Bajnoki Mérkőzések

Helyt áll-e csapatunk a BL-ben? Megnyerjük-e a Bajnokságot? Mi a helyzet a Király Kupával? Kellenek-e a barátságos mérkőzések? Hol lehet nézni a meccset? - Távkapcsolóval a kézben. Ha mondanivalód van, kerülj beljebb!
Andris
Adminisztrátor

2025.10.06. 11:24:54

Srácok, volt két rossz meccsünk, egy rossz hetünk. Ebből az egyik a PSG ellen, miközben 4 alap kezdő emberünk sérült, és van még aki kezdő lenne de alig tért vissza sérülésből, vagy az elsők közt pótolná a kiesőket, de szintén sérült.
Megint csak nem olvastam el a fórumot, nincs összképem, de szerintem se játékban, se csapatrészekben, se a felkészítéssel kapcsolatban nem lehet levonni semmi tanulságot mindössze ennyiből.

Igen vékony a keret, ha ennyire sok a sérült, de hát ez eddig is így volt, és továbbra is így lesz, mert a templom egerei vagyunk még mindig.

No offense, de látom hogy mostmár Xavi után Flick (és stábja) sem ért az erőnléti felkészítéshez, és biztos miattuk van a sok sérült. Lehet az is, hogy most pont más emberek mondják, mint két évvel ezelőtt ,de mindegy is. Szerintem csodálatos szezonunk volt egészen eddig, és a sérülések pedig nem csak nálunk öltenek ilyen méreteket, hanem számos másik nagy európai csapatnál is.

Egyébként Yamal nagyon hiányzik nyilván, tavaly is megszenvedtük mikor nem játszott pár meccsen egyhuzamban. Akár tetszik, akár nem, ha valaki toronymagasan a legjobb a támadósorban, és kiesik vagy visszaesik, az egy 3-5 meccsenkénti szerzett gólra építő csapatot padlóra küld, és kész.

Se Flickkel, se a játékosokkal, se a csapatrészekkel nincs semmi gond, legalábbis a rendelkezésünkre álló információk alapján szerintem egyértelműen lehetetlen ezeket megállapítani, de még csak egy jó tippet se leadni rájuk.
Nem azt akarom mondani, hogy inkább ne beszélgessetek semmiről, de a szurkolók olyan faék egyszerűséggel vonnak le szélsőséges következtetéseket néha, hogy nézni is rossz. Főleg azt, ahogy ennek következtében kihullik a haja a mindenkori edzőnknek, és 2-3 év után bevérzett szemmel kullog el néhány év betegszabadságra.

PS: az erőnléti gondok teljesen nyilvánvalóak, én nem ezt vitatom... csak hát igazából az van, amit talán Frenkie nyilatkozott, valami 21 nap alatti 7 meccs lejátszása, közben csomó sérülttel és kb ugyanannyival, akiket alig-alig lehet bevetni, mert friss visszatérők, vagy nagyon játékon kívül vannak. Ennyit látunk, ezek tények, és ezen felül szeritnem semmi nem látszik, ami arra engedne következtetni, hogy akár az edzőkkel, akár a nyári felkészüléssel van-volt a gond.
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila
Troym
Llegenda del Barça

2025.10.06. 10:27:28

ocsike83 írta:
2025.10.06. 10:18:22
Erre feltenném azért a kérdést, hogy ha elvileg már profi stáb van a csapat mögött, akkor mi a fenét csináltak a nyáron? Nem volt se EB, se VB, se klub vb, nincs új igazolás sem. Mi az amitől nem sikerült?
2000 kilométerről max tippelni lehet, de szerintem nem szoktak hozzá a srácok ilyen minőségű és mennyiségű meccshez spanyol kupa, BL elődöntő, bajnokság, mint az előző szezonban, emiatt a regenerációs időszak nem volt nekik elég, leeresztettek, de nem tudták visszaépíteni magukat. A klubvb csapatainak játékosainak nem volt idejük sem leereszteni, ott szerintem decemberben fog jelentkezni ilyen fásultság, nekik olyan, mintha az előző szezon folytatódna.
ocsike83
Capitá del Barça

2025.10.06. 10:18:22

Troym írta:
2025.10.06. 10:15:49
Az egész idei játékunkról ordít a nem megfelelő alapozás és nyári felkészítés.

- nulla szufla
- tempóhiány
- sok izomsérülés
- egyéni koncentrációs hibákból kapott gólok (tegnap épp Araujo és Kounde, BLben Cubarsi és Chris)

Egyszerűen ennyi a történet, csak nem lesz könnyű javítani évközben, jövőre meg ne nb2 erősségű koreai csapatokkal szerencsétlenkedjünk, hanem ismét európai élcsapatok ellen játszunk a felkészüléskor és nem tévesztjük meg önmagunkat.
Erre feltenném azért a kérdést, hogy ha elvileg már profi stáb van a csapat mögött, akkor mi a fenét csináltak a nyáron? Nem volt se EB, se VB, se klub vb, nincs új igazolás sem. Mi az amitől nem sikerült?
Més que un club :P
Troym
Llegenda del Barça

2025.10.06. 10:15:49

Az egész idei játékunkról ordít a nem megfelelő alapozás és nyári felkészítés.

- nulla szufla
- tempóhiány
- sok izomsérülés
- egyéni koncentrációs hibákból kapott gólok (tegnap épp Araujo és Kounde, BLben Cubarsi és Chris)

Egyszerűen ennyi a történet, csak nem lesz könnyű javítani évközben, jövőre meg ne nb2 erősségű koreai csapatokkal szerencsétlenkedjünk, hanem ismét európai élcsapatok ellen játszunk a felkészüléskor és nem tévesztjük meg önmagunkat.

Nem kifogás és magyarázat, de ez a Sevilla nem az a kiesés ellen menekülő, lesajnált csapat már egy ideje, pontszámra és gólkülönbségre is olyan, mint az Atletico Madrid.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Troym 2025.10.06. 10:20:16-kor.
PR42
Jugador d'estrella

2025.10.06. 09:54:22

Yokozuna írta:
2025.10.06. 09:41:05
Lerohantak minket, és ez ellen nincs orvosság, úgy értem nincs hatékony válasz a csapat részéről. Ez látszott már az Oviedo ellen is.
Ha nem hagynak minket passzolgatni, akkor kiütközik a legtöbb játkosunk technikai felkészületlensége. Ilyenkor az elől lévők nem merik kérni a labdát, a hátvédek képtelenek pontos labda kihozatalra. Ekkor pedig meghal a középpálya. De Jong számtalanszor integetett, hadonászott, mert nem tudta kinek adni a labdát, Pedri is csak vergődött.
Akkor lett némi esélyünk mikor az ellenfél nem bírta már az általa diktált hatalmas tempót, de akkor meg fetrengésekkel, időhúzásokkal kipihenték magukat, és a meccs végén újra lecsaptak. Kéne valami forgatókönyv arra az esetre is, mikor nem hagyják nekünk, hogy játsszuk a saját játékunkat.
Javaslom megtekinteni:
Yamal gólját a Real Madrid ellen amikor a visszalépő Lewy kipörgette neki a balhátvéd mögé a labdát, és így Yamal a kapuig gyalogolhatott vele.
Raphinha góljait a Bayern ellen.
Raphinha gólját a Benfica ellen.
stb stb stb.
Imádtuk tavaly a letámadó ellenfeleket, mert könnyen megbüntettük őket.

Egyszerű, ha letámadnak minket, akkor át kell lőni a letámadást és lesprintelni a védelmüket.
Náluk a nyugger Azpilicuetat kellett volna lefutnia valamelyik támadónknak.

Intenzitás kérdése az egész. Ha nem sprinteltetjük az ellenfél védelmét a fellőt labdákkal akkor kényelmes lesz a letámadásuk, mert nem tudjuk őket széthúzni vertikálisan.

A probléma az volt, hogy a támadóink lábhoz kapták/kérték a labdát, nem területbe, így elég volt a védőknek fellépni rájuk és pár lökéssel vagy faultot/taccsot/visszapasszt kihozni belőle.

Ideálisan párszor megsrpintelteted őket, utána párszor csak türelmesen járatjuk, és erőt gyűjtünk a következő sprintre.
Ha csak ez van, vagy csak az, az nem működik, pláne nem hosszú távon.

Tavaly is így szenvedtünk november környékén, dettó ugyanilyen meccseink voltak amikor nem volt intenzitás, és mert hiányzott a cselező gyors szélső.

Ferran centernek ok, de szélsőnek kapanyél, sajnos ott kipihenten és formában sem tud mit alkotni.
A többiek pedig fáradtak voltak.
Yokozuna
Entrenador del Barça

2025.10.06. 09:41:05

Lerohantak minket, és ez ellen nincs orvosság, úgy értem nincs hatékony válasz a csapat részéről. Ez látszott már az Oviedo ellen is.
Ha nem hagynak minket passzolgatni, akkor kiütközik a legtöbb játkosunk technikai felkészületlensége. Ilyenkor az elől lévők nem merik kérni a labdát, a hátvédek képtelenek pontos labda kihozatalra. Ekkor pedig meghal a középpálya. De Jong számtalanszor integetett, hadonászott, mert nem tudta kinek adni a labdát, Pedri is csak vergődött.
Akkor lett némi esélyünk mikor az ellenfél nem bírta már az általa diktált hatalmas tempót, de akkor meg fetrengésekkel, időhúzásokkal kipihenték magukat, és a meccs végén újra lecsaptak. Kéne valami forgatókönyv arra az esetre is, mikor nem hagyják nekünk, hogy játsszuk a saját játékunkat.
drobika
Entrenador del Barça

2025.10.06. 08:28:08

Raphinha és Yamal játéka mellett sem lesz más ez a védekezés.
Nagyobb az esély arra, hogy több lőtt gólt lövünk, mint kapunk.
Labdavesztés esetén védekező kp. hiányában ennyire feltoltan védekezni fenntarthatatlan. És úgy néz ki elég jó taktika egy középső támadónak 1m lesen lenni, aztán a szélsőnek kijátszani a labdát, majd azt onnan visszatenni az előnyben futónak :) Faék egyszerű. Sokszor olyan magasan védekezünk az ellenfél térfelén, hogy elég egy lépéssel a saját térfelén lenni a csatárnak. Mögötte csak a kapus. Vékony jég ez. Örülhetünk, hogy tegnap,, csak ,, 4 lett a vége.
vidra
Entrenador del Barça

2025.10.06. 07:31:53

Bármi is volt a taktika, nem működött...persze, mert rohangálós, elmebaj őrület volt a taktika Rafi meg Yamal nélkül, maxra hajtott, döglődően fáradt csapattal, ezt végrehajtani képtelen játékosokkal.
Mivel Flick az edző, az ő feladata rájönni, hogy ki se megy ezzel az elképzeléssel, ha nincs erre egészséges játékosállománya, nincs elég csere és pont emiatt már a fél csapat sérült. Az utolsó utáni pillanat még esetleg az első gól lehetett volna eszmélni.

Ezt most egyértelműen Flick nézte be. Sokszor csodákat tesz, jó meglátásai vannak, de nagy döccenései is, főleg amikor beszűkül pragmatikátlan irányban.
FCBsteve
Entrenador del Barça

2025.10.06. 07:22:45

bence0330 írta:
2025.10.06. 01:14:01
gránit írta:
2025.10.05. 22:18:22
A feltolt védekezés még akkor is kockázatos, ha mi irányítjuk a meccset. Ha nem mi irányítjuk, hanem az ellenfél, akkor meg teljesen értelmetlen. Ez edzői hiba volt.
Igen, egyetértek, korábban asszem írtam is. A magas védővonallal egy átlag meccsen veszítünk a stablitásból, cserébe általában sok gólt lövünk, kalkulált rizikó. Nyilván néha olyankor is kijöhet rosszul a lépés, de a risk/reward bőven a reward felé tolódik el. Amikor viszont nem tudunk irányítani, nincs potenciális reward, csak risk. Értem, hogy nem erre készültünk, de a Sevilla 30-35 percen át törölte fel velünk a padlót és főleg fojtotta meg a szoros emberfogásukkal a játékunkat, ennyi idő alatt be kellett volna látni, hogy ezt ma kár erőltetni, nincsenek meg hozzá az embereink, gyakorlatilag Lewy Olmo és Koundé olyan volt, mintha ott se lett volna, ez így nem működik. Vissza kellett volna állni, egyszerűen teljesen okafogyottá vált, amit csináltunk. Azért voltam emiatt szomorú, mert azért Flick hiába rugalmatlan az átlagnál, sok meccsen volt már hajlandó ezt meglépni, ma nem tette. Szerintem bízott abban, hogy ezt a tempót nem tudják tartani, általában felőröljük így a csapatokat, és amúgy a 35. perc környékétől voltak is erre utaló jelek, kb átvettük az irányítást. Aztán nem tudom, mi történt, talán kipihenték magukat a szünetben.
Szóval alapvetően szerintem abban is joggal bízott, hogy a szokásos forgatókönyv lesz, egy ponton túl elkezdjük szétdarálni őket, de ma nem jött el ez a pont.

Kellenek vissza a támadóink és Fermín, meg Bernalnak fizikailag lassan legalább 30-40 perces játékossá kell válnia, mert ilyen intenzitással focizva nem kezdhet minden egyes meccsen a Pedri-DJ páros, lesznek meccsek, mikor kiütközik ez rajtuk, és ha egy olyan vért ivott csapatot kapunk olyankor a nyakunkba, mint ma, akkor az szépen meg fogja bosszulni magát.

De amúgy a Sevilla előtt le a kalappal, ezt megemlíteném, tökéletes meccset futottak, mindenki mindenét odatette a pályár,a a 36 éves veteránok is amit műveltek... Alexis talán Rashfordot szerelte egyszer egy nagy sprint után a 16-os környékén? Veterán támadóként. Nem láttam rengeteg meccsüket, de a statok, pontok, összefoglalók alapján alighanem a legjobb meccsüket játszották elég régóta. Megkockáztatom, hogy amúgy az ellenfél szintjéhez mérten ők voltak a legfelkészültebb csapat (belőlünk), két olyan dolgot toltak végig tökéletesen, ami nekünk nagyon nem ízlik.
És az a vicc, hogy nem feltétlenül. Nem feltétlenül a pályán lévő emberek "gyengesége" okozta a vereséget.
Inkább a két nagy egyéni hiba!

Az első gólt - ami visszavetette a csapatot és feltüzelte az ellenfelet - egy teljesen ártatlan helyzetben kaptuk, ráadásul a meccs elején, a legrosszabbkor (Nekem a Frankfurt elleni visszavágó ugrik be, ahol szintén a meccs elején Eric rántotta le emberért a 16-oson belül, 11-eshez, majd kieséshez vezetve. Ott a gól miatt kellett jobban kitámadjunk).
Illetve Lewy kihagyott tizenegyese billentette megint rossz irányba a meccsképet. Gólkényszer nélkül lehet Roony lába is jobban sül el.
A második kapott gól volt az, ami a rendszerbe kódolt gól volt, erre még volt "válasz" a félidő végén.
A 11-esünk pont meghozhatta volna a várt áttörést, de - a szezon szempontjából a legrosszabbkor - kimaradt. Ha bemegy, meglehetett volna az újabb szenvedős fordítás.

Ami szerintem a feltolt taktika fő negatív hatása,
hogy a meccsek nagy részében fordítási kényszer alatt vannak a játékosaink, ami fejben is biztosan sokat kivesz.
A magas letámadás okozta állandó védelmi bizonytalanság további bizonytalanságot szül, illetve a fizikai intenzitás miatt is vesz ki a játékosainkból. Emiatt egy idő után (most a hiányzókkal ehhez 7-8 meccs kellett) több a pontatlanság, jönnek az erőltetett megoldások a könnyed játék helyett.
A könnyed győzelmek során nem emlékszem hatalmas rotálásokra, pl középpályán Pedri emlékeim szerint 15 percekre jött le 2x,3x?! - utolsó két meccsen rajta látszik leginkább, hogy elfáradt.

Ebből a "szélen elfutok, beadom középre a korábban lesen álló játékosnak, ziccer" már tavaly is kaptuk a gólokat szép számmal. Sevilla elleni meccsen 4-5 ilyen ziccer is volt, ebből 2-3 gól lett...
Peter
Director del Fútbol

2025.10.06. 03:17:26

gránit írta:
2025.10.06. 00:02:42
Na igen. Én imádom, amikor beszorítjuk az ellenfelet és csak nálunk van a labda. De ez nem mindig kivitelezhető, például azért, mert az ellenfél is erős.
Szerintem nekünk a Sevilla ellen - a Sevilla erejétől teljesen függetlenül - elsősorban a saját focink nem működött. Olyan meccs volt tegnap, hogy bárki is legyen az ellenfél, mi nem vagyunk képesek jobb teljesítményre.
Voltak meccs közben lehetőségeink visszajönni a meccsbe, de nem voltunk képesek ezzel élni, nem segített sem a szünet, sem a cserék.

Ezzel szemben a Sevilla élni tudott azzal a lehetőséggel, amit a mutatott teljesítményünkből eredően kapott. Tálcán, fehér kesztyűben kínáltuk, ők elfogadták és alkalomhoz illő módon megköszönték.
Ók első szándékból is arra készültek, ha megszerzik a labdát, gyors kontrákra lesz szükségük, miközben mi arra készültünk, hogy képesek leszünk mit kezdeni a labdával, a lehetőségeinkkel, képesek leszünk kézben tartani a rmeccs ritmusát, megadni a meccs dinamikáját, de semmi sem sikerült ezekből, így elsősorban önmagunkkal nem tudtunk mit kezdeni, semmit sem voltunk igazán képesek kontroll alatt tartani, aminek már egyenes következménye volt, hogy ezzel a Sevilla kezébe adtuk a sorsunkat.

A Sevilla elleni taktikához annyit a részemről, hogy bármi is volt a taktika, a csapat a mutatott teljesítményével bármilyen taktikára is képtelen volt.

Ilyen teljesítmény mellett nem érdemes és nem is lehet semmilyen taktikáról beszélni, mert nem működött semmi sem előre, sem hátra, de még az odalpassz sem.
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2025.10.06. 01:14:01

gránit írta:
A feltolt védekezés még akkor is kockázatos, ha mi irányítjuk a meccset. Ha nem mi irányítjuk, hanem az ellenfél, akkor meg teljesen értelmetlen. Ez edzői hiba volt.
Igen, egyetértek, korábban asszem írtam is. A magas védővonallal egy átlag meccsen veszítünk a stablitásból, cserébe általában sok gólt lövünk, kalkulált rizikó. Nyilván néha olyankor is kijöhet rosszul a lépés, de a risk/reward bőven a reward felé tolódik el. Amikor viszont nem tudunk irányítani, nincs potenciális reward, csak risk. Értem, hogy nem erre készültünk, de a Sevilla 30-35 percen át törölte fel velünk a padlót és főleg fojtotta meg a szoros emberfogásukkal a játékunkat, ennyi idő alatt be kellett volna látni, hogy ezt ma kár erőltetni, nincsenek meg hozzá az embereink, gyakorlatilag Lewy Olmo és Koundé olyan volt, mintha ott se lett volna, ez így nem működik. Vissza kellett volna állni, egyszerűen teljesen okafogyottá vált, amit csináltunk. Azért voltam emiatt szomorú, mert azért Flick hiába rugalmatlan az átlagnál, sok meccsen volt már hajlandó ezt meglépni, ma nem tette. Szerintem bízott abban, hogy ezt a tempót nem tudják tartani, általában felőröljük így a csapatokat, és amúgy a 35. perc környékétől voltak is erre utaló jelek, kb átvettük az irányítást. Aztán nem tudom, mi történt, talán kipihenték magukat a szünetben.
Szóval alapvetően szerintem abban is joggal bízott, hogy a szokásos forgatókönyv lesz, egy ponton túl elkezdjük szétdarálni őket, de ma nem jött el ez a pont.

Kellenek vissza a támadóink és Fermín, meg Bernalnak fizikailag lassan legalább 30-40 perces játékossá kell válnia, mert ilyen intenzitással focizva nem kezdhet minden egyes meccsen a Pedri-DJ páros, lesznek meccsek, mikor kiütközik ez rajtuk, és ha egy olyan vért ivott csapatot kapunk olyankor a nyakunkba, mint ma, akkor az szépen meg fogja bosszulni magát.

De amúgy a Sevilla előtt le a kalappal, ezt megemlíteném, tökéletes meccset futottak, mindenki mindenét odatette a pályár,a a 36 éves veteránok is amit műveltek... Alexis talán Rashfordot szerelte egyszer egy nagy sprint után a 16-os környékén? Veterán támadóként. Nem láttam rengeteg meccsüket, de a statok, pontok, összefoglalók alapján alighanem a legjobb meccsüket játszották elég régóta. Megkockáztatom, hogy amúgy az ellenfél szintjéhez mérten ők voltak a legfelkészültebb csapat (belőlünk), két olyan dolgot toltak végig tökéletesen, ami nekünk nagyon nem ízlik.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
gránit
Director del Fútbol

2025.10.06. 00:02:42

Peter írta:
2025.10.05. 23:30:50
Egy Barca mindíg irányítani akar, de amikor ez nem sikerül, akkor kikerül a komfortzónából és amennyiben ilyenkor nincs egyéni villanás, elmarad a váratlan is, akkor jön aminek jönnie kell
Na igen. Én imádom, amikor beszorítjuk az ellenfelet és csak nálunk van a labda. De ez nem mindig kivitelezhető, például azért, mert az ellenfél is erős. Ilyenkor szükség lenne B-tervre, ami általában nincs. Pedig kellene.
Peter írta:
Ilyen, amikor a Ligában is csúnyán megbüntetik a kreativitás, inenzitás hiányát, aminek ellenére még így is voltak lehetőségeink, de annyira lélektelen volt a csapat, hogy ma ezek véletlenül sem befelé pattantak.
Le is sújtott a "karma". Szeretjük becsmérelni a Liga színvonalát, pedig vannak nagyon is jó csapatok ebben a bajnokságban.

