FC Barcelona - Csapat, taktika, felállások

Mi a véleményed a csapat igazolási terveiről, hátországáról, vezetőségéről? Miért jó vagy rossz a taktikánk? Mi lesz a klub jövője? A csapat mögötti eseményekről és az események alakítóiról beszélgethetsz itt!
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2025.10.10. 13:08:44

gránit írta:
2025.10.10. 10:40:49
bence0330 írta:
2025.10.10. 10:06:32
Nem, nincs ilyen álláspont.
De, van ilyen álláspont. Mint amikor azt mondtad, hogy nincs olyan álláspont, hogy korlátlan anyagi lehetőségek mellett se igazoljunk belső védőt, aztán jött önként jelentkező, hogy jó napot, itt a vélemény. :D Ha neked nem az az álláspontod, akkor egyetértünk.
Fogalmam sincs, mi az, amit most írtál, anekdotának jó, megcáfolni biztos nem tudom, mert azt sem tudom, miről van szó és mikor, de engem is nagyon érdekelne, ha idéznél innen egy ilyen véleményt.

De a most hozott példádra is az a tippem, hogy jött valaki, aki szerint ha már kevés pénzünk van, és megvan legalább darabra meg kb félig minőségre posztonként a két belső védő, ezzel szemben 1,5 szélsőnk van a keretben, meg egy szélsőbekk csere is égetöbb lenne, akkor ne azt vegyünk. Gondolom ha korlátlan lehetőségek lennének, mindenki venne saját ízlés szerint valami... hasamra csapok Saliba, Marquinhos, Bastoni, Bremer szerű kvartettet, előre meg Haalandot, cserének Alvarezt, középre meg Rodrit, Rice-t, Vitinhát szélső bekknek Mendest és Hakimit. Neveket lehet variálni, csak mondtam valamit.

Csak hát nem ez a helyzet soha, meg kell néznünk, melyik a kisebbik rossz, melyik kezünkbe harapjunk, hol vagyunk meg jobban, mint máshol, akkor is, ha nem tökéletes a helyzet, hogy azt az 1-2 igazolást hová tegyük. Ez lenne a tippem a példádra, hogy jött valaki, Chino pl, aki azt írta, hogy most talán ő azt így nem venne. De mivel nem emlékszem, simán tévedhetek ebben, de nagyon meglepő lenne az előzmények alapján, ha jön valaki, és azt mondja, hogy a világ minden pénzéért sem venne más CB-t. Meg hát most sem volt olyan vélemény, amit hangoztatsz, nem fogod tudni idézni, mert nem volt ilyen. De kíváncsian várjuk immáron ketten, ki mondta, hogy a középpályának nem kell védekeznie. Volt 1-2 oldalnyi beszélgetés, lehet nem vettem észre, de most se látom még.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
PR42
Jugador d'estrella

2025.10.10. 10:44:33

gránit írta:

De, van ilyen álláspont.
Ha van ilyen, megtennéd kérlek hogy idézed?
Én is kifejteném az illetőnek a véleményem.
Még hogy a középpálya nem kell hogy védekezzen, az komoly.
Itt oldalakon keresztül azon érveltünk többen hogy mind a 11 embernek kell védekeznie, ha valaki kommentje felett átsiklottunk úgy, hogy ő közben úgy érvelt hogy a középpályának nem kell, hát az durva lenne.

Köszi.
gránit
Director del Fútbol

bence0330 írta:
Nem, nincs ilyen álláspont.
De, van ilyen álláspont. Mint amikor azt mondtad, hogy nincs olyan álláspont, hogy korlátlan anyagi lehetőségek mellett se igazoljunk belső védőt, aztán jött önként jelentkező, hogy jó napot, itt a vélemény. :D Ha neked nem az az álláspontod, akkor egyetértünk.
bence0330

gránit írta:
2025.10.10. 02:15:19
Sonoma írta:
2025.10.10. 00:09:04
Senki nem állította, hogy a középpályánknak nem kell védekezni.
De, van ilyen álláspont. Én azzal nem értek egyet.
Nem, nincs ilyen álláspont. A középpályásaink remekül is teszik ezt, amikor fizikailag van rá esélyük, pont emelett érvelünk. Kp alatt nyilván a 10-est nem értendő, Olmo formájával és védekezésével kapcsolatban asszem sajna megvan az egyetértés. Kivételek persze vannak néha rossz formában, továbbra is tartom, hogy bitang hiba volt kettejüket felküldeni egy ilyen rohasztó PSG meccs után, nem tudtak eleget beletenni a meccsbe.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
PR42
Jugador d'estrella

2025.10.10. 07:58:48

bence0330 írta:
2025.10.10. 01:14:03

De Jong jobban védekezik idén, mint az Mac Allister. Idén aztán minden, csak nem kuka. Vagy Pedri akkor mitől kevésbé kuka amúgy? Sevilla ellen is pont annyira nem tudta fékentartani a többeieket, mint DJ. Hidd el, egyik sem kuka, csak ki vannak néha szolgáltatva a rendszernek. Ha legalább a letámadás működik, akkor úgy tudják uralni a középpályát, hogy élmény nézni. Még egy PSG ellen is (egy félideig) és egy egy Newcastle ellen is, ahol nem nézek most utána, de szerintem az 5 legmagasabban jegyzett klasszikus vkp-s közül ketten ott vannak.

Sonoma linkelte is a meccset, nézd meg, milyen volt a letámadásunk. Egy Yamal formájú szellem sétálgatott elöl (edzői hiba, nem kenem rá, félreértés elkerülése végett, de szigorúan csak a letámadást nézve a mínusz ember fogalma volt megtestesülve), a 37 éves Lewy próbál futkorászni becsülettel a korához képest, olyan közepes munkát talán végez is, de egyedül van, mert Ferrán addig kisprintelte magát, mert két ember helyett melózott az első félidőben, kiválóan. A letámadásunk zéró volt, a második időszakban amiben volt edzői hiba is, de azért 2,5-3 hiányzó is, attól függ, Yamalt minek vesszük a PSG ellen, a Sevilla ellen már egyértelműen 3.

Senki nem kente csak rájuk, de mivel az ellenfél támadásának irányát sorrendben nézve ők a második csapatrész a sorban, ők vannak jobban kitéve az előttük letámadó, vagy épp nem letámadó támadók hatékonyságának, nem pedig fordítva.

Ugyanez igaz fordítva, ha mondjuk van egy csapat, akik nem tudják kihozni a labdát egész meccsen, szidhatod a támadóit, hogy miért nem lőttek gólt, de hát a támadáshoz már előttük hozzá kellett volna tenni más csapatrészeknek a részüket, nem ment nekik, nem juttatták el oda a lasztit, ők voltak kitéve a középpályának-védőknek. Pedig hát a támadók feladata a góllövés, hivatalosan, de még a gólpasszok zöme is. És mégis, nem miattuk nem lőne gólt ilyen helyzetben a csapat, nemde?

Ez egy jól olajozott gépezet, ahol ha az egyik része nem működik (jelenleg nem bírtunk el 3 top kiesőt elölről), akkor azért azt nagyon megérezzük máshol. Ez ilyen. Nem csak nálunk, de nálunk talán látványosabb, mint a legtöbb helyen. Ha meg működik, akkor még jobban le tudunk csapatokat focizni, mint a többi csapat mínusz tavalyi PSG.

(És mindezek mellett a legjobb középpályásunk kisebb sérüléssel focizott egy darabig már az első félidő végétől, aztán le is kellett cserélni, ezt azért tényleg ne felejtsük el, alighanem egy picit még ez is számított, de szerintem harmadannyit, mint a támadósor beli gondok.)
Nem lehetett volna szebben írni.
Az alábbi videót javaslom, mert sajnos se a PSG se a Sevilla meccsről nem született még újabb aktuális videó.
https://www.youtube.com/watch?v=1NJR9wq9pYs&t=26s

Innen megérthető és megtanulható hogy miként támadunk mi le, amikor mi vagyunk fölényben, minden ellenfél térfelén történő bedobásra és kirúgásra így reagálunk, ami a videó elején elemezve van. Sokan erről beszélnek a mai napig a PSG és Sevilla meccs kapcsán, hogy hát túl magasan vagyunk és nincs vkp stb.. Ez mind félelmetesen téves, nem ebből kaptuk a gólokat, értelmetlen erről beszélni, köze nincs hozzá.

A Sevilla ellen jött ki a legjobban a dolog. Nem az ellenfél kirúgása után kaptunk gólt mert túl magasan védekeztünk... hanem a mi saját kirúgásunk után kaptunk gólt mert nem tudtuk kihozni a labdát. Ehhez semmi köze se a lescsapdának, se a VKP-nek, se a magas vonalnak, semmi ilyesminek. Abszolút semmi köze.
Egy dolog számított ebben mindennél jobban, az intenzitás, azon belül leginkább a támadók intenzitása.

Újfent fontos kiemelni, hogy nem csak a védekező fázisban volt rossz a támadóink intenzitása, hanem támadásban is, ezért nem tudtuk kihozni a labdát.

A Sevilla úgy támadott le minket a saját labdakihozatalunk során hogy 1. nem tudtuk laposan kihozni mert ahhoz valakinek meg kellett volna vernie az emberét 1v1-ben, ami nem ment. 2. nem tudtuk átlőni se őket mert se fejpárbajt se futóversenyt nem voltak képesek nyerni a fiúk. Miért? Mert fáradtak voltak.

Ez konkrétan ilyen egyszerű, nem kell se taktikai se felállásbeli se egyéni dolgokról beszélni, mert nem ezeken múlt. Fásult lassú nyomorgó csapat voltunk, minden szinten, minden poszton, de én személy szerint a támadókban leltem a hibát, mert a Ferran-Olmo-Lewy-Rashford 4-es nem tudott se labdavezetést produkálni, se egy jó átvételt amivel területet nyernek, se egy fellőt labdából oldalra fejelt/piszkált passzt amivel lehet sprintelni 1v1-ben a védők mögé (https://www.youtube.com/watch?v=DsmqPgpLkVo).. semmi.

A hétvégén a saját 16-osunkról nem tudtuk kihozni a labdát... :roll:

https://www.youtube.com/watch?v=XRIYPfozwwI&t=70s
Első gól az ő nagy bedobásuk a mi térfelünkön, a gyerek mellre veszi Araujo meg elrontja... Ezt egy VKP hogy oldja meg?
Második gól, Koundét szereli az ő balhátvédjük, berúgják a helyére a labdát, centerezés, gól. Nem tudjuk kihozni a labdát, egyéni hiba, nincs intenzitás. Koundé nem azért babusgatja mert szereti, hanem mert nincs kinek passzolni, nincs mozgás, nem kéri el senki, 0 a produktum, csapat szinten.
3. és 4. a meccs legvégén, magasan vagyunk, kétségbe esett próbálkozás, labdagyömöszölés hátha begurul valahogy.. elfutnak, gól.

A meccs képe a legfontosabb, ami az intenzitás hiányának és az impotens támadóknak volt köszönhető. Ha valamit kiemelnék FDJ és Pedri játékában az pont hogy támadásban nem voltak jók, mert nem tudtuk kihozni a labdát, nem tudták se eldugni, se megkerülni csellel a Sevilla letámadást, se indítani a támadókat a sevillai védők mögé lőtt labdákkal.

Szerk: fontos különbséget tenni amúgy a PSG és Sevilla meccsek között, mert nem csak ugyanazok a problémák jöttek elő. Mindkét meccsen volt gond az intenzitással, a PSG ellen főleg a végén, a Sevilla ellen már az eleje óta. A PSG ellen sokszor kellett nekünk letámadni mert náluk volt többet a labda, főleg a második félidőben, viszont a Sevilla ellen "nálunk" volt a labda, csak a kontroll viszont nem, mégpedig azért, mert nem tudtunk mit kezdeni a labdával.
Te a PSG elleni szitut jól elemezted, én a Sevilla ellenire reflektáltam inkább.
gránit
Director del Fútbol

2025.10.10. 02:15:19

Sonoma írta:
Senki nem állította, hogy a középpályánknak nem kell védekezni.
De, van ilyen álláspont. Én azzal nem értek egyet.

Felőlem presszingelhetnek a támadók is. De fontos, hogy vigyázzanak magukra, mert ők általában sokkal nehezebben helyettesíthetők egy sérülés esetén, mint a középpályások. Pedri nélkül is visszaesne a játékunk, de Raphinha és Yamal nélkül még inkább. Velük piszkos munkát elvégeztetni túlzott mértékben nem túl bölcs dolog. Emellett az is egyértelmű, hogy ez a fokozott futásmennyiség többet ki is vesz a támadóinkból.
bence0330

2025.10.10. 01:14:03

gránit írta:
2025.10.09. 11:38:45
Olmo kuka, de Jong kuka, és sajnos Koundé-t is simán megkerülték, pedig tavaly ő rengeteget hozzátett a középpályás védekezésünkhöz. Az idei szezonja sajnos haloványabb. A második gól előtti indítást sem az ellenfél leghátsó sora küldte. A presszing, amiről beszélünk, a középpályán sokkal fontosabb. És én még csak azt sem állítom, hogy a csatárok ne támadjanak le. De az egészet rájuk kenni és a középpályás védekezés fontosságát vitatni egyszerűen abszurd.
De Jong jobban védekezik idén, mint az Mac Allister. Idén aztán minden, csak nem kuka. Vagy Pedri akkor mitől kevésbé kuka amúgy? Sevilla ellen is pont annyira nem tudta fékentartani a többeieket, mint DJ. Hidd el, egyik sem kuka, csak ki vannak néha szolgáltatva a rendszernek. Ha legalább a letámadás működik, akkor úgy tudják uralni a középpályát, hogy élmény nézni. Még egy PSG ellen is (egy félideig) és egy egy Newcastle ellen is, ahol nem nézek most utána, de szerintem az 5 legmagasabban jegyzett klasszikus vkp-s közül ketten ott vannak.

Sonoma linkelte is a meccset, nézd meg, milyen volt a letámadásunk. Egy Yamal formájú szellem sétálgatott elöl (edzői hiba, nem kenem rá, félreértés elkerülése végett, de szigorúan csak a letámadást nézve a mínusz ember fogalma volt megtestesülve), a 37 éves Lewy próbál futkorászni becsülettel a korához képest, olyan közepes munkát talán végez is, de egyedül van, mert Ferrán addig kisprintelte magát, mert két ember helyett melózott az első félidőben, kiválóan. A letámadásunk zéró volt, a második időszakban amiben volt edzői hiba is, de azért 2,5-3 hiányzó is, attól függ, Yamalt minek vesszük a PSG ellen, a Sevilla ellen már egyértelműen 3.

Senki nem kente csak rájuk, de mivel az ellenfél támadásának irányát sorrendben nézve ők a második csapatrész a sorban, ők vannak jobban kitéve az előttük letámadó, vagy épp nem letámadó támadók hatékonyságának, nem pedig fordítva.

Ugyanez igaz fordítva, ha mondjuk van egy csapat, akik nem tudják kihozni a labdát egész meccsen, szidhatod a támadóit, hogy miért nem lőttek gólt, de hát a támadáshoz már előttük hozzá kellett volna tenni más csapatrészeknek a részüket, nem ment nekik, nem juttatták el oda a lasztit, ők voltak kitéve a középpályának-védőknek. Pedig hát a támadók feladata a góllövés, hivatalosan, de még a gólpasszok zöme is. És mégis, nem miattuk nem lőne gólt ilyen helyzetben a csapat, nemde?

Ez egy jól olajozott gépezet, ahol ha az egyik része nem működik (jelenleg nem bírtunk el 3 top kiesőt elölről), akkor azért azt nagyon megérezzük máshol. Ez ilyen. Nem csak nálunk, de nálunk talán látványosabb, mint a legtöbb helyen. Ha meg működik, akkor még jobban le tudunk csapatokat focizni, mint a többi csapat mínusz tavalyi PSG.

(És mindezek mellett a legjobb középpályásunk kisebb sérüléssel focizott egy darabig már az első félidő végétől, aztán le is kellett cserélni, ezt azért tényleg ne felejtsük el, alighanem egy picit még ez is számított, de szerintem harmadannyit, mint a támadósor beli gondok.)
Sonoma
Capitá del Barça

gránit írta:
Sonoma írta:
2025.10.09. 10:49:48
De még egyszer leírom, meg kell nézni Barca -PSG meccs 2. félidejét, ott látszik a különbség.
Az látszik, hogy simán áttörtek a középpályánkon. Olmo kuka, de Jong kuka, és sajnos Koundé-t is simán megkerülték, pedig tavaly ő rengeteget hozzátett a középpályás védekezésünkhöz. Az idei szezonja sajnos haloványabb. A második gól előtti indítást sem az ellenfél leghátsó sora küldte. A presszing, amiről beszélünk, a középpályán sokkal fontosabb.

És én még csak azt sem állítom, hogy a csatárok ne támadjanak le. De az egészet rájuk kenni és a középpályás védekezés fontosságát vitatni egyszerűen abszurd.
A csapatunk érdemi letámadást nem mutatott már a második gól előtt, se a PSG védősorát, se a középpályájásait nem tudták rendesen presszingelni. Többen is az üres teret fogták. Konkrétan a PSG védője gond nélkül felpasszolta a középső kp-nak, aki indította a jobbszélső támadót. Két passzból a támadókig jutott a labda.

Senki nem állította, hogy a középpályánknak nem kell védekezni. Azt mondtuk Bencével, ha a támadók nem presszingelnek a többiekkel együtt, akkor a középpályát simán át tudják játszani.

Ha már ennyire rugózunk a védekezésen.
Barca vs PSG.
https://m.youtube.com/watch?v=7FLDfZQzY ... RjaCAyMDI1
1:47:15-nél érdemes indítani. 1 perccel a 2. gól előtt. Látni lehet a különbséget a két védekezés között. Ami érdekes lehet gránit számára, hogy a PSG-nél a támadók is kiveszik a részüket a letámadásból...
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.10.09. 18:30:29

Én a két lehetőség között foglalok állást, pedig én De Jongot kedvelem és elismerem. Kellene egy minőségi vkp/mélységi kp-s.
Nem akarok belemenni sokadszorra az FFP-be, de Pau Victort vagy Roony-t nem tudjuk regisztrálni, így más a prioritás (max ha Gavi/Casado/Fermin egyike távozik).
Szélső védő, középcsatár és bal lábas kh-ról írt a héten a Sport.

Flick rendszerében ahogy írjátok, a letámadás, feltolt védelem, labdatartás óriási jelentőségű, régebbi kommentekben írtam, ez leveszi a terhet a kp-ról is.

Jelenleg nem működik, ami sok összetevős. Sérülsek, többen formán kívül, és fáradtnak is tűnnek a kulcsjátékosok. (Raphinha és Yamal letámadásban és védekezésben is extrát, kulcspasszaik nagyon hiányoznak, Yamal cselei nélkül nincs aki megbontása a védelmeket, Raphinha nélkül nincsenek beindulások)

Rashford-ot kiemelném (Nico Williams-at vártam), sokkal többet nyújt, mint amit vártam tőle.

A Sevilla ellen ehhez társult Lewy, Olmo, Ferran kritikán aluli játéka, akik láthatatlanok voltak mind letámadásban, védekezésben és kapott kulcspasszok nélkül nem is voltak hasznosak a csapatjátékban.

Flick szerintem eddig megfelelően kompenzálta a keret hiányosságait, de egy színt fölött (alatt) ő sem tud mit tenni, mert nem varázsló.
Szerintem 2 dolgot lehet felvetni neki, ilyen esetben hátrébbvonni a védekezést, vagy alternatív játékot kidolgozni, még ha viccesen is hangzik, formációt váltani, az eredményesség kedvéért. Abban viszont kételkedem, hogy erre hajlandó lenne. Amikor viszont működik majd a taktikánk, látványos, Barcás lesz a focink. Az eredményesség szerintem támadó vagy védekező taktika mellett is kérdéses a konkurensek kerete/erősítése miatt, így én a látványos és szórakoztató focira szavazok.
Chino
Llegenda del Barça

2025.10.09. 17:09:01

PR42 írta:
2025.10.09. 11:50:56
Peter írta:
2025.10.09. 11:45:33
Messi, Henry és Eto'o.....a végén kiderül, hogy ez volt az akkori Barca legkomolyabb védősora.
Nem is hiszed el hogy mennyire igaz amit szarkasztikusan írtál.
Ilyen támadók mellett nem is mertek ránk jönni és letámadni minket, emiatt könnyebb is volt a védekezés :D

Az a baj hogy ez olyan egyszerű összefüggés... ha fél az ellenfél védője hogy megfutják és megverik 1v1-be, akkor nem lép fel magasan, mint ahogy tette a PSG és a Sevilla.

Azért támadtak le minket és szereték könnyen Koundét, mert nem voltak beijesztve.
Ezek foci alap dolgok könyörgöm. 1v1-be védekeztek ellenünk egész pályás letámasában, azért, mert ők nyerték a párharcokat, mi vesztettük.
Ha jobbak a támadóink, akkor ez azt jelentené hogy a mi támadóink nyerik az ő védőikkel az 1v1-et és kapuba sétálnak.
Rúgtunk tavaly 50 ilyen gólt.
Ezt úgy lehet megoldani hogy meg kell őket futni, mivel magasan vannak. Ez nem ment.

Hihetetlen hogy ezt nem érti valaki és helyette kifigurázza. :roll:
Azért tegyük hozzá, hogy a kezdőben nem volt bal oldalunk, Koundé szaladgált fel támadásban, tartani a szélességet és neki kellett visszaérni védekezni. Még olyan támadó sem volt, aki legalább félpályáig visszazár. Yamal sem egy Raphinha 2.0, ami a melót és a védekezést illeti, de rendre visszazár a saját térfrelünkre, ha erre szükség van. Az FT-Lewy párossal ez teljesen halott is volt, ahogy a letámadás hatékonysága.
Nem hinném, hogy akkora gond lenne a kp-val a kapott gólok tekintetében, a ligában a forduló kezdetéig nekünk volt a legkevesebb, a BL-ben egy Newcastle(i)-PSG párostól pedig 3 gól sem a világvége. A Real középpályáján például sokkal inkább átrohannak, pedig ott egy Tchouameni-Valverde páros van.
Pedrit is hajlamosak vagyunk úgy kezelni, mint aki a véddekezésben átjátszható, nem tudja megállítani a támadásokat, pedig ha figyelmesen megnézzük rengeteg támadást akaszt meg. A statokban is nagyon durva számokat hoz, szerelések, megelőző szerelések, labdaszerzések, párharcok stb.
A hétvégi négy gólból pedig nem lehet ugyanazt a konklúziót levonni. A végén már minden mindegy alapon mentünk előre az egyenlítésért, törvényszerű volt, hogy könnyen lekontrázhatnak minket, de választásunk nem volt. Muszáj volt kockáztatni. Nem véletlen, hogy a hosszabbításban lőttek kettőt. Ha Lewy belövi azt a büntetőt és X-re állunk, esetleg fordítunk (amire szintén megvolt az esély) nem így nézett volna ki a vége, nem is ugyanezekkel a játékosokkal zárjuk a meccset.

