Közeleg a visszatérés…
Not a bad view, right? pic.twitter.com/uTpLDhaxy9
— FC Barcelona (@FCBarcelona) November 7, 2025
Erről van szó. A kötbért be kellene söpörni, ami teljesen logikus is lenne, hiszen hatalmas bevételektől esünk el a csúszás miatt. De elképzelhetőnek tartom, hogy nem szerepel ilyen a szerződésben, azt meg mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy a klubvezetés részéről a kötbér be nem szedése bénaság, gyengeség, mulasztás, nagyvonalúság vagy mutyizás következménye.Troym írta: ↑2025.09.19. 20:16:04Van megoldás, be kell hajtani a 300 millióra duzzadt kötbért a stadionépítőkön és voilá megvan az ffp 1-1, igazolások, Haaland, mindent is lehet.
Arról a 200-300 millióról milyen nagyvonalúan lemondunk...annyi a minimum lenne, amennyi meccsenként a bevételkülönbség a Camp Nou 60.000 nézővel és a Monjuic / Cruyff ministadion bevétele közt.
Valahol ezt is érzem már célnak. Ők biztosan nem tudták, hogy milyen játékosokat pörget ki a Masia, most épp nem jött be, mert tudunk meríteni. Nevetséges az egész.MessiNeymarSuarez írta: ↑2025.09.19. 17:59:26Megnézhetnénk magunkat ha most Deulofeu-Samper-Munir-Sandro tengely jött volna ki, meg ha Laportáék jogdíj eladós kiskapus trükközése nélkül nem futkorászna itt a Lewandowski-Raphinha-Koundé-FT és társai, valahol a Valenciával versenyezhetnénk a 11-edik helyért.![]()
Igazából ők maguk is kimondják hogy miért baromság ez az egész FFP/Fizetésis sapkásdi:FcBarcelona1 írta: ↑2025.09.19. 15:45:19https://barcauniversal.com/official-bar ... he-winter/
463-ról 351 millióra csökkent a bérsapka.
900+ milliós bevételt várnak jövőre, lehet átlépi az 1 milliárdot
Hát ebbe tényleg nem sok fért volna idén bele
A LaLiga pénteken tette közzé az első és másodosztályú klubok keretköltség-korlátját, más néven fizetési sapkát. A rangsort továbbra is a Real Madrid vezeti 761,2 millió euróval (ami kismértékű növekedés a téli 754,9 millióhoz képest), őt követi a második helyen álló Barça 351,3 millió euróval, ami 112,3 millió euróval kevesebb a LaLiga adatai szerint. A különbség akkora, hogy a Real Madrid több mint kétszerese a jelenlegi bajnok fizetési kapacitásának .
A VIP-páholyok és a Camp Nou, a hanyatlás oka
„A Barça megmutatta, hogy képes játékosokat igazolni. Olyan átigazolási piacot hozott létre, amely összhangban van a jelenlegi helyzetével. Ez abból fakad, hogy megnyert egy bajnoki címet, és nagyszerű játékosokat igazolt, akik belülről, az ifjúsági akadémián fejlődtek. Nem kötelező játékosokat igazolni. Egyelőre láttuk a Barça szezonkezdetét, és jól megy ” – érvelt Javier Tebas, a LaLiga elnöke, ahol az Atlético a harmadik legmagasabb fizetési plafonnal rendelkezik, 314 millió dolláros fizetési plafonnal, ami szintén csökkenést jelent a téli 326 millióhoz képest.
„A Barçától kapott 112 millió euró egybeesik a VIP-páholyokból származó 100 millió euróval. Volt egy könyvvizsgáló, aki igent mondott, majd egy másik, aki nemet, és elvette tőlük a 100 millió eurót. Ez az ok és az okozat. Meg vagyok győződve arról, hogy vissza fogják szerezni. Világklasszis klubról van szó. Biztosan túl fogják szárnyalni ezt a várakozást, csak keményen kell dolgozniuk ” – mondta Javier Gómez, a LaLiga igazgatója.