Ma Liga-maratont tartottam, sorban megnéztem a meccseket, elég komoly ütközetek voltak, a tabella alsóbb régióiban is. Az iram nem feltétlenül a legmagasabb, de nagyon pontosan passzolnak, a Sevilla kontrái is tűpontosan ki voltak játszva, a labda mindig hajszálpontosan oda érkezett, ahová érkeznie kellett. Nem ad hoc megoldásokhoz folyamodtak, hanem láthatóan begyakorolt, a kisujjukban levő figurákhoz, és járt is a labda lábról lábra. Szerencsére a befejezéseket többször elrontották, már az első félidőben négyet berámolhattak volna, de a támadások tűpontosan meg voltak rajzolva, és többször is sakk-mattig kijátszották.

A spanyolországi csapatok nem is akarnak sokat futni, nem támadnak ki, fegyelmezetten védekeznek. Ebben nagyon sokat fejlődtek a spanyolok a korábbiakhoz képest. Ezért elképesztően fals, amikor a Hegedűs Henrik-félék olyanokat okoskodnak a stúdiókban, hogy a spanyol válogatott meg a spanyol foci az a barcás foci. A spanyol válogatott akaratlanul is sokat birtokolja a labdát és beszorítja az ellenfeleket, egyszerűen azért, mert annyival a többiek felett áll játéktudásban, játékintelligenciában. De a spanyolországi csapatok egyálalán nem olyan focit játszanak, mint mi. A válogatott akaratlanul is így játszik, a tudáskülönbség miatt, de a klubok egyáltalán nem. Nagyon fegyelmezetten játszanak és védekeznek, és pontos passzjátékkal, pontos helyezkedéssel igyekeznek az ellenfél védekezését feltörni. Igazából csak mi játszunk olyan feltolt futballt Spanyolországban is, amilyent, talán a Betis játszott még egy nyitottabb játékot, jól bucira is vertük őket folyton.
Peter
Director del Fútbol

gránit írta:
Egy Barca mindíg irányítani akar, de amikor ez nem sikerül, akkor kikerül a komfortzónából és amennyiben ilyenkor nincs egyéni villanás, elmarad a váratlan is, akkor jön aminek jönnie kell.... :mrgreen:

A Sevilla éppenséggel nem fojtogatott, hanem nemes egyszerűséggel élt a lehetőségével, amit felkínált neki a Barca és egyszerűen kivégezte.

Ilyen, amikor a Ligában is csúnyán megbüntetik a kreativitás, inenzitás hiányát, aminek ellenére még így is voltak lehetőségeink, de annyira lélektelen volt a csapat, hogy ma ezek véletlenül sem befelé pattantak.
torotam
Jugador d'estrella

2025.10.05. 22:54:43

Én nem tudok haragudni a védőinkre, sokkal inkább a taktikára. Ez a feltolt védekezés nagy stressz és nyomás alá helyezi a védelmet és sokszor rendkívül kiszolgàltatott helyzetbe hozza őket a kapussal együtt.
A legutóbbi 3 meccsen ugyan arra a kaptafára nyeltük a gólokat: az ellenfél középső támadója méteres lesen, a kiugratás szèlen történik, majd centerezés a méteres előnyről induló középső támadónak.

Én a tavalyi Inter meccs óta szkeptikus vagyok ezzel a taktikával, mai napig döbbenetes, hogy attól a csapattól 2 meccsen 7 gólt kaptunk. Az Inter volt talán az első, aki igazán ki tudta a taktikánkat játszani.

Flicknek valahogy rá kellene alakítania a taktikáját a jelenlegi csapatra. Nem normális fáradtságról október elején beszèlni, főleg egy pihentető nyár után. Ráadásul a pad is nagyon vékony, a gàlakezdőn kívül B meg C kategóriás játékosaink vannak.
Pl. le kell kapni Lewat, de kit rakunk a helyére? Nincs normális csatárunk. Vagy ha le kell kapni Pedrit, kit rakunk a helyére? Casadot vagy Bernalt? Áh hagyjuk is... Gerald Martinnál meg nem csak sír, de könyörög is a labda. Na ő kimaxolta a jókor jó helyen mondást, más edzőnèl szóba sem jönne. Oviedo szint talán.

Én azt a kérdést teszem fel, hogy vajon a fiúk bíznak még Flick szuicid taktikájàban? Mikor jön el a pont, amikor a védelem és a kapus nem kezeli már a taktikával járó folyamatos stresszt és kiszolgáltatottságot?
De már a középpálya sem bírja ezt látszólag. Nem normális szituáció csapágyasra járatott embereket október elején látni.

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy lesz-e Flicknek válasza, taktikai újítása. Lehet Laporta is beszèl majd vele erről. A culék szeme nem annyira szokott ahhoz, hogy az ellenfél támadói röhögve futkorászhatnak 30 métereket zavartalanul a kapussal szemben, miközben a védők sokadik kilátástalan sprintjükkel igyekeznek megfékezni őket, a kapusunk meg teljesen kiszolgáltatott helyzetben várja a sorsát.

A PSG meccs után szinte mindenki azzal továbblapozott, hogy a BL címvédő megvert minket (pedig mennyire fájó volt a 90. perces gól a feltolt védelem miatt)
Ez a meccs után muszáj lenne valamit változtatni, mert a komolyabb csapatok ellen ezzel a taktikával vágóhídra küldi Flick a fiúkat.
Visca el BARCA!
gránit
Director del Fútbol

Bár nagy általánosságban nem sokra tartom a labdarúgóedzőséget. Vannak sportágak, amelyekben pillanatról pillanatra kell döntéseket hozni, cserélni, a megfelelő embereket bedobni, figyelve az ellenfél cseréit is stb. A fociedzőknek néhány döntést kellene meghúzniuk egy meccsen, nem kell kétszázszor cserélniük, mint egy jégkorongedzőnek, nem kell minden percben forgatókönyvet írniuk, mint egy NFL-edzőnek vagy -koordinátornak. És sokszor még ez a meccsenként egy-egy húzás is túl nagy elvárás feléjük. Már az első félidő elején tisztán látszott, hogy nem tartható a taktikánk, értelmetlen harakiri. De csak toltuk tovább.
bence0330

2025.10.05. 22:14:18

FCBsteve írta:
2025.10.05. 21:53:54
Jól működött, ha mindenki jó formában volt és jól alakult minden...
Oké, de ha mást játszanánk, nem lenne így? Ha hiányzik a fél kezdőnk, és ehhez még hozzájön Koundé, aki gyakorlatilag egy hiányzó, akkor más taktikával sem vitorláznánk konstans 4 gólos győzelmekkel. Én legalábbis nem látom be, miért lenne így. Azok a csapatok, ahol sok komoly hiányzó van, rendre gyengébben teljesítenek, ez már csak ilyen. Remélem ilyen szempontból jobb idők fognak járni ránk a szezon nagy részében.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
FCBsteve
Entrenador del Barça

2025.10.05. 21:53:54

Sonoma írta:
2025.10.05. 21:20:27
bence0330 írta:
2025.10.05. 19:39:47
Én nem a taktikában látom a hibát, vagy legalábbis átalánosságban nem abban. Olyan értelemben igen, hogy ez a csapat szerintem nem volt olyan állapotban most, hogy ezt véghez tudja vinni.
...
Flick talán abból se készült fel (vagy nem vette elég komolyan?), hogy elég speckó emberfogás volt a középpályán. Szerintem ez volt az egyik kulcs, és erre nem válaszolt időben.
...
Ha meg már ennyire megfogtak ott minket, legalábbis 30-35 percig, akkor már tényleg fura volt a magas vonal, mert ez így nem risk-reward volt, hanem risk-risk kb. Úgy volt magasan a védelmi vonalunk, hogy amúgy nem léptük át a félpályát túl sűrűn. Ott toporgott 20 ember kb a középső sávban.

Koundéval iszonyat nagy gond van jelenleg, szerintem meccsek óta nem Barca szint.
De pont a következő mondatoddal cáfolod meg.
Majd megint.
És újra. :roll:

Flicken kezd kijönni az a fajta edzői hiba, amit rugalmatlanságnak nevezhetünk.
Kitalált egy taktikát és rendszert, ami a "gálakezdővel" jól működött. A gond, hogy a két kezdő szélső hiányában ez már úgy nem működik, plusz a szélső védőink is verhetőnek lettek ilyen-olyan okokból, és az állandó variálás a kh-nél szintén mellényúlásnak tűnik.
Attól félek, ha nem lesz rohamosabb időn belül valami megújulás a taktikánkban, a csapat hite is meginoghat Flickben, és akkor ugyanolyan leolvadásokat láthatunk, mint Xavinál.

Kounde: tényleg látványosan esett vissza a teljesítménye, ami azt sejtet nálam (látva a mozgását és az arckifejezését), hogy túledzettséggel állunk szembe nála. Ha ez lenne, akkor sok jóra nem lehet számítani a következő hetekben.
Jól működött, ha mindenki jó formában volt és jól alakult minden...

Visszanéztem az eddigi 8 Liga meccs alakulását...

3 sima meccsünk volt, több rúgott góllal, kapott nélkül.

4 meccsen hátrányba kerültünk, onnan kellett fordítani.
Rayo ellen ugyan vezettünk, de hogy ott nem kaptunk ki, az csak a kapusunkon múlott.

Az 5 meccsből végül hármat sikerült megfordítani, ebből talán egy volt sima fordítás.

Nekem ez nem a taktikai felsőbbrendűségre utal...
Inkább pont fordítva, egy klasszisokkal értékesebb keret nyereget időnként nagyokat szenvedve...

Ha hozzáteszem a 2 BL meccset, az elsőn Rashi két villanása döntött, a második, ugye, elúszott...
bence0330

2025.10.05. 21:30:39

MichaaBee írta:
2025.10.05. 21:07:25
bence0330 írta:
2025.10.05. 20:58:30
Hogy Flick hibázott-e a meccsen? Persze. De nem Flick high-line taktikás szezonja a gond, ma nem voltunk rá alkalmasak, több hibát vétett, nem reagált, szerintem a kezdő is szörnyű volt, a cserék meg még inkább.
A kezdő miért volt szörnyű egyébként? A sérülések miatt nem nagyon tudott volna másik összeállítást. Ráadásul az Olmo-Pedri-Frenkie hármas középen papíron a legerősebb kezdőnk, persze eltekintve attól, hogy Fermín mérföldekkel jobban teljesít, mint Olmo. A két hiányzó szélső helyett pedig berakta a két legerősebb cserét (Ferran és Rashford). Baldé pihent mert még csak most épült fel, kapuban nem volt másik opció, de az elérhető játékosállományból ezen kívül gyakorlatilag a gálakezdőt küldte fel. Ennek fényében még inkább csalódást keltő az eredmény...
Jó, a szörnyű tényleg túlzás a kezdőre. Koundét a kezdő közelébe nem engedtem volna az elmúlt hetek alapján, és szerintem a leggyengébb pontunk volt, konkrétan kaptunk gólt róla. Nálam az alapkezdő duplapivot úgy tűnt, mint akik pont most pukkadnak ki, nem velük kezdtem volna, nem lettem annyira megcáfolva, nem voltak intenzívek, nem tudtak kaparni, enerváltak voltak.

A cserék voltak inkább szörnyűek valóban. Koundét megpróbálta megint, nem működött, le kellett volna vinni, Lewyt berakta, oké, nem számított arra, hogy le leszünk nyomva mezőnyben, de így full felesleges volt, le kellett volna hozni. Stb.
Sonoma írta:
bence0330 írta:
Én nem a taktikában látom a hibát, vagy legalábbis átalánosságban nem abban.
Majd megint.
Akkor ezek szerint a kiemelt mondatot nem fogalmaztam meg jól. Általánosságban nem az "öngyilkos taktikával" van a gond, ezt értettem alatta. A mai meccsen volt taktikai gond, nem váltott időben, nem alkalmazkodott jól, ésatöbbi. És annyira hiányoztak az alapjátékosok ehhez, hogy ezen a specifikus meccsen visszább kellett volna venni, a fentebb említett szoros középpályás emberfogás miatt is, ami nem ízlett, és ami miatt okafogyottá vált az egész.

De szerintem magával az alapkoncepcióval semmi gond. Lehet mondani, hogy 1-2-szer majd visszafelé sül el és kikapunk miatta, de mindenhogy máshogy is kikapnánk párszor.

Azt megadom, hogy néha lehetne rugalmasabb. Meg is szokta néha tenni, lásd Newcastle, Benfica, Atma. Erre nem készült fel, ez a Sevilla 1/4 kapuralövéssel fejezte be a meccset a Rayo ellen előző hétvégén.
Sonoma
Capitá del Barça

bence0330 írta:
Én nem a taktikában látom a hibát, vagy legalábbis átalánosságban nem abban. Olyan értelemben igen, hogy ez a csapat szerintem nem volt olyan állapotban most, hogy ezt véghez tudja vinni.
...
Flick talán abból se készült fel (vagy nem vette elég komolyan?), hogy elég speckó emberfogás volt a középpályán. Szerintem ez volt az egyik kulcs, és erre nem válaszolt időben.
...
Ha meg már ennyire megfogtak ott minket, legalábbis 30-35 percig, akkor már tényleg fura volt a magas vonal, mert ez így nem risk-reward volt, hanem risk-risk kb. Úgy volt magasan a védelmi vonalunk, hogy amúgy nem léptük át a félpályát túl sűrűn. Ott toporgott 20 ember kb a középső sávban.

Koundéval iszonyat nagy gond van jelenleg, szerintem meccsek óta nem Barca szint.
Majd megint.

Flicken kezd kijönni az a fajta edzői hiba, amit rugalmatlanságnak nevezhetünk.
Kitalált egy taktikát és rendszert, ami a "gálakezdővel" jól működött. A gond, hogy a két kezdő szélső hiányában ez már úgy nem működik, plusz a szélső védőink is verhetőnek lettek ilyen-olyan okokból, és az állandó variálás a kh-nél szintén mellényúlásnak tűnik.
Attól félek, ha nem lesz rohamosabb időn belül valami megújulás a taktikánkban, a csapat hite is meginoghat Flickben, és akkor ugyanolyan leolvadásokat láthatunk, mint Xavinál.

Kounde: tényleg látványosan esett vissza a teljesítménye, ami azt sejtet nálam (látva a mozgását és az arckifejezését), hogy túledzettséggel állunk szembe nála. Ha ez lenne, akkor sok jóra nem lehet számítani a következő hetekben.
MichaaBee
Llegenda del Barça

2025.10.05. 21:07:25

bence0330 írta:
Hogy Flick hibázott-e a meccsen? Persze. De nem Flick high-line taktikás szezonja a gond, ma nem voltunk rá alkalmasak, több hibát vétett, nem reagált, szerintem a kezdő is szörnyű volt, a cserék meg még inkább.
A kezdő miért volt szörnyű egyébként? A sérülések miatt nem nagyon tudott volna másik összeállítást. Ráadásul az Olmo-Pedri-Frenkie hármas középen papíron a legerősebb kezdőnk, persze eltekintve attól, hogy Fermín mérföldekkel jobban teljesít, mint Olmo. A két hiányzó szélső helyett pedig berakta a két legerősebb cserét (Ferran és Rashford). Baldé pihent mert még csak most épült fel, kapuban nem volt másik opció, de az elérhető játékosállományból ezen kívül gyakorlatilag a gálakezdőt küldte fel. Ennek fényében még inkább csalódást keltő az eredmény...
H a t t r i c k
NBA Fantasy: EuroBarca League #1 - 2013
EuroBarca Keeper League #1 - 2025 & #2 - 2014, 2018, 2020, 2023, 2024
bence0330

FCBsteve írta:
2025.10.05. 20:40:14
bence0330 írta:
Én nem a taktikában látom a hibát, vagy legalábbis átalánosságban nem abban. Olyan értelemben igen, hogy ez a csapat szerintem nem volt olyan állapotban most, hogy ezt véghez tudja vinni
Összefoglalva: a taktikával volt a hiba... :lol:
FCBsteve
Entrenador del Barça

2025.10.05. 20:40:14

bence0330 írta:
Én nem a taktikában látom a hibát, vagy legalábbis átalánosságban nem abban. Olyan értelemben igen, hogy ez a csapat szerintem nem volt olyan állapotban most, hogy ezt véghez tudja vinni, . A letámadás Lewyvel és Olmóval kb nem létező, Fermínnel és Raphával teljesen más lenne. Szerintem a két középpályásunk nem volt jó állapotban, nem tudtak 100%-os intenzitással focizni, Pedri is gyenge volt. Én nem velük kezdtem volna, hanem olyannal, aki ki tudja hajtani a belét is, ha kell (még ha nem is számítottam ilyen meccsképre).

Ha meg már ennyire megfogtak ott minket, legalábbis 30-35 percig, akkor már tényleg fura volt a magas vonal, mert ez így nem risk-reward volt, hanem risk-risk kb. Úgy volt magasan a védelmi vonalunk, hogy amúgy nem léptük át a félpályát túl sűrűn. Ott toporgott 20 ember kb a középső sávban. Ebben az esetben mindenképpp visszább kellett volna állnunk, konkrétan nem volt most kivételesen semmi értelme ennek a feltolt vonalnak úgy, hogy alig nyertünk párharcot középen, alig volt nálunk a labda.

Olmo gyakorlatilag értelmetlen fent ilyenkor, 0 fizikalitással rendelkezik. Koundé olyan szinten volt szörnyű megint, mintha kb ittas állapotban lenne, tényleg nem volt kb jó megmozdulása, elképzelésem nincs, hogy eleve mit keresett a kezdőben, meg hogy aztán miért nem lett lecserélve EG-re. Az meg kulcsposzt, mert ha már felmegy letámadni, és üres mögötte a terület, akkor nem szabad konstansan labdát veszteni ártatlan helyzetekben. Szeritem az volt az igazi gond. Koundéval iszonyat nagy gond van jelenleg, szerintem meccsek óta nem Barca szint.

Meg hát a két sztár szélsőnk hiányát már nem bírtuk el, akikkel még rosszabb passzban is lett volna esélyünk. Meg Lewy mit keresett a pályán végig, azt se nagyon értettem megint. Nem csak mert kihagyta a tizit, azt ő kb sosem teszi, pech, nagy számok törvénye alapján most összejött, de tényleg kb csak akadályozott minket a játékban. Nem mondomm hogy Ferrán jó volt, de neki legalább voltak néha momentumai.
Összefoglalva: a taktikával volt a hiba... :lol:
NewNagyatyesz
Barça B

2025.10.05. 20:13:07

Hát én nem tudom látva ezt a meccset nem igazán lehetett lelkesedést látni a srácokon... A fáradtsággal lehetne ezt magyarázni, de a szezon ezen szakaszában talán még korai erre hivatkozni.
Bár nyugodt szívvel mondhatom hogy ez az egész csapat veresége, de azért néhány ember nálam még így is lefelé lógott ki. Tek egyszerűen nem való erre a szintre. Kapusedzőnek lehet jó lenne, meg valószínűleg egy rendes srác, de ilyen szinten kapuba már nem való. GM sajnos csak a szokásos, Flick legnagyobb hibája hogy nem látja, hogy milyen gyenge játékos. A védelemben Araujo megint hozta a szokásos butaságát. Olmo egész egyszerűen gyalázat amit produkál meccsek óta, sajnos beigazolódik hogy egy fölösleges és túlárazott igazolás volt. Ferranról a mai meccsen is kiderült, hogy ő csatár, szélen gyenge. Lewa ha nem rugott volna tizenegyest, fel sem tűnt volna, hogy pályán van. Én Rashfordot tudom dicsérni, mert a gólon kívül is legalább rajta láttam az akarást.
Azt azért mindenképpen el kell mondani hogy bár a 11-essel döntetlenre hozhattuk volna a meccset, de a végeredmény reálisabb képet ad a látottakról. Szóval gratula a Sevillanak!
vidra
Entrenador del Barça

2025.10.05. 19:59:42

Hát, de Flick látja napi szinten a játékosok teljesítményét, állapotát, felkészültségét. Neki kellett volna már a meccs előtt megállapítani, hogy ezzel a felállással mást kell játszani még egy Sevilla ellen is.
bence0330

Én nem a taktikában látom a hibát, vagy legalábbis átalánosságban nem abban. Olyan értelemben igen, hogy ez a csapat szerintem nem volt olyan állapotban most, hogy ezt véghez tudja vinni, . A letámadás Lewyvel és Olmóval kb nem létező, Fermínnel és Raphával teljesen más lenne. Szerintem a két középpályásunk nem volt jó állapotban, nem tudtak 100%-os intenzitással focizni, Pedri is gyenge volt. Én nem velük kezdtem volna, hanem olyannal, aki ki tudja hajtani a belét is, ha kell (még ha nem is számítottam ilyen meccsképre).

Ha meg már ennyire megfogtak ott minket, legalábbis 30-35 percig, akkor már tényleg fura volt a magas vonal, mert ez így nem risk-reward volt, hanem risk-risk kb. Úgy volt magasan a védelmi vonalunk, hogy amúgy nem léptük át a félpályát túl sűrűn. Ott toporgott 20 ember kb a középső sávban. Ebben az esetben mindenképpp visszább kellett volna állnunk, konkrétan nem volt most kivételesen semmi értelme ennek a feltolt vonalnak úgy, hogy alig nyertünk párharcot középen, alig volt nálunk a labda.

Olmo gyakorlatilag értelmetlen fent ilyenkor, 0 fizikalitással rendelkezik. Koundé olyan szinten volt szörnyű megint, mintha kb ittas állapotban lenne, tényleg nem volt kb jó megmozdulása, elképzelésem nincs, hogy eleve mit keresett a kezdőben, meg hogy aztán miért nem lett lecserélve EG-re. Az meg kulcsposzt, mert ha már felmegy letámadni, és üres mögötte a terület, akkor nem szabad konstansan labdát veszteni ártatlan helyzetekben. Szeritem az volt az igazi gond. Koundéval iszonyat nagy gond van jelenleg, szerintem meccsek óta nem Barca szint.

Meg hát a két sztár szélsőnk hiányát már nem bírtuk el, akikkel még rosszabb passzban is lett volna esélyünk. Meg Lewy mit keresett a pályán végig, azt se nagyon értettem megint. Nem csak mert kihagyta a tizit, azt ő kb sosem teszi, pech, nagy számok törvénye alapján most összejött, de tényleg kb csak akadályozott minket a játékban. Nem mondomm hogy Ferrán jó volt, de neki legalább voltak néha momentumai.
Válasz küldése