Közeleg a visszatérés…
Not a bad view, right? pic.twitter.com/uTpLDhaxy9
— FC Barcelona (@FCBarcelona) November 7, 2025
Megment???
Troym írta: ↑2025.09.20. 09:15:37
- A 60.000 helyetti 4.000 nézőszám jegybevételre gyakorolt negatív hatása akkor kin számon kérhető? A Limakon? Laportán? Vagy most az önkormányzatra kell mutogatni, hogy balesetveszélyes épületekre nem ad engedélyt és minden meg van oldva? Ha a Limak a hibás, hogy és miként fog kárpótolni a sok tízmilliós veszteségért?
Még ez is előfordulhat. De nem hiszem, a városnak nagyobb bevétele lenne abból, ha tele lenne a 105 ezer férőhelyes Camp Nou. A stadionturizmus elég nagy biznisz. Azt meg furának érzem, hogy a helyzetünket valóban megkeserítő Limakot mindenért felmentjük ("nem látunk bele a szerződésbe"), de az önkormányzatot meg hibáztatják (mintha a stadion pontos állapotába belelátnának...), miközben az önkormányzat ment meg minket évek óta.
Vagy úgy akarnak minket visszaterelni a város számára jövedelmező Olimpiai Stadionba hogy a Camp Nounak nem adnak engedélyt.gránit írta: ↑2025.09.20. 11:37:41Ha ki akarnának szúrni velünk, akkor egyszerűen kitettek volna minket a az olimpiai stadionból. Ha nincs engedély, az azt jelenti, hogy nincs átadható állapotban a stadion.FcBarcelona1 írta: ↑2025.09.20. 11:24:46Hogy a francba nem lehetne mutogatni, máshol rosszabb álapotokban nyitottak, vagy játszanak. A fele csapatnak még a mostani félkész stadion/pálya/infrastruktúra sem rendelkeznek.
Közben a Barca fizeti a Lluis Companys felújításának, modernizálásának egy részét, a bérleti díjat stb.
Közben linkeltem az hogy néz ki jelenleg.
Ha ki akarnának szúrni velünk, akkor egyszerűen kitettek volna minket a az olimpiai stadionból. Ha nincs engedély, az azt jelenti, hogy nincs átadható állapotban a stadion.FcBarcelona1 írta: ↑2025.09.20. 11:24:46Hogy a francba nem lehetne mutogatni, máshol rosszabb álapotokban nyitottak, vagy játszanak. A fele csapatnak még a mostani félkész stadion/pálya/infrastruktúra sem rendelkeznek.
Közben a Barca fizeti a Lluis Companys felújításának, modernizálásának egy részét, a bérleti díjat stb.
Közben linkeltem az hogy néz ki jelenleg.
Én a logika keresését régen elengedtem.FCBsteve írta: ↑2025.09.20. 10:30:01VIP páholy
A Ligának, FFP szabályoknak a hiányzó 100m-hoz semmi köze. Ez a Barca és auditorának a belső "vitája". A klub elszámolt volna valamit IDEI bevételnek, amire a könyvvizsgáló nemet mondott, tekintettel a könyvelési szabályokra.
Az, hogy egy mérleg nem auditált, nem opció - szóval a könyvvizsgálói iránymutatás egy elég erős felhívás.
Azaz, a 2024-25-ös bevételek 100m-val (vagy talán pár m-val kevesebbel, első évre eső hányad) csökkentek, Barca valószínűleg veszteséges lesz, hiába a rekord bevétel
Kérdés, mire folyik el az a rengeteg pénz??? Ezt kéne kicsit megpiszkálni, csak biztos rengeteg éhes szájat etet a klub, egyrészt "jótékonysági intézményként", másrészt biztos sok a szavazó, aki valahogy érintett.
Stadion bevétel
Itt sem vont le a Liga semmit, egész egyszerűen kb ennyivel kevesebb bevétel jött/jön be a jegyekből.
Hogy a francba nem lehetne mutogatni, máshol rosszabb álapotokban nyitottak, vagy játszanak. A fele csapatnak még a mostani félkész stadion/pálya/infrastruktúra sem rendelkeznek.
Azt gondolom, az egész csak a szurkolók optimistán tartásáról szól. Pár hete ide is be lett dobva egy kamu cikk arról, hogy a Valencia ellen már visszatérünk a Camp Nou-ba, és ezeket a szurkolók kb 80%-a szerintem elhiszi. Itt is mindig az éppen aktuálisan bedobott kamu időpontokról folytak a viták, nem nagyon mondtuk ki, hogy 2026-ig itt nem lesz semmi, pedig ez a helyzet. A szurkolók elhiszik a vigyorogva bedobott kamu híreket, és sosem érzik magukat utólag átverve, mert örülnek ezeknek a híreknek, még akkor is, ha full kamu az összes. Addig is lehet úgy tenni, mintha igazak lennének.Troym írta: ↑2025.09.20. 09:15:37Jó, egyszerűsítve kérdezem:
- Megtévesztették a szurkolókat (kvázi tulajdonost), amikor mosolyogva a török cég emberei mellett tavalyi átadásról nyilatkoztak?
- Hogy alakulhatott ki a helyzet, hogy egy felcsúti Pancho aréna méretű létesítményben játszott hazai pályán a csapat bajnokit 4-5000 néző előtt?
- A 60.000 helyetti 4.000 nézőszám jegybevételre gyakorolt negatív hatása akkor kin számon kérhető? A Limakon? Laportán? Vagy most az önkormányzatra kell mutogatni, hogy balesetveszélyes épületekre nem ad engedélyt és minden meg van oldva? Ha a Limak a hibás, hogy és miként fog kárpótolni a sok tízmilliós veszteségért?
Egyszerűsítve?Troym írta: ↑2025.09.20. 09:15:37Jó, egyszerűsítve kérdezem:
- Megtévesztették a szurkolókat (kvázi tulajdonost), amikor mosolyogva a török cég emberei mellett tavalyi átadásról nyilatkoztak?
- Hogy alakulhatott ki a helyzet, hogy egy felcsúti Pancho aréna méretű létesítményben játszott hazai pályán a csapat bajnokit 4-5000 néző előtt?
Teljes mértékben egyetértek.bence0330 írta: ↑2025.09.20. 03:40:13Én ezzel egyetértenék, csak szerintem még mindig nagyon, de nagyon nem látunk ebbe bele. Én ezért nem folyok bele erős véleménnyel szinte soha olyasmibe a focin belül, amit nem a két szememmel látok a pályán.
Mondok egy példát, ami szerintem simán elképzelhető. A befejezés első kitűzött dátuma ha finom vagyok, irreális volt, ha nem vagyok finom, akkor röhejes. Ennyi idő alatt kb fizikailag nem készülhetett el szerintem, ahogy ránéztem más stadiumokra pár hónapja. Én még azt is el tudom képzelni, hogy az nem a szerződésbe foglalt határidő volt, csak próbáltuk letuszkolni Tebas torkán valami rövidtávú ffp cél miatt, így igazából a Limak nem is késik, vagy nem is késik annyit. Ezt persze inkább összeesküvés-elmélet, de az az első határidő extrém rövidsége tényleg gyanús, és amennyit kellett ferdíteni az években az ffp miatt, kizárni nem merném ezt a lehetőséget.
Amennyiben komoly késés volt önhibájukból (mert ugye simán lehet még az is, hogy nem így volt), és kötbért kéne fizetni, az is lehet, hogy az elkészülte után megyünk nekik, mert ha itt elkezdünk pereskedni, lehet még többet kell várni, azt meg nem nagyon engedhetjük meg magunknak. De tényleg lehet, hogy semmiféle csúszás nincs amúgy, csak a bejelentésekhez képest, és azért kussolunk, mert nem ócsárolhatunk (perelhetünk) valakit egy nem létező határidő miatt.
Ez csak két opció, és nem is értek hozzá részleteiben, csak pár random lehetőség példaként arra, hogy mivel nem látunk bele az egészbe, fogalmunk sincs, milyen összefüggések lehetnek a témában.
Gránit, több ok is lehet, amit nem oldhatnak meg. Pl. lehet a mi hibánk is, vagy olyan is, ami nem feltétlen a miénk, hanem "közbejött". Pl. ilyen-olyan engedélyek a mi oldalunkról, önkormánytattól, ésatöbbi. Nem állítom, hogy ez van, csak hogy nem tudjuk, mi, és lehet ez is.