Ahogy ez a vkp-s dolog is elég fals. Itt volt 15 évig Busquets kezdőként, aki minden volt csak tipikus vkp nem. Nem ütközött, fejpárbajokat ritkán nyert, 1vs1-ben sem volt erős, szóval minden ami egy klasszik vkp erénye Ezek inkább vesznek is ki a fociból. De ott van a PSG, Arsenal, Bayern, stb. topcsapatok, akiknek szintén labdaügyes, labdabiztos játékosaik vannak a középpályán és nem valami ütköző játékos, akiknek a védekezés a legfőbb erénye. Kb. megfelel a Pedri-De Jong párosnak.
Forca Barca!!!!
bence0330

2025.10.09. 12:24:59

Peter írta:
Messi, Henry és Eto'o.....a végén kiderül, hogy ez volt az akkori Barca legkomolyabb védősora.
Ez egy komoly leegyszerűsítése a dolognak, ilyet senki nem írt, hogy a támadósorunk a védősorunk, hanem hogy ebben a rendszerben fajsúlyosan ott kezdődik a védekezés. Hogy őszinte legyek, annak az érának a képe nem él már olyan élénken a fejemben taktikailag, ennyire extrém fontosságúnak nem rémlik a letámadás, ennyire high risk nem volt az tuti, valamennyivel pragmatikusabb volt, de minden bizonnyal akkor is nagyon fontos volt, hogy kivegye a részét mindenki maximálisan a melóból. Eto'o híres mondata is alátámasztja ezt a munkáról.

Később a Pep korszaknál viszont biztosan igaz volt már, ami most Flicknél, erről magabiztosan nyilatkozhatok, hiszen ő maga is ezerszer elmondta, hogy a támadói az első védők. Nézd meg mit csinált alatta pl. Messi elöl. Pep is hülye? A Cityvel is domináltak 4-5 évig, kivéve egyetlen csapatot, akinek megvolt az ellenszere. Ha ők kikaptak néha, majdnem pont ugyanúgy nézett ki, úgy játszották át a középpályát a kontráknál, mintha ott sem lenne a csapatrész. Akkor Rodri is bénán védekezik?

Közben új hsz-ed:
Peter írta:
2025.10.09. 11:56:37
Átjáró és huzatos a középpálya, az tény és nem kifigurázás.
Azon túl, hogy a kollega nem is igazán erről írt, maradjunk annál, amit írtál. Igen, az! Mert ebben a rendszerben ha nagyon túlozni akarok, mondhatom, hogy labda nélküli játékban nincs középpálya. Rodri-Rodri párosnál sem lenne. Hogy is lehetne, mikor 4 támadó és egy, néha akár mind a kettő középpályás fent támad le? Ezért lesz mögöttük nagy terület. Nem azért, mert bénák. Gyakorlatilag két csapatrésszé szakadunk letámadásnál, a középpálya, mint olyan, eltűnik. Nem a középpályásaink minősége miatt.
PR42
Jugador d'estrella

2025.10.09. 12:06:16

A poén kedvéért, mert remélem hogy vannak akik érteni is akarják hogy mi történik.

https://www.facebook.com/ESPNFC/posts/j ... 612130575/

A 2. gól előtt Koundét a 12-es számú Suazo szerelte, aki a balhátvéd.
Mit kereshetett olyan magasan az ő balhátvédjük?

Mi az egyetlen gólunkat szintén letámadásból lőttük.

Szeretném ha valaki összegyűjtené hogy hány sikeres csellel zárt a Lewy, Rashford, Ferran, Olmo 4-es.
Gyanítom hogy 1, mert Rashford egyszer elfutott a szélen aztán elrontotta a végét.

0 veszélyt produkáltunk rájuk, emiatt tudtak magasan ránk jönni és labdát szerezni.

Fáradtak voltunk és nem volt intenzitás egyetlen játékosban sem, emiatt a letámadás elbukott.
Nem a középpályai személyei miatt voltunk gyengék, hanem csapatszinten.

Első gól Araujo, második Koundé eladta a mi építkezésünk során a labdát.
A 3. és 4. gól ugyanúgy született a meccs legvégén a 90 percben és utána, támadtunk, eladtuk, kontra 2 húzásból.
Nincs olyan vkp aki ebben segít.

Ne terjesszünk már hülyeségeket légy szíves.
Peter
Director del Fútbol

2025.10.09. 11:56:37

PR42 írta:
Átjáró és huzatos a középpálya, az tény és nem kifigurázás.

De jelzem, kiszálltam, cserét kértem az edzőmtől.... :D
PR42
Jugador d'estrella

Peter írta:
Nem is hiszed el hogy mennyire igaz amit szarkasztikusan írtál.
Ilyen támadók mellett nem is mertek ránk jönni és letámadni minket, emiatt könnyebb is volt a védekezés :D

Az a baj hogy ez olyan egyszerű összefüggés... ha fél az ellenfél védője hogy megfutják és megverik 1v1-be, akkor nem lép fel magasan, mint ahogy tette a PSG és a Sevilla.

Azért támadtak le minket és szereték könnyen Koundét, mert nem voltak beijesztve.
Ezek foci alap dolgok könyörgöm. 1v1-be védekeztek ellenünk egész pályás letámasában, azért, mert ők nyerték a párharcokat, mi vesztettük.
Ha jobbak a támadóink, akkor ez azt jelentené hogy a mi támadóink nyerik az ő védőikkel az 1v1-et és kapuba sétálnak.
Rúgtunk tavaly 50 ilyen gólt.
Ezt úgy lehet megoldani hogy meg kell őket futni, mivel magasan vannak. Ez nem ment.

Peter
Director del Fútbol

PR42 írta:
2025.10.09. 11:44:03
Nem volt elég intenzitásunk és gyengék voltak a támadóink, emiatt kaptunk ki.
Az intenzitás, ritmus magadása tekintetében is nálunk komoly szerepe van a kp-nak.

