Zozzy 5 írta: ↑2025.09.22. 08:11:59
Nagy piros pont neki nálam ez a tegnapi meccs, amiért Yamal hiányában nem ragaszkodott a szokásos rendszerhez, hanem kitalálta ezt a Lewy-Ferran hamis két csatáros játékot, amiben a szélen bontást szinte teljesen feladatuk, de cserébe középen és a félterületekben meg csomóan voltunk és nagyon látványos kombinálások zajlottak, szuper volt nézni.
Lewynek is tök jól állt ez a szerep, ahol már nem neki kell megfutni az üres területeket és befejezni mindent, hanem főleg a mozgásaival és a labdatartasaival csinálni a helyet egy másik befejezőnek és a többieknek. Az is tetszett, hogy bár Raphinhának kint kellett lennie a jobboson a vonalnál tartani a szélességet, ismerve a korlátait, nem akartunk abban a formában bontani ott úgy, mintha Yamal lenne ott, hanem inkább irányítónak használtuk a brazilt. Tulajdonképpen ez tegnap egy 4-2-2-2 volt sokszor támadásban, két 10essel, előttük két 9essel.
Szóval nagyon örültem neki, hogy alkalmazkodik Flick a helyzethez és kreatívan új dolgokat próbálgat, még úgy is, hogy nyilván otthon a Getafe ellen ez könnyebb volt.
Igen, nagyon profi abban, hogy a játékosok erősségeire építsen (feljebb írták, Rashford szerintem is szinte tuti kezdett volna, de ha már nem, akkor jól megoldotta)
Raphinha korlátait is tényleg szépen felismerte, minden poszton mást ad, és pont annyit kér tőle, amit az adott helyen tud. A szélre ragasztva ő nem fog nagyon gólokat lőni, mert ritkán cselezi be magát, viszont cserében sokkal jobban látja a passzsávokat, mint a túloldalról, az első két gólunk így született. Ő igazán progresszíven nem tud cselezni, viszont abban kiváló, hogy 1-2 apró csellel tisztára játssza magát passzhoz, lövéshez, íveléshez, és itt nem kérnek többet tőle. A Newcastle ellen kicsit rosszabbul állt neki ez a szerep, mert sokszor kapta meg úgy a labdát, hogy nem ért fel vele senki, ott viszont az volt rábízva szerintem, hogy kisebb cselekkel kevergessen, amíg fel nem érnek a többiek, és mehet a passz, lett ebből gól is. Ez nem egy ideális szélső téma, de legalább az volt a feladata mindkét meccsen, amit tényleg tudott. Valencia ellen meg beljebb játszhatott, ez lenne neki az ideális, onnan rögtön lőtt két gólt is. Szóval ha ő Yamal helyett játszik, lehet, hogy jobb lenne, ha Koundé járkálna fel jobban szélességet tartani, és GM maradna hátul, hogy az eddigi posztja inverze legyen. De ha meg vonalszél, akkor is az erősségére játszunk, ami remek.
Ferrán-Lewy közül nem tudom, hogy fog választani. Szerintem átlagban 3 meccsből 2 alkalommal Ferrán jobb választás, de amúgy az is jól áll neki, hogy van mellette egy torony. Mivel Fermín lesérült, lehet, hogy néha egyszerre is pályán lehetnek, és akkor a 10-es poszt inkább lesz hamis kilences, erre kíváncsi leszek, mert Olmo nem fog konstansan kezdeni gondolom. Vagy a fenti megoldás lesz, vagy valamelyik Fernandez bekerül.
Lewy ilyenkor meg nagyon hasznos, de látványosan frusztrált és görcsösen gólt akar egy idő után lőni, szerintem ő nem élvezi annyira, amikor körülötte gólokat lövöldöznek, ő meg hasznosan birkózik, de lehet tévedek, és alárendelte magát ennyire a csapatnak. Flicknek most fel lesz adva a lecke támadófronton, főleg, amikor Yamal is visszatér.
Szerintem Flick nyáron nagyon készült a Yamal nélküli meccsekre, konkrétan eddig jobb és látványosabb focit játszottunk azon a 3 meccsen, amikor nem volt (nem a távolléte miatt nyilván, mert az egész csapat javult, de a hiánya semmiképp nem látszódott).
Amúgy ami kiderült róla, hogy ő rotált volna a támadók között tavaly is, csak egyszerűen nem volt kire. Most konstansan megy rotáció és csere is, máshogy nem is lehetne ennyi kiváló támadót jól kezelni, így remélem nem fulladunk ki.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy