FC Barcelona - Csapat, taktika, felállások

Mi a véleményed a csapat igazolási terveiről, hátországáról, vezetőségéről? Miért jó vagy rossz a taktikánk? Mi lesz a klub jövője? A csapat mögötti eseményekről és az események alakítóiról beszélgethetsz itt!
csababarca
Az Év Fórumozója - 2021

2025.11.29. 13:07:46

FcBarcelona1 írta:
2025.11.29. 12:10:15

1. Jobb lett így a focink? Szerintem rosszabb. Akkor mi értelme van feltilt védelemmel foglalkozni.
2. Ez a válasz, miért nem működik a rendszer. Lehet akkor hátrébb vonni a csapatot, láthattuk mi lett belőle.
Egy meccsből indulunk ki?
Soha nem azt mondtuk, hogy seggeljünk be, hanem meccsen belül ha a helyzet megkívánja váltsunk.
Nyilván nem megy egyik meccsről a másikra a totál átállás.

Az, hogy nem tudunk minőségi embereket igazolni, az probléma, de gyengébb játékosoknak is meg lehetne tanítani a védekezést éppenséggel.
Amúgy meg amikor volt pénzünk se igazoltunk olyan komoly szintet képviselő védőt, nem is emlékszem ki volt olyan elit védő, tökéletes korban, akit tudtunk igazolni legutoljára.
Talán Koundé.
"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.11.29. 12:10:15

Zozzy 5 írta:
2025.11.29. 08:22:33
vicces azért ez a Flick nyilatkozat :)

Chelsea ellen nagyon gatya lett az összkép, annak örülök, hogy kicsit hátrébb húzta a védelmet. nem azért, mert önmagában ez működött volna, hanem mert ebből legalább látszik, hogy agyal, próbál változtatni.

Raphinhával a presszingben és Pedrivel a labdakihozatalban, mert sztem enélkül a két ember nélkül Flick szerelemfociját biztosan nem tudja kivitelezni a csapat.
1. Jobb lett így a focink? Szerintem rosszabb. Akkor mi értelme van feltilt védelemmel foglalkozni.
2. Ez a válasz, miért nem működik a rendszer. Lehet akkor hátrébb vonni a csapatot, láthattuk mi lett belőle.

Továbbra is úgy gondolom, hogy nem lehet a végtelenségig kompenzálni, ha nem tudunk igazolni. Nagy La Masia párti vagyok, de ha azonos profilú játékosokat nevelnek, lehet bármilyen értékű is a keret, játékosok, hiányzik valami.
Középcsatárt nem tudunk kinevelni, Kh, szélső védőket csak-csak, de Bartóék elszórakozták Grimaldot és Cucurellat, az a korszak pont ezért üt most vissza minden téren (játékosok, drága igazolások, elszabadult fizetések)
Kp-ra nagyon egyfajta a profil, talán jó lenne egy védekezni is tudó kp-s, Bernaltól sokat vártak, de jött a sérülése. Kellene egy Busquets 2.0, aki szerintem nagyon alulértékelt volt, passzai, cselei mellett sokat szerelt és sok labdát szerzett.

Szóval lehetne változtatni, de szerintem ahhoz is kellenének igazolások, főleg a hátvéd sorba. Ez a taktika legalább működött igazolások nélkül is, de kellene, hogy visszatérjenek a sérültek, különösen Raphinha és Pedri, és Yamal sem egészséges, ők a 3. legjobb játékosunk
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2025.11.29. 09:19:38

Zozzy 5 írta:
vicces azért ez a Flick nyilatkozat :) elmondja, hogy az összes szakértőnek üzeni, fogalmuk sincs arról, mit akarnak játszani és mit miért csinálnak, majd aztán egy az egyben kifejti, ami akár itt a fórumon, akár az összes taktikai youtube videóban unásig van ismételve :D presszing presszing presszing letámadás intenzitás presszing...

na mind1, ettől függetlenül nyilván igaza van, hogy nem látunk bele mélységében a dolgokba, meg amúgy én most abból a szempontból én is bizakodó is vagyok, hogy bár a Chelsea ellen nagyon gatya lett az összkép, annak örülök, hogy kicsit hátrébb húzta a védelmet. nem azért, mert önmagában ez működött volna, hanem mert ebből legalább látszik, hogy agyal, próbál változtatni.

ezzel együtt az továbbra is nagyon kétséges nekem, hogy ez a játékoskeret, ilyen szintű sérüléshullám mellett alkalmas-e idén arra a fajta intenzitásra és egész pályás letámadásra, mint amit ő óhajtana látni a pályán, de hát ő tudja...jó lenne így december környékén már látni egyszer a gála kezdőt egyben, Raphinhával a presszingben és Pedrivel a labdakihozatalban, mert sztem enélkül a két ember nélkül Flick szerelemfociját biztosan nem tudja kivitelezni a csapat. pontosabban, attól függ, ki az ellenfél, mert a spanyol középcsapatok ellen el fogunk döcögni akár nélkülük is.
Először láttam rajta amúgy, hogy felidegesítették a kérdések. :D Eddig elég lazán kezelte, most mintha rossz paaszban ült volna be.
A szünetben sok hír szólt róla, hogy kb csak a védekezés finomításán dolgoznak, láttam egy elemzést, ami szerint a magas vonal marad (kb), a minden áron lescsapdát akarjuk elengedni, amit nehezen tudok elképzelni, vagy elsősorban azzal, hogy a mélységből induló embereket (akikkel a legtöbb gond szokott lenni) felvesszük majd, de szerintem ezek csak tippek, a CFC minden szinten lenyomott minket, sok nem derült ki, a Bilbao meg szintén annyira nem mutatott semmiféle ellenállást, hogy nehéz megítélni. De szerintem is lesz valami finomhangolás hosszútávon.

Én reménykedem, hogy most, vagy a következő 1-2 meccsen jön a javulás, és ez egy amolyan vihar előtti csend, olyan értelemben, hogy ugyan most tért kb vissza, de igazából mindenki csak félig. JG rozsdás még látványosan, Rapha perceket kapott, Pedri most fog perceket kapni, szóval az igazi visszatérések és azoknak az igazi hatása úgy 1-2 meccs múlva érkezhet meg. A jelenlegi Yamalt semmiképp nem bírjuk el jelenleg egy komoly meccsen a presszing szempontjából sajna, hiába van benne még így is a villanás, reméljük nála is javul a helyzet. A legnagyobb lyuk jelenleg egyértelműen Koundé, nem is tudom, mikor rosszabb, ha fellép a presszinghez, vagy ha nem. Ha nála van a labda és elpasszolja 50%-os valószínűséggel, vagy labda nélkül. Én lassan odatenném Araujót, ha egészséges lesz, vagy Ericet, ha Pedri visszatért. Én ott már valamiféle komoly személyes okokat sejtek, ennyire extra gyenge nem lehet valaki hirtelen, ráadásul hónapokon keresztül, csak úgy a semmiből. Olyan szinten belassult fejben, amit nem tudok máshogy magyarázni.

Fermín kéne még nagyon a taktikához, reméljük, hogy gyorsan visszatér, elvileg csak kisebb probléma és elővigyázatosság miatt hiányzik 1-2 hetet.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Zozzy 5
Llegenda del Barça

vicces azért ez a Flick nyilatkozat :) elmondja, hogy az összes szakértőnek üzeni, fogalmuk sincs arról, mit akarnak játszani és mit miért csinálnak, majd aztán egy az egyben kifejti, ami akár itt a fórumon, akár az összes taktikai youtube videóban unásig van ismételve :D presszing presszing presszing letámadás intenzitás presszing...

"Nem a feltolt védekezésünk a lényeg, hanem az, hogy nyomást helyezzünk az ellenfelekre. Nemcsak a védelmi vonalunk a fontos, hanem a középpálya, illetve a csatáraink is, mivel ők támadnak le elsőként. Minden játékostól ezt várom el a pályán. Mindig, mindenki a védőket ekézi, de ez nem fair. Ha a presszing hiányzik, akkor baj van. Azért voltam pozitív, mert láttam jó dolgokat a pályán, különösen a védekezés tekintetében. Azonban a támadósorban javítanunk kell pár dolgon, különösképpen az előbb említett presszingen. Ezen kell dolgoznunk.”

na mind1, ettől függetlenül nyilván igaza van, hogy nem látunk bele mélységében a dolgokba, meg amúgy én most abból a szempontból én is bizakodó is vagyok, hogy bár a Chelsea ellen nagyon gatya lett az összkép, annak örülök, hogy kicsit hátrébb húzta a védelmet. nem azért, mert önmagában ez működött volna, hanem mert ebből legalább látszik, hogy agyal, próbál változtatni. nekem már ez is elég ahhoz, hogy tudjak bizakodni, mert attól vagyok rosszul, amikor sorozatban ugyanazokat sematikus hibákat, gólokat kapjuk be, és merevséget, rugalmatlanságot érzek egy edzőben. az utóbbi két meccsen mintha felcsillant volna valami abból, hogy próbál változtatni és finomhangolni, így van esély rá, hogy tényleg jobbak leszünk.

ezzel együtt az továbbra is nagyon kétséges nekem, hogy ez a játékoskeret, ilyen szintű sérüléshullám mellett alkalmas-e idén arra a fajta intenzitásra és egész pályás letámadásra, mint amit ő óhajtana látni a pályán, de hát ő tudja...jó lenne így december környékén már látni egyszer a gála kezdőt egyben, Raphinhával a presszingben és Pedrivel a labdakihozatalban, mert sztem enélkül a két ember nélkül Flick szerelemfociját biztosan nem tudja kivitelezni a csapat. pontosabban, attól függ, ki az ellenfél, mert a spanyol középcsapatok ellen el fogunk döcögni akár nélkülük is, de a BL-hez érdemben hozzászólni csak velük van némi esély, bár a top csapatok ellen az is nagy hátrány lesz, hogy mennyire nincs minőség a védelem összetételében idén azzal, hogy az egyetlen top belső KH-t elvesztettük nyáron, Koundé meg konstans alulteljesítésben van.
Peter
Director del Fútbol

2025.11.27. 21:23:45

Sonoma írta:
2025.11.26. 10:44:24
hanem a középpályásaink a passzsávokat zárnák le inkább.

Ehhez társul a lassú labdakihozatalunk.
Na erre látod én nem is gondoltam, a látottak nekem nem mutatták ennek a jegyeit, de így utólag belegondolva talán Eric Bilbao elleni játéka mutatott erre hajazó tüneteket.

Amúgy ez egy okos megoldás önmagában, rengeteget lehet ezzel nagyon hatékonyan kompenzálni, energiát is spórolni, de kimagaslóan kell tudni olvasni hozzá a játékot.
Erre ugyanakkor rá is fűződik és szorosan összefügg a labdakihozatal is. Ez nyilván már részben az ellentől is függ (hogyan képes presszingelni), de nem feltétel a játék komplex olvasása, látása, hanem elegendő a saját játék ismerete, a saját csapattársak mozgásának tudása.

Véleményem szerint a passzsávok hatékony lezárásának képessége, és/vagy a klasszikus presszing alkalmazásához elengedhetetlen képességek (gyorsaság, intenztás, sebesség), valamint a labdakihozatal között szoros összefüggés van. Még akár ok, okozat értelemben is.

Ahhoz ugyanis, hogy mindkettő top szinten működjön egyszerre (tehát a hatékony presszing és a labdakihozatal együtt), össze kell álljon az intenzitás, dinamika, gyorsaság, állóképesség és/vagy a kitűnő olvasása a játéknak labdával szemben és labdával megfelelő kombinációja.
Minél közelebb van(nak) a középpályás(ok) ennek a kombinációjához egyénenként avagy több középpályásból áll össze a kombinációhoz elengedhetetlen egyenleg, akkor a középpálya jól és hatékonyan kell tudjon működni.

Ezután már csak hab a tortán, amennyiben "egyben van" ez a kombó, megfelelő az egyenlege, egyensúlya, akkor már az ellenfél pressingje sem okoz nagyobb gondot.

Több légy ütése egy csapásra, ahol a védelemmel szemben életlenebb késsel érkeznek az ellenfél támadói, ugyanakkor a saját támadások megfelelően élezett késsel történnek.
PR42
Jugador d'estrella

2025.11.27. 21:22:09

Chino írta:
2025.11.27. 16:52:16

Azzal viszont nem értek egyet, hogy a Chelsea olyan könnynen helyzetbe került volna. Másnap el is gondolkoztam, hogy JG miket védett vagy miket hagytak ki és nem igazán emlékeztem komoly angol helyzetekre a gólokon/szabálytalan gólokon kívül. Direkt megnézem egy bő, 10+ perces összefoglalót a meccsről és valóban nem sorjáztak a nagyobb lehetőségek, ziccer pedig pláne.
Ráadásul az első gólhoz sem volt túl sok köze Chelsea játékosnak. Lehet, hogy ha a kiálltáskor még X vagy netán vezetünk nekünk estek volna, de nem mondhatjuk, hogy örüljünk ennyinek és most megmutatták, hogy milyen az amikor kihasználják a helyzeteket.

Yamal szerintem egyáltalán nem volt borzasztó, egyedül ő volt veszélyforrás, Cucurellát meg is etette párszor viszont folyamatosan 15-20 méterre az alapvonaltól kellett felvennie a labdát, mert neki is vissza kellett zárni védekezni, illetve nem is nagyon tudták őt feljebb megjátszani. A Chelsea pedig bőven megtehetette, hogy 3-4 ember rohanjon rá letámadáskor, ahogy labdát kap.

A többiben egyetértünk, akkor erre a kettőre reagálok.

A szemteszt mondatta velem hogy a Chelsea támadók nyerték az 1v1-eket, így éreztem.
Abban viszont fix igazad van, hogy a helyzeteik nem ilyenből jöttek. A gól szöglet volt, előtte 2 másik pontrúgás is lesgólban végződött. Ezeket le lehetett volna védekezni ha élesebbek vagyunk fejben. Utána a gyors támadásuk és az Estavao gól már más tészta, és gyakorlatilag egy másik meccs, felesleges idevenni, még ha engem is igazolna.

Ami nem tetszett azok a fordításaik, és ahogy abból tudtak 1v1-eket, sőt sokszor 1v2-ket generálni a szélső védőink ellen, főleg Koundé oldalán emlékszem ilyenekre.
Ez maradt meg, hogy már megint hosszú labda, volt idejük megcsinálni, átvenni, rávezetni a védőre újra és újra.

A számok nyelvén most ennyit találtam:
https://www.eredmenyek.com/merkozes/foc ... d=rFrq3Umd

Az látszik hogy a két szélsőjük 8-8 alkalommal volt labdával a 16-osunknál. Az szerintem sok.
Cseleket nem nyertek nagyobb arányban mint Yamal, sőt, Yamal azonos aránnyal áll több próbálkozásból. Szóval ja, ő tőle bár többet vártam de nem volt annyira rossz. Sajnos helyzetbe nem került egész meccsen.
Azt látom még hogy Cucurella - Yamal párharcból volt a legtöbb a meccsen, és ahogy írod is, legtöbbször a felezőnél, és sajnos nem a 16osuknál.

Az én tudásom elfogy elemzésben ennél a szintnél, de örülök hogy átbeszéltük, van igazság abban amit mondasz.
Chino
Llegenda del Barça

2025.11.27. 16:52:16

PR42 írta:
2025.11.26. 11:21:26
A Chelsea letámadása még a miénknél is aggresszívabb volt, szóval a meccs nem a klasszikus feltolt védelem = rossz dolgon ment el.

Nekem az volt az érzésem mint az összes többi sikertelen meccsen (Madrid, Sevilla stb).
Gyengék voltak a támadóink.

Ha egy Chelsea támadó jutott 1v1-be akkor abból hamar gólhelyzet lett.
Ha egy Barca támadó jutott 1v1-be abból visszapassz vagy szerelés lett.

Az első 20 percben vezethettünk volna több góllal, működött a letámadás, nem kapott levegőt a Chelsea, jöttek a helyzetek. Semmi produktum.
Aztán kijött a Chelsea, ők is kapartak és szorult a hurok, de ilyenkor lehet a legkönnyebben gólt lőni, azzal ha átlöjjük a letámadásukat. Meg is tettük, többször futottunk ember előnyben rá a védelmükre, de nem nyertünk párharcokat.

Yamal borzasztó volt, Cucurella pedig a meccs embere.

A középpályán semmi különbséget nem éreztem. Enzo szépen forgatta az ő csapatukat, ő kiemelhető volt, de a James és Caicedo semmi extrát nem nyújtott. Tipik melós középpálya, ezt az Elche is tudja, szerintem nem ezen múlt, és nem Frenkien vagy Garcián.

Párharcokat sem nyertük meg, és csapatszintű kordinációban is voltak bajok, pl akárhányszor kiemelték középről szélre a labdát, akkor nem értünk oda. Intenzitás, fegyelem... azt kell mondjam minőség is kevés volt tegnap.

A világ nem dől össze, a Chelsea tele van drága jó játékosokkal, jelenleg jó passzban vannak. Kikaptunk tőlük idegenben, így jártunk.
Lehetett volna szebb az eredmény ha az elején a saját jó periódosunkban szerzünk gólokat és akkor talán X vagy szoros vereség, de mi kihagytunk mindent, ők pedig nem, aztán a kiállítással végleg eldőlt. A kiállításig is inkább feléjük dőlt a mérleg, de szoros volt szerintem. Vállalhatóan szoros, kár érte.
Valóban gyengék voltak a támadók, abban az első 20-25 percben is volt két elég komoly helyzetünk és ha az egyik bemegy ki tudja, hogyan alakul a meccs (mondjuk Fermin ellen szerintem Csalobach egyértelműen szaabálytalankodottt, ha nem ver oda neki rendesen eltalálta volna a labdát). A kiállítás miatt viszont nem lehet tudni mi lett volna.
Azzal viszont nem értek egyet, hogy a Chelsea olyan könnynen helyzetbe került volna. Másnap el is gondolkoztam, hogy JG miket védett vagy miket hagytak ki és nem igazán emlékeztem komoly angol helyzetekre a gólokon/szabálytalan gólokon kívül. Direkt megnézem egy bő, 10+ perces összefoglalót a meccsről és valóban nem sorjáztak a nagyobb lehetőségek, ziccer pedig pláne.
Ráadásul az első gólhoz sem volt túl sok köze Chelsea játékosnak. Lehet, hogy ha a kiálltáskor még X vagy netán vezetünk nekünk estek volna, de nem mondhatjuk, hogy örüljünk ennyinek és most megmutatták, hogy milyen az amikor kihasználják a helyzeteket.

Yamal szerintem egyáltalán nem volt borzasztó, egyedül ő volt veszélyforrás, Cucurellát meg is etette párszor viszont folyamatosan 15-20 méterre az alapvonaltól kellett felvennie a labdát, mert neki is vissza kellett zárni védekezni, illetve nem is nagyon tudták őt feljebb megjátszani. A Chelsea pedig bőven megtehetette, hogy 3-4 ember rohanjon rá letámadáskor, ahogy labdát kap.

Saqjnos a legrosszabb helyzetben jött a kiállítás. Ha úgy kerülsz emberhátrányba, hogy még vesztésre is állsz, főleg egy top csapat ellen, túlságosan taktikázni sem lehet. Ha előlről vonsz el embert feladod a meccset, hátulról szintén nem tudsz, főleg egy ilyen hiányos kerettel.
Ami mondjuk örvendetes, hogy Raphinha már játszott. Nem is akárhogy szállt be. Ment mint a mérgezett egér, folyton mutogatta ki-merre, nagyon jó volt látni ezt a tüzet, mentalitást. Remélem közel áll a 100%-hoz és idén már nem sérül le többször. Vele azért egész más a csapat.
Forca Barca!!!!
PR42
Jugador d'estrella

2025.11.26. 11:21:26

A Chelsea letámadása még a miénknél is aggresszívabb volt, szóval a meccs nem a klasszikus feltolt védelem = rossz dolgon ment el.

Nekem az volt az érzésem mint az összes többi sikertelen meccsen (Madrid, Sevilla stb).
Gyengék voltak a támadóink.

Ha egy Chelsea támadó jutott 1v1-be akkor abból hamar gólhelyzet lett.
Ha egy Barca támadó jutott 1v1-be abból visszapassz vagy szerelés lett.

Az első 20 percben vezethettünk volna több góllal, működött a letámadás, nem kapott levegőt a Chelsea, jöttek a helyzetek. Semmi produktum.
Aztán kijött a Chelsea, ők is kapartak és szorult a hurok, de ilyenkor lehet a legkönnyebben gólt lőni, azzal ha átlöjjük a letámadásukat. Meg is tettük, többször futottunk ember előnyben rá a védelmükre, de nem nyertünk párharcokat.

Yamal borzasztó volt, Cucurella pedig a meccs embere.

A középpályán semmi különbséget nem éreztem. Enzo szépen forgatta az ő csapatukat, ő kiemelhető volt, de a James és Caicedo semmi extrát nem nyújtott. Tipik melós középpálya, ezt az Elche is tudja, szerintem nem ezen múlt, és nem Frenkien vagy Garcián.

Párharcokat sem nyertük meg, és csapatszintű kordinációban is voltak bajok, pl akárhányszor kiemelték középről szélre a labdát, akkor nem értünk oda. Intenzitás, fegyelem... azt kell mondjam minőség is kevés volt tegnap.

A világ nem dől össze, a Chelsea tele van drága jó játékosokkal, jelenleg jó passzban vannak. Kikaptunk tőlük idegenben, így jártunk.
Lehetett volna szebb az eredmény ha az elején a saját jó periódosunkban szerzünk gólokat és akkor talán X vagy szoros vereség, de mi kihagytunk mindent, ők pedig nem, aztán a kiállítással végleg eldőlt. A kiállításig is inkább feléjük dőlt a mérleg, de szoros volt szerintem. Vállalhatóan szoros, kár érte.
Sonoma
Capitá del Barça

2025.11.26. 10:44:24

Peter írta:
2025.11.06. 22:37:35
A halandó csak annyit lát a tv-ből, ha megfelelő zavarás avagy presszing nélkül, tehát gyorsan továbbítja hátulról az ellenfél a labdát, akkor a labda elrúgásának a pillanatában még a saját térfeléről induló ellenfél jelentős előnyhöz jut a védőkkel szemben, les szóba sem jöhet, kizárt.

vidra írta:
2025.11.06. 19:49:46
Végre hintett valami taktika gondolatot a mester a halandóknak :D.
Hintett valamit, igen, aminek ugyanakkor semmi köze nincs a taktikához, hanem éppen az a lényege, hogy nem a középpályán kell az intenzív letámadás, hanem a középpályásoktól van szükség az intenzív és hatékony letámadásra teljesen függetlenül attól, hogy az a pálya melyik részét jelenti.
Ebbe beletartozik a pálya szélén végrehajtott hosszú, de még a rövid passzos labdakihozatal megakadályozása, nehezítése, lassítása is.
Én is így látom, de azon gondolkodtam a mérkőzés közben, nem-e tudatosan védekeznek ilyen szellősen.
Értem ezalatt, hogy nem a klasszikus emberfogásos presszinget alkalmazza Flick, hogy már ne is tudjanak az ellenfél védői előre felé mozogni vagy passzolni, hanem a középpályásaink a passzsávokat zárnák le inkább. Sajnos ezt felismerve (ok->okozat) az ellenfelek középpályásai elkezdtek visszazárni a védők elé emberelőnyt létrehozva, a labdát megkapva meg átpasszolják a presszingelni próbáló középpályát. Ezzel teljesen hatástalanná téve a területvédekezéses (passzsávokat lezárni próbáló) letámadásunkat. Innentől kezdve folyamatosan 1-1- eket játszhattak a támadóik a védőinkkel.

A másik, ami nekem szemet szúrt, hogy a gyors szélsőik ellenére nem kettőztük meg a széleken a védekezésünket felállt védekezéskor sem. Hagytuk, hogy egy-egyben fussák meg a szélsővédőinket (sokszor sikerrel betörve a 16-on belülre).
Az első gólnál is 3:2 ellen tudtak emberelőnyt kiharcolni a szögletnél, így a szabad ember simán letudott futni az alapvonalra és beadni.
Sajnos a védekezésünk sokkal gyengébb a top csapatokénál. És nem csak az egyéni képességek miatt. Ehhez társul a lassú labdakihozatalunk és a támadóink gyengébb formája, de ez már egy másik téma lenne.
Rewolution5
Entrenador del Barça
Kapcsolat:

2025.11.26. 07:13:11

15 éve az a probléma, hogy nem tudunk 2 klasszis középhátvéddel előrukkolni, akik egyszerre tudnak jól működni. Feldolgozhatatlan számomra ez. Ráadásul akik itt megfordulnak kegyetlen lassúak.
Kép
Peter
Director del Fútbol

2025.11.26. 01:21:16

FcBarcelona1 írta:
2025.11.25. 23:15:58
kiütközött a kp-ja minden gyengesége.

Továbbra is szurkolok a csapatnak, nem kell letargiába esni, érdemes a helyén kezelni a dolgokat, persze le kell vonni a tanulságot.