Én ezzel egyetértenék, csak szerintem még mindig nagyon, de nagyon nem látunk ebbe bele. Én ezért nem folyok bele erős véleménnyel szinte soha olyasmibe a focin belül, amit nem a két szememmel látok a pályán.Troym írta: ↑2025.09.20. 01:08:46Egyik nap 5-10 milliós bevételeknek örülünk, másnap meg 10 hónapos késésre magyarázat az ellátási lánc és a viharok? 300 napja csúszik a stadion, ha ebből "csak" 60 nap az építő hibája, az is elvileg 60 millió, amennyiért már el akarták adni Fermint / Casadot, nem egyszerűbb egy török cégen követelni, aki nem tartotta be, amit ígért?
Akkor nem kell senkit eladni és meglenne a hiányzó pénz.
De ha csak 3 napja késne a stadion a Limak miatt, szerintem azt sem kéne elengedni, ez nem jótékonysági intézmény (elvileg), a túloldalon meg egy sima profitorientált építő cég lenne, akitől követeljük, akik vállaltak valamit és láthatáron nincs a munka elvégzése.
Erről van szó. A kötbért be kellene söpörni, ami teljesen logikus is lenne, hiszen hatalmas bevételektől esünk el a csúszás miatt. De elképzelhetőnek tartom, hogy nem szerepel ilyen a szerződésben, azt meg mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy a klubvezetés részéről a kötbér be nem szedése bénaság, gyengeség, mulasztás, nagyvonalúság vagy mutyizás következménye.Troym írta: ↑2025.09.19. 20:16:04Van megoldás, be kell hajtani a 300 millióra duzzadt kötbért a stadionépítőkön és voilá megvan az ffp 1-1, igazolások, Haaland, mindent is lehet.
Arról a 200-300 millióról milyen nagyvonalúan lemondunk...annyi a minimum lenne, amennyi meccsenként a bevételkülönbség a Camp Nou 60.000 nézővel és a Monjuic / Cruyff ministadion bevétele közt.
Valahol ezt is érzem már célnak. Ők biztosan nem tudták, hogy milyen játékosokat pörget ki a Masia, most épp nem jött be, mert tudunk meríteni. Nevetséges az egész.MessiNeymarSuarez írta: ↑2025.09.19. 17:59:26Megnézhetnénk magunkat ha most Deulofeu-Samper-Munir-Sandro tengely jött volna ki, meg ha Laportáék jogdíj eladós kiskapus trükközése nélkül nem futkorászna itt a Lewandowski-Raphinha-Koundé-FT és társai, valahol a Valenciával versenyezhetnénk a 11-edik helyért.![]()
Igazából ők maguk is kimondják hogy miért baromság ez az egész FFP/Fizetésis sapkásdi:FcBarcelona1 írta: ↑2025.09.19. 15:45:19https://barcauniversal.com/official-bar ... he-winter/
463-ról 351 millióra csökkent a bérsapka.
900+ milliós bevételt várnak jövőre, lehet átlépi az 1 milliárdot
Hát ebbe tényleg nem sok fért volna idén bele
A LaLiga pénteken tette közzé az első és másodosztályú klubok keretköltség-korlátját, más néven fizetési sapkát. A rangsort továbbra is a Real Madrid vezeti 761,2 millió euróval (ami kismértékű növekedés a téli 754,9 millióhoz képest), őt követi a második helyen álló Barça 351,3 millió euróval, ami 112,3 millió euróval kevesebb a LaLiga adatai szerint. A különbség akkora, hogy a Real Madrid több mint kétszerese a jelenlegi bajnok fizetési kapacitásának .
A VIP-páholyok és a Camp Nou, a hanyatlás oka
„A Barça megmutatta, hogy képes játékosokat igazolni. Olyan átigazolási piacot hozott létre, amely összhangban van a jelenlegi helyzetével. Ez abból fakad, hogy megnyert egy bajnoki címet, és nagyszerű játékosokat igazolt, akik belülről, az ifjúsági akadémián fejlődtek. Nem kötelező játékosokat igazolni. Egyelőre láttuk a Barça szezonkezdetét, és jól megy ” – érvelt Javier Tebas, a LaLiga elnöke, ahol az Atlético a harmadik legmagasabb fizetési plafonnal rendelkezik, 314 millió dolláros fizetési plafonnal, ami szintén csökkenést jelent a téli 326 millióhoz képest.
„A Barçától kapott 112 millió euró egybeesik a VIP-páholyokból származó 100 millió euróval. Volt egy könyvvizsgáló, aki igent mondott, majd egy másik, aki nemet, és elvette tőlük a 100 millió eurót. Ez az ok és az okozat. Meg vagyok győződve arról, hogy vissza fogják szerezni. Világklasszis klubról van szó. Biztosan túl fogják szárnyalni ezt a várakozást, csak keményen kell dolgozniuk ” – mondta Javier Gómez, a LaLiga igazgatója.
„A Barça a saját pályája nélkül működik, ami miatt sok bevételtől esik el. Kombinálnia kell azt a nehéz helyzetet, amiből indult, és azt, hogy zárva maradt a pályája. Évente 70-80 millióról beszélünk, amit nem nyel el. Az ismeretlen, hogy ez három vagy 12 hónap múlva fog megtörténni ” – tette hozzá a spanyol bajnokság igazgatója.-Sport (bocsi a Google fordítóért, erre volt időm)
Szerk: sejtettem, hogy ez áll a háttérben, és erre lehet számítani, csak továbbra sem értem a logikát, VIP elfogadva, növelik 40+ millióval. Nincs mégsem elfogadva, hát csökkentik 100 millióval
Mindent figyelembe véve nő a bevétel, az nem számít, csökken a bevétel a stadionból (az össz bevételből nem), levonják azt is
![]()
Köszönöm a megtisztelő és kitüntetett figyelmet, a helyesírás része rendben is van.davi10 írta: ↑2025.09.07. 23:09:19Az amúgy megvan, hogy a közös lónak nem túrós, hanem túros a háta, és arra utal, hogy ki van dörzsölve, "túrva" mert sokan ülik meg, sokat van "használva"? Semmi köze nincs a túróhoz.
Ha már ennyire szeretjük a közhelyeket meg a mondásokat, legalább legyünk pontosak.

Na de ne szaladjunk a szekér elé, mert nem eszik olyan forrón a kását, és ami elsőre keserű, mint az epe, az hosszú távon még lehet orvosság. Persze, lehet mondani, hogy „közös lónak túrós a háta”, de azért ne vágjunk fát más hátán, főleg ne azon, amelyik épp próbál előrehaladni a sárban. Mert ha már közös a ló, talán inkább azon kéne gondolkodni, hogyan adjunk neki abrakot, nem pedig azon, hogyan tüntessük el a hátáról a túrót.Peter írta: ↑2025.09.07. 15:35:17Általánosságban elmondható, hogy a "közös lónak túrós a háta" közmondás nem a véletlenek szüleménye.
Azon túl, hogy disszertációkat lehet írni külün külön és összehasonlításukról is a tulajdonosi formáknak, mindkét forma esetén talán a felelősség, a számonkérhetőség és a megfelelő kontroll gyakorlása a leginkább fontos tényezők.
Barca esetében a szurkolói tulajdonhoz társul a politka, ami ezzel felülír minden olyan fontos tényezőt, ami a racionális tulajdonosi formákra érvényes.
Egy a lényeg, ami mozgatja az egészet, hogy a pályán történtek, azaz maga a "cirkusz" népszerű és valamennyire (a többség eléréséig) eladható legyen és egy - nekem kedvenc - Laporta gondolatot idézve, "álomodozásra késztető" legyen.
Ahol a politika befolyással bír, ott el kell felejteni a racionalitást.
(stílszerűen a nyitó gondolathoz kapcsolódóan zárva a gondolatot, a túrón túl a mazsola, lekvár, puding, tejszínhab is bejátszik, de csak addig, míg meg nem buggyan)
De lehet sima nyilvános részvénykibocsátás, ahol te, Peter, Gránit, én, akárki Tokióból, vagy Rióból vehetne Barca részvényt, akár 1 darabot, akár 1000-et. Nyilván az ilyen tulajdonosnak már számít az osztalék is a részvények után, mert a pénzét fekteti be és gondolom mivel nem Real drukkerek vásárolnák fel a Barca részvényeket, így a tulajdonosi szemlélet is megvalósulna.FcBarcelona1 írta: ↑2025.09.07. 17:49:42A La Liga szabályaitól pedig a befektetők szerintem elriadnak. Kíváncsi lennék pl. a Barca Studios ügyletre, te is írtad, hogy kamu stb. szerintem pedig az egyik (több)legnagyobb katalán befektető(K)megpróbálták betolni a pénzüket, aztán láthattuk mi lett belőle.