Közeleg a visszatérés…
Not a bad view, right? pic.twitter.com/uTpLDhaxy9
— FC Barcelona (@FCBarcelona) November 7, 2025
Ja, csak oda még a helyiek sem szeretnek kijárni (egy isten háta mögötti helyre), nem hogy a túristák. A Montjuic akkor sem lenne megtöltve, ha kétszer akkora lenne. Egyáltalán nem érdeke a városvezetésnek, hogy a Montjuic-ban maradjunk. A városvezetés a minél nagyobb befogadóképességű Camp Nou megnyitásában érdekelt. A stadionturizmus elég nagy üzlet. Ők annak örülnének a legjobban, ha már a teljes kapacitású Camp Nou üzemelhetne. De természetesen a városi tanács gáncsolja el a város egyik legnagyobb látványosságát és vonzerejét, egész biztos...
Én már elengedtem ezt a stadion, és FFP témát, de nekem egyiknél sem kerek valami.
Vegyük hogy igazad van (nincs). Akkor sincs igazad... xdgránit írta: ↑2025.09.20. 17:15:11Nagyon sok. Ezek az emberek megszállnak valahol, zabálnak, piálnak, bulikáznak, szuveníreket, emléktárgyakat vesznek, mezt vesznek, megnézik a város látványosságait, bemennek száz múzeumba stb. Nagyon sok szektor jár jól a turizmussal. És azért Barcelonába nem a lecsúszottabb rétegek mennek bulikázni.FcBarcelona1 írta: ↑2025.09.20. 16:56:16Az önkormányzatnak mennyi a haszna a túrizmusból direktben 50 ezer ember után?
Ettől függetlenül persze nem csak logikus döntések születhetnek, nem tartom kizártnak, hogy lehetnek olyan érdekek, amelyek miatt visszatartják az engedélyeket, csak nem tartom valószínűnek. A városvezetés sokkal többet kaszál egy üzemelő Camp Nou-val, mint a rongyos bérleti díjjal, amit fizetünk nekik. Valószínűbbnek tartom, hogy a munkálatok nem tartanak sehol.
Nagyon sok. Ezek az emberek megszállnak valahol, zabálnak, piálnak, bulikáznak, szuveníreket, emléktárgyakat vesznek, mezt vesznek, megnézik a város látványosságait, bemennek száz múzeumba stb. Nagyon sok szektor jár jól a turizmussal. És azért Barcelonába nem a lecsúszottabb rétegek mennek bulikázni.FcBarcelona1 írta: ↑2025.09.20. 16:56:16Az önkormányzatnak mennyi a haszna a túrizmusból direktben 50 ezer ember után?
Az önkormányzatnak mennyi a haszna a túrizmusból direktben 50 ezer ember után?
Azt gondoltad, hogy ingyen lesz? Nem mindenki olyan nagyvonalú, mint mi a játékosaink elengedésekor, jó reggelt kívánok.
Ennek szerinted mi az oka? Mert anyagilag ezzel járnának jól. Nincs túl sok logika abban, hogy az anyagiak miatt marasztalnának minket az olimpiai stadionban, miközben egy üzemelő Camp Nou-ból nagyobb bevételeik lennének (nem csak az óriási befogadóképesség miatt, a múzeumlátogatások is hatalmas tömegeket vonzanak a városba, nagyon szép egyébként a múzeum, érdemes megtekinteni). Az anyagi indokokat tehát kihúzhatjuk. Elképzelhető, hogy a stadion esetleg nincs átadható állapotban, és talán nem a városi tanácsra kellene mutogatni (ami évek óta otthont ad nekünk, pedig bármikor kirakhatna minket), hanem a Limakra és a vezetőségre?FcBarcelona1 írta: ↑2025.09.20. 16:12:41Cserébe nem teltházzal, hanem 50-60 ezres befogadóképességel nem engedik üzemelni a Camp Nout
Ja megment évi 15-20 millióért (zsebbe?)gránit írta: ↑2025.09.20. 15:44:08Ismétlem, a városnak nagyobb bevétele lenne a teltházas Camp Nou-ból.
A stadiont kiadhatnák a tömegsportnak, lebonthatnák és építhetnének a helyére bármi mást. Nem magától értetődő, hogy mi ott játszhassunk. Egyelőre megmentenek minket, ez tény. Ha ez a kapaszkodó nem lenne, fura helyzetben lennénk már évek óta.
Ismétlem, a városnak nagyobb bevétele lenne a teltházas Camp Nou-ból.
Megment???
Troym írta: ↑2025.09.20. 09:15:37
- A 60.000 helyetti 4.000 nézőszám jegybevételre gyakorolt negatív hatása akkor kin számon kérhető? A Limakon? Laportán? Vagy most az önkormányzatra kell mutogatni, hogy balesetveszélyes épületekre nem ad engedélyt és minden meg van oldva? Ha a Limak a hibás, hogy és miként fog kárpótolni a sok tízmilliós veszteségért?
Még ez is előfordulhat. De nem hiszem, a városnak nagyobb bevétele lenne abból, ha tele lenne a 105 ezer férőhelyes Camp Nou. A stadionturizmus elég nagy biznisz. Azt meg furának érzem, hogy a helyzetünket valóban megkeserítő Limakot mindenért felmentjük ("nem látunk bele a szerződésbe"), de az önkormányzatot meg hibáztatják (mintha a stadion pontos állapotába belelátnának...), miközben az önkormányzat ment meg minket évek óta.
Vagy úgy akarnak minket visszaterelni a város számára jövedelmező Olimpiai Stadionba hogy a Camp Nounak nem adnak engedélyt.gránit írta: ↑2025.09.20. 11:37:41Ha ki akarnának szúrni velünk, akkor egyszerűen kitettek volna minket a az olimpiai stadionból. Ha nincs engedély, az azt jelenti, hogy nincs átadható állapotban a stadion.FcBarcelona1 írta: ↑2025.09.20. 11:24:46Hogy a francba nem lehetne mutogatni, máshol rosszabb álapotokban nyitottak, vagy játszanak. A fele csapatnak még a mostani félkész stadion/pálya/infrastruktúra sem rendelkeznek.
Közben a Barca fizeti a Lluis Companys felújításának, modernizálásának egy részét, a bérleti díjat stb.
Közben linkeltem az hogy néz ki jelenleg.
Ha ki akarnának szúrni velünk, akkor egyszerűen kitettek volna minket a az olimpiai stadionból. Ha nincs engedély, az azt jelenti, hogy nincs átadható állapotban a stadion.FcBarcelona1 írta: ↑2025.09.20. 11:24:46Hogy a francba nem lehetne mutogatni, máshol rosszabb álapotokban nyitottak, vagy játszanak. A fele csapatnak még a mostani félkész stadion/pálya/infrastruktúra sem rendelkeznek.
Közben a Barca fizeti a Lluis Companys felújításának, modernizálásának egy részét, a bérleti díjat stb.
Közben linkeltem az hogy néz ki jelenleg.
Én a logika keresését régen elengedtem.FCBsteve írta: ↑2025.09.20. 10:30:01VIP páholy
A Ligának, FFP szabályoknak a hiányzó 100m-hoz semmi köze. Ez a Barca és auditorának a belső "vitája". A klub elszámolt volna valamit IDEI bevételnek, amire a könyvvizsgáló nemet mondott, tekintettel a könyvelési szabályokra.
Az, hogy egy mérleg nem auditált, nem opció - szóval a könyvvizsgálói iránymutatás egy elég erős felhívás.
Azaz, a 2024-25-ös bevételek 100m-val (vagy talán pár m-val kevesebbel, első évre eső hányad) csökkentek, Barca valószínűleg veszteséges lesz, hiába a rekord bevétel
Kérdés, mire folyik el az a rengeteg pénz??? Ezt kéne kicsit megpiszkálni, csak biztos rengeteg éhes szájat etet a klub, egyrészt "jótékonysági intézményként", másrészt biztos sok a szavazó, aki valahogy érintett.
Stadion bevétel
Itt sem vont le a Liga semmit, egész egyszerűen kb ennyivel kevesebb bevétel jött/jön be a jegyekből.
Hogy a francba nem lehetne mutogatni, máshol rosszabb álapotokban nyitottak, vagy játszanak. A fele csapatnak még a mostani félkész stadion/pálya/infrastruktúra sem rendelkeznek.
Azt gondolom, az egész csak a szurkolók optimistán tartásáról szól. Pár hete ide is be lett dobva egy kamu cikk arról, hogy a Valencia ellen már visszatérünk a Camp Nou-ba, és ezeket a szurkolók kb 80%-a szerintem elhiszi. Itt is mindig az éppen aktuálisan bedobott kamu időpontokról folytak a viták, nem nagyon mondtuk ki, hogy 2026-ig itt nem lesz semmi, pedig ez a helyzet. A szurkolók elhiszik a vigyorogva bedobott kamu híreket, és sosem érzik magukat utólag átverve, mert örülnek ezeknek a híreknek, még akkor is, ha full kamu az összes. Addig is lehet úgy tenni, mintha igazak lennének.Troym írta: ↑2025.09.20. 09:15:37Jó, egyszerűsítve kérdezem:
- Megtévesztették a szurkolókat (kvázi tulajdonost), amikor mosolyogva a török cég emberei mellett tavalyi átadásról nyilatkoztak?
- Hogy alakulhatott ki a helyzet, hogy egy felcsúti Pancho aréna méretű létesítményben játszott hazai pályán a csapat bajnokit 4-5000 néző előtt?
- A 60.000 helyetti 4.000 nézőszám jegybevételre gyakorolt negatív hatása akkor kin számon kérhető? A Limakon? Laportán? Vagy most az önkormányzatra kell mutogatni, hogy balesetveszélyes épületekre nem ad engedélyt és minden meg van oldva? Ha a Limak a hibás, hogy és miként fog kárpótolni a sok tízmilliós veszteségért?
Egyszerűsítve?Troym írta: ↑2025.09.20. 09:15:37Jó, egyszerűsítve kérdezem:
- Megtévesztették a szurkolókat (kvázi tulajdonost), amikor mosolyogva a török cég emberei mellett tavalyi átadásról nyilatkoztak?
- Hogy alakulhatott ki a helyzet, hogy egy felcsúti Pancho aréna méretű létesítményben játszott hazai pályán a csapat bajnokit 4-5000 néző előtt?
Teljes mértékben egyetértek.bence0330 írta: ↑2025.09.20. 03:40:13Én ezzel egyetértenék, csak szerintem még mindig nagyon, de nagyon nem látunk ebbe bele. Én ezért nem folyok bele erős véleménnyel szinte soha olyasmibe a focin belül, amit nem a két szememmel látok a pályán.
Mondok egy példát, ami szerintem simán elképzelhető. A befejezés első kitűzött dátuma ha finom vagyok, irreális volt, ha nem vagyok finom, akkor röhejes. Ennyi idő alatt kb fizikailag nem készülhetett el szerintem, ahogy ránéztem más stadiumokra pár hónapja. Én még azt is el tudom képzelni, hogy az nem a szerződésbe foglalt határidő volt, csak próbáltuk letuszkolni Tebas torkán valami rövidtávú ffp cél miatt, így igazából a Limak nem is késik, vagy nem is késik annyit. Ezt persze inkább összeesküvés-elmélet, de az az első határidő extrém rövidsége tényleg gyanús, és amennyit kellett ferdíteni az években az ffp miatt, kizárni nem merném ezt a lehetőséget.
Amennyiben komoly késés volt önhibájukból (mert ugye simán lehet még az is, hogy nem így volt), és kötbért kéne fizetni, az is lehet, hogy az elkészülte után megyünk nekik, mert ha itt elkezdünk pereskedni, lehet még többet kell várni, azt meg nem nagyon engedhetjük meg magunknak. De tényleg lehet, hogy semmiféle csúszás nincs amúgy, csak a bejelentésekhez képest, és azért kussolunk, mert nem ócsárolhatunk (perelhetünk) valakit egy nem létező határidő miatt.
Ez csak két opció, és nem is értek hozzá részleteiben, csak pár random lehetőség példaként arra, hogy mivel nem látunk bele az egészbe, fogalmunk sincs, milyen összefüggések lehetnek a témában.
Gránit, több ok is lehet, amit nem oldhatnak meg. Pl. lehet a mi hibánk is, vagy olyan is, ami nem feltétlen a miénk, hanem "közbejött". Pl. ilyen-olyan engedélyek a mi oldalunkról, önkormánytattól, ésatöbbi. Nem állítom, hogy ez van, csak hogy nem tudjuk, mi, és lehet ez is.
Én ezzel egyetértenék, csak szerintem még mindig nagyon, de nagyon nem látunk ebbe bele. Én ezért nem folyok bele erős véleménnyel szinte soha olyasmibe a focin belül, amit nem a két szememmel látok a pályán.Troym írta: ↑2025.09.20. 01:08:46Egyik nap 5-10 milliós bevételeknek örülünk, másnap meg 10 hónapos késésre magyarázat az ellátási lánc és a viharok? 300 napja csúszik a stadion, ha ebből "csak" 60 nap az építő hibája, az is elvileg 60 millió, amennyiért már el akarták adni Fermint / Casadot, nem egyszerűbb egy török cégen követelni, aki nem tartotta be, amit ígért?
Akkor nem kell senkit eladni és meglenne a hiányzó pénz.
De ha csak 3 napja késne a stadion a Limak miatt, szerintem azt sem kéne elengedni, ez nem jótékonysági intézmény (elvileg), a túloldalon meg egy sima profitorientált építő cég lenne, akitől követeljük, akik vállaltak valamit és láthatáron nincs a munka elvégzése.
Erről van szó. A kötbért be kellene söpörni, ami teljesen logikus is lenne, hiszen hatalmas bevételektől esünk el a csúszás miatt. De elképzelhetőnek tartom, hogy nem szerepel ilyen a szerződésben, azt meg mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy a klubvezetés részéről a kötbér be nem szedése bénaság, gyengeség, mulasztás, nagyvonalúság vagy mutyizás következménye.Troym írta: ↑2025.09.19. 20:16:04Van megoldás, be kell hajtani a 300 millióra duzzadt kötbért a stadionépítőkön és voilá megvan az ffp 1-1, igazolások, Haaland, mindent is lehet.
Arról a 200-300 millióról milyen nagyvonalúan lemondunk...annyi a minimum lenne, amennyi meccsenként a bevételkülönbség a Camp Nou 60.000 nézővel és a Monjuic / Cruyff ministadion bevétele közt.