Barça a Bajnokok Ligájában

Helyt áll-e csapatunk a BL-ben? Megnyerjük-e a Bajnokságot? Mi a helyzet a Király Kupával? Kellenek-e a barátságos mérkőzések? Hol lehet nézni a meccset? - Távkapcsolóval a kézben. Ha mondanivalód van, kerülj beljebb!
csababarca
Az Év Fórumozója - 2021

2025.11.27. 14:53:39

Ahogy írtam is én csak arra reagáltam, másra nem.
Nyilván gazdaságilag szakadék van a két liga között, kb ez az origo, innentől kell indulni.

De nem veled van a vitám, most jelenleg, a másik topikban megyek és elmondom veled miben van. :mrgreen:
"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."
PR42
Jugador d'estrella

2025.11.27. 13:51:49

csababarca írta:
2025.11.27. 10:42:02

Ugye ott kezdődik, hogy én is leírtam, hogy jobb a PL.
A statisztikám annak szólt, miszerint: "rendre az angolok vannak ott legtöbben a végjátékban, legyen az negyeddöntő, elődöntő. Kivétel van, de a legtöbb év ilyen, a tendencia nagyon-nagyon látványos a számok alapján."
...
Azt viszont nem fogadom el, hogy az a tendencia, hogy nyílik az olló, mert pont nem ezt bizonyítják a BL negyeddöntők, elődöntök.
Ettől még nyílhat, csak nem ezzel kell érvelni emellett, és megint az éterbe böfögni egy ordas nagy ferdítést.

Ennyit szerettem volna.
Oké, így értelek. Ha arra reagálsz, és azzal amit mondasz, úgy minden igaz, teljesen konzisztens és logikus, igazad van abban amit mondasz.

Az én kritikám viszont máson alapul. Az olló azért nyílik, és ez azért látszik szemre is és számokban is, mert egyre több különböző angol csapat tűnik fel versenyképesen, míg ezzel szemben egyre kevesebb spanyol csapat játszik versenyképesen.
Mivel az induló csapatok száma limitált, ezért nyilván nem lesz akkora különbség, ezért kár ezt vizsgálni. Ha csoportkörből indulunk akkor kvázi 3-4 liga egyszerre a legerősebb mert mindegyik ugyanannyi csapattal képviselteti magát :D :D

Ha így akarom nézni, akkor egy elgondolkodható virtuális torna tudná megmutatni hogy mekkora a probléma és miről beszélek.
Versenyezzen egymással a top 40 csapat minden országból. Német, spanyol, francia, angol, olasz, portugál.
A spanyol top 2-3 csapat elfog valahogy vergődni a végjátékig, ahogy most is teszi, de a PL-ből gyanítom 25-30 csapat lesz ott az utolsó 60-ban. Ez az olló.

Hogy mire alapozom ezt? A pénzre és arra hogy mennyi különböző csapat fordul meg tőlük a tűz közelében vs mennyi máshol. A Bayern PSG és Madrid mostanában mindig ott van, tehát kevés kiadó hely marad a negyeddöntőkben, de ez nem azt jelenti hogy annak a 3 országnak a maradék 19 csapata is erősebb mint a PL maradék 17 csapata azon a 2-3 csapaton kívül akik szintén ott vannak a negyeddöntőben.

Többit a másik topikban.
Rdinho10
Capitá del Barça

2025.11.27. 13:16:49

Azt hozzatennem,h a Var idejeben a madrid a 3bl bol max 1et nyert volna…Meg most is felfoghatatlan mennyi hibak,les golok ,kamu tizik jottek nekik.
Troym
Llegenda del Barça

2025.11.27. 13:05:25

bence0330 írta:
2025.11.27. 11:27:10
van vagy 5 PL csapat, aki oda fog kerülni a közelébe, 1 francia, 2 német, 2 spanyol, 1 olasz.
Annyira amennyire 5 angol ér oda mondjuk az elődöntőbe, odaér 3 olasz, 3 német, 3 spanyol is., sorsolástól függően.
Egy Tottenhamnek, Newcastlenek, Arsenalnak, de jelen állapotában a Poolnak is egy Milan, Dortmund nem fog menni egyenes kiesési szakaszban.
Azért érződik csak sokaknak hogy jobban mennek az angolok mert 6 csapat indulhatott, mert az épp nem kieső Tottenham nyerte az EL-t.
A legjobb példa a minden évben az Arsenal, mindenki szétdícséri őket minden ősszel, tavaszra leolvadnak, lesz egy bajnoki ezüst és BL negyeddöntő a vége a szezonnak.
Akik valóban minőséget képviselnek, azok viszont valójában top ligánként cca 2 csapat.

Mi is odaérhetünk szerencsés sorsolással (ld tavaly), de befejezhetjük 16 között is...
kmb
Jugador d'estrella

2025.11.27. 12:43:48

Eddig nem foglalkoztam vele,de most hogy nézegettem a felvételeket,hát valahogy sehogy sem adja ki a matek az első gól utáni "nem les helyzetet.Ha jól tudom Baldet jelöltek be a var szobában,viszont ezzel az a gond hogy tőle kicsivel hátrébb meg két Barca játékos is helyezkedett.Akarhogy huzogatom a vonalakat nekem sehogy se adja ki azt hogy Cucurella ne legyen lesen.Nem hogy Baldeval,de még a leghatrebb lévő Cubarsinal sem.Érti ezt valaki hogy mi történhetett?Nekem fogalmam sincs.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára kmb 2025.11.27. 13:24:31-kor.
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2025.11.27. 11:27:10

Troym írta:
2025.11.27. 11:22:13
A Real eredménye abnormális, de ha a Pool nyer, akkor jobb a PL, ezek lennének az érvek, okfejtések?

Most akkor nemzetközi sikerekkel kell mérni össze bajnokságokat?
Akkor igen, ennyi erővel a Bundesliga a legerősebb, ha nyer a Bayern és 2 éve a Dortmund döntőzött, vagy a SeriaA a legjobb, ha ők érnek el folyamatosan nemzetközi eredményeket.
Nem, nem ez az okfejtés. Az az okfejtés, hogy egy 3-4-5 éves fluktuációban van vagy 5 PL csapat, aki oda fog kerülni a közelébe, 1 francia, 2 német, 2 spanyol, 1 olasz. Kb. Valaki meg megnyeri, erre sajna a fociban évente csak 1 lehetőség van, nagy számok nem fognak kijönni, vagy sok évet kell nézni, vagy már a korábbi fordulókat is, ha nagy számok törvényéig akarunk jutni. Ha pont a Pool nyerné meg 5 év alatt 3-szor a BL-t, azt abnormális mázlinak tartanám pont ugyanúgy, mint a Madridét.

Bár továbbra is a Liga-PL közti különbség volt a téma, azt meg az elmúlt 1-2 évben se számokkal, se szemteszttel nem lehet megvédeni, osztálykülönbségnek tűnnek a meccsek.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Troym
Llegenda del Barça

2025.11.27. 11:22:13

bence0330 írta:
2025.11.27. 11:15:35
Troym írta:
2025.11.27. 10:57:23
Várom majd a megfejtéseket, amikor a PSG után idén mondjuk a Bayern nyeri a BL-t :D vagy ha alacsony röppályán az Inter hulladék játékkal harmadszor döntőzik négy év alatt.
Bár már átvittem az off miatt, de:

És? Akkor a Bundes/L1 erősebb lesz, mint a PL, vagy a Liga? Mert van 1 db topcsapatuk, aki viszont tényleg brutál erős? Mi köze lenne egy BM/PSG győzelemnek a Liga-PL relációjához? Ez a két csapat nyilván van olyan erős, mint bármelyik PL csapat (jelen pillanatban max 2 angol van ezen szinten), simán nyerhetnek. Szerintem a top4 esélyes jelenleg a PSG-BM-Arsenal-City, nem sorrendben. Utána kb jöhet a CFC-Inter-Madrid-(Barca?), vagy ha feltámadnak tavaszra, a Liverpool.
A Real eredménye abnormális, de ha a Pool nyer, akkor jobb a PL, ezek lennének az érvek, okfejtések?

Most akkor nemzetközi sikerekkel kell mérni össze bajnokságokat?
Akkor igen, ennyi erővel a Bundesliga a legerősebb, ha nyer a Bayern és 2 éve a Dortmund döntőzött, vagy a SeriaA a legjobb, ha ők érnek el folyamatosan nemzetközi eredményeket.
Szerintem egy túlárazott minőségben nem jobb bajnokság a PL, maximum többet futnak a focisták, de képzettségre meg sehol nincsenek a Laliga játékosokhoz, taktikai felkészültségben a SeriaA szintjéhez.
bence0330

2025.11.27. 11:15:35

Troym írta:
Várom majd a megfejtéseket, amikor a PSG után idén mondjuk a Bayern nyeri a BL-t :D vagy ha alacsony röppályán az Inter hulladék játékkal harmadszor döntőzik négy év alatt.
Bár már átvittem az off miatt, de:

És? Akkor a Bundes/L1 erősebb lesz, mint a PL, vagy a Liga? Mert van 1 db topcsapatuk, aki viszont tényleg brutál erős? Mi köze lenne egy BM/PSG győzelemnek a Liga-PL relációjához? Ez a két csapat nyilván van olyan erős, mint bármelyik PL csapat (jelen pillanatban max 2 angol van ezen szinten), simán nyerhetnek. Szerintem a top4 esélyes jelenleg a PSG-BM-Arsenal-City, nem sorrendben. Utána kb jöhet a CFC-Inter-Madrid-(Barca?), vagy ha feltámadnak tavaszra, a Liverpool.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Troym
Llegenda del Barça

Amúgy utolsó 5 EL szezonból 2-t spanyol nyert 1-1-1 német, olasz, angol, de 16 eddigi EL szezonból 9et spanyol (5 Sevilla, 3 Atma, 1 Villarreal)

Ránk visszatérve, van egy 6-14. hely közötti erősségű csapatunk, ahol a sérültek száma, forma, taktika alapján lehetünk top4 alja vagy épp alatta, vagy nyolcaddöntőben elvérzők, de nem a spanyol liga a gyenge, a csapatunk működik kb. a szintje alatt kicsivel.
A sok igazolást vissza lehet fordítani, hogy egyrészt PL csapatok 3-4-5* árat kell fizessenek bárkinek és bárkiért, mert mindenki így áraz velük szemben, másrészt akár ott, akár sok más helyen a világban meg gond az utánpótlás nevelés (ld hazánkban is), a spanyoloknál meg nem, futószalagon jönnek a klasszisok.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Troym 2025.11.27. 11:16:24-kor.
csababarca
Az Év Fórumozója - 2021

2025.11.27. 10:42:02

PR42 írta:
2025.11.27. 09:45:15
csababarca írta:
2025.11.27. 08:41:35
Na nézzük ezt az ollónyitást, mert itt megint szokás szerint be lettek mondva az éterbe dogmaként kezelt dolgok.
Nem lesz nehéz megmagyarázni.

Szép statisztika, de én is csináltam egy hasonlót pár hónapja, és teljesen máshogy emlékszem, mert másra koncentráltam.

A PL-t nem szeretem, a spanyol ligát igen. Szeretném hogy igazad legyen, és ne a PL legyen a messze legjobb.

Szerintem a csúcs-csúcs az a spanyol foci, viszont a spanyol fociban csak az elit-elit van magas szinten, az átlag nem.

Az angol fociban sokkal többen vannak magas szinten, ezért az átlag magasabb, holott a csúcs-csúcs nem olyan magas mint a spanyol fociban.

Azt kellett volna kilistáznod hogy mennyi különböző csapat játszott BL döntőt mostanában.
Spanyol = 1
Angol = 4

Mennyi nyert? 1 vs 3

A Madrid eredményei nélkül dupla vagy tripla 0 a spanyol foci évek óta, kvázi 10 éve. A Sevilla és Bilbao EL menetelései se tegnap voltak... Emery pedig éppen az Aston Villánál dolgozik Angliában.

Sajnos kár illúziókat kergetni. Kis pénz kis foci, nagy pénz nagy foci.

Ugye ott kezdődik, hogy én is leírtam, hogy jobb a PL.
A statisztikám annak szólt, miszerint: "rendre az angolok vannak ott legtöbben a végjátékban, legyen az negyeddöntő, elődöntő. Kivétel van, de a legtöbb év ilyen, a tendencia nagyon-nagyon látványos a számok alapján."

Én erre reagáltam, nem másra.
Nyilván erősebb bajnokság a PL, ezt én nem vitatom, jelenleg meg aktuálisan tényleg van különbség, az eredmények is ezt igazolják.
De a madrid eredményeit sem szabad figyelmen kívül hagyni, akkor vegyük ki a cityt is, vagy a poolt, mert torzítja a statot.
Ez egy teljesen téves elgondolás, hogy a real abnormális eredményei. Akkor én meg figyelembe veszem a mi abnormális kieséseinket, éppen angol csapat ellen is, amikor hülyére voltak verve, de leadtuk nekik.

Szóval a lényeg a lényeg, én elfogadom hogy az angol bajnokság erősebb, azt messze elfogadom, hogy jelenleg magasabb szinten is fociznak.
Azt viszont nem fogadom el, hogy az a tendencia, hogy nyílik az olló, mert pont nem ezt bizonyítják a BL negyeddöntők, elődöntök.
Ettől még nyílhat, csak nem ezzel kell érvelni emellett, és megint az éterbe böfögni egy ordas nagy ferdítést.

Ennyit szerettem volna.
"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."
torotam
Jugador d'estrella

2025.11.27. 10:31:18

Alcantara írta:
2025.11.26. 18:52:31
Vagy az utóbbi 10 évben miért csak 3 BL győzelem a PL eredménye?
Az utóbbi 10 évben kétszer is volt angol házidöntő (Liverpool - Tottenham és City - Chelsea) ahol csak az egyik angol csapat nyerhetett.
Ha kivesszük az elmúlt évekből a Real Madrid abnormális sikereit, akkor egészen 2015/16-ig kell visszamenni, amikor a Realon kívül más spanyol volt a döntőben, az Atletico.

Csaba szép statisztikát hozott, de abban a Real abnormális sikerei rendesen torzítanak és én nem is mennék vissza 10 évet. Én úgy értettem az eddigi hsz-eket, hogy most inkább a jelenről van szó, a jelenlegi trendről.
Persze ez változhat tavaszra, minden benne van, mi feltámadhatunk a BL-ben, MBappe/Cuortois hátán viheti a Realt, Atleticonak is kijöhet egy jobb/szerencsésebb széria meg eleve egy kieséses BL párharc néhány momentumon múlhat
De most, jelenleg egy City, Arsenal, Chelsea, Liverpool sor elpáholta a Barca, Real, Atletico, Villareal sort. És hogy egy klasszikust idézzek " nem kicsit, nagyon".
De abban igazatok van, hogy tavaszra lehet ennek a fordítottja is, csak most ezt egyelőre nehéz reálisnak látni.
Visca el BARCA!
PR42
Jugador d'estrella

2025.11.27. 09:45:15

csababarca írta:
Na nézzük ezt az ollónyitást, mert itt megint szokás szerint be lettek mondva az éterbe dogmaként kezelt dolgok.
Nem lesz nehéz megmagyarázni.

Szép statisztika, de én is csináltam egy hasonlót pár hónapja, és teljesen máshogy emlékszem, mert másra koncentráltam.

A PL-t nem szeretem, a spanyol ligát igen. Szeretném hogy igazad legyen, és ne a PL legyen a messze legjobb.

Szerintem a csúcs-csúcs az a spanyol foci, viszont a spanyol fociban csak az elit-elit van magas szinten, az átlag nem.

Az angol fociban sokkal többen vannak magas szinten, ezért az átlag magasabb, holott a csúcs-csúcs nem olyan magas mint a spanyol fociban.

Azt kellett volna kilistáznod hogy mennyi különböző csapat játszott BL döntőt mostanában.
Spanyol = 1
Angol = 4

Mennyi nyert? 1 vs 3

A Madrid eredményei nélkül dupla vagy tripla 0 a spanyol foci évek óta, kvázi 10 éve. A Sevilla és Bilbao EL menetelései se tegnap voltak... Emery pedig éppen az Aston Villánál dolgozik Angliában.

Sajnos kár illúziókat kergetni. Kis pénz kis foci, nagy pénz nagy foci.

Mint írtam a másik topikban, Spanyolország képes kinevelni 10-15 világklasszis top-top játékost, akikkel lehet nyerni európai/világ szinten. Viszont nem képesek kinevelni 50+ játékost akikkel meg lehetne tölteni 6 klubbot akik BL-ben és EL-ben vitézkedhetnek.

A következmény az hogy az angoloknál évről évre egyre több csapat előzi meg a spanyol átlagot, és már egy másodosztályú csapat költségvetése is meghaladja a spanyol csapatokét. Előbb utóbb ezt nem lehet tehetséggel és szenvedéllyel pótolni.
Főleg hogy az angolok is rájöttek hogy német és spanyol edzőket kell alkalmazni, akik meghonosították ott a rendes focit.
Persze hogy bohócok voltak az angolok 2010 körül amíg sok volt a pénzük de (nem megsérteni bárkit) Dalglish, Redknapp és Hodgson féle edzők fociját követték a csapatok.

Most a jó edzők elmennek angliába megvalósítani végtelen pénzből az űrfocis álmaikat.

Megtaláltam az előző statisztikát a két ligáról:

PR42 írta:
2025.02.09. 09:14:05

Érdekelt ez, utána néztem. Aki hibát talál jelezze.

2023/2024
City
Arsenal
Liverpool
Villa

2022/2023
City
Arsenal
MU
Newcastle

2021/2022
City
Liverpool
Chelsea
Totenham

2020/2021
City
MU
Liverpool
Chelsea

2019/2020
Liverpool
City
MU
Chelsea

Ez top 4-et tekintve 8 különböző csapat: Villa, MU, City, Chelsea, Liverpool, Arsenal, Newcastle, Totenham.
Ez top 3-at tekintve 5 különböző csapat: Liverpool, City, MU, Chelsea, Arsenal
Ez top 2-öt tekintve 4 különböző csapat: Liverpool (2x), City (5x), Arsenal (2x), MU (1x)
Ez győztest tekintve 2 különböző csapat: Liverpool (1x), City (4x).

2023/2024
Madrid
Barca
Girona
Atlético

2022/2023
Barca
Madrid
Atléticó
Sodiedad

2021/2022
Madrid
Barca
Atléticó
Sevilla

2020/2021
Atléticó
Madrid
Barca
Sevilla

2019/2020
Madrid
Barca
Atléticó
Sevilla

Ez top 4-et tekintve 6 különböző csapat: Sevilla, Atléticó, Barca, Madrid, Girona, Sociedad
Ez top 3-at tekintve 4 különböző csapat: Atléticó, Barca, Madrid, Girona
Ez top 2-öt tekintve 3 különböző csapat: Atléticó (1x), Barca (4x), Madrid (5x)
Ez győztest tekintve 3 különböző csapat: Atléticó, Barca, Madrid

Top4-et és dobogót tekintve nagyobb a varianca a PL-ben.
Top2-t tekintve is nagyobb a varianca a PL-ben.
Győztest tekintve nagyobb a varianca a Ligában, de ez csak a City-nek köszönhető. <3 Bald Fraud

Top 10 az 19 különböző csapat:
Manchester City
Arsenal
Liverpool
Aston Villa
Tottenham
Chelsea
Newcastle
Manchester United
West Ham
Crystal Palace
Fulham
Brentford
Brighton
Wolves
Leicester
Everton
Leeds
Burnely
Sheffield

Top 10 az 15 különböző csapat
Real Madrid
FC Barcelona
Girona
Atletico Madrid
Athletic Bilbao
Real Sociedad
Betis
Villarreal
Valencia
Alaves
Mallorca
Osasuna
Granada
Celta
Getafe

Összefoglalás:
A különbség nem elhanyagolható, de nem is óriási. Kijelenthető hogy nagyobb a variancia a PL-ben, szinte minden pontján a tabellának.

Személyes vélemény:
A spanyol csapatok viszont szerintem így is jellemzően alulértékeltek. A PL csapatok pedig felülértékeltek. Ott nagyobb a verseny... itt nagyobb a stabilitás. Stabilitásból lehet(ne) könnyebben építkezni és magasabb szervezettségi és játékerő szintet elérni (ha Tebasék hagynák). Európai porondot tekintve szerintem az utolsó 5 évban jobb a PL de az utóbbi 10-15 évet nézve nem. A spanyolok mindig megverték a náluk gazdagabb angol csapatokat, pusztán szervezettséggel, technikával és tudással. Ez azóta nem feltétlen igaz hogy a covid óta a Valencia, Sevilla duó ki lett lökve az űrbe, a Bilbao stabil EL csapatból óriásit gyengült, a Barca az idei év kivételével még a leggyengébb PL csapatoktól is kikapott (MU...), és a többiek is visszaestek.
csababarca
Az Év Fórumozója - 2021

10 szezonos távlatban, tehát 2015-16-os szezontól nézve, sorban.
15/16: negyeddöntő-> 3 spanyol, 1 angol
elődöntő-> 2 spanyol, 1 angol.
16/17: negyeddöntő-> 3 spanyol, 1 angol
elődöntő-> 2 spanyol, 0 angol
17/18: negyeddöntő-> 3 spanyol, 2 angol
elődöntő-> 1 spanyol, 1 angol
18/19: negyeddöntő-> 1 spanyol, 4 angol
elődöntő-> 1 spanyol, 2 angol
19/20: negyeddöntő-> 2 spanyol, 1 angol
elődöntő-> 0 spanyol, 0 angol
20/21: negyeddöntő-> 1 spanyol, 3 angol
elődöntő-> 1 spanyol, 2 angol
21/22: negyeddöntő-> 3 spanyol, 3 angol
elődöntő-> 2 spanyol, 2 angol
22/23: negyeddöntő-> 1 spanyol, 2 angol
23/24: negyeddöntő-> 3 spanyol, 1 angol
elődöntő-> 1 spanyol, 0 angol
24/25: negyeddöntő-> 2 spanyol, 2 angol

Az idei szezont felesleges idevenni, hiszen még tart a csoportkör, majd meglátjuk.

10 szezonos távlatban összegezve:
Negyeddöntőkben: 22 spanyol vs 21 angol
Elődöntőkben: 12 spanyol vs 10 angol.

5 szezonos távlatban összegezve:
Negyeddöntőkben: 10 spanyol vs 6 angol
Elődöntőkben: 6 spanyol vs 6 angol.

Most ebből mindenki vonja le a következtetéseket, én olyan nagy angol fölényt ezekből nem tudok látni. De gondolom ez is meg lesz magyarázva, hogy nem így van, rosszul tudom, nem ez a lényeg, stb, "tendencia nagyon-nagyon látványos a számok alapján", hát pont nem, pont nem adja vissza azt a fölényt, amiről itt szó van, és érezhető is amúgy.
Persze ott a futottak még versenyei a konfettiliga, meg az európa liga, azon már nem megyek végig, elfogadom, hogy ott létezik az angol fölény.

És ettől függetlenül én is erősebbnek gondolom a PL-t összességében, de amikor üt az óra tavasszal, akkor nincs nagy elmaradása a spanyol ligának, a statok alapján. Hozzávesszük még, hogy hányszor égettük le magunkat csak mi a BL-ben, és estünk ki teljesen gáz módon (roma, juve, pl), akkor már egészen máshogy festene ez a "bődületes angol fölény", meg

Az is könnyen lehet látva a két spanyolt, hogy idén tényleg megfordul, de erre is azt mondom várjuk ki a végét.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.11.27. 06:12:20

bence0330 írta:
2025.11.26. 19:05:29
Egyetértek. Elvileg utóbbi 11 meccsből 10-et nyert a PL a LL-val szemben.
A Realt nem féltem, mert több a bevételük a PL csapatoknál is. Elvileg a miénk is több lesz az új Camp Nouval (ha addig tudjuk szinten tartani a Brandet) Real, Atleti és mi is odakerülhetnénk a 4-be. 3-4 igazolással, 100-200 millió ráfordítással simán versenyezhetnénk velük, még nagyobb eséllyel.
De ennek ellenére továbbra is szigorítják a szabályokat, vagy nem engednek a LL-ben, 1-2 hete lenyilatkozta a gazdasági vezető, hogy továbbra is beleszámít az utánpótlás és a női foci költségei.
Amíg a PL-ben pont a Chelsea elad pl. 100-ért, az amortizáció szerint 500-ért vásárolhat 5 éves szerződésekkel, a tartozás, trükközés semmit nem számít.
Nálunk tegyük fel távozik Lewy, Stegen, Christensen+esetleg Araujo, 50 milliós felszabaduló bérbe jó ha belefér 2 játékos bére és amortizációja még 1/1 is. (100 ár, 20 amortizáció és 20+ bér) Minden más mehet a stadionokra, törlesztésre.

Így szerintem nehéz versenyezni, főleg ha a LL-ben 1 év nem lehet veszteséges, vagy jönnek a korlátozások, máshol 7-8 éve folyamatosan veszteségesek a csapatok. Persze abban egyetértek akár Tebassal is, hogy ezt nem lehet fenntartani, de szerintem lenne középút.
Alcantara
Director del Fútbol

2025.11.26. 19:19:20

Deluigi írta:
2025.11.26. 19:07:35
Alcantara írta:
Akkor a nyáron lerabolt Leverkusen hogyan tudta a Cityt Manchesterben simán verni?
A City 11 tartalekos jatekossal allt ki...
. .. hát persze. Csak azok értéke több, mint a Leverkusen teljes kerete.
Deluigi
Entrenador del Barça

2025.11.26. 19:07:35

Alcantara írta:
Akkor a nyáron lerabolt Leverkusen hogyan tudta a Cityt Manchesterben simán verni?
A City 11 tartalekos jatekossal allt ki...
bence0330

2025.11.26. 19:05:29

Alcantara írta:
A "nagy ollónyílásról" beszéltek itt páran, a csoda PL csapatok javára. Akkor a nyáron lerabolt Leverkusen hogyan tudta a Cityt Manchesterben simán verni? Vagy az utóbbi 10 évben miért csak 3 BL győzelem a PL eredménye? Minden ősszel lefutják páran ezt a PL imádatot, La Liga siratóval, tavasszal meg sorban hullanak ki a biztos győztesek a BL-ből. Az Arsenaltól van itt aki rendszeresen elájul, közben meg 20 éve még a PL-t sem tudták megnyerni.
Az olló nyílás pont ezt jelenti, hogy a különbség egyre nagyobb,nagyobb, mint eddig volt. Az elmúlt 5-6-7 év arról szólt, hogy vagy PL csapat (többször házidöntővel) vagy az egy szem Madrid nyeri. Nyilván a PSG ebbe most beleszólt, ők voltak a világ legjobb csapata, de ez nem jelenti, hogy a L1 a legjobb liga. Az egy szem Madrid meg nem a La Liga, hanem egy darab csapat, szemben azzal a 4-5-6 PL csapattal, akik eljuthatnak az elődöntő-döntőig. No meg nem csak a BL-t és nem csak a győztest kell nézni, rendre az angolok vannak ott legtöbben a végjátékban, legyen az negyeddöntő, elődöntő. Kivétel van, de a legtöbb év ilyen, a tendencia nagyon-nagyon látványos a számok alapján. Az EL és a konferencia is egy inkább ilyen, tavaly pl. mindkettőt PL csapat nyerte. Pont azért, mert annyi jó csapatuk van már, hogy rendes fluktuácó van, top csapatok indulnak el még lejjebb is, nem mindig, de egyre inkább. Itt meg az első 2-3 csapat oké, BL szintű, vagy akár esélyes is a végjátékra, de az utána lévők lassan már pofozógépek. Nem csak mert gyengék, hanem mert ők sem tudnak erősíteni/mélyíteni, meghalnak, ha két fronton kell játszani.

Az elmúlt évek Madrid vs PL harca is lehet, hogy lassan leáldozik (nyílik az olló), az egy szem csapat, ami ha nem is játékkal, de valami megmagyarázhatlan mentális fölénnyel tartotta a lépést, szintén kicsit leszakadni látszik, de ha ez nem is történik meg, és a Madrid húz most 5 BL-t zsinórban, az sem változtat semmin, akkor is óriási lesz a különbség a két liga között, mert egy ligát nem egy csapata reprezentálja, hanem sok. Akkor max azt lehet mondani, hogy a Madrid jobb, mint a PL aktuális legjobbja, és nem vitatkozna ezzel senki, de ezzel nem megy semmire egy 18 fős házi nevelt Barcelona egy 40 fős top játékosokkal televásárolt CFC ellen, vagy egy szűköldködő Sociedad-Sevilla egy City-Arsenal stb ellen. De a két liga közti különbség szerintem most kezd el egyre jobban látszani (statisztikailag már eddig is óriási volt a különbség), és ez marad is, amíg a jelenlegi felfogásban vezetik a Ligát. Már csak azért is így gondolom, mert szeritnem törvényszerű, ha ennyire drasztikussá válig a csapatokra fordított összeg, azaz a legjobb játékosok egyre inkább oda mennek tendenciózusan, akkor az nem feltétlenül azonnal mutatkozik meg, hanem 2-3-4 év csúszással. És szerintem most kezdünk ott tartani.

Mindez nem jelenti azt, hogy vagy a Madrid, vagy mi ne nyerhetnénk BL-t, csak kisebb rá az esélyünk, szerintem most már a Madridnak is. Eddig csak úgy kicsit voltak lemaradva játékban, pont annyival, amennyit még korrigálni tudtak ezzel a feketemágiás mentalitással, de most már szerintem ez a különbség túl nagy ehhez. De ez mindegy is, alapvetően irreleváns az ollónyílásban, hogy egy Reál még megnyer-e előlük 1-2 BLt, vagy sem.

Illetve tendenciákról beszélünk, szerintem az is mindegy, hogy kikapott-e épp a City. Egyfelől félig a B csapatuk állt ki, de ami fontosabb, 18-4 volt a kapuralövések száma, 1-1 meccsen megesik, hogy nekik nem megy be semmi, az ellenfélnek meg minden, sokkal jobb volt a City azért. Senki nem állítja, hogy mindig mind a 6 PL játékos meg fogja nyerni minden meccsét, csak hogy többet fognak nyerni, mint a többiek, a keretek és a játék közti különbség meg alighanem még növekedni is fog. Még 1-2 hete linkelt valaki egy statisztikát, hogy áll idén a spanyol-angol párharc, mintha mi nyertük volna meg az egyetlen meccset a Newcastle ellen, akik 14. helyen állnak otthon. :D

A jobb angol csapatok jellemzzően tavaly és idén is letolták a jobb spanyol csapatokat a pályáról. Tavaly Pool-Madrid, Arsenal-Madrid, idén Pool-Madrid, egyiken sem volt köze a meccshez a reálnak. Tavaly mi elkerültük őket, idén az első komolyabb csapat letolt minket a pályáról, már a kiállítás előtt is, eredménytől függetlenül. A szemteszt is elég durva különbséget mutat, nem csak a számok. És ezek még a nagycsapatok, a kisebbeket hagyjuk is.
A hozzászólást 4 alkalommal szerkesztették, utoljára bence0330 2025.11.26. 19:19:14-kor.
Alcantara
Director del Fútbol

A "nagy ollónyílásról" beszéltek itt páran, a csoda PL csapatok javára. Akkor a nyáron lerabolt Leverkusen hogyan tudta a Cityt Manchesterben simán verni? Vagy az utóbbi 10 évben miért csak 3 BL győzelem a PL eredménye? Minden ősszel lefutják páran ezt a PL imádatot, La Liga siratóval, tavasszal meg sorban hullanak ki a biztos győztesek a BL-ből. Az Arsenaltól van itt aki rendszeresen elájul, közben meg 20 éve még a PL-t sem tudták megnyerni.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.11.26. 18:27:32

Troym írta:
2025.11.26. 17:35:44
Szerintem nem jó út, hogy azzal relativizáljunk már bármilyen vereséget, hogy kevesebbért igazolhatunk, ez csak arra jó, hogy mindig másban keressük a hibát.
Amúgy a Chelsea és a Barca kerete is 1,1mrd értékű, övék a 6., mienk a 7. legértékesebb keret, szóval nem indokolja ezt a kisebbrendűségérzést semmi, simán kikaptunk, ahogy hasonló csapatok esetén idegenben az emberhátrányban játszó csapat legtöbbször kikap.
Nem szándékozom ezzel magyarázni a vereséget. Ez egy érdekesség, amivel szerintem hamarabb lehet magyarázni a jelenlegi helyzetet, mintha Flick feltolt taktikájára, letámadásra, Araujo/Ferran/Lewy stb. hibáira, elküldésére, fizikai felkészítésre/alapozásra/sérülésekre fogjuk rá.
Minden más valószínűleg ebből következik, és attól még, hogy top 5-ös klubnak számítunk, szerintem érdemes ehhez viszonyítani az elvárásokat, persze szurkolóként lehet reménykedni, a kritikát is ehhez mérten és főként megfelelő stílusban érdemes megfogalmazni.

Én a körülményekhez képest meg vagyok elégedve az eredményekkel, a tavalyi sikerekről írtam.
Ehhez mérten állok Flick vagy a játékosok teljesítményéhez.
53 meccses gólszerzési széria szakadt meg a tegnapi napon, nekem az a pohár továbbra is félig teli.
ktm
Capitá del Barça

2025.11.26. 18:26:27

torotam írta:
2025.11.26. 18:16:13
Christensen nálam is kezdő játékos lenne. Na ezt sem értem miért mellőzi ennyire Flick.
Valoszinuleg Christensen mar "Ter Stegen"-i palyan van, ha konzekvensek a vezetok.
torotam
Jugador d'estrella

2025.11.26. 18:16:13

Ahogyan itt többen írtátok, komolyat nyílt az olló a PL és a LaLiga csapatai között.
Arsenal simán verte az Atleticot.
Liverpool simán verte a Realt (és verte az Atletit is)
Man.City simám verte a Villarealt
Chelsea simán vert minket.
Ez azért csak mutat valami trendet a Liga vezetőinek is.

Tegnap a De Jong - E. Garcia nem működött, egy spanyol csapat ellen még oké is lehet, de BL-ben sajnos kevés.
Viszont szerintem így is közel lettünk volna ha Araujonak van kis esze. Ha a 2. félidőben elkezdte volna Flick 11v11-ben bepakolni az Olmo, Casado, Rashford, Raphinha és Roony sort, lehetett volna keresnivalónk. Egy döntetlenre jók lehettünk volna szerintem.
Kounde nagy talány, a meccset nem kezdte rosszul, de elég nagyot zuhant közben. Mi lehet vele ez a nagy formahanyatlás?
Christensen nálam is kezdő játékos lenne. Na ezt sem értem miért mellőzi ennyire Flick.

A Chelsea tegnap meg olyan tempót nyomott, hogy a Realt vagy az Atletit is letolta volna a pályáról.
Visca el BARCA!
bence0330

2025.11.26. 17:58:49

Kovbal88 írta:
2025.11.26. 17:46:10
Nem tudom, hogy számolsz, de a 10 pontos csapatokat aligha fogjuk tudni elkapni és ebben a pillanatban már van 6 ilyen csapat. A maradék két helyre meg szerintem hamarabb oda fog érni a Real, Liverpool, Psg, Tottanham négyes mint mi, főleg, hogy ma még játszanak.

Szóval, úgy számolok, a legjobb nyolcba kerülni csak úgy van egy minimális esélyünk, ha nyerjük mind a három meccset. Ami benne van a pakliban, hogy össze jöhet. De ebből idén ugy néz ki, hogy rájátszás lesz, és akadnak ott nagy nevek, Juve, Atletico, Benfica, Brugge, Monaco, Napoli.
Nem én számolok, ez az Opta számítása, elég pontosak. :)

https://theanalyst.com/articles/champio ... -knockouts

Az, hogy 10 pontos több csapat, önmagában nem jelent semmit. Sok csapatnak az első 4-5 meccse volt könnyebb, és a végén jönnek a nehezek egymással, másoknak meg fordítva (mint pl. nekünk). A hátralévő meccseken rengeteg múlik. Nem fogom egyenként megnézni, de sanszos, hogy a 10 pontos csapatok játszanak még akár egymással is, nemhogy más erős csapatokkal, Nekünk meg a papírforma azért alapvetően a maradék 3 meccsen 9 pont, a 3 legkönnyebb csapat pont a végére került a sorsolásunknál. Nyilván nem tuti, hogy mind megverjük, de azért van rá reális esély.

A 14 pontos csapatok 28% eséllyel mennek tovább (azaz alighanem nem érnénk el a top8-at ebben az esetben, de kizárni sem lehet egy jó gólkülönbséggel, ha jól alakulnak más meccsek), a 16 pontos csapatok meg konkrétan matematikailag 98%-os eséllyel mennek tovább. Ha megverünk mindenkit (ami alapvetően papírforma, még ha nyilván nem is biztos), akkor gyakorlatilag biztos a top8, nem minimális az esély.

Ha egy döntetlen becsúszik, akkor 72%, hogy sajna rájátszás lesz, alapvetően lehet ezzel számolni, ha meg 7 pontnál kevesebbet szerzünk, akkor nincs is mit számolgatni.

