Fernando írta: ↑2025.09.19. 06:51:56
Előre is leszögezném: nem kritika.
Csak én látom úgy, hogy mikor a pályán van mennyit lassul a játékunk? Nagyon jól fedezi a labdát, de mostmár jópár éve semmit nem ad előrefelé a csapatnak. Ha Pedrivel együtt játszik az az érzésem, hogy átesünk a ló tuloldalára a biztonság irányába a kreativitás kárára.
Szerintem hiába szögezed le, ez egyértelmű kritika. Ha egy személyben lassul valakitől a játék, az sosem jó, mert ha az edző kéri bizonyos helyzetekben a játék lassítását, akkor annak mással is hasonlónak kéne mutatnia.
Szerintem a csapat egyik legjobbja kb bármikor, amikor pályára lép, hatalmas stabilitást ad hátul, rendkívül labdabiztos és erre égető szükségünk van. Hosszú éveken keresztül néztük azt, hogy nincs meg az a stabilitás, ami Busquetssel és Xavival a pályán megvolt, szerintem most a Frenkie-Pedri kettőssel ez megvan.
Mivel Busquets szerepkörében játszik Flick alatt többnyire, ezért az a jó hasonlítási alap. Szerintem előrefele mérsékelten kell adnia neki, hiszen az egyik leghátrébb helyezkedő játékosunk a 10ből, talán csak a két középső védő van hátrébb támadásban többnyire, és még ez se feltétlen igaz. Pedri egyértelmű karmester szereposztásban van, bőven van előrejátékban hozadéka, és mostanság többnyire Olmo vagy Fermin vagy Rapha van mellettük, akik meg egyértelműen és főként támadó kp-t, árnyékéket, esetleg a támadó széleken emberfölényes szitukat alakítanak.. ezek mellet is természetes szerintem, hogy nem előrejátékban, és végképp nem gólokhoz vagy látványos elemekhez kapcsolódik a teljesítménye a hollandnak.
Én több, mint elégedett vagyok azzal, amit csinál, szerintem a top5 kulcsjátékosunk egyike Yamal, Cubarsi, Pedri és jelenleg JGarcia mellett.
Ha a csapat amúgy lomha lenne, vagy nem lennének kellőképpen és kellő mennyiségben gyors támadásaink, akkor lehetne esetleg kutatni az okokat, de erről szó sincs, szerintem ez egyértelmű.
Az pedig, hogy jó pár éve nem ad semmit: tavaly is a csapat egyik legjobbja volt, és ha jól rémlik Xavi idejének második felében is.
Pedri és Frenkie szerintem két olyan játékos, akikért bármit megadnának még olyan csapatoknál is, mint a City, a Bayern, a PSG vagy a Pool.
Frenkiet sajnos üldözik a sérülések, és sok éven keresztül egy rendkívül gyenge (sokszor mentálisan, de gyakran minőségben is) játékoskeret része volt, ellentétben Busival.. mégis dejavum van kicsit. Biztosan vannak még, akik emlékeznek rajtam kívül, hogy évek teltek el, mire sikerült megérttetni a nagyközönséggel, mekkora kulcsszerepe volt Businak, holott néha hajmeresztő hibákat csinált, lomhább játékos nem is létezett nála, közben meg egy Yaya Touré ült a padon. Még további évek teltek el úgy, hogy semmi nem változott a játékában kb, mégis idővel elismerődött az a tény széles körben, miszerint minden idők egyik, és korszakának legjobb védekező középpályása.
Nem mondom, hogy Frenkie ugyanaz a szint, azt sem hogy nagyon hasonló a stílusa, és végképp nem hogy utólag majd ugyanolyan karrierre lehet visszatekinteni nála, de az alulértékeltség mértéke, és ennek az okai sok hasonlóságot mutatnak szerintem.
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila