bence0330 írta: ↑2025.10.07. 15:24:08
sansz írta: ↑2025.10.07. 14:33:30
Én akkor is azt mondtam, Ferran helyett inkább az afrikai és brazil dzsungeleket túrják át tehetségekért.
Kicsit drágábban, de kb egy nagyságrendű összegért Ferránt, mint Roquét. Ferrán meghökkentő szinten lövi a gólokat már jó ideje, nagyon fontos tagja a csapatnak (a Sevilla ellen Haaland se rúgott volna szerintem kiszolgálás nélkül), Roque meg kölcsönbe sem kellett gyengébb csapatnak. Óriási a különbség, és nagyon komoly a rizikófaktor onnan, sokkal nagyobb, mint egy európai játékosnál, szerintem. Ezt a rizikót mi pont nem engedhetjük meg magunknak.
És azt se felejtsd el, hogy vége van már azoknak az időknek, amikor sunyiban el lehetett onnan hozni valakit relatíve olcsón, régen ez kb csak az igazi korszakos zseniknél nem volt így, mint pl. Neymar. Ha feltűnik egy név, sok esetben már a 18. életéve előtt megtörténik, és mivel még nem jöhetnek át, szépen elkezdi mindenki követni, és megy érte licitháború, vagy csak szimplán sokat kér érte a klubja. Nem olcsóbbak már, nagyon jól, nagyon szerencsésen kell választani ott is, és nem lehet előre tudni, be fog-e jönni. És ha mi kinézünk valakit, tuti, hogy a Madridnak több pénze lesz rá, lásd Endrick, akinek az esetét nem is értem amúgy, nincs kilencesük, és tavaly majdnem mindig ijesztően jó volt, kitűnő gól/perc mutatóval. Aztán Carlo is a padon hagyta Gülerrel egyetemben legtöbbször, és idén még perce sincs. De jól példázza az eset, miért nem járható(bb) út ez, mint az európai, igazából sosem volt esélyünk megszerezni.
Ferrant én alapvetően nem tartom elhibázott igazolásnak, még az ára tekintetében sem. Muszáj volt egy csatárt hoznunk, akkoriban ilyen Jutgla, Braithwaite, De Jong, Adama stb. támadókkal operálhattunk. Télen pedig iszonyatosan nehéz igazolni, a pénztárca pedig kongott az ürességtől. Volt egy igen tehetséges, sokszoros spanyol válogatott FT, aki több poszton bevethető és nem kellett érte fizetni, szezononként 15-20 milliót kellett visszaadni 3 nyár alatt a Citynek. Ráadásul az is hozzátartozik a történethez, hogy a téli igazolások sokkal drágábbak, mint a nyári transzferek.
Az már más kérdés, hogy az első 1,5-2 éve nem volt valami erőteljes, de az utóbbi két szezonban már bőven jól teljesít. Jelenleg a piaci ára simán 50-60 millió alsó hangon.
Afrikai játékosokat pedig folyamatosan figyeljük, ahogy a dél-amerikai piacot is. Mindkettőre felállítottunk egy külön scout csoportot is. Előbbiből nagyon sokat igazolunk. Aziz, Oduro, Diarra például, csak az utóbbi egy évben. A brazilokkal az a gond, hogy rengeteg csapat rászállt. Ha feltűnik valaki, aki tényleg tehetségesnek néz ki, egyből rárepülnek a nagycsapatok és már iszonyatos összegek repkednek.
Ott van még a közép -kelet európai rész, amit rendszeresen felügyelet alatt tartunk, csak ott is az anyagi résszel van a gond. Lásd Güler, aki már fél lábbal itt volt, aztán a Real ráígért vagy Bergvall akivel már szintén küszöbön állt a megegyezés míg a PL közbe nem szólt. A horvátoknál is rendszeresen nézegetünk, Fayé vagy idén már Cardoso Varela is nagyon képben volt, elhoztuk fillérekért Darvicht, akiből sajnos nem tudtuk kihozni ami benne van, de jelenleg is itt van Roony, aki szintén szotyiért jött és elég ígéretesnek tűnik. Bukni legalábbis nem hiszem, hogy fogunk rajta, már behívót is kapott a válogatottba.
Ezen a fronton nem hiszem, hogy bármi lemaradásunk lenne a többi csapathoz képest, sőt. Plusz nekünk itt van a La Masia is, tele tehetséggel, mint forrás