%-a, hogy mi a helyzet, a klub ezzel nem megy semmire.
A Bernabeu VIP páholyát végignézve különösen aggasztó a helyzet, reméljük az ott helyet foglalóknak, és a spanyol foci Reálos vezetőinek több esze van, mint Pereznek, aki a közös cél helyett úgy néz ki a Barca megbüntetésére törekszik.
Lehet, hogy úgy tűnik elvesztette a realitásérzékét, de az is lehet, hogy a szuperliga befuccsolása miatt ez egy újabb politikai lépés, hogy a La Liga is "egy csapatossá" váljon a maximális bevételszerzésért.
A Real ellen is folyik két vizsgálat, szóval ott sem ülhetnek nyugodtan.

Pereznek szerintem nem érdeke, hogy a Barcát itt bármiből kizárják, legalábbis a Real Madridnak, mint klubnak nem használna.
A Szuperliga befuccsolásával teljes érdektelenségbe fulladna az egész spanyol bajnokság. A La Liga népszerűsége túlnyomó részben a két csapat közti rivalizálásra fut ki. Még a saját szurkolótáboruk körében is érdektelenségbe fulladna a hazai porond. Ha nem lennének ők az üldözők vagy nem lenne üldöző az ősi rivális hányan járnának ki az ilyen Levante, Osasuna, Alaves, Elche, Girona stb., kb. a bajnokság háromnegyedét kitevő csapatok ellen vagy akár nézettségben mennyit esne vissza. Főleg hogy évek óta nem fehér balettet látnak a pályán. Minden évben van 3-4 Clasicó, amit még azok is követnek, akik kizárólag PL-t, Serie A-t, Bundesligát stb. néznek. De a pályán kívüli rivalizálás is visszaesne.
Egy ilyen bajnoki cím, ami kb.borítékolható úgyis csillagozva kerülne be a történelemkönyvbe, a saját szurkolóik is felemásan emlékeznének.

Ez nagyon ártana a presztízsnek, de méginkább a bevételeknek, ami Pereznél mindig is a legelső szempont volt, sőt szerintem még a megalománia, amit az igazolások és egyebek terén megszokhattunk tőle. Lehet, hogy utolsó ciklusában akar még valami ilyen nyomot is hagyni vagy egy bosszú a Szuperligáért, de nem tartom igazán valószínűnek, hogy tényleg ezt akarja. Vagy az is lehet, hogy tudja, hogy ilyen kizárás vagy hasonló nem fog történni.
Forca Barca!!!!
Fecooo
Llegenda del Barça

2025.12.16. 14:30:43

Én csak egyetlen dolgot hozok fel (pedig lenne sok..)

Most hétvégén mutatták meg újra, hogy tavaly Mbappé hogyan rúgta szét tiszta erőből az Alavés játékosát és mindössze egyetlen meccset kapott, míg előtte Lewa 4 meccset, amikor az orrára mutogatott... nem akarok politizálni, de muszáj megemlítenem, hogy az a projekció, amelyett a real csinál, az pontosan ugyanaz, mint a narancsok által használt metódus...
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.12.16. 06:55:50

bence0330 írta:
Jó, ebben egyetértek.
Viszont szerintem jogilag a Barcára kemény büntetés szabható ki, akár kizárás a BL-ből, pontlevonás, akár az első osztályból igaz Tebas szerint elévült.
Címektől is megfoszthatják a klubot.

Bírókat 100% nem "vettek", de a nyomásgyakorlást szerintem minősíthetik sportkorrupciónak, ha kiderül hogy fizettek, ha csak ajándéktárgyakról is van szó, amit minden spanyol csapat csinál

Közben a szemünk előtt egy másik klub 100+ éve nyomásgyakorlást tesz a focira, a többibe nem mennék bele, elfogadtam, nem nagyon érdekel, a focival foglalkoznék.

Egyre komolyabbnak tűnik az ügy, és nekem jelenleg úgy néz ki, hogy az egyik klub komoly büntetésre számíthat, és jelenleg csak a Barca ellen folyik per.
Oké, ha tudja is az emberek 90%-a, hogy mi a helyzet, a klub ezzel nem megy semmire.
A Bernabeu VIP páholyát végignézve különösen aggasztó a helyzet, reméljük az ott helyet foglalóknak, és a spanyol foci Reálos vezetőinek több esze van, mint Pereznek, aki a közös cél helyett úgy néz ki a Barca megbüntetésére törekszik.
Lehet, hogy úgy tűnik elvesztette a realitásérzékét, de az is lehet, hogy a szuperliga befuccsolása miatt ez egy újabb politikai lépés, hogy a La Liga is "egy csapatossá" váljon a maximális bevételszerzésért.
bence0330

Én úgy látom, hogy a semleges embereknek kínos nagyon, amit Perez csinál. A madridi drukkerek érthető okokból bekajálják, de azért ott se mindenki már szerintem.

Én nem erőltetném különösképp az ellencsapást, aki komolyan azt gondolja a spanyol-katalán (mindenkori) politikai helyzetben úgy, hogy mindenki gyakorlatilag madridi minden szinten, hogy nekünk fújnak, az van annyira téveszmés, és híján a logikának, hogy úgyse lehessen meggyőzni. Addig meg Perez szépen döntögesse a saját szobrát, döngölje porba és süllyessze el az általa felépített győztes csapatot. Hajrá, negreirázzon egyet havonta, és ha nem nyernek BL-t, ne is utazzanak el megint aranylaszti-gálára, stb.

Szerintem képtelen felfogni, milyen szinten árt ezzel a csapatának.

Ő talán már nincs olyan állapotban, hogy egy ekkora klubot vezessen. A múltban komoly dolgokat művelt, de szerintem kiöregedett.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Chino
Llegenda del Barça

2025.12.15. 23:21:41

FcBarcelona1 írta:
2025.12.15. 18:52:07
Érdemes elolvasni Don Perez karácsonyi Negreirázását MD-n

Van pofája ilyeneket nyilatkozni az utóbbi sok évtizedes pártosság és a jelenlegi nyomásgyakorlás mellett?
Ez az ember komoly büntetést vár a Barcának, lehet ideje lenne a Barcanak is levelet írni a szövetségnek, FIFA-nak, akár feljelentést tenni, hiszen nyíltan végzik a nyomásgyakorlást, nem kell nagyon bizonyítékot keresni, heti szinten gyártanak saját maguk

Szerk
https://www.mundodeportivo.com/futbol/r ... amper.html
Mellette előszedték a tegnapi meccs bíróját, VAR bíróját.
Megtalálták az egyetlen katalán játékvezetőt.
A magújult bírói szövetség elnökét is számon kérik.
A kiemelt részre reagálva, érdemes megnézni Asencio szerelését, sok kommentár nem hiszem hogy kell hozzá.

https://www.reddit.com/r/soccer/comment ... _given_43/

Nemhogy pirosat, de még sárgát sem adtak.
Az ilyeneket valahogy mindig elfelejtik.
Forca Barca!!!!
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.12.15. 18:52:07

Érdemes elolvasni Don Perez karácsonyi Negreirázását MD-n

Van pofája ilyeneket nyilatkozni az utóbbi sok évtizedes pártosság és a jelenlegi nyomásgyakorlás mellett?
Ez az ember komoly büntetést vár a Barcának, lehet ideje lenne a Barcanak is levelet írni a szövetségnek, FIFA-nak, akár feljelentést tenni, hiszen nyíltan végzik a nyomásgyakorlást, nem kell nagyon bizonyítékot keresni, heti szinten gyártanak saját maguk

Szerk
https://www.mundodeportivo.com/futbol/r ... amper.html
Mellette előszedték a tegnapi meccs bíróját, VAR bíróját.
Megtalálták az egyetlen katalán játékvezetőt.
A magújult bírói szövetség elnökét is számon kérik.
Rdinho10
Capitá del Barça

2025.12.15. 18:42:43

Igen,csak igy beindulhat egy edzokeringo.Ordit egy Pedri fele jatekosert a kpjuk,de az igaz, h a piac sem tul acelos…pl nalunk sztem hatalmas edzo lehetne Xabi,naluk meg szenvedes
bence0330

2025.12.15. 18:28:09

Rdinho10 írta:
2025.12.15. 18:24:11
...nekik max a kontrafoci fekszik es nyilvan nem az alkamatlan jatekosok lesznek elkuldve,hanem az edzo.
Azért ha így van, én is az edzőt küldeném el, fél keretet sokkal nehezebb cserélni. :) Vannak jó edzők célfocis mentaltással, még lehet, hogy José is kivirágozna egyszer utoljára.

Szerintem is sok játékos van nagyon, aki inkább kontrára alkalmas, Valverde pl. kiemelten az a középpályán.
Rdinho10
Capitá del Barça

2025.12.15. 18:24:11

Sztem ez a real egy nagy 0,csak Mbappe tartja oket meg a belga kapus..nyilvan a legtobb kicsiket hozni fogja nekik Mbappe….kp nincs,vedelem teljes off,elol van egy mbappe,esetleg,ha vininek nem gurul el a gyogyszere kepes gol/golpasszokra,de sztem o mar kicsekkolt a top szintrol…Xabi olyan focit akar veluk jatszatni amire total alkalmatlanok,nekik max a kontrafoci fekszik es nyilvan nem az alkamatlan jatekosok lesznek elkuldve,hanem az edzo.Ugy is irhatnam,h a legtobb jatekosuk arcedulaja nagyobb,mint a kepessege.Komoly fordulatnak kene bekovetkeznie,h ne nyerjuk toronymagasan a bajnoksagot…
bence0330

2025.12.15. 17:26:17

Chino írta:
2025.12.15. 16:19:28
Játékban én nem sok javulást látok a korábbiakhoz képest, a különbség kb. annyi volt, hogy most a korábbiakkal ellentétben most tudott villanni Mbappé. Ha nem sikerül szerintem garantált egy döntetlen.

Gondolom az elmúlt hetekhez képest érted, úgy én sem, ez egy ikszes meccs volt, ahol egy klasszis villanással volt jobb a Reál, de lehet még annyival sem.
Azért Mbappé erre képes szerintem. Nyilván nem úgy, mint Messi, de felveheti a labdát 30-40 méteren, és onnantól kezdve képes arra, hogy megoldja az egészet és aztán jó eséllyel gólt is rúgjon akár a 16-os környékéről.

Ha amúgy az év eleji játékukhoz képest nézem az elmúlt heteket, akkor van a gáz. Az év eleje olyan volt, hogy döcögtek, de nem voltak rosszak, amit mindenképp el lehetett mondani, hogy látszott Xabi keze nyoma, volt valami rendszer, volt valami letámadás, egyben is voltak jó ideig. Én azt gondoltam, hogy oké, látszik valami, nem tökéletes, de mégiscsak egy irány, és ahogy telnek a hónapok, ez egyre inkább működni fog, de szerkezetileg kb hónapról hónapra lettek egyre gyengébbek, november második felére megérkeztek a tavalyi Ancelotti szintre, freestyle van, önkényesen mindenki azt csinál, amit akar, legalábbis a TV előtt így tűnik ránézésre. Kicsit érezhetőbben akarnak talán letámadni, de nem sokkal, és pláne nem jól.

Aztán ugyanúgy, mint akkor, össze tudták szedni magukat a City ellen is, ott kapartak, mentek, jók voltak eléggé, azzal a játékkal egy átlag liga csapatot 3 góllal vernének. De ha csak 1-2 ilyen nagy meccsre tudják felszívni magukat, akkor baj van a morállal/éhséggel, akármivel. Mbappé is szerintem inkább maga miatt kapar, BL-t és aranylasztit szeretne. De lehet ő lesz az új Ibra, aki mindig menekült a BL győzelem előtt a csapatából.

Jelenleg tényleg Mbappé, TC és Tchouameni tartják víz felett a csapatot, ők klasszis szintet hoznak meccsről-meccsre, és mennek is rendesen. Meg persze 1-2 fiatal legalább kapar, egy erős közepes teljesítménnyel, mint Carreras.

Ahogy írod, nálunk jobban eloszlik minden (nem csak a gólok, a minden ilyen "mindenki egyért, egy mindenkiért" elven zajlik, presszing, védekezés, kulcspasszok, gólok, akármi). Jelenleg nagyon örülök, hogy Barca-drukker vagyok, sokkal szerethetőbb a csapat, sokkal inkább nagybetűs is, és ahogy olvasom a különböző madridi fórumokat, ők sem tartják jelenleg annyira szerethetőnek a csapatukat. A meccsnézés átlagban persze évek óta szenvedés odaát, csak egy darabig jöttek a BL-ek.

Ja, amúgy volt egy dolog a meccsünkön, ami ebbe a topikba tartozik. Elkezdte skandálni a közönség a "Xabi maradj"-ot. Nekem ez nagyon nem szimpatikus, akkor sem volt az, mikor 2 éve a szétesőben lévő Xavi érában túloldal skandálta ugyanezt egy betű különbséggel. Ízlés dolga, de szerintem ráadásul mindketten akkora legendák, és jellemzően a túloldal által is meg voltak becsülve játékos korszakukban (ha nem is Ini-Modric szinten), hogy tényleg nem tudom, mi szükség erre. Akkor sem, ha nem működik a projekt, de azért most ezt még nem lehet egyértelműen kijelenteni.
Chino
Llegenda del Barça

2025.12.15. 16:19:28

bence0330 írta:
2025.12.14. 21:45:59
Mbappé sajna nagyon tud. Ilyen játékosunk nekünk Messi óta nem volt, aki úgy tényleg egyedül megcsinál mindent és konstansan lövi is a gólokat belőle. Mi ezt két játékosból oldjuk meg kb, Yamal majd ilyen lesz persze jó eséllyel.

Mindenesetre az Alaves is lőhetett volna pár gólt, nemrég fejbe rúgta a támadó szó szerint TC-t.

Hopp, egy Alaves egyenlítés. Megérdemelték.
Ez azért nagyban köszönhető annak, hogy egyértelműen rá játszanak támadásban, rendszeresen őt keresik, legtöbbször a boxon belül vagy az előterében kapja meg a labdákat. Messi helyzetével ezt nem lehet összehasonlítani. Neki kitették a labdát, aztán az egész védelmet áttörte és fejezte be góllal/assisttal.
Nálunk is többek között ezért nincsenek ilyen számok egy-egy játékosnál. A gólok teljesen szét vannak szórva a támadók között. A meccs alatt pont említették, hogy egész Európában nincs olyan csapat, ahol ennyi különböző játékos lenne 5 gól felett. Az összes sorozatot figyelembe véve még több.
Ezért működik ilyen hatékonyan a támadógépezet.
Tegnap megint benne volt a pontvesztés a meccsükben. Ha kicsit koncentráltabb az Alaves egy X-re simán jók lehetettek volna.
Ami nagyon feltűnő volt, hogy a hazaiak nagyon lazán tudták kihozni a labdát és építkezni, szinte semmi ellenállást nem tudott kifejteni ebben a Real. Egy veretesebb ellenfél ellen másképp is alakulhatott volna. Ráadásul az Alaves kedvező taktikát játszott számukra, nem állt be sündisznóba, felvették a kesztyűt. Ha ezt csinálja az Osasuna elég álom lett volna. Játékban én nem sok javulást látok a korábbiakhoz képest, a különbség kb. annyi volt, hogy most a korábbiakkal ellentétben most tudott villanni Mbappé. Ha nem sikerül szerintem garantált egy döntetlen.
Forca Barca!!!!
bence0330

2025.12.14. 21:45:59

Mbappé sajna nagyon tud. Ilyen játékosunk nekünk Messi óta nem volt, aki úgy tényleg egyedül megcsinál mindent és konstansan lövi is a gólokat belőle. Mi ezt két játékosból oldjuk meg kb, Yamal majd ilyen lesz persze jó eséllyel.

Mindenesetre az Alaves is lőhetett volna pár gólt, nemrég fejbe rúgta a támadó szó szerint TC-t.

