gránit írta: ↑2025.10.09. 10:07:44
Mert a vkp alatt nem egy szakbarbárt értünk, aki ne lehetne box-to-box játékos. Csak simán védekezni is tudó középpályásokat. Mac Allister iszonyatosan jól védekezik. Ő és de Paul volt a világbajnok csapat két kulcsfigurája a középpályán, csak Mac Allister pontosabb, gólerősebb, támadásokhoz is többet hozzá tud tenni. Őt kapásból le kellett volna igazolnunk már rég.
2023-ban igazolta le a Liverpool Mac Allistert (2022-ben még nem engedte el a klubja, és ő sem akart annyira távozni). 40 millió eurót fizettek érte.
- Mac Allister többször elmondta, hogy hatalmas PL rajongó, és mindig korán kelt még otthon Argentinában, hogy PL meccseket nézzen. Most még az AI-ra is rákérdeztem, sajna soha nem nyilatkozott olyat, hogy kedvelné a Barcát (vagy a Reált akár). Nem véletlenül kötött ki ott hamar, aztán nem véletlenül választott ott top csapatot.
- Figyeltük mi is óvatosan, ha ő ide akart volna jönni, és lett volna rá pénzünk, szerintem leigazoljuk, de egyik feltétel sem volt adott, mert...
- Azon a nyáron amit el tudtunk költeni, az 3,5 millió euró volt.
Szóval lehet dobálózni ezzel a meg kellett volna venni témával (nem vitatkozom a játékos szintjéről, hiszen tényleg kiváló focista), de sajna lehetetlen volt.
Mac Allister-DJ (idén DJ szerintem komoly szintett lépett) védekező statjai 90 percre vetítve, az első adatok tartoznak az Mac Allisterhez:
Tackles: 1,43-2,25
Dribbles tackled: 0,82-0,85 ---> sikerességi ráta: 44-66(!) ez azért egy elég komoly mutató, az argentint sokkal könnyebben cselezik ki.
Blocks 1,63-0,28 az egyetlen védekezési mutató amiben DJ gyengébb, nem is kicsit, de ugye a Liverpoolnál Mac Allister nem egy 40X40 méteres területet fed le másodmagával, idén eléggé be vannak szorulva a saját térfelükre, szűkebbek a területek, könnyebb blokkolni. De oké, megadjuk, ebben jobb.
Interceptions: 1,37-1,69
Clearences: 1,02-0,7
Hasonló számaik vannak védekezésben. Támadásban sokkal több váratlant tud hozni az argentin, nem mondom, hogy nem jobb játékos, de most pusztán a védekezésről beszéltünk, ilyen szempontból idén már nem gyengébb.
Tavaly az összes ilyen mutatóban magasan verte az argentin DJ-ot, akkor kritizáltam én is bőven, minden mutatóban 2-3-szorors érték verte szó szerint, az idei viszont simán üti védekezésben a szintjét.
Szerintem azt nem veszed amúgy figyelembe, hogy a mi rendszerünkben milyen szinten mást jelent a középpálya, mint egy átlag csapatnál, legalábbis védekezésben.
Megvizsgálhatjuk azokat a meccseket, félidőket, mikor visszaálltunk, mert akkor álltunk közelebb egy átlag csapat stílusához. Akkor is látszott, mennyire erős a középpályánk védekezése, ezeket a meccseket rendre ilyen necces, de hátul stabil, 1-0 szerű győzelmekkel fejeztük be, Benfica, Newcastle, ATMA amik hirtelen eszembe jutnak, lehet volt még. Soha nem találnál hibát a középpályás védekezésben ezeken a meccseken, akármilyen nagyítóval kutatnád. Akkor klasszikusabb szerepe volt a középpályásainknak is, meg magának a csapatrésznek is.
És akkor ehhez képest nézd meg a súlytalanabb középpályát, mikor az alap taktikánkat nyomjuk.
Nem a középpályásaink súlytalanok, hanem a középpálya, mint olyan, Flicknél igazából szinte nincs is, ha nem nálunk van a labda. Nem véletlenül, nézd meg mit csinálunk. Letámad a két szélső, a center, a tizes, a két, vagy az egyik szélsőbekk, és középen néha még fellép az egyik középpályásunk is. Mögöttük meg marad 40*40 méterre egy DJ, vagy egy Pedri, egy hatalmas légüres térben, ahol gyakorlatilag fizikailag nincs esélye semmire. Lehetne ez a középpálya Rodri-Mc Allister, akkor sem lennének a labda közelében sem.
Ezért EXTRÉM fontos, milyen precizitással nyomjuk a letámadást. Ezen dől el a védekezésünk, ezen múlik, hogy a középpályánk kontrollálni fogja-e a meccset, vagy loholni egy lehetetlen indítás után. És sajna ez egy még egy évvel idősebb Lewyvel és egy súlytalan Olmóval nem működik túl jól, főleg egy brutál PSG meccsen/utána pár nappal.
És igen, visszakanyarodva az egész legelejére, ezért tud szétesni a komplett védekezés is a center miatt. Ismétlem, tényleg nem Lewy-hate ez, 5-6 évvel fiatalabban más lenne a helyzet.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy