Fc Barcelona - A Hátország

Mi a véleményed a csapat igazolási terveiről, hátországáról, vezetőségéről? Miért jó vagy rossz a taktikánk? Mi lesz a klub jövője? A csapat mögötti eseményekről és az események alakítóiról beszélgethetsz itt!
Peter
Director del Fútbol

2025.12.17. 16:23:26

Chino írta:
2025.12.17. 13:48:11
A teljes hozzászólásodhoz, azaz annak tartalmához írtam, tehát idézhettelek volna ugyanígy, ahogyan most.

A La Masia említése részemről csak egy példa miatt volt csupán amivel arra utaltam, ha onnan húztuk volna elő Ferrant, avagy átigazolási díj nélkül került volna ide, akkor a gazdasági helyzetünk ismeretében valóban nem sok szó érhetné a ház elejét.

De 5 éve vásároltuk..... :mrgreen:
Chino
Llegenda del Barça

2025.12.17. 13:48:11

Peter írta:
2025.12.16. 17:45:38
Chino írta:
2025.12.16. 14:14:40
Rotációba tökéletes
jövőt is vettünk vele
La Masia által a keretbe került játékos esetében mind védhető indokok, de egy akkori / mai Barcelonának Ferran "egy a sok közül" költséges mulatság, miközben elketyegett ebből a jövőből már most közel 5 kerek esztendő.

Persze bőven lesz még ideje cáfolni
Egy teljes hozzászólásból két szót kivenni és ezt is megfordítva komoly ferdítés.
A jövőt azért említettem, mert sokan elfelejtik utólag, hogy mennyi idős vollt és a teljesítményét egy kiforrott játékosként kezelik és abszolút benne volt, hogy ennél még bőven jobb lesz. (ami meg is történt)
Másrészt akkoriban, amikor nem Lewandowskik, Raphinhák meg Yamalok szaladgáltak elől, hanem Jutgla, Abde, Luuk de Jong stb. simán kezdő szintű játékos, nagy erősítés volt. Nem mellesleg Auba, Adama utána jött.

A rotáció pedig ha végigolvasod azt jelenti, hogy szerintem hosszútávon, sok éves távolságban nem őt tartom a legmegfelelőlebbnek, de ezzel kapcsolatban is erősen megoszlanak a vélemények. Csak összehasonlításképp, büntetők nélkül a bajnokságban Mbappénak a játékperc/gól mutatója 114,5, Ferrannak 93, az összes sorozatot tekintve (bajnokság+BL) előbbinek 103,2, Torresnek: 97. Ezek alapján bőven lehetne. De ilyen áron még hasonló minőséget is lehetetlen szerezni. Szóval rotációba egy olyan játékos mellé most, aki olyan kaliber hogy kérdés nélkül kezdő szint a Barcában vagy mint mondjuk Etta Eyong, akit említettem. Nagyon tehetséges, gólerős, akár 1-2 év múlva klasszis lehet. De erre építeni kockázatos viszont, ha ott van mellette egy Ferran ez már nincs meg. Tudja húzni, képes fejlődni mellette és kaphat elég percet, viszont nincs akkora rizikó, mert ha nem jön be Torresszel lehet számolni.

Akkorban pedig ahogy említettem is nem rotációba jött, hanem kezdőbe, ráadásul már akkor is nagyon jó, fiatal, spanyol válogatott játékos volt. És ahogy fent is említettem Auba és Adama egy hónappal később jött, velük nem is tudtak számolni még akkor. Kb. last minute lehetőségek voltak.

Semmi köze ennek a Masiához.

Az árához pedig még hozzá kell tenni, hogy 1. nem kellett érte fizetni, ami szintén feljebb viszi az árát, 2. a téli igazolási szezonban jött, amikor nagyon megnőnek a játékosok árai vagy éppen nincs az a pénz, emennyiért eladnák. Teszem azt nyáron lett volna 90-100 milliónk Alvarezre, akit annyiért meg tudtunk volna szerezni, januárban az Atma egy 120 milliós ajánlattal is képen röhögne minket, de egy Sorlothot sem adnának ide 30-35 körül.
Mindenki kialakította nyáron a keretét, nem akarja gyengíteni. Ferrant azért lehetett még megszerezni, mert annak ellenére, hogy használták, a Citynek olyan kerete van, hogy egy nem kezdő játékost tudtak helyettesíteni.
Forca Barca!!!!
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2025.12.16. 19:57:58

Szerintem két módon lehet egy transzfert nézni. De igazából minden döntést a világon.

1: Előzetesen a rendelkezésre álló adatok, adott helyzet alapján jó volt-e a döntés. volt-e. Alapvetően ez a lényeg, mert senki sem lát a jövőbe. De ami még fontosabb, hogy ezt a topikot nézve a sportigazgató, elnök részéről itt ér véget a dolog, a többi már az edző dolga lesz inkább.

2: Mennyire jött be utólag visszatekintve.

Szerintem ha az elsőre igaz a válasz, akkor mindenképp azt lehet mondani, hogy a döntés jó, és logikus volt, max ha utólag valamilyen okból nem jött volna be, sérülés, gödör, akármi, akkor inkább használnám a pech szót.

Szóval most külön nézem ezt a kettőt.

1A: Mennyire volt jó előttünk: Frissen a PL-be érkezve, fiatalon a világ egyik legjobb klubjában jelentősen gólerősebb volt (0,65/90p), mint Mahrez, Foden, Jesus (0,38, 0,46, 0,44) . Emellett a világ egyik legjobb válogatottjának a leggólerősebb játékosa is volt (és nagyon meglepő lenne, ha a karrierje végére ne futna be Villa mögé all-time 2. helyre, ehhez valami durva dolgonak kéne történnie). És még csak 21 éves. Ezek miatt alsó hangon is megéri a játékos az 50 misis árcímkét.