Hopp, egy Alaves egyenlítés. Megérdemelték.
Chino
Llegenda del Barça

2025.12.13. 14:58:19

PR42 írta:
2025.12.12. 19:55:57
bence0330 írta:
2025.12.09. 15:46:28

Egyedül Valverdével kapcsolatban nem értek egyet. Nekem nagy kedvenc volt a Reálban 2-3 éve, kifejezetten kedveltem, a hajtását előre-hátra (nagyon szeretem az ilyen hozzáállású embereket), a váratlan bombáit, a sebességét, sokmindent. Tavaly már nem volt annyira jó (bár senki más sem a csapatból kb), viszont idén ez a rendszer kinyírta az erősségeit a középpályán, kicsit olyannak érzem, mint nálunk Araujót. Szerintem ő most halott, ha középen van, szélen viszont hasznos tud lenni. No meg Carvajal és TAA is sérült, szóval valakit muszáj odatenni, és szerintem ő sok szempontból evidens megoldás. :) Én legalábbis nem tudnék kit odatenni még elméletben sem, főleg, hogy a középső védőik is elfogytak, mert előrre még kirakhattad az egyiket.

Valverdével semmi baj, de nem szélső. Ahogy írtam, oké szinten lehozza évi párszor kényszerből azt a posztot, de érezhető hogy nem odavaló.
Lehet hogy ebben a rendszerben nem olyan hatékony középen, nem tudom.
Játszon kényszer jobbhátvédet, abban van logika, de támadó szélsőnek nem jó mert nem igazán tud cselezni és labdát vezetni se.
Gyorsnak gyors annyi szent, de azt csak területre tudja csinálni, védő ellen ritkábban.

Rodrygo, Masto, Brahim, mindegy, cselező szélső kell akire rá kell állítania az ellenfélnek 1-2 védőt.
Ha ez nincs, akkor annyival zártabban lehet védekezni középen is. Pláne ha aki szélső helyett játszik pl Güler szintén középre jön és további tömörülést okoz.
Ha lenne egy Baldé féle szélsőbekkjük még jó is lehetne hogy helyet csinálnak neki de hát Carvajal már egészségesen se ilyen, TAA is inkább mélységi játékos mint futóbolond, ráadásul most Ascencio vagy akárki aki szélsővédőt játszik az pláne nem fut fel. Ennyiből tényleg még az lenne a legjobb ha Valverde szélsőbekk és Güler jobbszélső, de akkor két jó játékos is kínlódhat a helyén kívül. Szóval nekem az logikus hogy játszon csak rendes szélső szélen.
Szélső támadót egy vagy két alkalommal játszott, szóval nem lehet azt mondani hogy ezt fixen alkalmazzák, túlnyomó részben Brahim és Mastantuono, olykor Rodrygo volt szélen vagy éppen Güler, ami a legnagyobb melléfogás, ha Bellingham is pállyán van.
Valverde nem csak idén játszott jobb hátvédet, már Ancelotti alatt is nagyon sokszor, csak most bedurcizott a poszt miatt.
TAA-t pedig még mindig nem tudták rendesen beilleszteni, ő nem is igazán jh, inkább jobb oldali középpályás, nem is egy tipikus felfutó szélső védő.
A nagyobb baj a Bellingham-Güler páros. Őket egyszerre nem lehet pályára dobni. Alonso már szinte teljesen olyn, mint Ancelotti. Nincs egy konkrét taktika, stratégia, amit megvalósítana, hanem feldobálja a játékosokat és kicsit össze-visszaság van a pályán, hiányzik egy rendszer, amibe beleillesztené a játékosokat, akik meg is valósítják. Én kicsit úgy látom, hogy amit a Leverkusenben meg tudott tenni azokkal a játékosokkal, azt itt a sok egoval és eredménykényszerrel nem tud megbirkózni.
Hiába van sok hiányzó a védelemben, mégsem azon hasalnak el, nem ott van a hiba. Az előző szezonban, amikor az őszi szezonban nem jöttek úgy a gólok elő tudtak lépni más játékosok, de idén ez nem megy nekik.
Forca Barca!!!!
PR42
Jugador d'estrella

