FC Barcelona - Csapat, taktika, felállások

Mi a véleményed a csapat igazolási terveiről, hátországáról, vezetőségéről? Miért jó vagy rossz a taktikánk? Mi lesz a klub jövője? A csapat mögötti eseményekről és az események alakítóiról beszélgethetsz itt!
ElBartimaeus
Director del Fútbol

2025.11.01. 20:45:58

menczel írta:
2025.10.31. 14:58:07
Ezért állítják, a nyilatkozatokban, hogy nem a takitkával van baj, hanem az efforttel. Erre lehetne mondani, hogy ha viszont ez az effort -szint van, akkor alakítsuk át a teljes filozófiát, de azt Flick nem fogja.
Ha az effort nincs meg, akkor az is az edző hibája. Nehéz egy sikeres szezon után motiválni a csapatot, még úgy is, hogy a bl-t nem nyerték meg. Kevés edző van, amelyik képes évről évre ezt megtenni, ha valóban ez az oka, akkor itt valamit nagyon elrontott Flick. Ha nem ez a helyzet, akkor viszont borzasztó az erőnléte a csapatnak - egy teljes csapattal töltött nyár után, akkor valamit nagyon elrontott Flick. Ha a sérültek az oka, tavalyhoz képest nagyon sok van, akkor is Flick a hibás? Nem, szerintem tavaly volt hatalmas szerencséje a sérülésekkel és nem lesz még egyszer ilyen szezonja. Most megmutathatja, mit tud valójában, mert az első keretünkkel nagyon sok edző gond nélkül tudna jó eredményeket elérni.

Első körben rendbe tehetné végre a letámadásunkat, mert amióta idejött folyamatosan romlik és így nincs középpályás védekezésünk és így nincs hátvédsorban védekezésünk a lescsapdát és bravúrokat leszámítva.
menczel
Entrenador del Barça

2025.10.31. 14:58:07

Na ez az igazi baj:
A Real Madrid elleni mérkőzés előtt a csapat a La Ligában a 15. helyen állt a megtett távolság alapján, meccsenként átlagosan mindössze 113,4 kilométert futva.

Ez az érték majdnem négy kilométerrel kevesebb, mint az előző szezon átlaga, és még a jelenlegi La Liga-átlagot (115 km/meccs) is alulmúlja.

Ezért állítják, a nyilatkozatokban, hogy nem a takitkával van baj, hanem az efforttel. Erre lehetne mondani, hogy ha viszont ez az effort -szint van, akkor alakítsuk át a teljes filozófiát, de azt Flick nem fogja.
Peter
Director del Fútbol

2025.10.27. 21:02:40

csababarca írta:
2025.10.27. 16:37:32
Szerintem látják ők is, csak kicsi a mozgástér.
Nem kicsit tartok attól, hogy házon belül (is) jónéhány játékos túlértékelt, ráadásul szinte mindenki 2030.-ig szerződéssel rendelkezik.
Szóval ezt a mozgásteret a klub önmagának is szűkítette ezzel, ráadásul azon is túl, hogy eleve már kívülről is szűkített pozícióban volt.
Feast4 írta:
2025.10.27. 18:03:22
Néha egyébként úgy érzem sose jutunk ki ebből az istenverte katyvaszból.
Az előzmények ismeretében az a kérdés, kinek és mit jelent pontosan ez a katyvasz.

A legendás lejtmenetnél ez még így is jobb irány, de ahhoz vélhetően kevés, hogy néhány évig stabil, megbízható, a labdarúgás csúcsa közeli Barcát lássunk.
Feast4
Director del Fútbol

2025.10.27. 18:03:22

csababarca írta:
2025.10.27. 13:46:43
Keret gyenge, a védelem tavaly is bohózat volt, de Inigo magához képest extrája (kb élete legjobb szezonja) kicsit feledtette ezeket a gondokat.
Szerintem, ahogy előttünk is mondták megfelelő mélysége nincs a keretnek. Előre Lewy öregedése miatt fog kelleni valaki, középre igazából csak erősítésnek kéne ember, de a belső védők- jó régi szokás szerint -a gázak. Cubarsival szerintem még nem is lenne baj. Kicsit zöld ebből van egy két hiba, csak kéne mellé egy komoly ember aki tapasztaltabb. De abban fölösleges gondolkodni, hogy 80 millióért Bastoni, Saliba fog jönni mert nem fog, azt viszont tartom, hogy ahogy Inigot kikukáztuk nem hiszem, hogy nem lehetne, a spanyol, olasz, német ligában találni egy olyan védőt, aki nem tetű lassu, passzolni tud és lát annyira a pályán, hogy tudja mikor kell fel-le lépkedni a lestaktikához. De úgye megint itt a, hogy regisztráljuk be, hogy fél bele kérdés. Egy két milliós igazolást beregelni is nehezem ment, akkor ha még hozunk is ingyen egy lábon álló védőt akkor is megint itt a gond.

Néha egyébként úgy érzem sose jutunk ki ebből az istenverte katyvaszból.
Kép
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.10.27. 17:16:02

csababarca írta:
Nyilván nincs lehetőség top khv-eket igazolni, bár szerintem nem is feltétlen szükséges. Mondjuk nyilván az EG-Cubarsi párosnál nem lenne nehezebb jobbakat találni.

Viszont ahogy írtam, ez nem is lenne elegendő, mert az egész védekezéskoncepció hordozza magában az ilyen meccseket, vagy amilyeneket tavaly is átéltünk. Azt is értem, hogy Flick ebben látja a megoldást, meg abban, hogy majd túl rúgjuk az ellenfelet. A probléma, hogy ez tavaly ment, mert extraformában voltak elől az embereink, idén meg kutyafütty.
És megértem Flicket is, talán még mindig ez a legkevésbé megterhelő ilyen képességű khv-knek, hogy "csak" a lestaktikára figyeljenek. Lehet ha hátravonja őket, és rájuk esnek az ellenfelek csatárai, még nehezebb lenne a dolguk.
Szerintem ez lehet az igazság.

Nem is mennék nagyon bele taktikai "elemzésekbe" mint mások
A valóság az, hogy idén nyáron eladás/vétel arányaiban
Real Madrid 5.
FC Barcelona 100.
https://www.transfermarkt.com/statistik ... e_vignette

Amióta itt van Flick 24/25
Tavaly
Real Madrid 36. (+Mbappe, aki nem szerepel benne, mert aláírási pénzért érkezett)
FC Barcelona 168.

(2* katt a Balance-re, hogy sorba tegye)

Szerintem nem lehet a végtelenségig kompenzálni a hianyosságokat fizikai, mentális felkészítéssel, vagy a taktika variálásával.
csababarca
Az Év Fórumozója - 2021

Peter írta:
2025.10.27. 16:17:16

Egymás között tőled nyugodt szívvel megkérdezem hangosan, mert azt is tudod, hogy költői a kérdés, de amit mi a tavalyi szezonban elég tisztán láttunk a fotelből 2 ezer km távolságból az, hogy nem látszott az irodából, VIP páholyból, testközelből?
Minden mese egyszer a végéhez ér, de ott volt az egész nyár, hogy egy következő fejezettel tovább lehessen folytatni a mesét.
Nyilván nincs lehetőség top khv-eket igazolni, bár szerintem nem is feltétlen szükséges. Mondjuk nyilván az EG-Cubarsi párosnál nem lenne nehezebb jobbakat találni.

Viszont ahogy írtam, ez nem is lenne elegendő, mert az egész védekezéskoncepció hordozza magában az ilyen meccseket, vagy amilyeneket tavaly is átéltünk. Azt is értem, hogy Flick ebben látja a megoldást, meg abban, hogy majd túl rúgjuk az ellenfelet. A probléma, hogy ez tavaly ment, mert extraformában voltak elől az embereink, idén meg kutyafütty.
És megértem Flicket is, talán még mindig ez a legkevésbé megterhelő ilyen képességű khv-knek, hogy "csak" a lestaktikára figyeljenek. Lehet ha hátravonja őket, és rájuk esnek az ellenfelek csatárai, még nehezebb lenne a dolguk.
"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."
Andris
Adminisztrátor

2025.10.27. 16:20:41

Nem olvastam végig az értekezéseket, de szerintem amúgy nem lehet azt mondani, hogy gyenge a keret.
Annak ellenére, hogy költeni egyáltalán nem tudtunk, a La Masia továbbra is felemel minket. Azt gondolom, hogy Hansi már fényévekkel jobb kerettel rendelkezik, mint Xavi, ráadásul a német elképzeléseiben amúgy is cserekompatibilisebbek a különböző "posztazonos" játékosok, kevésbé jelent gondot rotálni és sérültet helyettesíteni.

Most kicsit (de csak kicsit!!) belekóstolt Hansi is abba, milyen amikor jön egy kemény sérüléshullám, de Xavinak ennél bőven rosszabbal kellett küzdeni pl utolsó évében ősszel.

Szóval szerintem amúgy jó a keret, sokkal jobb mint amit a klub sportszakmai vezetésének teljesítménye/mozgástere indokolna. Ez viszont még mindig nem jelenti azt, hogy európai top8hoz méltó, csak erről most kár is álmodoznunk, vagy ezen keseregnünk. Ha egyszer elér egy sérüléshullám, akkor bizony visszaesés lesz a játékban és az eredményekben is.
Az is törvényszerű, hogy előbb utóbb legalább részben alkalmazkodnak a lestaktikánkhoz, ez bármilyen taktika esetén érvényes. Amit nem lehet kiismerni meg lemeccselni, azok olyan faktorok, mint a technikai képzettség, a csapatszellem, az önbizalom, vagy a fizikai felkészültség. Ezt megírtam már tavaly ilyenkor a Flick topikba, amikor Xavi és Flick féle csapatok játékát és eredményeit hasonlítgatták sokan - majd ha a nehéz idők, a sérülés hullámok, az önbizalmi törések jönnek, akkor kell megítélni Flick teljesítményét.
Vagy mondhatnám úgyis: akkor kell megmutatni, hogy szurkolóként felnőttünk végre a feladathoz, és úgy is kiállunk valaki mellett legalább rövid (de inkább közép) távon, hogy éppen nem vagyunk szórakoztatva hétről hétre, és nem jönnek az eredmények.

A tavalyi egy bravúros szezon volt, azt gondolom hogy törvényszerűen nem jut ilyen minden évben, de még csak minden másodikban se. Jobb ha ezt eszünkbe véssük.
Minden rossz meccs, sőt minden rossz hónap után se kell feltétlen azonnal konzekvenciákat, személyi vagy csapatrész felelősöket keresni (és találni).

Nézzük meg, mire megyünk a Novemberi hónappal, feltételezve hogy nem sérül meg újabb kulcsember. Ha tovább nő a hátrány, esetleg becsúszik egy hiba a BLben is a kövi 5 hétben, akkor azt mondom, lehet némi vészharang kongatás a szezont illetően, de addig szerintem fölösleges, és elhamarkodott - megalapozatlan.
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila
Peter
Director del Fútbol

2025.10.27. 16:17:16

csababarca írta:
azt is vegyük figyelembe, hogy tavalyi szezonja mind Raphinhának, mind Yamalnak fullextra volt, nem gondolom, hogy azokat a számokat meg tudják majd közelíteni, nem is elvárható szerintem.

És tavaly is rengeteg meccset hoztunk bravúrral, irreális teljesítmény volt sokszor, ami szintén elfedte a gondjainkat, mert hát nyertünk, nem?

Meglátjuk
Egymás között tőled nyugodt szívvel megkérdezem hangosan, mert azt is tudod, hogy költői a kérdés, de amit mi a tavalyi szezonban elég tisztán láttunk a fotelből 2 ezer km távolságból az, hogy nem látszott az irodából, VIP páholyból, testközelből?
Minden mese egyszer a végéhez ér, de ott volt az egész nyár, hogy egy következő fejezettel tovább lehessen folytatni a mesét.

Meglátjuk, most felhős az égbolt, de tavaszra hátha kiderül.... :D
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Peter 2025.10.27. 16:21:56-kor.
csababarca
Az Év Fórumozója - 2021

Keret gyenge, a védelem tavaly is bohózat volt, de Inigo magához képest extrája (kb élete legjobb szezonja) kicsit feledtette ezeket a gondokat.
Kapusposzton nyilván erősödtünk, de sérült az egyedüli komolyan vehető kapusunk.

Ha nincsenek sérültek, akkor ki tudunk állítani egy bomba csapatot, bár a 9-es poszt döcög, pláne ha Rashfordot nem akarja ott játszatni.
Illetve, azért azt is vegyük figyelembe, hogy tavalyi szezonja mind Raphinhának, mind Yamalnak fullextra volt, nem gondolom, hogy azokat a számokat meg tudják majd közelíteni, nem is elvárható szerintem.

És tavaly is rengeteg meccset hoztunk bravúrral, irreális teljesítmény volt sokszor, ami szintén elfedte a gondjainkat, mert hát nyertünk, nem?

Meglátjuk a továbbiakban lesz e bármi változás, pl védekezésben, mert ha ez a koncepciója Flicknek, hogy majd EG-Cubarsi kettős lehozza, az óriási vakvágány. Ezt még a tavalyi formában lévő támadóalakzat se biztos, hogy tudná kompenzálni, teljesen szint alatti ez a kettős, pláne a topcsapatok védőihez képest.
Védelmükbe legyen mondva, ezzel a védekezési szisztémával (ha ez egyáltalán az) egy Nesta-Maldini fedezet is megszenvedne.
"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2025.10.27. 13:09:27

Itt szerintem alapvetően az van, hogy a keretünk jó, de nem elég mély a többi elit klubhoz képest. Nincs top5-6 keretünk sem talán, esetleg top10. Tavaly jól ment minden, nem volt vészes a hiányzók száma (legalábbis a kulcsjátékosoké), A Flick mágia meg tudott működni. A keret mostani állapotában nem szűk elit, de a tavalyi év miatt az elvárások viszont megvannak. A Madrid ha végig egyben lesz, akkor a világ legjobb játékosa húzóerejével be fogja húzni a bajnokságot jó eséllyel, ami nem szégyen, nyilván nem lehet ebben a rivalizálásban mindig föléjük kerekedni, főleg, hogy az ő keretük erősebb.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Feast4
Director del Fútbol

2025.10.27. 12:35:27

Peter írta:
2025.10.27. 11:55:17

Zéro esélyt kap Flick ehhez.

Ezt nagyon adom. Ahhoz, hogy a taktikánk mindig hibátlanul működjön a védelembe kéne legalább egy igazolás aki fel le tudja irényítani a védőket, mert látható, hogy a meglévő játékosok nem tudják maradéktalanul ezt teljesíteni. Középpályára is kéne egy gyors ütköző játékos, mert láthatjuk, hogy akiknek ez a feladata rendre kidőlnek. Jövőre meg szinte biztos, hogy fog kelleni új 9-es még akkor is ha Rashford bevállik és marad. Konkrétan a kezdőbe kéne igazolnunk 3 játékost, meg nem ártana segítsének két csere.Na most ez 150 millió alsó hangon.

Valahogy nem látom, hogy mi el tudunk majd verni 150 milliót a következő 5-6 évben.

Minden csapatrészünk erősítésre vagy tökéletesítésre szorul és ez már tavaly is így volt. A játékospolitika, meg ahogy látom alapvetően meghatározza a felállást. Most, hogy van egy raklap sérültünk kérdezem én, szerintetek milyen taktika lett volna jobb? Álljunk be kontrára? Nem fig menni, nem tudunk kivédekezni 20 percet sem, nemhogy ez meccset. Megyünk labdát tartunk dominálunk magassan védekezünk. Ennyit tudunk tenni.
Kép
Peter
Director del Fútbol

2025.10.27. 11:55:17

PR42 írta:
2025.10.27. 08:07:49
Letámadtak minket, egyáltalán nem álltak be védekezni.
Nem tudtuk kihozni a labdát,
Sokat volt nálunk a labda, de végig ők irányítottak
Totális kontrolban voltak, végig.
Nem tudja Flick, nem is akarja, a keret sincs meg hozzá, se a gyakorlat, se az eszme.
A tavalyi nagyszerű szezon ellenére ezek a fenti dolgok (most az el clasíco után frissen, élesen) már tavaly is kristálytisztán látszottak.
Atalanta, dortmundi visszavágó, Inter meccseken ordítottak ezek a jelenségek.

Többek között ezért nem értek egyet a játékospolitikánkkal, szerződések hosszabbításával, időtartamával legfőképpen, mert mindezekből egyértelműen az látszik, a vezetőség semmit sem próbál annak érdekében megtenni, hogy legalább a lehetőségét biztosítsa a szakmai stáb részére az általad is részletezett játékra adott válasz lehetőségének a megteremtéséhez.

Zéro esélyt kap Flick ehhez.

Ez a jelenlegi keret a fentebb említett stílusú és minőségű játékkal (és amit idén eddig a Sevilla, PSG, Real produkált) egy az egyben felfalható és bárki is legyen az edző, mindaddíg felfalható lesz, amíg a keret képességekben és minőségben nem javul vagy nem lesz kiegészítve.
PR42
Jugador d'estrella

2025.10.23. 13:35:08

gránit írta:
2025.10.23. 13:11:47

De ha nem a kötekedés lett volna számodra a lényeg, akkor ez világos lett volna (szerintem így is az volt, csak kötekedni akartál egyet, mint amikor a középpályás védekezés fontosságáról volt szó (mondjuk azért, mert a mérkőzés nagy része ott zajlik), te nekiálltál kötekedni, majd a végén kihátráltál a saját álláspontodból, és előadtad, hogy te nem úgy értetted, hogy az ne lenne fontos.
Nos Gránit, akkor itt hagytuk abba a középpályás védekezés témáját.
Kérlek szépen akkor válaszolj.
PR42 írta:
2025.10.10. 10:44:33
gránit írta:
2025.10.10. 10:40:49

De, van ilyen álláspont.
Ha van ilyen, megtennéd kérlek hogy idézed?
Én is kifejteném az illetőnek a véleményem.
Még hogy a középpálya nem kell hogy védekezzen, az komoly.
Itt oldalakon keresztül azon érveltünk többen hogy mind a 11 embernek kell védekeznie, ha valaki kommentje felett átsiklottunk úgy, hogy ő közben úgy érvelt hogy a középpályának nem kell, hát az durva lenne.

Köszi.

+ ha már elkezdtél felhozni múltbeli dolgokat (bár erről is hazudtál) akkor jut eszembe hogy szerinted a winger az nem szélső, viszont a wingback az igen, és ezt arra vezetted vissza hogy a "wing" az "szárny", nem "szél", és azzal tettél példákat hogy Cancelo szélső de Yamal nem az. Vagy nem így volt?
Végül is lehet hogy kár is folytatni.
PR42
Jugador d'estrella

2025.10.22. 18:07:47

Sokat írtam mostanába ide, és folytatom, nekem az is elég hogy önmagamat szórakoztatom :D

1-0.
Az első gólunkat fontosnak tartom kiemelni. Gyakorlatilag koppra ugyanaz történt, mint az előző BL meccsen.. csak akkor a PSG lőtt gólt nekünk.
Most mi rúgtunk gólt, a saját kirúgásunkból.
A görögök letámadtak, de elcsúsztak. A balhátvéd, akkor Mendes, most Baldé előtt nyílt folyosó, sima labdavezetéssel és sebességgel kreált egy helyzetet a semmiből.

Arról írtam hogy mennyire hiányzott a Sevilla ellen a győztes párharc a támadókból, de most Baldé bizonyította hogy nem kell támadónak lenni ahhoz valaki megbontson egy védelmet/letámadást.
Jut is eszembe hogy mennyire hiányzott ő Xavi utolsó szezonjában. Cancelo bár az ellenfél kapuja előtt extra volt, de hátulról építkezésben ezt nem tudta.
Az Inter ellen is hiányzott ez... Baldé, kérlek maradj egészséges.
Pótlására egyébként ilyen minőségben max Mendes vagy egy fullos Davies jöhetne szóba, más ugyanúgy nem tudja ezt az extrát.
Nem sok hiányzott hogy a görögök megszerezzék a labdát, és előtte kreáltak már veszélyt a letámadásból, de most egyszer szerencsénk volt / elcsúsztak, és ők kaptak gólt belőle.
Mi kellett hozzá? Baldétól extra, aztán pedig labdavezetésre és cselezésre alkalmas támadók, mert Fermin is nyert egy szerencsés 1v1-et illetve aztán Yamal is lefutotta a védőket, elküldött egyet kapálni, és bár a kapuson fennakadt de így is hozzánk került, és gól.

A mostani Olmoval, a fáradt Ferrannal, és a nyugger Lewyvel ebből nem lett volna helyzet, hát még akkor, ha Baldé helyett GM van. Ezen ment el a Sevilla meccs.

2-0
A 2. gólunkat letámadásból szereztük, Pedrié volt a labdaszerzés, ezt a magas védelmi vonalnak köszönhetjük.

2-1
A kapott gól érdekes, a letámadásunk kikényszerített egy hibát, amiből jött a mi bedobásunk amit Koundé végzett el, amire viszont ők léptek fel, mi átvittük a túloldalra, ott Dro elvesztette, aztán Cubarsi kivágta. Ebben a pillanatban mélyen védekeztünk, ők támadtak le minket.
A tisztázás után az ő bedobásuk a mi térfelünk kb felénél a mi baloldalunkon jött, ahol elcsúsztunk, Fermin és Cubarsi volt a legközelebb egy visszalépő emberhez, de nem ők hanem Yamal lépett ki rá, viszont így senki se fogta a fellépő görög balhátvédet, aki így a balszélsővel együtt kvázi 2v1-ezethett Koundéval aki így hátrálni kényszerült. Hol volt Casado? Cubarsinál is hátrébb. Mire átértünk, késő volt kilépni a balszélsőre, bőven volt ideje felkészülni a beadásra, amiből tizi lett. Ez valami koncentrációs dolog, mindenki elcsúszott, aztán meg Eric szerencsétlenkedett.

A piros lap utáni szakaszba szerintem felesleges belenézni ilyen szinten.