1B: Megérte-e specifikusan nekünk, abban a helyzetben. Ez talán már szubjektívebb kérdés. 9. helyen álltunk (asszem, bár addigra lehet már 8. volt). Az biztos, hogy kellett támadó. Igen, jött Adama és Auba, jók is voltak, de egyrészt mindkettő lutri volt, másrészt szerintem mindkettőről előre tudtuk, hogy távozni fognak. Sanszos, hogy Depayról is. Más kérdés, hogy én Depayt és Adamát megtartottam volna, de ezt most hagyjuk, mert edzői kérdés. Adamát nem tartottuk elég jónak, Auba 2. éves fizuját nem bírtuk el, Depayt kb utálta Xavi, és emellett nála is jött asszem kövi évben egy fizetésemelés. Szóval ők hárman szerintem előre tudottan távoztak. Közben csak olyan játékost hozhattunk, akinek nincs egekben a fizuja, és akir részletekben ki lehetett fizetni. Na, ilyenből kevés volt a piacon. Szóval a körülményeket, és az aktuális edzői igényt is figyelembe véve indokolt volt egy támadó idehozatala, Ferrán több poziícióban is működőképes, spanyol, fiatal, gólerős, Pepék engedték a részletfizut, ráesett a választás. Szerintem ez az oldala a dolognak is korrekt.

2: Szerintem már kb azzal visszahozta az árát, hogy abban a nagy téli-koratavaszi menetelésben ő volt az egyik főszereplő. Lehet, hogy nélküle nem lett volna BL, ki tudja, az a különbség meg már kb fedezi a vételárát. A szezon legvégére visszaesett, utána 2 évet gödörben volt (mondjuk akkor se vészesben), aztán másfél éve Haaland szinten lövi a gólokat, mikor végre támadó futballba került be, erős edzővel.

Tegyük hozzá gyorsan, hogy azért voltak sportszakmai okai is annak a gödörnek (Isak meg Wirtz sem olyan rossz focisták, hogy fél év után 1-2 gólponttal álljanak, csak az edzőjük nem tud mit kezdeni velük, Xavi esetében talán nem is ez volt az ok, mert nem volt ő rossz, hanem eleve nagyon gólszegény focit tolt, és a people managementje nem volt elit, emiatt az egyének nem tudtak alatta igazán kiteljesedni jellemzően)

Másfelől azért nézzük már meg azt a két év gödrét. Annyira mély az sem volt, amennyire be van állítva.

22/3-ban 7+3 csak 1800 perc alatt egy tényleg meccsenként 1 gólra képes csapatban, nem olyan jó, de nem is olyan rossz, gyenge közepes.
24/5-ben 11+4, 1900 perc alatt, egy akor már azért elég diszfinkcionális csapatban. Megint csak, egyáltalán nem rossz, sima közepes. Kútfőből pár név, akik hosszabb időszakban hasonlóan teljesítettek, jellemzően váltás után, és akár 2-3-szor ennyibe kerültek, vagy kerültek volna. Kútfőből: Isak, Wirtz, Nico, Ramos, Dembélé, Coutinho, Nunez, Diaz, Savinho, Rodrygo, Vini, Jackson... Leginkább csak az igazi világklasszisok ússzák meg enélkül, Haaland, Kane, Salah, Saka, Messi, Mbappé, Neymar kaliberek azok, akik ne hoznának 1-2 gyengébb szezont, főleg komoly váltás után, és főleg nem támadó fociban. Ez meg nem az 50 milliós kaliber.

Szóval 2 kiváló évvel és két még okés gödörrel szerintem ez utólag is alsó hangon védhető, de inkább jól elsült transzfer volt.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Peter
Director del Fútbol

2025.12.16. 17:46:07

Chino írta:
Rotációba tökéletes
jövőt is vettünk vele
La Masia által a keretbe került játékos esetében mind védhető indokok, de egy akkori / mai Barcelonának Ferran "egy a sok közül" költséges mulatság, miközben elketyegett ebből a jövőből már most közel 5 kerek esztendő.

Szerk.: elnézést, de nem tudom, miért duplázott a küldés.
Peter
Director del Fútbol

2025.12.16. 17:45:38

Chino írta:
Rotációba tökéletes
jövőt is vettünk vele

Chino
Llegenda del Barça

Peter írta:
2025.12.16. 11:53:52
Atlantis írta:
2025.12.15. 20:40:45
egy 2021 elején igazolt játékos 2025 elején végre tényleg magára talált és hozza azokat a számokat amiért fizettünk 2021-ben.
Számomra ezen a mondaton kívül minden egyéb érv jelentőségét is veszti, nem igényel semmilyen kiegészítést és semmilyen egyéb magyarázatot. Önmagáért beszélő tény.

Önmagában az akkori vásárlás, tehát a leigazolási szándék célja nem az volt, hogy majd talán lesz egyszer 5 év múlva egy olyan szakasza az idénynek, amikor hozza az adott körülmények között elfogadható számokat.

Ferran teljesítményére épülve 2021-től vajon hol is tartanánk jelenleg? Gyanítom jobb, hogy nem is tudjuk a választ.

Nem beszéve az 5 év alatt ráfordított valamennyi kiadás összegét tekintve....hozzátéve azt is, hogy ez a tényleg magára találás erősen megelőlegezett.....hiszen a szezon java csak ezután fog elkezdődni.

A gól / perc statok mellett létezik az idő függvényében a gól / euromillió bekerülési valamint a gól / euromillió bevételt hozó stat is, amivel divatosabb nem foglalkozni....miközben ugyanolyan stat, mint bármi más.