Amúgy ez van, el kell fogadni, de nem árt képben lenni a korlátaival, lehetőségeivel.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Peter 2025.10.09. 11:50:58-kor.
PR42
Jugador d'estrella

2025.10.09. 11:44:03

Peter írta:
2025.10.09. 11:39:27
PR42 írta:
2025.10.09. 11:30:30
BL-t, Valverde-Kroos-Modric KP-val
Ezt olvasni is fajsúlyos, ahogyan fajsúlya volt a Busi - Iniesta -Xavi középpályának....
Ez a fajsúly nálunk jelenleg még hiányzik.
Értelek, persze, lehetne jobb, lesz is jobb.
De most nem azért kaptunk ki mert gyenge volt a kp, ennyi a lényeg.

Nem igaz az, hogy a KP miatt kaptunk ki.
És pláne nem igaz hogy igazi VKP kell, és főleg nem igaz hogy a modern fociban elengedhetetlen az ízig-vérig VKP.

Nem volt elég intenzitásunk és gyengék voltak a támadóink, emiatt kaptunk ki.

Ennyi a fontos.
gránit
Director del Fútbol

2025.10.09. 11:43:21

bence0330 írta:
2025.10.09. 11:40:43
2023-ban igazolta le a Liverpool Mac Allistert (2022-ben még nem engedte el a klubja, és ő sem akart annyira távozni). 40 millió eurót fizettek érte.
Csakhogy én nem 2023-ban figyeltem fel Mac Allisterre, hanem akkor, amikor rajtam kívül ismerte még néhány tucat ember :D
bence0330 írta:
még az AI-ra is rákérdeztem, sajna soha nem nyilatkozott olyat, hogy kedvelné a Barcát (vagy a Reált akár).
És? Csak olyanok igazolnának Barcelonába, akik gyerekkorukban Barca-drukkerek voltak? Hát én ennél azért optimistább vagyok.
bence0330

gránit írta:
2025.10.09. 10:07:44
Mert a vkp alatt nem egy szakbarbárt értünk, aki ne lehetne box-to-box játékos. Csak simán védekezni is tudó középpályásokat. Mac Allister iszonyatosan jól védekezik. Ő és de Paul volt a világbajnok csapat két kulcsfigurája a középpályán, csak Mac Allister pontosabb, gólerősebb, támadásokhoz is többet hozzá tud tenni. Őt kapásból le kellett volna igazolnunk már rég.
2023-ban igazolta le a Liverpool Mac Allistert (2022-ben még nem engedte el a klubja, és ő sem akart annyira távozni). 40 millió eurót fizettek érte.

- Mac Allister többször elmondta, hogy hatalmas PL rajongó, és mindig korán kelt még otthon Argentinában, hogy PL meccseket nézzen. Most még az AI-ra is rákérdeztem, sajna soha nem nyilatkozott olyat, hogy kedvelné a Barcát (vagy a Reált akár). Nem véletlenül kötött ki ott hamar, aztán nem véletlenül választott ott top csapatot.
- Figyeltük mi is óvatosan, ha ő ide akart volna jönni, és lett volna rá pénzünk, szerintem leigazoljuk, de egyik feltétel sem volt adott, mert...
- Azon a nyáron amit el tudtunk költeni, az 3,5 millió euró volt.

Szóval lehet dobálózni ezzel a meg kellett volna venni témával (nem vitatkozom a játékos szintjéről, hiszen tényleg kiváló focista), de sajna lehetetlen volt.

Mac Allister-DJ (idén DJ szerintem komoly szintett lépett) védekező statjai 90 percre vetítve, az első adatok tartoznak az Mac Allisterhez:

Tackles: 1,43-2,25
Dribbles tackled: 0,82-0,85 ---> sikerességi ráta: 44-66(!) ez azért egy elég komoly mutató, az argentint sokkal könnyebben cselezik ki.
Blocks 1,63-0,28 az egyetlen védekezési mutató amiben DJ gyengébb, nem is kicsit, de ugye a Liverpoolnál Mac Allister nem egy 40X40 méteres területet fed le másodmagával, idén eléggé be vannak szorulva a saját térfelükre, szűkebbek a területek, könnyebb blokkolni. De oké, megadjuk, ebben jobb.
Interceptions: 1,37-1,69
Clearences: 1,02-0,7

Hasonló számaik vannak védekezésben. Támadásban sokkal több váratlant tud hozni az argentin, nem mondom, hogy nem jobb játékos, de most pusztán a védekezésről beszéltünk, ilyen szempontból idén már nem gyengébb.

Tavaly az összes ilyen mutatóban magasan verte az argentin DJ-ot, akkor kritizáltam én is bőven, minden mutatóban 2-3-szorors érték verte szó szerint, az idei viszont simán üti védekezésben a szintjét.

Szerintem azt nem veszed amúgy figyelembe, hogy a mi rendszerünkben milyen szinten mást jelent a középpálya, mint egy átlag csapatnál, legalábbis védekezésben.

Megvizsgálhatjuk azokat a meccseket, félidőket, mikor visszaálltunk, mert akkor álltunk közelebb egy átlag csapat stílusához. Akkor is látszott, mennyire erős a középpályánk védekezése, ezeket a meccseket rendre ilyen necces, de hátul stabil, 1-0 szerű győzelmekkel fejeztük be, Benfica, Newcastle, ATMA amik hirtelen eszembe jutnak, lehet volt még. Soha nem találnál hibát a középpályás védekezésben ezeken a meccseken, akármilyen nagyítóval kutatnád. Akkor klasszikusabb szerepe volt a középpályásainknak is, meg magának a csapatrésznek is.

És akkor ehhez képest nézd meg a súlytalanabb középpályát, mikor az alap taktikánkat nyomjuk. Nem a középpályásaink súlytalanok, hanem a középpálya, mint olyan, Flicknél igazából szinte nincs is, ha nem nálunk van a labda. Nem véletlenül, nézd meg mit csinálunk. Letámad a két szélső, a center, a tizes, a két, vagy az egyik szélsőbekk, és középen néha még fellép az egyik középpályásunk is. Mögöttük meg marad 40*40 méterre egy DJ, vagy egy Pedri, egy hatalmas légüres térben, ahol gyakorlatilag fizikailag nincs esélye semmire. Lehetne ez a középpálya Rodri-Mc Allister, akkor sem lennének a labda közelében sem.