Van tanúlság? Nem tudom. Talán az hogy a letámadás komoly fegyver, de kétélű.
A Madrid ellen sok gólra számítok.
davi10
Llegenda del Barça

2025.10.14. 07:43:13

Csaba, Cseri, ne már...
Kép
"A Futball nyer, ha a Barca nyer"
"Ez a két szín, zöld és fehér minden másnál többet ér
Hát indulj és bátran énekelj velünk egy dalt a Fradiért"
Peter
Director del Fútbol

2025.10.13. 20:31:34

PR42 írta:
2025.10.13. 19:06:04
Példásan, kitűnően levezetted, hogy bizony a játékosoknak kell elsősorban a tükörbe nézni, miközben Flick annyit tehet és tanulhat ebből, hogy a kezdő kijelölésekor érzésre választhat, melyik ujjába harapjon.
PR42
Jugador d'estrella

2025.10.13. 19:06:04

Taktika iránt érdeklődő kollégáknak ajánlom az alábbi videót.

Témája: kirúgások.
https://youtu.be/Nu6Q40xH3JM?si=68_I9G4Gtx1mybqB

Tökéletesen elmagyarázza azt is hogy támadásban, és azt is hogy védekezésben mi volt a gondunk mindkét utóbbi meccsen.
Mi egy ellenfél kirúgást úgy támadunk le, ahogy a videóban illusztrálva van, ahogy azt a modern foci megköveteli.
A mi kirúgásainkat pedig szintén így támadják le amikor érzi az ellenfél hogy sebezhetőek vagyunk, ahogy tette gyakran a Sevilla és a PSG is.
Ez ellen segít ha a támadóink jók 1v1-ben, cselezésben és futásban, mert a letámadó ellenfelet meg lehet futni (ahogy tették azt velünk).

Azt nem tudom hogy szabad-e teljes meccsek linkjét feltenni ide, ezért azt nem teszem, de meg lehet nézni a kapott gólokat a Sevilla ellen és a PSG ellen is ilyen videókon, mi történt a gól előtti 1 percben.

A PSG elleni első kapott gólunk az ő (rövid)kirúgásukból ered, egyenesen átfutnak rajtunk, mert rosszul helyezkedve támadtunk le, és szétcsúszott az egész védekezés. Ez fegyelmezetlenség. A kirúgásuk egy ostoba Olmo próbálkozásból indul.
Ez a fenti videó iskola példája, hogy miért jó a rövid kirúgás (itt a PSG szempontjából), és hogy hogy ne csináld a letámadást.

A második kapott gólunk hasonlóan egy szabadból indul ami annyira hátul volt, hogy kvázi kirúgás. Nem tudjuk megtartani, előre van vágva, hol itt a labda, hol ott, aztán hátra kerül a PSG-hez, akik járatják kicsit aztán átlövik a pályát, Baldé totál szétcsúszva középen van, nem emberen, Cubarsi is szanaszét, a letámadó Barcások csak állnak, fault kísérlet van de gyenge, aztán már csak lemaradva kocognak az emberre. Előtte Koundé szerencsétlenkedik, rossz nézni (elővetíti a Sevilla meccset...). Nem tudtuk megtartani hátul és kihozni okosan, ezért előre rúgtuk, a PSG viszont meg tudta szerezni és tartani hátul, majd átjátszotta 1 passzal az egész pályát (elővetíti a Sevilla meccset).

A Sevilla ellen az ő kapusuk rúgja fel a labdát egyenesen a balszélsőnek, akit taccsra szerelünk, majd a hosszú bedobásból lesz közvetlenül 11-es. Gyakorlatilag a kapus adta kulcspasszt, ami ebben az akció sorozatban átjátszotta a csapatunk 9 emberét (csak a taccsra szerelő Koundét és a kapust nem...).
Ez az amiből tavaly nekünk lett volna magasan labdaszerzés vagy pedig egy kikényszerített hiba és labdaszerzés, ha működik a pressz.
Kollektív hiba azt kell mondjam. Elsősorban Araujo hibája, de eleve hiba hogy a kapusnak van ideje pontosan passzolni, hogy a szélső átveheti (nincs felugrásra vagy visszafordulásra kényszerítve), csak egy taccs jön össze amikor már földön van nála kontroll alatt a labda, majd a bedobás elszerencsétlenkedése Araujotól, aki hagyja hogy az ellenfél könnyedén, irányítva a labdát mellre vegye egyenesen üres területre, majd aztán ott gáncsolja ki. Nevetséges.

A második góljuk pedig a mi labdajáratásunkból indul, ezt már a játék 2. fázisában adjuk el, nem a 16-osunk magasságában, hanem feljebb, de azért mert letámadnak minket, Pedri tekeredik rá a labdára, majd teszi a szabad területre Koundénak, aki rosszul veszi át, de ekkor még nem lenne baj, ha bárki jönne segíteni, elkérni, faultolni, fedezni a területet vagy bármi. De semmi, áll mindenki.

Intenzitás teljes hiánya.
bence0330

2025.10.10. 13:08:44

gránit írta:
bence0330 írta:
2025.10.10. 10:06:32
Nem, nincs ilyen álláspont.
De, van ilyen álláspont. Mint amikor azt mondtad, hogy nincs olyan álláspont, hogy korlátlan anyagi lehetőségek mellett se igazoljunk belső védőt, aztán jött önként jelentkező, hogy jó napot, itt a vélemény. :D Ha neked nem az az álláspontod, akkor egyetértünk.
Fogalmam sincs, mi az, amit most írtál, anekdotának jó, megcáfolni biztos nem tudom, mert azt sem tudom, miről van szó és mikor, de engem is nagyon érdekelne, ha idéznél innen egy ilyen véleményt.

De a most hozott példádra is az a tippem, hogy jött valaki, aki szerint ha már kevés pénzünk van, és megvan legalább darabra meg kb félig minőségre posztonként a két belső védő, ezzel szemben 1,5 szélsőnk van a keretben, meg egy szélsőbekk csere is égetöbb lenne, akkor ne azt vegyünk. Gondolom ha korlátlan lehetőségek lennének, mindenki venne saját ízlés szerint valami... hasamra csapok Saliba, Marquinhos, Bastoni, Bremer szerű kvartettet, előre meg Haalandot, cserének Alvarezt, középre meg Rodrit, Rice-t, Vitinhát szélső bekknek Mendest és Hakimit. Neveket lehet variálni, csak mondtam valamit.

Csak hát nem ez a helyzet soha, meg kell néznünk, melyik a kisebbik rossz, melyik kezünkbe harapjunk, hol vagyunk meg jobban, mint máshol, akkor is, ha nem tökéletes a helyzet, hogy azt az 1-2 igazolást hová tegyük. Ez lenne a tippem a példádra, hogy jött valaki, Chino pl, aki azt írta, hogy most talán ő azt így nem venne. De mivel nem emlékszem, simán tévedhetek ebben, de nagyon meglepő lenne az előzmények alapján, ha jön valaki, és azt mondja, hogy a világ minden pénzéért sem venne más CB-t. Meg hát most sem volt olyan vélemény, amit hangoztatsz, nem fogod tudni idézni, mert nem volt ilyen. De kíváncsian várjuk immáron ketten, ki mondta, hogy a középpályának nem kell védekeznie. Volt 1-2 oldalnyi beszélgetés, lehet nem vettem észre, de most se látom még.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
PR42
Jugador d'estrella

2025.10.10. 10:44:33

gránit írta:

De, van ilyen álláspont.
Ha van ilyen, megtennéd kérlek hogy idézed?
Én is kifejteném az illetőnek a véleményem.
Még hogy a középpálya nem kell hogy védekezzen, az komoly.
Itt oldalakon keresztül azon érveltünk többen hogy mind a 11 embernek kell védekeznie, ha valaki kommentje felett átsiklottunk úgy, hogy ő közben úgy érvelt hogy a középpályának nem kell, hát az durva lenne.

Köszi.
gránit
Director del Fútbol

bence0330 írta:
Nem, nincs ilyen álláspont.
De, van ilyen álláspont. Mint amikor azt mondtad, hogy nincs olyan álláspont, hogy korlátlan anyagi lehetőségek mellett se igazoljunk belső védőt, aztán jött önként jelentkező, hogy jó napot, itt a vélemény. :D Ha neked nem az az álláspontod, akkor egyetértünk.
bence0330

gránit írta:
2025.10.10. 02:15:19
Sonoma írta:
2025.10.10. 00:09:04
Senki nem állította, hogy a középpályánknak nem kell védekezni.
De, van ilyen álláspont. Én azzal nem értek egyet.
Nem, nincs ilyen álláspont. A középpályásaink remekül is teszik ezt, amikor fizikailag van rá esélyük, pont emelett érvelünk. Kp alatt nyilván a 10-est nem értendő, Olmo formájával és védekezésével kapcsolatban asszem sajna megvan az egyetértés. Kivételek persze vannak néha rossz formában, továbbra is tartom, hogy bitang hiba volt kettejüket felküldeni egy ilyen rohasztó PSG meccs után, nem tudtak eleget beletenni a meccsbe.
PR42
Jugador d'estrella

2025.10.10. 07:58:48

bence0330 írta:
2025.10.10. 01:14:03

De Jong jobban védekezik idén, mint az Mac Allister. Idén aztán minden, csak nem kuka. Vagy Pedri akkor mitől kevésbé kuka amúgy? Sevilla ellen is pont annyira nem tudta fékentartani a többeieket, mint DJ. Hidd el, egyik sem kuka, csak ki vannak néha szolgáltatva a rendszernek. Ha legalább a letámadás működik, akkor úgy tudják uralni a középpályát, hogy élmény nézni. Még egy PSG ellen is (egy félideig) és egy egy Newcastle ellen is, ahol nem nézek most utána, de szerintem az 5 legmagasabban jegyzett klasszikus vkp-s közül ketten ott vannak.

Sonoma linkelte is a meccset, nézd meg, milyen volt a letámadásunk. Egy Yamal formájú szellem sétálgatott elöl (edzői hiba, nem kenem rá, félreértés elkerülése végett, de szigorúan csak a letámadást nézve a mínusz ember fogalma volt megtestesülve), a 37 éves Lewy próbál futkorászni becsülettel a korához képest, olyan közepes munkát talán végez is, de egyedül van, mert Ferrán addig kisprintelte magát, mert két ember helyett melózott az első félidőben, kiválóan. A letámadásunk zéró volt, a második időszakban amiben volt edzői hiba is, de azért 2,5-3 hiányzó is, attól függ, Yamalt minek vesszük a PSG ellen, a Sevilla ellen már egyértelműen 3.

Senki nem kente csak rájuk, de mivel az ellenfél támadásának irányát sorrendben nézve ők a második csapatrész a sorban, ők vannak jobban kitéve az előttük letámadó, vagy épp nem letámadó támadók hatékonyságának, nem pedig fordítva.

Ugyanez igaz fordítva, ha mondjuk van egy csapat, akik nem tudják kihozni a labdát egész meccsen, szidhatod a támadóit, hogy miért nem lőttek gólt, de hát a támadáshoz már előttük hozzá kellett volna tenni más csapatrészeknek a részüket, nem ment nekik, nem juttatták el oda a lasztit, ők voltak kitéve a középpályának-védőknek. Pedig hát a támadók feladata a góllövés, hivatalosan, de még a gólpasszok zöme is. És mégis, nem miattuk nem lőne gólt ilyen helyzetben a csapat, nemde?