Nálam a mellényúlós igazolások oszlop alatti névsort gyarapítja Ferran.
A következő 5 évben, ha jól teljesít, simán korrigálhat még és a semleges oszlopba vagy akár a későn érő játékosok közé is bekerülhet, aminek nyilván a csapat látná a jövőben a javát.
Szerintem nem lehet így kijelenteni, hogy végig 0 volt, mert igenis voltak jó időszakai. Ráadásul a Cityben sem hozott rossz számokat, de abszolút párhuzamba állítható Raphinhával. A balszélső poszt nem fekszik neki. Így utólag azért be lehet látni. Ha csak az angliai időszakot nézzük: balszélsőként 11 meccs 3 gól. Centerként: 10/5, jobbszélsőként 14/5.
És azt se kellene elfelejteni, hogy nagyon fiatal volt, akkoriban a spanyol foci egyik legnagyobb tehetsége volt. Az összes korosztályos válogatottat jóval korlimit alatt végigjárta, 20 évesen válogatott lett és mikor idekerült is alig volt 21 éves. (ez csak ilyen lábjegxyzet, mert nem annyira mérvadó, de a tm értéke is 45 millió volt) Ezt figyelembe kellene venni és nem úgy venni a statokat, a játékát, mintha 24-25 évesen hoztuk volna. A Valenciából sem a City az egyetlen jelentkező, több nagyobb csapat is szerette volna vinni.
De hogy a brazillal való párhuzamot lássuk. Xavi alatt komoly melléfogásnak tűnt, főleg ennyiért, amit ő maga is megérzett. Nem egyser nyilatkozta, hogy ha nem lett volna edzőváltás ő lép. Ráadásul, amikor nem tükörszélsőt játszott, akkor bal oldali vonalszélsőt, ami még kevésbé ment neki. Az ideális poszton aranylabdás teljesítményt hozott. Ferran is látványosan jobb centerként, de akár jobbszélsőként is, ahol a válogatottban is tolta.

De amit tényleg szem előtt kellene tartani, hogy Ferran akkoriban nem csak azonnal erősíteni jött a támadósort, hanem jövőt is vettünk vele.

Ennek ellenére én sem őt tartanám első számú centernek a jövőben. Rotációba tökéletes biztosan hatalmas segítséget tudna nyújtani, de ha mondjuk egy Etta Eyongra futja kretten egymás mellett is jók lehetnek, hogy kiderüljön működik-e az a vonal.
Forca Barca!!!!
Peter
Director del Fútbol

2025.12.16. 11:53:52

Atlantis írta:
egy 2021 elején igazolt játékos 2025 elején végre tényleg magára talált és hozza azokat a számokat amiért fizettünk 2021-ben.
Számomra ezen a mondaton kívül minden egyéb érv jelentőségét is veszti, nem igényel semmilyen kiegészítést és semmilyen egyéb magyarázatot. Önmagáért beszélő tény.

Önmagában az akkori vásárlás, tehát a leigazolási szándék célja nem az volt, hogy majd talán lesz egyszer 5 év múlva egy olyan szakasza az idénynek, amikor hozza az adott körülmények között elfogadható számokat.

Ferran teljesítményére épülve 2021-től vajon hol is tartanánk jelenleg? Gyanítom jobb, hogy nem is tudjuk a választ.

Nem beszéve az 5 év alatt ráfordított valamennyi kiadás összegét tekintve....hozzátéve azt is, hogy ez a tényleg magára találás erősen megelőlegezett.....hiszen a szezon java csak ezután fog elkezdődni.

A gól / perc statok mellett létezik az idő függvényében a gól / euromillió bekerülési valamint a gól / euromillió bevételt hozó stat is, amivel divatosabb nem foglalkozni....miközben ugyanolyan stat, mint bármi más.

Nálam a mellényúlós igazolások oszlop alatti névsort gyarapítja Ferran.
A következő 5 évben, ha jól teljesít, simán korrigálhat még és a semleges oszlopba vagy akár a későn érő játékosok közé is bekerülhet, aminek nyilván a csapat látná a jövőben a javát.
PR42
Jugador d'estrella

2025.12.16. 07:58:11

Atlantis írta:
Teljesen igazad van. Először csak röviden akartam válaszolni, aztán csak kitértem mindenre is, totál zavaros lett az egész, bocsánat.

A lényeg amiért írtam az plusz 1 tényező, amiről eddig nem beszéltünk a fórumon, de az interjú alapján viszont fontos volt a döntéshozatalkor.
Viszonteladási érték.
Az volt a logika hogy PL-t megjárt játékosoknál ez magasabb, és látszik is az igazolásokon hogy ezt a logikát követték akkor a vezetőink.
Ezt a faktort fel lehet hozni Raphinha vs Antony döntéskor is, illetve Ferran vs Alvarez (bárki) döntéskor is, vagy Eric vs bárki döntéskor is és stb.

A többi az sallang, így van.
Ferranra felhoztunk szépen érveket mellette is, és te hoztál fel az ára ellen is valóban erős és helytálló érveket, amikkel nehéz vitatkozni.
A valósághoz szerintem ennél közelebb nem kerülünk információ hiány miatt, és mindenki eldöntheti a felhozott érvek tudatában hogy akkor szerinte szubjektíven jó döntés volt-e, vagy sem.
Azt abszolút megadom hogy te is jó érvéket írtál és igazad van abban amit mondasz, lehetett volna olcsóbb bizonyos faktorok miatt, más faktorok miatt meg drágább, végül lett annyi, amennyi.
Troym
Llegenda del Barça

2025.12.15. 20:45:08

Hadd védjem meg Alemany 2021 nyári munkáját, ha már ott virít a fotója a nevemnél.
Azért 9-es poszton majdnem mindenki elfelejt valakit, a City és PL gólkirály Aguerot, akit szintén ingyen hozott azon a nyáron Depay mellett.
Arról nem gondolom, hogy tehetne, hogy később kiderült a szívbetegsége, de Alemany hozott egy szezonon belül 2 PL (Aguero, Auba) és 1 Ligue1 gólkirályt (Depay) 0 Euróból, nem tudom hány sportigazgató tudna hasonlót.

Amúgy meg Ferran jó játékos, megfelelően kezelve és elvárásokat támasztva használható (én hoznék elé egy 9est jövő nyáron), 50m körüli összeg egy 21 éves spanyol válogatott csatárért nekem elfogadható....khm...khm Samu Aghehowa én vele megelégszem Lewa utódjaként :D
Atlantis
Capitá del Barça

PR42 írta:
2025.12.15. 17:42:22
Akkor még egyszer leírom a lényeget :D
(...)
De nem értem hogy ezt miért kell még ennyi év után újra és újra leírni. Mindenkinek tudnia kellene már.
Például most is azzal kezded "leírod a lényeget", de olvasd el, hogy néz ki a hozzászólásod:
1) miért került Ferran 55-be (FFP)
2) PL-ben eladható játékosok, mint új érv
3) Ferran random adatok
4) Raphinha régebbi kritikái
5) újra utalás a 2-es pontra, mint a valódi lényeg

Az első hozzászólásodban is szó szerint leírod ezt: "Amire ki akarok térni az a klasszikus méltán híres miért Ferran Torrest vettük meg xyz helyett aki utólag sokkal jobban berobbant."

Ne haragudj, de ezek után kicsit nehezen lekövethető, mi is a lényeg számodra, és bocsi hogy arra reagáltam amire ki akartál térni. :D

Nem vitattam a logikát a PL-be eladható játékos kérdésben. Jogos nézőpont az igazolásoknál. Ettől még számomra, és akkoriban a fórum egy részének számára is nehezen érthető volt elsősorban szakmailag, hogy miért egy ilyen stílusú játékos érkezett ennyi pénzért abba a pozícióba. Ez az új nézőpont pedig szerintem azon a szakmai kérdésen, hogy hova igazolsz nem változtat, maximum azon, hogy kit. Te most felhoztál egy érvet amivel hirtelen mindent megmagyarázni próbáltál, az eredeti hozzászólásodban. Sok más érv is volt mellette (spanyol, játszott is a ligában, stílusilag illik a csapatba, stb.). Ettől még ellenérvek is vannak. Az természetesen egyéni preferencia kérdése, hogy kinek melyik érvek fontosabbak, ebben biztosan nem értünk egyet, nem is kell, nincs is ezzel baj.

De amúgy még egyszer mondom, Alemany csapatának szerintem eleve pozitív megítélés volt a nagy többség részéről még itt a fórumon is, főleg pont azon játékosok miatt akiket olcsón vagy kölcsönben tudtak megszerezni, és egy anyagilag iszonyatosan nehéz időszakban csináltak dolgokat.

Hogy Ferran átigazolási árára is reagáljak:
https://www.transfermarkt.com/ferran-to ... 021/plus/1
Az árazásba akár tetszik akár nem, beleszámít az, hogy akit vásárolsz játékban van-e, stb. Ez a link itt nagyon hasznos.
Egy a leigazolásakor konkrétan hónapok óta sérült játékost (a legtöbbször így eleve nem is vesznek meg senkit), aki előtte is inkább volt kiegészítő ember a csapatában (tehát nagyon nincs játékban) igazoltunk az piaci ár felett. Máskor is igazoltunk egészséges, kezdő játékosokat részletfizetéssel, nem feltétlenül piaci ár felett.
Ezekre a dolgokra önmagában a PL eladható, piacképes játékos logika nem magyarázat továbbra sem. Ilyen dolgok mellett ár alatt szoktak venni játékosokat, és rendben, kaptunk részletfizetési lehetőséget, ami kellett az FFP-hez. Tehát van 2 értékcsökkentő és 1(+fél, hogy nagyon akartunk igazolni) értéknövelő érv. Mi pedig a végén még csak nem is piaci áron vettük így, hanem drágábban. Azért sajnálom, de én továbbra sem tudok nem érezni egy enyhe logikai bukfencet itt, hogy itt valami félrement az alkudozásban. :D

Ez pedig már nagyon offtopic, de a kiváló első félévről annyit: Raphinhával tökéletesen rávilágítasz arra, ami most itt is történik: ha egy játékos éppen jó passzban van, és jól teljesít, akkor az emberek hirtelen sokkal rózsaszínebben látják a régebbi szezonjait is.
Ahogyan azt fentebbi linken azt is láthatod, hogy Ferrannak az ideigazoláskor a félévének is az első fele volt csak jó. Áprilistól szinte eltűnt a pályán, ahogy a többiek is, nem vitte a hátán a csapatot sehova. 12 meccsen 1 gól és 1 gólpassz. Tudom az emlékek megszépülnek, de mindig is ez volt a legnagyobb problémája: nem tudta igazán stabilan, hosszan fenntartani azt a színvonalat, amire amúgy képes, mert megvan a képessége ÉS a beletett munkja is. Most úgy tűnik végre magára talált, ennek örülök is.
Csak azért emberek, egy 2021 elején igazolt játékos 2025 elején végre tényleg magára talált és hozza azokat a számokat amiért fizettünk 2021-ben. :D
Én nagyon kedveltem és szerettem mindig is, de ettől még ami tény az tény, 2025-ig egyáltalán nem hozta azokat a számokat és tartós teljesítményt amit az akkori ára alapján amúgy várhattunk.
De ez már nagyon Ferran topic, nem ide való.
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2025.12.15. 18:17:40

Ferrán jó igazolás volt, objektíve City leggólerősebb játékosa volt a sok sztár között (statisztikailag), a leggólerősebb játékos volt a spanyol válogatottban is szintén statisztikailag igazoltan abban az időszakban. A világ egyik legjobb klubjában és legjobb válogatottban hozott remekszámokat, ez simán megéri a bő 50 milliós vételárat, főleg, hogy mehetett részletben, amivel kicsit el is inflálódott (persze ez mázli, pont ugye nyilvánvaló gondok előtt szerződtettük). Úgy is kezdett, mint aki megéri a pénzért, és másfél éve úgy néz már ki, mint aki minimum megéri a pénzét, de inkább többet, ha megnézzük, hogy hasonló szintű Isakokért akár kétszer ennyik repkednek. Azt előre nem lehetett tudni, hogy 2 évig mentálisan a kút aljára kerül. Valamennyire mi is felelősek vagyunk ezért, szerintem.

Alemanyék kiválóan igazoltak, 1-2 töltelék nem sült csak jól el, Alonso meg Bellerin kb. Én az elmúlt két évvel nem vagyok kibékülve, egy félszezonos Olmo és egy lutri brazil tini még tán a Citynek sem érne meg közel 100 misit, de nekik legalább belefér a próbálkozás.

A mostani nyár sokkal ügyesebb volt, pénz nélkül ez a Roony-Rahsi kölcsön-Joan Garcia trió szerintem kiemelkedően jónak számít, főleg, hogy mostanra már a szír-kuvaiti-svédnél is látszik, hogy ennél többet is megért volna akár. Nem tudom, mázli-e, vagy Decóék beletanultak, reméljük, utóbbi az igaz.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Chino
Llegenda del Barça

2025.12.15. 18:02:49

Atlantis írta:
2025.12.15. 17:14:19
Nem tudom, nekem ez az érv semmit sem változtat azon, hogy akkor ott Ferran Torres nem volt egy jó igazolás:
- Az akkori árakhoz képest sokba került, főleg hogy a City-ben épp formán kívül volt és leginkább csere volt. Ja és az akkori piaci ára felett hoztuk. :D
- Egy olyan pozícióba érkezett, ahol amúgy nem volt hiány, mert támadókból épp elég sokan voltak a csapatban, hála a sok kölcsön/ingyen igazolásoknak. Igen, lehet minőségileg nem voltak annyira nagy nevek, de legyünk őszinték Ferran se mutatott sokkal többet az első éveiben náluk azoknál akik rajtak kívül már ott voltak.

Azért abban a keretben akkor az alábbi támadók voltak: Luuk de Jong, Memphis Depay, Adama Traoré, Ousmane Dembélé, Martin Braithwaite, Pierre-Emerick Aubameyang (bár pár héttel később), + a fiatalok akikben akkor sokan nagyon bíztak (Abde, Jutgla).

Félreértés ne essék, bírom emberileg Ferrant, meg tavaly és idén főleg jó szezont fut, de ettől még akkor ott abban a helyzetben lett volna jobb helye annak a pénznek nagyon nagy valószínűséggel.

Ahogy azért Alemany munkáját se szidta senki általánosságban, sőt, amikor elment mindenki sajnálta. Bizonyos igazolások voltak szidva, mint pl Ferran akik az akkori anyagi helyzetünkhöz képest igenis drágán érkeztek, és nem volt érthető mert esetenként nem is hiány posztra érkeztek. Összességében viszont a munkájukra nem volt panasz.
Akkor nem került semmibe, nyártól kellett éves részletekben kifizetni. Középre igazából Depay volt, de inkább szélen játszott, mert oda kb. csak a középpályáról tudtunk embert tenni (többnyire Gavi), Dembélé akkor tért vissza egy 3-4 hónapos sérülésből, nem lehetett tudni mikor esik vissza, szóval már a másik szélünk is kérdéses volt
Egy 32 éves De Jong, Braithwaite, Jutgla (nem igazán emlékszem, hogy 22 évesen akkora bizalom lett volna felé, hogy ő majd meg fold oldani bármit is) inkább egy spanyol középcsapat támadósora, mintsem egy olyané akik a bajnokságra és EL győzelemre hajtanak.
A 3 posztra az egy szem Depay volt, akiről azt lehetett mondani, hogy megüt egy kezdő szintet, illetve ha egészséges, akkor Dembélé, aki akkor is kihagyta szinte a fél szezont. Aubameyang jó üzlet volt utólag de amúgy is csak fél évre jött, ráadásul már ki is pakolták az Arsenalból, róla sem lehetett semmit tudni.
Ferrannak az igazolása szerintem bőven védhető, ahogy igazából az ára is. Télen nagyon nehéz igazolni, ha valaki megteszi bőven piaci ár felett kell fizetni, ráadásul, úgy hogy a transzferkor még nem is tesznek le semmit és részletekben kipengetni szintén nem lefelé nyomja az árat. Szóval a pénznek sem lett volna jobb helye, mert gyakorlatilag nem is volt.
Forca Barca!!!!
PR42
Jugador d'estrella

2025.12.15. 17:42:22

Akkor még egyszer leírom a lényeget :D

A szerződés hossza, a fizetési feltételek stb szintén tényezők de azokra nem térek ki. Azért volt drágább a szerinted elfogadott piaci árnál mert rendkívül hosszú idejű fizetési struktúrát kaptunk. 45m piaci értékű játékost hoztunk el télen 55m-ért, számunkra kedvező feltételekkel. Egyben azonnal nyilván kevesebb lett volna, csak úgy nem fért volna bele az FFP-be :D :D
De nem értem hogy ezt miért kell még ennyi év után újra és újra leírni. Mindenkinek tudnia kellene már.