Araujo, érte még a 40-et sem fogják megajánlani
Tulajdonképpen teljesen egyetértek a véleményeddel, különösen kiemelve a "helyén kezelni a dolgokat", mert semmi olyan kellemetlen, negatív meglepetés nem történik ebben a szezonban sem a pályán, amire nem lehetett előre számítani, felkészülni.
Sőt, inkább úgy fogalmazok, hogy a Liga eredmények ellenére szinte minden kódolva volt eddig is, de időnként, hol hosszabb, hol rövidebb ideig, látványosan sikerül ezeket kompenzálni a megfelelő körülmények együttállása esetén.
Ezen véleményemet szilárdan tartom és tartani is fogom, legyen bármilyen eredményes is a tavaszi szezon vagy a szezon hátralévő része.
Ugyanis hosszútávon csodák nincsenek, ha rövidebb távon olykor olykor vannak is.

Egy dolog biztos, hogy a játékosok túlnyomó többségének 2030-ig érvényes szerződése van, amit a jelenlegi vezetés teljes mellszélességgel és büszkén kötött meg minden egyes érintett játékossal.

Tanulság? Szerintem a fenti dátumig komoly eséllyel már lekéstük a saját tanulságainkat ezekkel a szerződésekkel, mert tapasztalatból nagyon jól tudjuk, hogy tőlünk nem igazán áll senkinek a szándékában eligazolni még akkor sem, ha ajánlat érkezik a játékosra.
Aki esetleg elmenne magától, olyan játékosért még várhatóan 40-es ajánlat sem fog érkezni.

Szóval a következő vezetőség ember legyen a talpán, hogy ebből az ördögi körből kihúzza a csapatot, mert nem edzőkeringőre, hanem állománykeringőre lenne szükség.
(egyéb véleményemet főleg a középpályáról jól ismered)
PR42
Jugador d'estrella

2025.11.24. 09:42:41

https://www.youtube.com/watch?v=zEtgs8TB-wk

A mások által (ne hari hogy nem emlékszem ki) emlegetett The Purist Football csatorna, aki szerintem is jobb mint a korábban párszor belinkelt Football Made Simple csinált egy elemzést a jelenlegi helyzetünkről.

Egetrengető dolgok nincsenek benne, de jó elemzés, röviden:
  • mindent vagy semmit
  • előző időszak gyenge támadójátéka miatti folyamatos kontroll vesztés
  • feltolt védelem, lescsapda, letámadás - lehet máshogy? Lehet! Dinamikusan az adott helyzetben csapatként úgy dönteni hogy most az adott labdavesztés után ne visszatámadás legyen hanem hátra sprint, de ezt a döntést már a támadóknak meg kell hoznia és mindenkinek le kell reagálnia.
  • Atletikus középpályás hiánya
  • miért erőltetjük így, miért szerethető, élvezetes és eredményes
  • sok hasonlóság Kloppal, és néhány de inkább különbségek Peppel
Gyakorlatilag benne van minden amiről a fórumon beszéltünk az utóbbi pár hónapban.
soadroli
Llegenda del Barça

2025.11.07. 10:33:48

https://www.youtube.com/watch?v=c4tzNvIWdx4
Élő edzés a Camp Nouból.
Kép
Peter
Director del Fútbol

2025.11.06. 22:37:35

A halandó csak annyit lát a tv-ből, ha megfelelő zavarás avagy presszing nélkül, tehát gyorsan továbbítja hátulról az ellenfél a labdát, akkor a labda elrúgásának a pillanatában még a saját térfeléről induló ellenfél jelentős előnyhöz jut a védőkkel szemben, les szóba sem jöhet, kizárt.

Ezzel szemben ugyanakkor megfelelő zavarás avagy presszing esetén hiába indul sprinttel az ellenfél támadója a saját térfeléről, ha a labdát neki továbbítani szándékozó játékos a hatékony zavarás avagy presszing hatása miatt akár csak egy ütemmel is, de csak később képes az indításra, akkor a támadó már a felezővonalon túljut és lesen találja magát illetve amennyiben nincs is lesen, a védelmünk mindenképpen egy ütemet minimum nyer ezzel.

Tehát a hatékonyan kivitelezett presszing egyenes következménye lehet vagy les, vagy a védelem rendeződése ami megfelelő ütemű szereléshez vezet. Természetesen hatásosnak tűnő presszing ellenére is lehet gólt kapni, csak éppen jelentősen kisebb valószínűséggel.

Az ellenfelek nem a lestaktika ellenszerét találták fel, hanem felkészülnek az azonnali és gyors indításokra, de ezt csak akkor és annyira lehetnek képesek végrehajtani, amennyiben és amennyire a presszingünk ezt lehetővé teszi a számukra.

No pressing = kiszolgáltatott védelem és a gólok nyelése
Good pressing = les, vagy a védelem megfelelő felkészülésének lehetősége az ellenfél támadására, a bekapott gólok nyelésének egy hatékony ellenszere, felállhat visszazárhat, rendeződhet a védelem

A középpályás védekezés nem azt jelenti szóról szóra, hogy a pálya közepén kell védekezni, hanem a középpályások feladatához a védekezés is hozzátartozik az ellenfél labdaszerzésekor vagy labdakihozatalakor legyen az a pálya bármelyik részén.
Ennek nálunk főleg a támadók labdavesztése esetén van jelentősége, amennyiben a támadó nem tudja avagy nem képes a labdát visszaszerezni, esetleg zavarni sem képes a tőle labdát megszerző ellenfelét a labda további megjátszásának nehezítése érdekében.

A középpályás letámadás szintén nem azt jelenti szóról szóra, hogy a pálya közepén kell letámadni.
vidra írta:

Szóval akkor az a lényeg, hogy ha középpályán nem elég intenzív a letámadás, akkor onnan már túl pontosan tudnak indítani a lesvonalunkra? Hmm. És mi van a szélen hosszú passzokkal?
Hintett valamit, igen, aminek ugyanakkor semmi köze nincs a taktikához, hanem éppen az a lényege, hogy nem a középpályán kell az intenzív letámadás, hanem a középpályásoktól van szükség az intenzív és hatékony letámadásra teljesen függetlenül attól, hogy az a pálya melyik részét jelenti.
Ebbe beletartozik a pálya szélén végrehajtott hosszú, de még a rövid passzos labdakihozatal megakadályozása, nehezítése, lassítása is.
ikajli írta:
2025.11.06. 23:25:35
Néztem a Fradi meccsét a Ludogorec ellen, és komolyan irigyeltem azt az intenzitást, amit mutattak.

Nem vagyok szakértő, de azt azért látom, ha minden labdáért futnak, egy másodpercre nem hagynak nyugalmat a labdát kihozó játékosnak.

Biztos elfáradtak a meccs végére, de bírták. Szeretném ezt az energiát a Barca játékosokon is.
Nem láttam ugyan a fradi meccset, de a második mondatod a lehető legtermészetesebb és legegyszerűbb módon ad magyarázatot arra, amiről fentebb teleregényt írtam a megfelelő megérthetőség érdekében... :D
vidra
Entrenador del Barça

Szóval akkor az a lényeg, hogy ha középpályán nem elég intenzív a letámadás, akkor onnan már túl pontosan tudnak indítani a lesvonalunkra? Hmm. És mi van a szélen hosszú passzokkal?
Peter
Director del Fútbol

2025.11.06. 16:42:54

Vártam már egy ideje ezt a konkrét mondatot Flick szájából, most talán nagyon elérkezett az idő, megszólalt az a bizonyos csengő, mivel nyíltabban látszik, nincs hogyan kompenzálni....mert amíg ez a klub tabu a szőnyeg alatt marad, addig semmi esély a változásra.

"...kellően nyomást gyakorolni a labdás emberre - főleg a középpályán....Nemcsak hátul, hanem a középpályán is védekezni kell."

Tipikus "déjá vu" volt a classico azon sárgát érő jelenete, amikor Pedri valamelyik real játékos mezét még letépni sem tudta....a középpályás jelenet és nem Pedri személye a fontos ebben, hiszen elég sokszor kitértem már arra, hogy Pedri mellé Frenkie helyett egy fajsúlyos középpályással stabilabb és komolyabb erőt képviselhetne a csapat.
drobika írta:
2025.11.06. 14:49:30
Önmagában azonban az alapfelfogással van baj védekezés szinten.
Szerintem pusztán a kivitelezéssel van baj és nem az alapfelfogással....a kivitelezés pedig az alapanyag minőségén, képességein múlik.
drobika
Entrenador del Barça

2025.11.06. 14:49:30

Én az ún. gálakezdővel, TOP formában is ugyanezt a védekezést látom.
Tény, hogy akkor a kapott gólokat sokszor felül tudtuk rúgni, és akkor mindenki happy volt. Hányszor, de hányszor nyeltük a 0:2 helyzeteket! Ezek tények! Csak a szőnyeg alá lehetett seperni a dolgokat.
Most egyre többen ismerik fel, hogy mit kell ellenünk játszani. Van egy emberük lesen, elvesztjük a labdát, mivel a középpálya és a védelem is egymás nyakán fent, kipasszolják szélre a nem lesen tartózkodónak, az elfut, és szépen bepasszolja a labda mögül érkező társnak. És mi nyeljük, mint kacsa a nokedlit a gólokat. És nem, nem változtatunk, egyszerűen nem és kész!
Ehhez még jönnek a formahanyatlások, a sérülés miatti gyengébb pótlások, és máris borul minden. Önmagában azonban az alapfelfogással van baj védekezés szinten.
Peter
Director del Fútbol

2025.11.06. 13:27:38

A jó és hatékony játék alapja a középpálya.

Barca fénykor, Real Zizuval, City csúcsra érkezése, tavalyi PSG siker, jelenlegi őszi Bayern teljesítménye. A közös bennük az, hogy mindegyiket a saját középpályás játéka alapozta meg.
A nyomás gyakorlásának és tűrésének a kulcsa a középpályán dől el, aminek a minőségét az ehhez tartozó megfelelő labdatartó és labdaszerző képesség emel(het)i vagy akár csökkent(het)i.
Nem szólva még a sebesség és intenzitás kérdésről.

Tavaly ősszel egész pofás karaktere volt a játékunknak, ami tavaszra már láthatóan homályosodott, jelenleg pedig sűrű ködben van.
Ezt a jelenséget nem fognám Raphi hiányára, egy fecske a megfelelő letámadásban nem csinál nyarat, ahhoz több fecskére van szükség.

A lépésről lépésre haladásban a játékospolitikánkkal botlunk bele a saját lábunkba.

A jelenlegi keret tavaly túljutott a saját maximumám, persze megfelelő körülmények egybeesése esetén ennek közeléhez még talán érhet, ugyanakkor fejlődni a fiatal átlagéletkora ellenére erősítés, változtatás nélkül nem igazán fog.

Flick jelenlétét és szakmai tudását kár lenne kihasználatlanul hagyni avagy nem hagyni kiteljesedni pusztán néhány játékoshoz ragaszkodó játékospolitikával.
ElBartimaeus
Director del Fútbol

2025.11.02. 12:49:29

Chino írta:
2025.11.02. 06:32:14
Sokan azt nem veszik figyelembe, hogy a sérülésekkel kapcsolatban nem is a számok a legneccesebbek, hanem az, hogy alapkezdők dőlnek ki és huzamosabb időre. Ha a Realnal is hetekre, hónapokra kidőlne egy Courtois, Mbappé, Vinicius, Bellingham sor megnézném mihez kezdenének, pedig sokkal mélyebb a keret. Ha hozzánk jöttek volna így a gálakezdőnkkel szemben nem sok pénzt mertem volna tenni a győzelmükre, de még egy X-re sem.
Még egy PSG is megérzi. A bajnokságban 11 meccsen eddig hoztak egy 7/3/1-et.

És ez a taktikában is komoly problémát okoz. A letámadásban, védekezésben például Raphinha hiánya kulcsszerepet játszik. Hiába csak 1 ember az egészet meghatározza. Ahogy Pedri is csak egy játékos a tizenegyből, de a teljesítménye az egész játékra kihat.
Szerintem Joan Garcia sem elsősorban a bravúrjai miatt hiányzik, hanem a hosszan, védelem mögé belőtt labdákat nagyon érzi, jól helyezkedik és a sebessége sem hasonlítható Tek-hez. Nagyon jó érzéke van a tisztázásokhoz, persze belefut olyanba mint az Ovideo ellen, de ilyet azért Clasicón vagy BL egyenes kieséseben biztos nem csinál. Ezzel már szűkül az a zóna amit kihasználhat az ellenfél.
Még emellett is nagyon sok tényező van, amik döntők lehetnek, és különbséget tesznek a kezdő és cserejátékosok között.
Amellett, az sem mindegy, hogy ha valaki még úgy úgy-ahogy tudna is pótolni egy kezdőjátékost, akkor a padon nem lesz senki, ott ülhet 4-6 szinte nulla perces 17-18 éves kölyök.
Yamal problémájáról nem is beszélve. Egy 100%-os Lamine simán dönti el a meccseket, egy 70-80 %-os már neccesebben.
Ebben teljesen igazad van, hogy kezdők kiesésével sokkal nagyobbat esik vissza a csapat teljesítménye. De sajnos ez ránk évek óta jellemző, Xavi utolsó 2 évében szinte rendszeresen hiányzott egy egész csapatrészről a teljes kezdősor. Én akkor is mondtam, hogy ezzel nehéz mit kezdeni, akkor a helyzethez képest jól helytálltunk. Ehhez teljes bizonyossággal kellett más szemlélet (pl Gavi kiesése után a kp-s védekezést valahogy rendbe kellett tenni, ami végül Christensen vkp-s előléptetését jelentette, annak ellnére, hogy a pivot játéka dupla nulla volt, ami pedig egy kulcsposzt volt addig a csapatban).

Ha most nem tud a letámadásunk működni Raphinha nélkül, akkor ne támadjunk le ugyanazzal a módszerrel. Egyébként Raphinhával sem működött jól, egész egyszerűen rohadt későn megyünk ki a labdásra, ezért mindig van ideje elrúgni azt. Az így felrúgott labdákra próbálunk csapdázni, csak a kp-s is el van késve és távol áll az embertől, inkább területet fog, mintsem szoros emberfogásban blokkolná a passzsávokat. Ez akkor működik jól, ha nem labdabiztos az ellenfél. Ha viszont labdát szerzünk, akkor általában már mi vagyunk többen azon a területen és egyből fordulhatunk egy nagyon jó, emberelőnyös helyzetből. ez egy very high risk high reward rendszer, ahol a very-n van a hangsúly.

Xavi letámadása tök más volt pl: eleinte minden csapat ellen nagyon intenzíven rohantunk ki úgy, hogy kevés ideje legyen a védőnek elrúgni a labdát. A kp-n meg szoros emberfogással játszottunk, ezért amíg 1-1-ben meg tudtunk verni a csapatokat ott, addig jók voltunk. (Rombolni itt ugye mindig könnyebb.) Ez néha újra elő is került később taktikai elemként, de a fő megközelítés nagyot változott később. Ahelyett, hogy hosszú labdákra kényszerítettük volna őket folyamatos intenzív letámadással, high block-ban fogtuk a kp-n a passzlehetőségeket és 1-1 passz volt a trigger a letámadásra, ezzel szűk területre kényszerítve a labdát, ahonnan nehezen tudták megjátszani utána, többnyire csak visszafele. Ez egy sokkal stabilabb megközelítése volt, szintén sok, magasan szerzett labdával és nagyon jól működött labdabiztosabb csapatok ellen is.
Szerk.: hátránya, hogy a labdaszerzés után a legbiztosabb az volt, hogyha visszajátszottuk azt a mi középpályánkra, ahelyett, mert általában nem voltunk a labda és a kapujuk között sok emberrel.

Flick rendszere valamiféle középpályás területfogásból indul ki, ami után kirohan általában 1, vagy max 2 támadónk a labdásra, de a többiek nem a passzsávokat próbálják lezárni és még embereken sincsenek, hanem területet fognak. Csak mindenki el van késve az emberéről, úgyhogy ha lendületesen megindulnak, akkor átszaladnak rajtunk, mint kés a vajon. Ez egy komoly rendszerszintű probléma és ezért nyeljük a gólokat, meg a veszélyes helyzeteket meccsről meccsre. Még csak nem is a high line a gond, az egy szép trükk arra, hogy a középpályás teret szűkítsük - ami pl Xavi első fajta letámadásánál komoly veszélyforrás volt.
Chino
Llegenda del Barça

2025.11.02. 06:32:14

ElBartimaeus írta:
2025.11.01. 20:45:58
menczel írta:
2025.10.31. 14:58:07
Ezért állítják, a nyilatkozatokban, hogy nem a takitkával van baj, hanem az efforttel. Erre lehetne mondani, hogy ha viszont ez az effort -szint van, akkor alakítsuk át a teljes filozófiát, de azt Flick nem fogja.
Ha az effort nincs meg, akkor az is az edző hibája. Nehéz egy sikeres szezon után motiválni a csapatot, még úgy is, hogy a bl-t nem nyerték meg. Kevés edző van, amelyik képes évről évre ezt megtenni, ha valóban ez az oka, akkor itt valamit nagyon elrontott Flick. Ha nem ez a helyzet, akkor viszont borzasztó az erőnléte a csapatnak - egy teljes csapattal töltött nyár után, akkor valamit nagyon elrontott Flick. Ha a sérültek az oka, tavalyhoz képest nagyon sok van, akkor is Flick a hibás? Nem, szerintem tavaly volt hatalmas szerencséje a sérülésekkel és nem lesz még egyszer ilyen szezonja. Most megmutathatja, mit tud valójában, mert az első keretünkkel nagyon sok edző gond nélkül tudna jó eredményeket elérni.

Első körben rendbe tehetné végre a letámadásunkat, mert amióta idejött folyamatosan romlik és így nincs középpályás védekezésünk és így nincs hátvédsorban védekezésünk a lescsapdát és bravúrokat leszámítva.
Sokan azt nem veszik figyelembe, hogy a sérülésekkel kapcsolatban nem is a számok a legneccesebbek, hanem az, hogy alapkezdők dőlnek ki és huzamosabb időre. Ha a Realnal is hetekre, hónapokra kidőlne egy Courtois, Mbappé, Vinicius, Bellingham sor megnézném mihez kezdenének, pedig sokkal mélyebb a keret. Ha hozzánk jöttek volna így a gálakezdőnkkel szemben nem sok pénzt mertem volna tenni a győzelmükre, de még egy X-re sem.
Még egy PSG is megérzi. A bajnokságban 11 meccsen eddig hoztak egy 7/3/1-et.

És ez a taktikában is komoly problémát okoz. A letámadásban, védekezésben például Raphinha hiánya kulcsszerepet játszik. Hiába csak 1 ember az egészet meghatározza. Ahogy Pedri is csak egy játékos a tizenegyből, de a teljesítménye az egész játékra kihat.
Szerintem Joan Garcia sem elsősorban a bravúrjai miatt hiányzik, hanem a hosszan, védelem mögé belőtt labdákat nagyon érzi, jól helyezkedik és a sebessége sem hasonlítható Tek-hez. Nagyon jó érzéke van a tisztázásokhoz, persze belefut olyanba mint az Ovideo ellen, de ilyet azért Clasicón vagy BL egyenes kieséseben biztos nem csinál. Ezzel már szűkül az a zóna amit kihasználhat az ellenfél.
Még emellett is nagyon sok tényező van, amik döntők lehetnek, és különbséget tesznek a kezdő és cserejátékosok között.
Amellett, az sem mindegy, hogy ha valaki még úgy úgy-ahogy tudna is pótolni egy kezdőjátékost, akkor a padon nem lesz senki, ott ülhet 4-6 szinte nulla perces 17-18 éves kölyök.
Yamal problémájáról nem is beszélve. Egy 100%-os Lamine simán dönti el a meccseket, egy 70-80 %-os már neccesebben.
Forca Barca!!!!
ElBartimaeus
Director del Fútbol

2025.11.01. 20:45:58

menczel írta:
Ezért állítják, a nyilatkozatokban, hogy nem a takitkával van baj, hanem az efforttel. Erre lehetne mondani, hogy ha viszont ez az effort -szint van, akkor alakítsuk át a teljes filozófiát, de azt Flick nem fogja.
Ha az effort nincs meg, akkor az is az edző hibája. Nehéz egy sikeres szezon után motiválni a csapatot, még úgy is, hogy a bl-t nem nyerték meg. Kevés edző van, amelyik képes évről évre ezt megtenni, ha valóban ez az oka, akkor itt valamit nagyon elrontott Flick. Ha nem ez a helyzet, akkor viszont borzasztó az erőnléte a csapatnak - egy teljes csapattal töltött nyár után, akkor valamit nagyon elrontott Flick. Ha a sérültek az oka, tavalyhoz képest nagyon sok van, akkor is Flick a hibás? Nem, szerintem tavaly volt hatalmas szerencséje a sérülésekkel és nem lesz még egyszer ilyen szezonja. Most megmutathatja, mit tud valójában, mert az első keretünkkel nagyon sok edző gond nélkül tudna jó eredményeket elérni.

Első körben rendbe tehetné végre a letámadásunkat, mert amióta idejött folyamatosan romlik és így nincs középpályás védekezésünk és így nincs hátvédsorban védekezésünk a lescsapdát és bravúrokat leszámítva.
menczel
Entrenador del Barça

Na ez az igazi baj:
A Real Madrid elleni mérkőzés előtt a csapat a La Ligában a 15. helyen állt a megtett távolság alapján, meccsenként átlagosan mindössze 113,4 kilométert futva.

Ez az érték majdnem négy kilométerrel kevesebb, mint az előző szezon átlaga, és még a jelenlegi La Liga-átlagot (115 km/meccs) is alulmúlja.

Peter
Director del Fútbol

2025.10.27. 21:02:40

csababarca írta:
2025.10.27. 16:37:32
Szerintem látják ők is, csak kicsi a mozgástér.
Nem kicsit tartok attól, hogy házon belül (is) jónéhány játékos túlértékelt, ráadásul szinte mindenki 2030.-ig szerződéssel rendelkezik.
Szóval ezt a mozgásteret a klub önmagának is szűkítette ezzel, ráadásul azon is túl, hogy eleve már kívülről is szűkített pozícióban volt.
Feast4 írta:
2025.10.27. 18:03:22
Néha egyébként úgy érzem sose jutunk ki ebből az istenverte katyvaszból.
Az előzmények ismeretében az a kérdés, kinek és mit jelent pontosan ez a katyvasz.

A legendás lejtmenetnél ez még így is jobb irány, de ahhoz vélhetően kevés, hogy néhány évig stabil, megbízható, a labdarúgás csúcsa közeli Barcát lássunk.
Feast4
Director del Fútbol

2025.10.27. 18:03:22

csababarca írta:
2025.10.27. 13:46:43
Keret gyenge, a védelem tavaly is bohózat volt, de Inigo magához képest extrája (kb élete legjobb szezonja) kicsit feledtette ezeket a gondokat.
Szerintem, ahogy előttünk is mondták megfelelő mélysége nincs a keretnek. Előre Lewy öregedése miatt fog kelleni valaki, középre igazából csak erősítésnek kéne ember, de a belső védők- jó régi szokás szerint -a gázak. Cubarsival szerintem még nem is lenne baj. Kicsit zöld ebből van egy két hiba, csak kéne mellé egy komoly ember aki tapasztaltabb. De abban fölösleges gondolkodni, hogy 80 millióért Bastoni, Saliba fog jönni mert nem fog, azt viszont tartom, hogy ahogy Inigot kikukáztuk nem hiszem, hogy nem lehetne, a spanyol, olasz, német ligában találni egy olyan védőt, aki nem tetű lassu, passzolni tud és lát annyira a pályán, hogy tudja mikor kell fel-le lépkedni a lestaktikához. De úgye megint itt a, hogy regisztráljuk be, hogy fél bele kérdés. Egy két milliós igazolást beregelni is nehezem ment, akkor ha még hozunk is ingyen egy lábon álló védőt akkor is megint itt a gond.

Néha egyébként úgy érzem sose jutunk ki ebből az istenverte katyvaszból.
Kép
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.10.27. 17:16:02

csababarca írta:
2025.10.27. 16:37:32
Szerintem látják ők is, csak kicsi a mozgástér.
Nyilván nincs lehetőség top khv-eket igazolni, bár szerintem nem is feltétlen szükséges. Mondjuk nyilván az EG-Cubarsi párosnál nem lenne nehezebb jobbakat találni.

Viszont ahogy írtam, ez nem is lenne elegendő, mert az egész védekezéskoncepció hordozza magában az ilyen meccseket, vagy amilyeneket tavaly is átéltünk. Azt is értem, hogy Flick ebben látja a megoldást, meg abban, hogy majd túl rúgjuk az ellenfelet. A probléma, hogy ez tavaly ment, mert extraformában voltak elől az embereink, idén meg kutyafütty.
És megértem Flicket is, talán még mindig ez a legkevésbé megterhelő ilyen képességű khv-knek, hogy "csak" a lestaktikára figyeljenek. Lehet ha hátravonja őket, és rájuk esnek az ellenfelek csatárai, még nehezebb lenne a dolguk.
Szerintem ez lehet az igazság.

Nem is mennék nagyon bele taktikai "elemzésekbe" mint mások
A valóság az, hogy idén nyáron eladás/vétel arányaiban
Real Madrid 5.
FC Barcelona 100.
https://www.transfermarkt.com/statistik ... e_vignette

Amióta itt van Flick 24/25
Tavaly
Real Madrid 36. (+Mbappe, aki nem szerepel benne, mert aláírási pénzért érkezett)
FC Barcelona 168.

(2* katt a Balance-re, hogy sorba tegye)

Szerintem nem lehet a végtelenségig kompenzálni a hianyosságokat fizikai, mentális felkészítéssel, vagy a taktika variálásával.
Válasz küldése