Ez egy jól olajozott gépezet, ahol ha az egyik része nem működik (jelenleg nem bírtunk el 3 top kiesőt elölről), akkor azért azt nagyon megérezzük máshol. Ez ilyen. Nem csak nálunk, de nálunk talán látványosabb, mint a legtöbb helyen. Ha meg működik, akkor még jobban le tudunk csapatokat focizni, mint a többi csapat mínusz tavalyi PSG.

(És mindezek mellett a legjobb középpályásunk kisebb sérüléssel focizott egy darabig már az első félidő végétől, aztán le is kellett cserélni, ezt azért tényleg ne felejtsük el, alighanem egy picit még ez is számított, de szerintem harmadannyit, mint a támadósor beli gondok.)
Nem lehetett volna szebben írni.
Az alábbi videót javaslom, mert sajnos se a PSG se a Sevilla meccsről nem született még újabb aktuális videó.
https://www.youtube.com/watch?v=1NJR9wq9pYs&t=26s

Innen megérthető és megtanulható hogy miként támadunk mi le, amikor mi vagyunk fölényben, minden ellenfél térfelén történő bedobásra és kirúgásra így reagálunk, ami a videó elején elemezve van. Sokan erről beszélnek a mai napig a PSG és Sevilla meccs kapcsán, hogy hát túl magasan vagyunk és nincs vkp stb.. Ez mind félelmetesen téves, nem ebből kaptuk a gólokat, értelmetlen erről beszélni, köze nincs hozzá.

A Sevilla ellen jött ki a legjobban a dolog. Nem az ellenfél kirúgása után kaptunk gólt mert túl magasan védekeztünk... hanem a mi saját kirúgásunk után kaptunk gólt mert nem tudtuk kihozni a labdát. Ehhez semmi köze se a lescsapdának, se a VKP-nek, se a magas vonalnak, semmi ilyesminek. Abszolút semmi köze.
Egy dolog számított ebben mindennél jobban, az intenzitás, azon belül leginkább a támadók intenzitása.

Újfent fontos kiemelni, hogy nem csak a védekező fázisban volt rossz a támadóink intenzitása, hanem támadásban is, ezért nem tudtuk kihozni a labdát.

A Sevilla úgy támadott le minket a saját labdakihozatalunk során hogy 1. nem tudtuk laposan kihozni mert ahhoz valakinek meg kellett volna vernie az emberét 1v1-ben, ami nem ment. 2. nem tudtuk átlőni se őket mert se fejpárbajt se futóversenyt nem voltak képesek nyerni a fiúk. Miért? Mert fáradtak voltak.

Ez konkrétan ilyen egyszerű, nem kell se taktikai se felállásbeli se egyéni dolgokról beszélni, mert nem ezeken múlt. Fásult lassú nyomorgó csapat voltunk, minden szinten, minden poszton, de én személy szerint a támadókban leltem a hibát, mert a Ferran-Olmo-Lewy-Rashford 4-es nem tudott se labdavezetést produkálni, se egy jó átvételt amivel területet nyernek, se egy fellőt labdából oldalra fejelt/piszkált passzt amivel lehet sprintelni 1v1-ben a védők mögé (https://www.youtube.com/watch?v=DsmqPgpLkVo).. semmi.

A hétvégén a saját 16-osunkról nem tudtuk kihozni a labdát... :roll:

https://www.youtube.com/watch?v=XRIYPfozwwI&t=70s
Első gól az ő nagy bedobásuk a mi térfelünkön, a gyerek mellre veszi Araujo meg elrontja... Ezt egy VKP hogy oldja meg?
Második gól, Koundét szereli az ő balhátvédjük, berúgják a helyére a labdát, centerezés, gól. Nem tudjuk kihozni a labdát, egyéni hiba, nincs intenzitás. Koundé nem azért babusgatja mert szereti, hanem mert nincs kinek passzolni, nincs mozgás, nem kéri el senki, 0 a produktum, csapat szinten.
3. és 4. a meccs legvégén, magasan vagyunk, kétségbe esett próbálkozás, labdagyömöszölés hátha begurul valahogy.. elfutnak, gól.

A meccs képe a legfontosabb, ami az intenzitás hiányának és az impotens támadóknak volt köszönhető. Ha valamit kiemelnék FDJ és Pedri játékában az pont hogy támadásban nem voltak jók, mert nem tudtuk kihozni a labdát, nem tudták se eldugni, se megkerülni csellel a Sevilla letámadást, se indítani a támadókat a sevillai védők mögé lőtt labdákkal.

Szerk: fontos különbséget tenni amúgy a PSG és Sevilla meccsek között, mert nem csak ugyanazok a problémák jöttek elő. Mindkét meccsen volt gond az intenzitással, a PSG ellen főleg a végén, a Sevilla ellen már az eleje óta. A PSG ellen sokszor kellett nekünk letámadni mert náluk volt többet a labda, főleg a második félidőben, viszont a Sevilla ellen "nálunk" volt a labda, csak a kontroll viszont nem, mégpedig azért, mert nem tudtunk mit kezdeni a labdával.
Te a PSG elleni szitut jól elemezted, én a Sevilla ellenire reflektáltam inkább.
gránit
Director del Fútbol

2025.10.10. 02:15:19

Sonoma írta:
Senki nem állította, hogy a középpályánknak nem kell védekezni.
De, van ilyen álláspont. Én azzal nem értek egyet.