Ezért EXTRÉM fontos, milyen precizitással nyomjuk a letámadást. Ezen dől el a védekezésünk, ezen múlik, hogy a középpályánk kontrollálni fogja-e a meccset, vagy loholni egy lehetetlen indítás után. És sajna ez egy még egy évvel idősebb Lewyvel és egy súlytalan Olmóval nem működik túl jól, főleg egy brutál PSG meccsen/utána pár nappal.

És igen, visszakanyarodva az egész legelejére, ezért tud szétesni a komplett védekezés is a center miatt. Ismétlem, tényleg nem Lewy-hate ez, 5-6 évvel fiatalabban más lenne a helyzet.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára bence0330 2025.10.09. 11:45:47-kor.
Peter
Director del Fútbol

2025.10.09. 11:39:27

PR42 írta:
BL-t, Valverde-Kroos-Modric KP-val
Ezt olvasni is fajsúlyos, ahogyan fajsúlya volt a Busi - Iniesta -Xavi középpályának....
Ez a fajsúly nálunk jelenleg még hiányzik.
gránit
Director del Fútbol

Sonoma írta:
hanem tények.
A tény az, hogy egy szem csatárt simán kipasszolgatnak, ha a feje tetejére áll, akkor is. Ő nem tudja megakadályozni, hogy a labdát az ellenfél hátsó sora továbbítsa előre. Az indításokat pedig általában nem az ellenfél leghátsó sorából kapjuk. Az a presszing, amiről beszélsz, az a középpályán sokkal fontosabb.
Sonoma írta:
De még egyszer leírom, meg kell nézni Barca -PSG meccs 2. félidejét, ott látszik a különbség.
Az látszik, hogy simán áttörtek a középpályánkon. Olmo kuka, de Jong kuka, és sajnos Koundé-t is simán megkerülték, pedig tavaly ő rengeteget hozzátett a középpályás védekezésünkhöz. Az idei szezonja sajnos haloványabb. A második gól előtti indítást sem az ellenfél leghátsó sora küldte. A presszing, amiről beszélünk, a középpályán sokkal fontosabb. És én még csak azt sem állítom, hogy a csatárok ne támadjanak le. De az egészet rájuk kenni és a középpályás védekezés fontosságát vitatni egyszerűen abszurd.
PR42
Jugador d'estrella

Csak én látom a problémát?
gránit írta:
2025.10.08. 23:58:26

Mindig a támadókra akartuk kenni. Ezzel szemben akkor voltunk a legstabilabbak az utóbbi 10 évben, amikor klasszikus vkp-vel játszottunk. BL-címek garmadát dobtuk ki az ablakon ennek hiányában.

...

Ha modern fociról beszélünk, akkor meg főleg kötelező lenne egy ízig-vérig védekező középpályást alkalmazni.

Peter írta:
2025.10.09. 11:03:18
gránit írta:
Mert a vkp alatt nem egy szakbarbárt értünk,
Pontosan így van. Fénykorában Busi sem volt szakbarbár és Rodri sem szakbarbárként kapott aranylabdát.

Ha pedig elzárkózunk vagy elavultnak tekintjük a vkp fogalmát, akkor másként fogalmazva olyan középpálya a jó középpálya, amelyik nem hordozza génjeiben a huzatot, illetve nem tartalmazza magában az átjáróház fogalmát. Mert kizárni ezt azért nyilván nem lehet, de minimalizálni ennek esélyét igen.
Sonoma írta:
A Real Ancelotti alatt nem feltolt védelemmel játszott a legtöbbször, erősebb csapatok ellen szinte alig.
Mert eleve más focit is játszanak, mint mi.
Más foci, más játék, más szerkezet, más struktúra és teljesen más habitusú játékosállomány.
Pont erre mondtam ezt:
PR42 írta:
2025.10.09. 09:16:43

A vérbeli VKP egy mítosz. Nincsen már ilyen.
B2B játékosok vannak akiknek mindenben jónak kell lenniük.

Ha a vérbeli VKP ötletet átalakítjuk és azt mondjuk hogy jól védekező b2b vagy jól védekező mélységi irányító, akkor meg mit várunk el tőlünk? Pedri, Frenkie, Casado, Bernal. Profilra bőven megvagyunk.

Lehet hogy De Jong ebben kevésbé jó, de ugyanannyira VKP De Jong mint bármelyik másik mélységi játékos.
Pedri pedig a legtöbbet szerelő és labdaát szerző középpályás szóval tőle jobbat nem is kérhetnénk.

Szóval bátran lehet azt mondani hogy kéne egy jobb b2b játékos, de az más, mint azt mondani hogy kéne egy vérbeli VKP, mert az nem létezik, és alapból megalapozatlan a szükséglete.
Ancelotti féle Real Madridról beszéltünk.
A helyzet az, hogy a tények azt mondják hogy Carlo Ancelotti 3 BL-t nyert a Real Madriddal.
2013/14-ben még nem játszott Casemiro, 2023/24-ben már nem játszott Casemiro, egyedül 21/22-es Carlo papa által vezetett Madridban játszott Casemiro, ami után egyből el is engedték már nyáron.

13/14-ben kerettag volt, de ligában 12 meccs, BL-ben se az elődöntőben se a döntőben nem játszott, mert Carlo papa Sami Khedira-val kezdett akit ráadásul Isco váltott, mellettük Modric és Di Maria játszott középpályást. Azt hiszem ennyit a klasszikus VKP-ről :D

Zidane alatt játszott Casemiro, Ancelotti nem kifejezetten kedvelte, és mint írtam, Casemiro után is nyertek BL-t, Valverde-Kroos-Modric KP-val, és Casemiro előtt is nyertek.
Peter
Director del Fútbol

2025.10.09. 11:03:18

gránit írta:
Mert a vkp alatt nem egy szakbarbárt értünk,
Pontosan így van. Fénykorában Busi sem volt szakbarbár és Rodri sem szakbarbárként kapott aranylabdát.