„A Barça a saját pályája nélkül működik, ami miatt sok bevételtől esik el. Kombinálnia kell azt a nehéz helyzetet, amiből indult, és azt, hogy zárva maradt a pályája. Évente 70-80 millióról beszélünk, amit nem nyel el. Az ismeretlen, hogy ez három vagy 12 hónap múlva fog megtörténni ” – tette hozzá a spanyol bajnokság igazgatója.-Sport (bocsi a Google fordítóért, erre volt időm)
Szerk: sejtettem, hogy ez áll a háttérben, és erre lehet számítani, csak továbbra sem értem a logikát, VIP elfogadva, növelik 40+ millióval. Nincs mégsem elfogadva, hát csökkentik 100 millióval
Mindent figyelembe véve nő a bevétel, az nem számít, csökken a bevétel a stadionból (az össz bevételből nem), levonják azt is
![]()
Köszönöm a megtisztelő és kitüntetett figyelmet, a helyesírás része rendben is van.davi10 írta: ↑2025.09.07. 23:09:19Az amúgy megvan, hogy a közös lónak nem túrós, hanem túros a háta, és arra utal, hogy ki van dörzsölve, "túrva" mert sokan ülik meg, sokat van "használva"? Semmi köze nincs a túróhoz.
Ha már ennyire szeretjük a közhelyeket meg a mondásokat, legalább legyünk pontosak.

Na de ne szaladjunk a szekér elé, mert nem eszik olyan forrón a kását, és ami elsőre keserű, mint az epe, az hosszú távon még lehet orvosság. Persze, lehet mondani, hogy „közös lónak túrós a háta”, de azért ne vágjunk fát más hátán, főleg ne azon, amelyik épp próbál előrehaladni a sárban. Mert ha már közös a ló, talán inkább azon kéne gondolkodni, hogyan adjunk neki abrakot, nem pedig azon, hogyan tüntessük el a hátáról a túrót.Peter írta: ↑2025.09.07. 15:35:17Általánosságban elmondható, hogy a "közös lónak túrós a háta" közmondás nem a véletlenek szüleménye.
Azon túl, hogy disszertációkat lehet írni külün külön és összehasonlításukról is a tulajdonosi formáknak, mindkét forma esetén talán a felelősség, a számonkérhetőség és a megfelelő kontroll gyakorlása a leginkább fontos tényezők.
Barca esetében a szurkolói tulajdonhoz társul a politka, ami ezzel felülír minden olyan fontos tényezőt, ami a racionális tulajdonosi formákra érvényes.
Egy a lényeg, ami mozgatja az egészet, hogy a pályán történtek, azaz maga a "cirkusz" népszerű és valamennyire (a többség eléréséig) eladható legyen és egy - nekem kedvenc - Laporta gondolatot idézve, "álomodozásra késztető" legyen.
Ahol a politika befolyással bír, ott el kell felejteni a racionalitást.
(stílszerűen a nyitó gondolathoz kapcsolódóan zárva a gondolatot, a túrón túl a mazsola, lekvár, puding, tejszínhab is bejátszik, de csak addig, míg meg nem buggyan)
De lehet sima nyilvános részvénykibocsátás, ahol te, Peter, Gránit, én, akárki Tokióból, vagy Rióból vehetne Barca részvényt, akár 1 darabot, akár 1000-et. Nyilván az ilyen tulajdonosnak már számít az osztalék is a részvények után, mert a pénzét fekteti be és gondolom mivel nem Real drukkerek vásárolnák fel a Barca részvényeket, így a tulajdonosi szemlélet is megvalósulna.FcBarcelona1 írta: ↑2025.09.07. 17:49:42A La Liga szabályaitól pedig a befektetők szerintem elriadnak. Kíváncsi lennék pl. a Barca Studios ügyletre, te is írtad, hogy kamu stb. szerintem pedig az egyik (több)legnagyobb katalán befektető(K)megpróbálták betolni a pénzüket, aztán láthattuk mi lett belőle.
Még annyit ehhez a hozzászólásodhoz, hogy sokmindenről írtál benne, csak éppen a Barcára vonatkozó véleményemhez nem tettél hozzá véleményt.FcBarcelona1 írta: ↑2025.09.07. 16:16:09Próbálom az ilyeneket elengedni, de a fülem kettéáll az ilyenektől![]()
Azt vedd figyelembe, akármennyire is nem kedvelem, utolsó lennék aki védi őket, de Rosell vagy Bartomeura, folyamatosan nyereséges volt a klub.
Tégy belátásod szerint, de mielőtt én elengedem, picit bővebben kifejtem, mi a tartalma az írásomnak kronológiai sorrendben :FcBarcelona1 írta: ↑2025.09.07. 16:16:09Próbálom az ilyeneket elengedni, de a fülem kettéáll az ilyenektől![]()
Azaz több tulajdonosi forma létezik a saját maga előnyeivel, hátrányaival stb stb....ezekről részletesen nem fejtettem ki semmit, mert nem erről volt szándékom véleményt írni.
Versenysportról beszélünk úgy általában, amikor a fociról van szó, így számomra értelemszerű, hogy ennek a témának meghatározó a fogalmi köre mégpedig egészen pontosan a "versenyhelyzet" fogalmával.FcBarcelona1 írta: ↑2025.09.07. 16:16:09Milyen jól működik a tulajdonossal rendelkező Manchester United is. .
Chelsea is világverő
Az Interről írtam, 10 éve veszteséges.
A La Ligában Malaga, Valencia, Valladolid vagy a Sevilla szurkolók is milyen hálásak hogy nem túrós a ló háta
A PSG-nek is összejött vagy 10+ év után a BL,
Ettől a mondattól lejjebb már konkrétan a jelenlegi Barcáról írtam a véleményemet.
Próbálom az ilyeneket elengedni, de a fülem kettéáll az ilyenektőlPeter írta: ↑2025.09.07. 15:35:17Általánosságban elmondható, hogy a "közös lónak túrós a háta" közmondás nem a véletlenek szüleménye.
Azon túl, hogy disszertációkat lehet írni külün külön és összehasonlításukról is a tulajdonosi formáknak, mindkét forma esetén talán a felelősség, a számonkérhetőség és a megfelelő kontroll gyakorlása a leginkább fontos tényezők.
Barca esetében a szurkolói tulajdonhoz társul a politka, ami ezzel felülír minden olyan fontos tényezőt, ami a racionális tulajdonosi formákra érvényes.
Egy a lényeg, ami mozgatja az egészet, hogy a pályán történtek, azaz maga a "cirkusz" népszerű és valamennyire (a többség eléréséig) eladható legyen és egy - nekem kedvenc - Laporta gondolatot idézve, "álomodozásra késztető" legyen.
Ahol a politika befolyással bír, ott el kell felejteni a racionalitást.
(stílszerűen a nyitó gondolathoz kapcsolódóan zárva a gondolatot, a túrón túl a mazsola, lekvár, puding, tejszínhab is bejátszik, de csak addig, míg meg nem buggyan)
Általánosságban elmondható, hogy a "közös lónak túrós a háta" közmondás nem a véletlenek szüleménye.

Ki adjon játékost a válogatottba, kit szeretnétek?FcBarcelona1 írta: ↑2025.08.30. 19:34:13A többivel nagyjából egyetértek. Ezzel a válogatott résszel nem. Múltkor linkeltem Sport idősebb Krkic írását. Nem tudom mennyire tesz jót, hogy a válogatottat PL, Bundesliga, Szaúd Arábiából rántják össze, lassan a Barca és a Bilbao ad jatékost a válogatottba esetleg a Real. Stílus, íram teljesen más. A fiatalokat lerabolják az arabok. Akik maradnak, 20 éves korukra, amikor fizikailag legtöbbet fejlődnek, teljesen szét lesznek hajtva a La Ligában, mert igazolni nem tudnak. A PL annyira erős, hogy az sem biztos, hogy elég játékidőt kapnak.PR42 írta: ↑2025.08.30. 18:37:10Mindenki másnak nem annyira jó, mert a klubbon éhen halnak, viszont legalább a válogatottnak jó, mert az összes spanyol fiatalnak garantált játékperce van hétről hétre, hiszen a posztjára légióst igazolni szinte senki se tud.
Az viszont vészjósló hogy 5-10-15 év távlatában mire fognak menni ezzel.
A többivel nagyjából egyetértek. Ezzel a válogatott résszel nem. Múltkor linkeltem Sport idősebb Krkic írását. Nem tudom mennyire tesz jót, hogy a válogatottat PL, Bundesliga, Szaúd Arábiából rántják össze, lassan a Barca és a Bilbao ad jatékost a válogatottba esetleg a Real. Stílus, íram teljesen más. A fiatalokat lerabolják az arabok. Akik maradnak, 20 éves korukra, amikor fizikailag legtöbbet fejlődnek, teljesen szét lesznek hajtva a La Ligában, mert igazolni nem tudnak. A PL annyira erős, hogy az sem biztos, hogy elég játékidőt kapnak.PR42 írta: ↑2025.08.30. 18:37:10Mindenki másnak nem annyira jó, mert a klubbon éhen halnak, viszont legalább a válogatottnak jó, mert az összes spanyol fiatalnak garantált játékperce van hétről hétre, hiszen a posztjára légióst igazolni szinte senki se tud.
Az viszont vészjósló hogy 5-10-15 év távlatában mire fognak menni ezzel.
Amit most összefoglaltatok, amiatt írtam hogy a ligának miért áll érdekében mindenkit szivatni, kivéve a Madridot.
Teljesen egyetértek. Egy győztes EB után miért is kéne, hogy mást gondoljanak, mint azt, hogy ők a legerősebbek? Még az olimpiát is ők húzták be.Troym írta: ↑2025.08.30. 17:05:21Én meg azt mondom, hogy igaza van.
- 33 éve alakult ki a BL a BEK-ből, azóta 13-at nyertek a spanyolok, 6-ot az angolok, 5-t az olaszok.
- 15 éve létezik ez a fajta EL, ebből 9et nyertek a spanyol csapatok, 4et angolok.
- A spanyol válogatott az elmúlt 5 foci EB-ből 3at nyert
- ők a címvédők az olimpián
- szerintem az egyik, ha legnagyobb esélyesei a jövő évi foci VB-nek
- 2030-ban meg részben ők rendezik a VB-t
- van 2+1 brand, amiből a Real és Barcelona a világ legnagyobb szurkolótáborával, követőivel rendelkezik
- náluk van a világ legnagyobb bajnoki rangadója, aminek nagyobb a nézettsége, mint a legtöbb sportág VB döntőjének
Gondolkodás nélkül írnám alá, hogy a spanyol foci a legerősebb, és én sem exportálnék meccseket a tengeren túlra, ha azt kell eldönteni, hogy a legmenőbb showbusiness, vagy a legkomolyabb szakmai munka legyen az irány, én országos szinten is utóbbit javaslom.
Attól sem kell félni, hogy a világ más részéről kölykök ne akarnának odamenni, ha dél és közép-amerikai kissrácok oda mehetnek és anyanyelvükön próbálhatnak szerencsét.
Én meg azt mondom, hogy igaza van.gránit írta: ↑2025.08.30. 16:43:08ütött a nyilatkozatáról, hogy mélyen meg van arról győződve, hogy Spanyolország a csúcs, a spanyol foci és a spanyol bajnokság a csúcs, ha valaki akar valamit tőlük, nekik kell Spanyolországba menniük, nem fordítva. Kb mintha azt mondta volna, hogy a sas nem kapkod legyek után. Ha az USA-nak kell a spanyol foci, jöjjenek ők Spanyolországba, ne a spanyolokat ugráltassák, repkedtessék. A nagyon fontos emberek nem loholnak senki után.
Ők meg vannak győződve arról, hogy ők a legerősebbek, mennek a saját fejük után.
Ennyi. Úgy tűnik, Spanyolországban pont nem érdekel senkit, hogy egyesek azt szeretnék, hogy olyanok legyenek, mint a PL. A Getafe elnökének nyilatkozatai nem csak azért érdekesek, mert ellenzi a bajnoki mérkőzések kivitelét Spanyolországon kívülre, de azt is érdemes elolvasni, miért ítéli el. Sütött a nyilatkozatáról, hogy mélyen meg van arról győződve, hogy Spanyolország a csúcs, a spanyol foci és a spanyol bajnokság a csúcs, ha valaki akar valamit tőlük, nekik kell Spanyolországba menniük, nem fordítva. Kb mintha azt mondta volna, hogy a sas nem kapkod legyek után. Ha az USA-nak kell a spanyol foci, jöjjenek ők Spanyolországba, ne a spanyolokat ugráltassák, repkedtessék. A nagyon fontos emberek nem loholnak senki után.Peter írta: ↑2025.08.30. 10:11:44Abban a tekintetben többet nem tudok hozzátenni, hogy mindez a Liga és a Ligát alkotó klubok egyértelmű és kristálytiszta többségi akarata,
A szabály rossz avagy hülyék? Na erre a kérdésre sajnos nem tudom a választ, de a kérdésből kimaradt a szurkolói álom.
Laporta is nyilatkozott arról, hogy az "álmodozásra késztetés" egy nagyszerű dolog.