Ha rájátszás lesz, akkor meg szurkolni kell, hogy minél több nagy név kússzon fel a 9-16 közé, legalább a Napoli-Juve-Benfica trió, akkor őket nem laphatjuk legalább. De szerintem ettől még messze vagyunk, abban azért joggal lehet hinni, hogy megverjük a 3 kiscsapatot.

Azért nekünk a sorsoláskor is látszott, hogy ilyenkorra jó eséllyel rosszul fogunk állni (bár ennél jobb is lehetett volna, de ilyenkorra top8-ba semmiképp se raktam volna magunkat), és a végére nyomunk majd egy talajvizest.
Kovbal88
Entrenador del Barça

2025.11.26. 17:46:10

ab1daL írta:
2025.11.26. 14:17:48
Már tavaly sem értettem, miért akkora tragédia, ha egy csapat nincs a top 8ban, és kell még 2 meccset játszania a nyolcaddöntőért..
Tökéletes példa volt erre a PSG.. Sokáig úgy nézett ki, akár még a top24 sem lesz meg nekik, a végét pedig ismerjük a történetnek.. És pont a Pool az ellenpélda.. MEgnyerték az alapszakaszt, megspóroltak 2 meccset ők is, aztán pont a PSG lett a végzetük már a nyolcaddöntőben.
Azért tragédia, mert mi nem a Psg vagyunk, itt kiesik egy-két ember sérülés eltiltás miatt, nincs aki pótolja, rossz pillanatban kapunk el egy egy Benficat, Monaco, Psv, Napoli csapatot, akit amúgy illene megverni már csomagolhatunk is. Mint korábban írtam, valahol, 8 és 16 között lenne a helyünk, szerencsés sorsolással, ahogy tavaly meg még akár a döntőbe is el lehet jutni, ott meg egy meccsen bármi lehet.
Ha egy döntetlen becsúszna, és 14 pontunk lenne, akkor még mindig nem teljesen esélytelen a dolog, 28%-ot ír a gép, de akkor mindenképp meg kell szórni nagyon 1-2 csapatot a gólkülönbség miatt, hogy egyáltalán az esély meglegyen, amire azért képesek vagyunk. De remélem megverjük ezt a 3 csapatot, és kész.
Nem tudom, hogy számolsz, de a 10 pontos csapatokat aligha fogjuk tudni elkapni és ebben a pillanatban már van 6 ilyen csapat. A maradék két helyre meg szerintem hamarabb oda fog érni a Real, Liverpool, Psg, Tottanham négyes mint mi, főleg, hogy ma még játszanak.

Szóval, úgy számolok, a legjobb nyolcba kerülni csak úgy van egy minimális esélyünk, ha nyerjük mind a három meccset. Ami benne van a pakliban, hogy össze jöhet. De ebből idén ugy néz ki, hogy rájátszás lesz, és akadnak ott nagy nevek, Juve, Atletico, Benfica, Brugge, Monaco, Napoli.
bence0330

2025.11.26. 17:38:31

Én Troym-el és FcBarcelonával egyetértek abban (még ha más megközelítésből is írtátok), hogy alapvetően nagy dolog nem történt tegnap, legalábbis olyan dolog nem, amit ne lehetett volna tudni/sejteni. Ja, jó csapatunk van, de nem igazi BL esélyes, max surranópályán, óriási extra lenne. Nem annyira váratlan ez, meg a kiállítás nélkül azért 3 gól se lett volna közte, + Raphina/Pedri közül legalább az egyikkel meg alighanem szorosabb lehetett volna, a meccskép miatt inkább Pedri hiánya volt nagyobb most. Vagy ha nem idegenben játsszuk, hanem itthon, vagy oda-vissza, akkor alighanem megint szűkül az olló kicsit. De jobb a CFC, csak ennyivel azért nem.

Egy BL top8-ra méltán esélyes csapatunk van, ez reális, van 6-7 klub, amelyik előrébb tart mint mi, az idei CFC ezek közül az egyik, a klubvilágbajnok, aki még a verhetetlen PSG-t is megverte, és 2. helyen áll a legerősebb bajnokságban. A keretünk meg inkább top10-12, mint top8, ki kell maxolni a keretünket, hogy sokáig menjünk, tavaly ez sikerült, idén egyelőre ettől nagyon messze vagyunk sajna. A sérülés nélküli alapkezdőnk megvan top8, ezen fog múlni minden. 3-4 ember kéne alsó hangon erősítésként, hogy tényleg esélyesként vágjunk neki a dolognak.

Álmodozni ettől még lehet, ha ott vagyunk a top16-8 környékén márciusban, akkor már bármi megtörténhet, ahhoz elég jók vagyunk, hogy viszonylag egészséges kerettel, jó napot kifogva, pici szerencsével megverjünk akárkit, de nem mi vagyunk a favoritok jópár csapat ellen.
Troym
Llegenda del Barça

2025.11.26. 17:35:44

Szerintem nem jó út, hogy azzal relativizáljunk már bármilyen vereséget, hogy kevesebbért igazolhatunk, ez csak arra jó, hogy mindig másban keressük a hibát.
Amúgy a Chelsea és a Barca kerete is 1,1mrd értékű, övék a 6., mienk a 7. legértékesebb keret, szóval nem indokolja ezt a kisebbrendűségérzést semmi, simán kikaptunk, ahogy hasonló csapatok esetén idegenben az emberhátrányban játszó csapat legtöbbször kikap.
Válasz küldése