Felőlem presszingelhetnek a támadók is. De fontos, hogy vigyázzanak magukra, mert ők általában sokkal nehezebben helyettesíthetők egy sérülés esetén, mint a középpályások. Pedri nélkül is visszaesne a játékunk, de Raphinha és Yamal nélkül még inkább. Velük piszkos munkát elvégeztetni túlzott mértékben nem túl bölcs dolog. Emellett az is egyértelmű, hogy ez a fokozott futásmennyiség többet ki is vesz a támadóinkból.
bence0330

2025.10.10. 01:14:03

gránit írta:
2025.10.09. 11:38:45
Olmo kuka, de Jong kuka, és sajnos Koundé-t is simán megkerülték, pedig tavaly ő rengeteget hozzátett a középpályás védekezésünkhöz. Az idei szezonja sajnos haloványabb. A második gól előtti indítást sem az ellenfél leghátsó sora küldte. A presszing, amiről beszélünk, a középpályán sokkal fontosabb. És én még csak azt sem állítom, hogy a csatárok ne támadjanak le. De az egészet rájuk kenni és a középpályás védekezés fontosságát vitatni egyszerűen abszurd.
De Jong jobban védekezik idén, mint az Mac Allister. Idén aztán minden, csak nem kuka. Vagy Pedri akkor mitől kevésbé kuka amúgy? Sevilla ellen is pont annyira nem tudta fékentartani a többeieket, mint DJ. Hidd el, egyik sem kuka, csak ki vannak néha szolgáltatva a rendszernek. Ha legalább a letámadás működik, akkor úgy tudják uralni a középpályát, hogy élmény nézni. Még egy PSG ellen is (egy félideig) és egy egy Newcastle ellen is, ahol nem nézek most utána, de szerintem az 5 legmagasabban jegyzett klasszikus vkp-s közül ketten ott vannak.

Sonoma linkelte is a meccset, nézd meg, milyen volt a letámadásunk. Egy Yamal formájú szellem sétálgatott elöl (edzői hiba, nem kenem rá, félreértés elkerülése végett, de szigorúan csak a letámadást nézve a mínusz ember fogalma volt megtestesülve), a 37 éves Lewy próbál futkorászni becsülettel a korához képest, olyan közepes munkát talán végez is, de egyedül van, mert Ferrán addig kisprintelte magát, mert két ember helyett melózott az első félidőben, kiválóan. A letámadásunk zéró volt, a második időszakban amiben volt edzői hiba is, de azért 2,5-3 hiányzó is, attól függ, Yamalt minek vesszük a PSG ellen, a Sevilla ellen már egyértelműen 3.

Senki nem kente csak rájuk, de mivel az ellenfél támadásának irányát sorrendben nézve ők a második csapatrész a sorban, ők vannak jobban kitéve az előttük letámadó, vagy épp nem letámadó támadók hatékonyságának, nem pedig fordítva.

Ugyanez igaz fordítva, ha mondjuk van egy csapat, akik nem tudják kihozni a labdát egész meccsen, szidhatod a támadóit, hogy miért nem lőttek gólt, de hát a támadáshoz már előttük hozzá kellett volna tenni más csapatrészeknek a részüket, nem ment nekik, nem juttatták el oda a lasztit, ők voltak kitéve a középpályának-védőknek. Pedig hát a támadók feladata a góllövés, hivatalosan, de még a gólpasszok zöme is. És mégis, nem miattuk nem lőne gólt ilyen helyzetben a csapat, nemde?

Ez egy jól olajozott gépezet, ahol ha az egyik része nem működik (jelenleg nem bírtunk el 3 top kiesőt elölről), akkor azért azt nagyon megérezzük máshol. Ez ilyen. Nem csak nálunk, de nálunk talán látványosabb, mint a legtöbb helyen. Ha meg működik, akkor még jobban le tudunk csapatokat focizni, mint a többi csapat mínusz tavalyi PSG.

(És mindezek mellett a legjobb középpályásunk kisebb sérüléssel focizott egy darabig már az első félidő végétől, aztán le is kellett cserélni, ezt azért tényleg ne felejtsük el, alighanem egy picit még ez is számított, de szerintem harmadannyit, mint a támadósor beli gondok.)
Sonoma
Capitá del Barça

gránit írta:
2025.10.09. 11:38:45
Sonoma írta:
2025.10.09. 10:49:48
De még egyszer leírom, meg kell nézni Barca -PSG meccs 2. félidejét, ott látszik a különbség.
Az látszik, hogy simán áttörtek a középpályánkon. Olmo kuka, de Jong kuka, és sajnos Koundé-t is simán megkerülték, pedig tavaly ő rengeteget hozzátett a középpályás védekezésünkhöz. Az idei szezonja sajnos haloványabb. A második gól előtti indítást sem az ellenfél leghátsó sora küldte. A presszing, amiről beszélünk, a középpályán sokkal fontosabb.

És én még csak azt sem állítom, hogy a csatárok ne támadjanak le. De az egészet rájuk kenni és a középpályás védekezés fontosságát vitatni egyszerűen abszurd.
A csapatunk érdemi letámadást nem mutatott már a második gól előtt, se a PSG védősorát, se a középpályájásait nem tudták rendesen presszingelni. Többen is az üres teret fogták. Konkrétan a PSG védője gond nélkül felpasszolta a középső kp-nak, aki indította a jobbszélső támadót. Két passzból a támadókig jutott a labda.

Senki nem állította, hogy a középpályánknak nem kell védekezni. Azt mondtuk Bencével, ha a támadók nem presszingelnek a többiekkel együtt, akkor a középpályát simán át tudják játszani.

Ha már ennyire rugózunk a védekezésen.
Barca vs PSG.
https://m.youtube.com/watch?v=7FLDfZQzY ... RjaCAyMDI1
1:47:15-nél érdemes indítani. 1 perccel a 2. gól előtt. Látni lehet a különbséget a két védekezés között. Ami érdekes lehet gránit számára, hogy a PSG-nél a támadók is kiveszik a részüket a letámadásból...
Válasz küldése