Ha pedig elzárkózunk vagy elavultnak tekintjük a vkp fogalmát, akkor másként fogalmazva olyan középpálya a jó középpálya, amelyik nem hordozza génjeiben a huzatot, illetve nem tartalmazza magában az átjáróház fogalmát. Mert kizárni ezt azért nyilván nem lehet, de minimalizálni ennek esélyét igen.
Sonoma írta:
A Real Ancelotti alatt nem feltolt védelemmel játszott a legtöbbször, erősebb csapatok ellen szinte alig.
Mert eleve más focit is játszanak, mint mi.
Más foci, más játék, más szerkezet, más struktúra és teljesen más habitusú játékosállomány.
Sonoma írta:
Pedri is akkor szerez labdát, ha elől működik a letámadás és csak szűk területre korlátozódik a labdakihozatal passzsávja. Ha üresen hagyunk akár egy védőt is, az kényelmesen felpasszolja a támadóknak, mert a passzsávja az egész pályára kiterjed.
Pontosan ezért lenne szükség Pedrinek egy olyan társra, (társakra) akivel ezen a hatékonyságon javítani tudnának
Sonoma írta:
Feltolt védelemnél fontos az elől levő támadók presszingje, mert hiányában sebezhetővé válik a védelem.
A támadók és védelem között kimaradt a középpálya....meccsképekben dettó.... :D
Mintha nem is lenne védekező szerepe ezekben a helyzetekben.

Szerintem éppen a középpálya a legfontosabb, amit az ellenfél látványosan átugrik.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Peter 2025.10.09. 11:31:10-kor.
Sonoma
Capitá del Barça

gránit írta:
Mert a vkp alatt nem egy szakbarbárt értünk, aki ne lehetne box-to-box játékos. Csak simán védekezni is tudó középpályásokat. Mac Allister iszonyatosan jól védekezik. Ő és de Paul volt a világbajnok csapat két kulcsfigurája a középpályán, csak Mac Allister pontosabb, gólerősebb, támadásokhoz is többet hozzá tud tenni. Őt kapásból le kellett volna igazolnunk már rég. Caicedo is jól védekezik. A Real Madrid BL-győzelmeiben Casemirónak óriási szerepe volt, ő volt ott a vkp. Nélküle vissza is estek. Kell a vkp. De ez egy régi hitvita, szerintem 2024 tavasza el is döntötte a kérdést. Amúgy tényleg jó, ha a támadók is letámadnak, csak ha ez nem megy, akkor öngyilkosság így feltolni a védekezést, és nem reagálni erre egész meccsen. Mindenesetre érdekes, ha valaki csak a támadókban látja a védekezés fontosságát. Pedri és Casadó is jól védekeznek, sok labdát szereznek, csak nem vagyunk ott túl sokan sajnos.
A Real Ancelotti alatt nem feltolt védelemmel játszott a legtöbbször, erősebb csapatok ellen szinte alig. Ott jobban kijött egy vkp-s erényei. Feltolt védelemnél fontos az elől levő támadók presszingje, mert hiányában sebezhetővé válik a védelem. Sajnos ez nem hitvita, hanem tények. De még egyszer leírom, meg kell nézni Barca -PSG meccs 2. félidejét, ott látszik a különbség.
Pedri is akkor szerez labdát, ha elől működik a letámadás és csak szűk területre korlátozódik a labdakihozatal passzsávja. Ha üresen hagyunk akár egy védőt is, az kényelmesen felpasszolja a támadóknak, mert a passzsávja az egész pályára kiterjed.
Peter
Director del Fútbol

2025.10.09. 10:32:44

Sonoma írta:
2025.10.09. 10:04:11
Csak meg kell nézni a PSG elleni mérkőzésünket. Oktatófilmbe illik hogyan kell csinálni egy hatásos presszinget (PSG) és a hogyan ne csináljuk (Barca).
Jó csapatunk van, amelyik nem rendelkezik a kiszámítható, kiegyensúlyozott, magabiztos, tartós, folyamatos ütésálló képességgel.

Ha kijön a lépés és mindenki hozza a saját maga kis maximumát, amihez egy-egy váratlan megoldás is párosul, bárkit képes legyőzni.
Attól függ a teljesítményünk, hogy egy-egy meccsen ezekből mi és mennyi áll össze avagy hiányzik, valamint az aktuális ellenfél ezt éppen mennyire képes kihasználni.

Ahhoz, hogy saját kézben tartsd a sorsod, kiegyensúlyozottan képesnek kell lenni folyamatosan és tartósan ellenállni az ütéseknek és fojtogatásoknak.

Ez hiányzik a csapatból, ez tény.

Ennek magyarázatát (a jó bizonyítványhoz sosem kell magyarázat! :D ) mindenki a maga módja szerint teszi.
gránit
Director del Fútbol

Mert a vkp alatt nem egy szakbarbárt értünk, aki ne lehetne box-to-box játékos. Csak simán védekezni is tudó középpályásokat. Mac Allister iszonyatosan jól védekezik. Ő és de Paul volt a világbajnok csapat két kulcsfigurája a középpályán, csak Mac Allister pontosabb, gólerősebb, támadásokhoz is többet hozzá tud tenni. Őt kapásból le kellett volna igazolnunk már rég. Caicedo is jól védekezik. A Real Madrid BL-győzelmeiben Casemirónak óriási szerepe volt, ő volt ott a vkp. Nélküle vissza is estek. Kell a vkp. De ez egy régi hitvita, szerintem 2024 tavasza el is döntötte a kérdést. Amúgy tényleg jó, ha a támadók is letámadnak, csak ha ez nem megy, akkor öngyilkosság így feltolni a védekezést, és nem reagálni erre egész meccsen. Mindenesetre érdekes, ha valaki csak a támadókban látja a védekezés fontosságát. Pedri és Casadó is jól védekeznek, sok labdát szereznek, csak nem vagyunk ott túl sokan sajnos.
Válasz küldése