2025.12.12. 19:55:57

bence0330 írta:
2025.12.09. 15:46:28

Egyedül Valverdével kapcsolatban nem értek egyet. Nekem nagy kedvenc volt a Reálban 2-3 éve, kifejezetten kedveltem, a hajtását előre-hátra (nagyon szeretem az ilyen hozzáállású embereket), a váratlan bombáit, a sebességét, sokmindent. Tavaly már nem volt annyira jó (bár senki más sem a csapatból kb), viszont idén ez a rendszer kinyírta az erősségeit a középpályán, kicsit olyannak érzem, mint nálunk Araujót. Szerintem ő most halott, ha középen van, szélen viszont hasznos tud lenni. No meg Carvajal és TAA is sérült, szóval valakit muszáj odatenni, és szerintem ő sok szempontból evidens megoldás. :) Én legalábbis nem tudnék kit odatenni még elméletben sem, főleg, hogy a középső védőik is elfogytak, mert előrre még kirakhattad az egyiket.

Valverdével semmi baj, de nem szélső. Ahogy írtam, oké szinten lehozza évi párszor kényszerből azt a posztot, de érezhető hogy nem odavaló.
Lehet hogy ebben a rendszerben nem olyan hatékony középen, nem tudom.
Játszon kényszer jobbhátvédet, abban van logika, de támadó szélsőnek nem jó mert nem igazán tud cselezni és labdát vezetni se.
Gyorsnak gyors annyi szent, de azt csak területre tudja csinálni, védő ellen ritkábban.

Rodrygo, Masto, Brahim, mindegy, cselező szélső kell akire rá kell állítania az ellenfélnek 1-2 védőt.
Ha ez nincs, akkor annyival zártabban lehet védekezni középen is. Pláne ha aki szélső helyett játszik pl Güler szintén középre jön és további tömörülést okoz.
Ha lenne egy Baldé féle szélsőbekkjük még jó is lehetne hogy helyet csinálnak neki de hát Carvajal már egészségesen se ilyen, TAA is inkább mélységi játékos mint futóbolond, ráadásul most Ascencio vagy akárki aki szélsővédőt játszik az pláne nem fut fel. Ennyiből tényleg még az lenne a legjobb ha Valverde szélsőbekk és Güler jobbszélső, de akkor két jó játékos is kínlódhat a helyén kívül. Szóval nekem az logikus hogy játszon csak rendes szélső szélen.
Chino
Llegenda del Barça

2025.12.11. 12:38:10

Azért a Real nagy ziccert hagyott ki, még ha (papíron) nehéz ellenfelet is kapott. Egy győzelemmel kicsit lenyugtathatták volna a kedélyeket kifelé, de így csak tovább erősödtek a hangok. Bár Mbappé kiesésével nagyon komolyat zuhantak már meccs előtt az esélyeik.
Mr. Aranylabda az utóbbi 12 meccsen (921 perc) 0 gólt és 3 assistot termelt, ha a válogatottat idevesszük akkor ez a minta 15 meccs: 0/3. A BL-ben eddig 0 gól/2 assist. Rodrygo ezelőtt a mérkőzés előtt 32 meccsen zsinórban 0 gól. Bellingham ebben az intervallumban a meccs előttig (987 perc) 4 gól, 2 assist, a Bl-ben a 5 mérkőzés: 1 gól/0 assist.
De az utolsó 8 meccsükön mindössze 11 gólt lőttek, de abből hetet Mbappé vállalt, arról nem beszélve, hogy 7 gólt a Bilbao+Olympiakosz ellen.
Nem igazán tudom, hogyan képzelték, ki fogja majd megynerni a meccset a City ellen.

A védelmük foghíjasságára panaszkodnak és valóban vannak hiányzók ott, de a gólokat nem tudom kitől várták. Ennyit jelent, ha hiányzik a francia. Nagyon elkezdhetnek imádkozni, hogy maradjon egészséges Mbappé, bár eddig is végigjátszatták vele az összes meccset és szerintem nem véltelenül jött elő az izomfájdalom most. Hogy tavaszra mi lesz vele a nagy kérdés.
Forca Barca!!!!
Válasz küldése