Ami újdonság volt ebben az interjúban az az, hogy tudatosan úgy igazoltak hogy esetlegesen 1-2 éven belül tovább lehessen adni valakit, amire külön kitért hogy a PL-ből azért igazoltak mert aki a PL-ből jön az fix jó kondiban van és mert aki egyszer bizonyított a PL-ben annak általánosságban több kérője lesz és nagyobb értéke, főleg kisebb PL csapatok szemében, ezért könnyebb lehet őket eladni ha nekünk nem kellenek már.
Ez utóbbi az a tényező ami miatt Raphinha és Ferran most itt lehet, mert ők voltak a legdrágább igazolásaink akkoriban, Koundé mellett akiről szintén tudtuk hogy a PL-ből is van rá kereslet. Ez, hogy túl tudunk rajtuk adni ha kell.

Arról hogy mennyire jött be Ferran annyit tudok mondani hogy az összes közül ő az aki még mindig itt van, játszik, és gólokat szerez. Az első félévében pedig kiváló volt, nélküle és Auba nélkül nem érünk be BL helyre és akkor most Raphinha se játszana itt meg senki más se jött volna el EL-es csapatba. Utána inkább gyengébb időszaka volt, de az is mint kiderült edző kérdés volt, nem kvalitásbeli kérdés.
A Cityben nem kezdett... akkor amikor a City 7-ből 6 PL-t megnyert, és volt két csapatravaló elit játékosa, akkor többnyire Ferran csak csere volt Aguero, Bernardo Silva, Foden, Sterling, Mahrez, Grealish és Gabi Jesus mellett, mint friss igazolás akivel inkább terveztek fiatal spanyolként hosszú távra mint alapból kezdőként. Hát, én megbocsájtok Ferrannak amiért nem kezdett gyakrabban :D
Cole Palmer se kezdett :D

A tavalyi szezon előtt Raphinhára is többen fújtak hogy milyen brazil aki nem tud cselezni, drága volt stb, páran védték csak hogy igazából mennyire hasznos volt már Xavi bajnok szezonjában is. Én így emlékszem, de tévedhetek.

Lényeg a lényeg, van egy érv és szándék ezen igazolások mögött, amit eddig nem olvastam a fórumon, ezért gondoltam érdemes lehet egyszer összeszedni.
Úgy kellett igazolni, hogy eladható legyen az ember utána, emiatt pedig kevésbé akartak noname csodákat igazolni. 49:50-től
"We can always make our money back, and sell to the PL."
"If you sign from Holland, and if things go wrong, you can't make your money back".
"We were obliged to look at the English market".
Atlantis
Capitá del Barça

2025.12.15. 17:14:19

Nem tudom, nekem ez az érv semmit sem változtat azon, hogy akkor ott Ferran Torres nem volt egy jó igazolás:
- Az akkori árakhoz képest sokba került, főleg hogy a City-ben épp formán kívül volt és leginkább csere volt. Ja és az akkori piaci ára felett hoztuk. :D
- Egy olyan pozícióba érkezett, ahol amúgy nem volt hiány, mert támadókból épp elég sokan voltak a csapatban, hála a sok kölcsön/ingyen igazolásoknak. Igen, lehet minőségileg nem voltak annyira nagy nevek, de legyünk őszinték Ferran se mutatott sokkal többet az első éveiben náluk azoknál akik rajtak kívül már ott voltak.

Azért abban a keretben akkor az alábbi támadók voltak: Luuk de Jong, Memphis Depay, Adama Traoré, Ousmane Dembélé, Martin Braithwaite, Pierre-Emerick Aubameyang (bár pár héttel később), + a fiatalok akikben akkor sokan nagyon bíztak (Abde, Jutgla).

Félreértés ne essék, bírom emberileg Ferrant, meg tavaly és idén főleg jó szezont fut, de ettől még akkor ott abban a helyzetben lett volna jobb helye annak a pénznek nagyon nagy valószínűséggel.

Ahogy azért Alemany munkáját se szidta senki általánosságban, sőt, amikor elment mindenki sajnálta. Bizonyos igazolások voltak szidva, mint pl Ferran akik az akkori anyagi helyzetünkhöz képest igenis drágán érkeztek, és nem volt érthető mert esetenként nem is hiány posztra érkeztek. Összességében viszont a munkájukra nem volt panasz.
Chino
Llegenda del Barça

2025.12.15. 14:52:12

PR42 írta:
2025.12.15. 12:11:49
soadroli írta:
2025.12.14. 16:44:54
Saudi prince Mohammed bin Salman intends to present an astonishing offer worth €10 billion to buy Barcelona Football Club.
The only current obstacle to completing the deal is the club's socios. @F_GallardoTV
Nem csak az egyetlen, hanem egy szerintem megdönthetetlen akarálya is az egésznap a socio rendszer :D

Valami teljesen más. Jordi Cruyff interjú:
https://www.youtube.com/watch?v=eu0gk4CR_EY

Érdekes ahogy van, de amit kiemelnék az az átigazolási politikánk közvetlenül Covid után az üres kasszával.
Sokak szerint ugye meggondolatlan idióták ülnek ott akik összevissza igazolnak és/vagy saját zsebre dolgoznak.

Amire ki akarok térni az a klasszikus méltán híres miért Ferran Torrest vettük meg xyz helyett aki utólag sokkal jobban berobbant.
Jordi azt mondja hogy annyira rosszul áltunk pénzzel, hogy nem volt "játszós" büdzsé, amivel lehet kockáztatni hogy hátha bejön.
Ezért rendkívül fontos volt az átigazolási jelölteknél hogy legyen továbbadási értékük egy potenciális bukás után. A logikájuk az volt hogy a PL-ből kell igazolni mert aki ott játszik az fizikailag biztos top, és ha nem is jön be nálunk, akkor is lesz olyan PL csapat aki megveszi tőlünk, és megússzuk minimális veszteséggel.

Raphinha, Aguero, Gündogan, Christensen, Eric, Ferran, Alonso, Bellerin, Aubameyang, Depay.

Amíg Alemany és Jordi volt, addig tényleg komolyan vették hogy piacképes játékosokat hozzanak akiknek lehet potenciális kvázi viszonteladói értéke lehetőleg a PL-be. Szerintem tényleg logikusak voltak és kiváló munkát végeztek.
Dícsérhető még a Julian Araujo, Emerson Royal, Kessie stb ügylet is, akiket a PL-be vagy Szaudiba el lehetett küldeni profittal.

Ezzel szemben ugye Deco esetén egyből kiszúrja az emberszemét Vitor Roque, aki ennek a szöges ellentéte. Lehet hogy bejön, és akkor megvagyunk 10 évre, ha viszont nem, akkor nehéz lesz tőle megszabadulni. Szerencsére nem fáztunk rá mert minimális veszteséggel visszament Brazíliába, szóval a gyakorlatban túlságosan nem lehet szidni Decot, de jogos a kritika.

Akárhányszor feljön a kritika akár pl. Ferran vs Julian Alvarez esetén, akkor ez volt mögötte a klub logika, ami szerintem megállja a helyét.
Ha bejön Ferran akkor jó, ha nem akkor 40 körül ugyis megveszi a Bournemouth vagy az Aston Villa és jók vagyunk.
A szerződés hossza, a fizetési feltételek stb szintén tényezők de azokra nem térek ki.
Szerintem Ferranban a legkomolyabb szempont az utóbbi volt. Pangott a kassza és mindenképpen kellett egy támadó. Az egyedüli játékos Depay volt, mellette Jutgla meg Luuk de Jong, ráadásul a holland legtöbbször szélsőt játszott mert oda sem volt ember, egy Dembelénk volt még szélső, de ő is a jobbboson, plusz hol sérült hol nem. Nem véletlen, hogy hoztunk még egy Aubameyangot is és 0 euróból sikerült megoldani egy problémát.
És ahogy a fenti sort nézzük, szerintem nem a PL volt a lényeg, hanem (többnyire) felsőpolcos játékos, akiket ingyen tudtunk hozni. Egyedül Raphinha került pénzbe, de Dembélé távozásával hosszabb távra kellett szélső. Akiket fent írtál a PL-ből talán egyedül Ferran az, akiben komolyabb esély volt, hogy majd elviszik, de évek alatt úgyis ki kell fizetnünk, szóval inkább ráfizetés lenne. Egy Alonso, 33 éves Gündogan, Bellerin, Aguero nem azok a játékosok, akiket lehet értékesíteni, Depay pedig hosszabbítani sem akart és utolsó éve volt.

Itt jól láthatóan arra ment ki a játék, hogy minimális pénzből/ingyen/kölcsönbe tudjunk játékosokat hozni, akik fent tudják tartani a csapatot.
És ebben tényleg nagyon komoly munkát végeztek. Az egyetlen gond az ingyen érkezőkkel, hogy papíron nem kerülnek semmibe, de ki kell fizetni egy zsíros aláírási pénzt, illetve magas bérrel járnak. Depay, Chris, Gündogan, Inigo, Kessié mind 9 millió felett kerestek, még egy EG vagy Alonso is szép summát tett zsebre. Ezrekből talán csak Kessié az akinek a minősége arányban állt a bérével.
De ez nem csak nálunk van így, ez a standard eljárás.
Forca Barca!!!!
PR42
Jugador d'estrella

2025.12.15. 12:11:49

soadroli írta:
Saudi prince Mohammed bin Salman intends to present an astonishing offer worth €10 billion to buy Barcelona Football Club.
The only current obstacle to completing the deal is the club's socios. @F_GallardoTV
Nem csak az egyetlen, hanem egy szerintem megdönthetetlen akarálya is az egésznap a socio rendszer :D

Valami teljesen más. Jordi Cruyff interjú:
https://www.youtube.com/watch?v=eu0gk4CR_EY

Érdekes ahogy van, de amit kiemelnék az az átigazolási politikánk közvetlenül Covid után az üres kasszával.
Sokak szerint ugye meggondolatlan idióták ülnek ott akik összevissza igazolnak és/vagy saját zsebre dolgoznak.

Amire ki akarok térni az a klasszikus méltán híres miért Ferran Torrest vettük meg xyz helyett aki utólag sokkal jobban berobbant.
Jordi azt mondja hogy annyira rosszul áltunk pénzzel, hogy nem volt "játszós" büdzsé, amivel lehet kockáztatni hogy hátha bejön.
Ezért rendkívül fontos volt az átigazolási jelölteknél hogy legyen továbbadási értékük egy potenciális bukás után. A logikájuk az volt hogy a PL-ből kell igazolni mert aki ott játszik az fizikailag biztos top, és ha nem is jön be nálunk, akkor is lesz olyan PL csapat aki megveszi tőlünk, és megússzuk minimális veszteséggel.

Raphinha, Aguero, Gündogan, Christensen, Eric, Ferran, Alonso, Bellerin, Aubameyang, Depay.

Amíg Alemany és Jordi volt, addig tényleg komolyan vették hogy piacképes játékosokat hozzanak akiknek lehet potenciális kvázi viszonteladói értéke lehetőleg a PL-be. Szerintem tényleg logikusak voltak és kiváló munkát végeztek.
Dícsérhető még a Julian Araujo, Emerson Royal, Kessie stb ügylet is, akiket a PL-be vagy Szaudiba el lehetett küldeni profittal.

Ezzel szemben ugye Deco esetén egyből kiszúrja az emberszemét Vitor Roque, aki ennek a szöges ellentéte. Lehet hogy bejön, és akkor megvagyunk 10 évre, ha viszont nem, akkor nehéz lesz tőle megszabadulni. Szerencsére nem fáztunk rá mert minimális veszteséggel visszament Brazíliába, szóval a gyakorlatban túlságosan nem lehet szidni Decot, de jogos a kritika.

Akárhányszor feljön a kritika akár pl. Ferran vs Julian Alvarez esetén, akkor ez volt mögötte a klub logika, ami szerintem megállja a helyét.
Ha bejön Ferran akkor jó, ha nem akkor 40 körül ugyis megveszi a Bournemouth vagy az Aston Villa és jók vagyunk.
A szerződés hossza, a fizetési feltételek stb szintén tényezők de azokra nem térek ki.
soadroli
Llegenda del Barça

Kép
Rdinho10
Capitá del Barça

2025.12.11. 15:36:47

Holnap elv Valverde,Luis Enrique es Laporta is megy tanuskodni a negreira ugyben… jo lenne mar lezarni ezt a temat
Okoska
Capitá del Barça

2025.11.29. 20:23:40

Sziasztok!

Nektek mi a véleményetek erről a kriptoügyletről?
Számomra nagyon gyanús, nem értem miért kell belemenni ilyen kétes ügyletekbe.
kmb
Jugador d'estrella

2025.11.17. 17:01:32

És most végre Tebasnak el kell fogadnia a VIP helyek eladásáért járó 100 milliót,amivel elvileg belépünk az 1:1 szabályba.
MessiNeymarSuarez
Presidente del Barça

2025.11.17. 15:15:10

PR42 írta:
2025.11.17. 15:05:43
https://www.fcbarcelona.com/en/club/new ... -statement

Vasárnap 16:15, Camp Nou.
45k fővel

Előbb, mint a legrosszabb várakozások szerint, de később mint amit ígértek.
Lényeg, hogy megvan.

A Bilbao kiváló ellenfél egy ilyen ünnepi meccsre. Nem várok gálát de szerintem kiváló meccset fogunk játszani.
VÉGRE! =D>
Azt hiszem kellett ez most mint egy falat kenyér, jót fog tenni a csapatnak az ezzel járó morális boost. Ráadásul eggyel kevesebb kérdőjel/bizonytalanság a mai időkben.
Ráadásul a legjobbkor jön, mert a következő 7 meccsből 5-öt otthon játszunk. 8)
PR42
Jugador d'estrella

2025.11.17. 15:05:43

https://www.fcbarcelona.com/en/club/new ... -statement

Vasárnap 16:15, Camp Nou.
45k fővel

Előbb, mint a legrosszabb várakozások szerint, de később mint amit ígértek.
Lényeg, hogy megvan.

A Bilbao kiváló ellenfél egy ilyen ünnepi meccsre. Nem várok gálát de szerintem kiváló meccset fogunk játszani.
tomiie6
Barça C

2025.11.17. 14:58:40

soadroli írta:
2025.11.17. 09:17:26
Barça expect to receive news from the city on the return to the Spotify Camp Nou today.
If everything comes today, the team could return for the next match against Athletic! @mundodeportivo
És igen!
Chino
Llegenda del Barça

2025.11.17. 14:23:05

Andris írta:
2025.11.11. 12:04:02

De, ha az összképet (big picture) próbáljuk nézni, középtávon és hosszútávon egyáltalán nem jó az, hogy a klub látványosan és tudatosan betart a spanyol válogatottnak, spanyol szövetségnek. Még rövidebben: ez szerintem nekünk is rossz. Rövidtávon valamekkora profit (remélhetőleg), hosszútávon viszont kockázat.
Másként: ha elvárnánk a szöv kaptól, hogy lefutott vagy tét nélküli meccseken gondoljon a játékosainkra, mert a klubjaikban is pályára kell hamarosan lépniük, akkor szerintem fordítva is elvárható, hogy az ő igényeik is figyelembe legyenek véve. Ha mi nem kezeljuk fontosként a válogatottbeli pályáralépést, akkor ők se fogják a klubszerepléseket.
Nem győzöm hangsúlyozni: hiába miénk a játékjoga, hiába nálunk veszi fel a havi fizut, attól még egyformán mindkét csapat játékosa. Így működik ugyanis a dolog, ez nem egy doboz sör, amit ha kifizettél, onnantól a tiéd és nincs több kérdés.

(a bezzeg érvelés részre inkább nem is reagálok, de annyit azért megjegyeznék, hgoy a szövetség szerintem igenis fúj a madridra is.. :) )
Leírtad a lényeget. Ha elvárható, hogy a klub figyelembe vegye a válogatott érdekeit akkor ez a vice versa működjön, viszont de la Fuente pont ezt nem tette meg. Akkor nem tudom mit vár, ráadásul ez tényleg egy orvosi kezelés miatt volt, nem egy légbőlkapott kamu sérülés, külön specialisták ajánlották a kezelést. De la Fuentenek sem nagyon volt érdeke, hogy Yamal ne sérüljön le, neki két hónap múlva kellett a játékos és szerintem nem Yamal érdekét szolgálta, hogy fájdalmakkal játszva, már tét nélkül 6:0-ás vezetésnél sem kapja le a pályáról. Akkor ilyen orvosoktól mit vársz el.
Ha vaqlami mondvacsinált "sérülés" lett volna, ami egyértelmű, hogy kamu, még valahol igazat is adnék De la Fuentének, de nem ez történt.
Mbappé is érdekes végigtolja a válogatott meccset, aztán amikor jön egy azeri meccs, hirtelen fájdalmat érez (és Deschamp például szó nélkül elengedi), ami pont egy hétig tart. De fel lehetne hozni Camavingát is és számos játékost különböző klubokból.
Forca Barca!!!!
soadroli
Llegenda del Barça

2025.11.17. 09:17:26

Barça expect to receive news from the city on the return to the Spotify Camp Nou today.
If everything comes today, the team could return for the next match against Athletic! @mundodeportivo
Kép
Válasz küldése