Raphinha

Ki hogy teljesített legutóbb? Ki milyen formát mutat, kik a kedvenceid? Mondd el itt! - Az első csapat játékosai, a La Masia, a vezetőedző és a régmúlt csillagai kapnak itt helyet.

Szerinted:

A szavazás 2022.09.12. 12:50:24-kor befejeződött.

- jó vétel volt, fontos lesz a csapat számára
25
81%
- más játékosra költöttem volna az összeget
5
16%
- teljesen fölösleges átigazolás
1
3%

Szavazatok száma: 31
gránit
Director del Fútbol

2025.08.28. 12:57:55

Troym írta:
2025.08.28. 12:18:31
Jégkorong pont úgy megy, mint a foci. Van szünet olimpiai selejtezőknek, barátságos meccseknek, néhány bajnoksággal akár a VB is ütközik.

Raphinha és jellemzően brazilok nem szokták lemondani a válogatottságot, az kb Istenkáromlással ér fel. A Selecaoba bekerülni minden brazil kölyök álma.

Ancelotti kinevezése meg logikus, ha mindenki számolgat egy kicsit, 24 éve nem nyertek VB-t, 12 éve 4 közé se jutottak és Copát is 6 éve nyertek utoljára, Carlo meg nyerni tud akár vacak játékkal is, ott pont erre van most szükség.
Ja hát igen, akiket én nézek, azoknak nincs megszakítva. Az NHL nincs megszakítva.

Eredményeket tekintve akár még jól is jöhet nekik Ancelotti. De korábban még az eredményesség sem volt elég, szép játék is kellett. Most már leadtak az igényekből, most már örülnek, ha "csak" eredményesek.

Az fura, hogy Vinicius-t mindennek elmondjuk, de azért a válogatottba követeljük. Én jó szívvel biztos nem tenném be a csapatomba, bár a mai brazil válogatottba már lehet, hogy beférhet. Az biztos, hogy évtizedekkel ezelőtt nem fért volna be.
superman
Jugador d'estrella

2025.08.28. 12:38:30

Raphinának sokkal hosszab és pihentetőbb volt a nyár, mint Viniciusnak, a klub vb kihagyása miatt. Talán emiatt hagyja pihenni utóbbit. Rodrygo ugyanez, vagy szakmailag sem számít rá, Militaonak pedig időbe telik felépítenie magát 2 acl kb 2 év kihagyás után, szintén talán be se hívja egyáltalán. Szerintem erről szól a mostani keret kialakítása.
Troym
Llegenda del Barça

2025.08.28. 12:18:31

gránit írta:
2025.08.28. 11:50:56
Abszolút. A röplabdában például így van. Teljesen hermetikusan el van különítve a klubszezon és a válogatottszezon. Klubszezon októbertől áprilisig, áprilistól meg megy a válogatottszezon. A klubszezon így nincs megszakítva válogatottmeccsekkel. Őszintén szólva, egyetlen más sportágat sem ismerek a labdarúgáson kívül, ahol válogatott felkészülési meccsek a klubszezon közben lennének. Semmi értelme ennek.

Raphinha lemondhatja a válogatottságot, ha számára nem fontosak azok a meccsek. Ha valaki, ő nem fog kiesni emiatt a pixisből. Inkább azoknak fontos mindig ott lenniük, akiknek nincs stabil helyük a válogatottban.

Nem hiszem, hogy Ancelotti azért nem hívja be Vinicius-ékat, mert előnybe akarja hozni a Real Madridot. A saját állását nem fogja kockáztatni. Neki most már mint szövetségi kapitány kell hoznia a meccseit. Mondanám, hogy azért nem kerülnek be, mert nem elég jók, mert korábban ezek a játékosok nem lehettek volna brazil válogatottak, de ma már olyan noname emberekkel van tele a brazil válogatott, hogy manapság ránézek egy kezdőjükre, és a többségükről azt sem tudom, kicsodák. Ma már lehet, hogy nem nagyon van kit berakni helyettük. Az biztos, hogy én egyiket sem raknám be jó szívvel a csapatomba.

Furcsálltam, hogy őt nevezték ki brazil szövetségi kapitánynak, mert sosem játszatott látványos játékot, sőt, inkább dögunalmasat. Annak idején még azért rúgták ki Carlos Alberto Parreirát, mert nem elég látványos játékkal nyerték meg a vb-t. Nem volt elég egy vb-győzelem sem, ha nem volt joga bonito. Most meg ők hívnak egy Ancelottit. Így süllyed le a futball.
Jégkorong pont úgy megy, mint a foci. Van szünet olimpiai selejtezőknek, barátságos meccseknek, néhány bajnoksággal akár a VB is ütközik.

Raphinha és jellemzően brazilok nem szokták lemondani a válogatottságot, az kb Istenkáromlással ér fel. A Selecaoba bekerülni minden brazil kölyök álma.

Ancelotti kinevezése meg logikus, ha mindenki számolgat egy kicsit, 24 éve nem nyertek VB-t, 12 éve 4 közé se jutottak és Copát is 6 éve nyertek utoljára, Carlo meg nyerni tud akár vacak játékkal is, ott pont erre van most szükség.
gránit
Director del Fútbol

2025.08.28. 11:50:56

bence0330 írta:
2025.08.27. 14:54:13
Szerintem 2025-ben, ha meg akarjuk tartani a válogatott focit, tényleg csak úgy működhetne ez, ahogy Gránit szokta írni. Menjen augusztustól mondjuk áprilisig (hasamra csaptam, ki kellene kalkulálni) a klubszezon megszakítás nélkül (1-1 egyhetes szünet közbeiktatása lehetne) utána kap egy hónapot a válogatott, meg utána egyet, ha vb/eb/copa van.
Abszolút. A röplabdában például így van. Teljesen hermetikusan el van különítve a klubszezon és a válogatottszezon. Klubszezon októbertől áprilisig, áprilistól meg megy a válogatottszezon. A klubszezon így nincs megszakítva válogatottmeccsekkel. Őszintén szólva, egyetlen más sportágat sem ismerek a labdarúgáson kívül, ahol válogatott felkészülési meccsek a klubszezon közben lennének. Semmi értelme ennek.

Raphinha lemondhatja a válogatottságot, ha számára nem fontosak azok a meccsek. Ha valaki, ő nem fog kiesni emiatt a pixisből. Inkább azoknak fontos mindig ott lenniük, akiknek nincs stabil helyük a válogatottban.

Nem hiszem, hogy Ancelotti azért nem hívja be Vinicius-ékat, mert előnybe akarja hozni a Real Madridot. A saját állását nem fogja kockáztatni. Neki most már mint szövetségi kapitány kell hoznia a meccseit. Mondanám, hogy azért nem kerülnek be, mert nem elég jók, mert korábban ezek a játékosok nem lehettek volna brazil válogatottak, de ma már olyan noname emberekkel van tele a brazil válogatott, hogy manapság ránézek egy kezdőjükre, és a többségükről azt sem tudom, kicsodák. Ma már lehet, hogy nem nagyon van kit berakni helyettük. Az biztos, hogy én egyiket sem raknám be jó szívvel a csapatomba.

Furcsálltam, hogy őt nevezték ki brazil szövetségi kapitánynak, mert sosem játszatott látványos játékot, sőt, inkább dögunalmasat. Annak idején még azért rúgták ki Carlos Alberto Parreirát, mert nem elég látványos játékkal nyerték meg a vb-t. Nem volt elég egy vb-győzelem sem, ha nem volt joga bonito. Most meg ők hívnak egy Ancelottit. Így süllyed le a futball.
Deluigi
Entrenador del Barça

2025.08.27. 16:22:13

Andris írta:
2025.08.27. 14:41:51
Nem úgy volt, hogy Vinicius és Rodrygo is vacak formában vannak, meg egyiküket se igazán szerette Ancellotti amúgy sem? Különösen utóbbit, de lehet rosszul emlékszem.
Ancelotti egy hatalmas troll.

Azt mondta, azert nem megy Rodrygo a valogatottba, mert nem jatszott bajnokikat (ahol termeszetesen o nem rakta be a kezdobe. :D)
Chino
Llegenda del Barça

2025.08.27. 15:18:24

Andris írta:
2025.08.27. 14:17:34
Chino írta:
2025.08.27. 12:26:06
Ancelotti a Chile és Bolívia elleni idegenbeli meccsre nem hívta be Rodrigot, Militaot és Viniciust (bár ő csak az egyiket játszhatná le), viszont Raphinhának mennie kell a teljesen tét nélküli, szinte barátságos meccsekre.
Még ha szerencsénk lesz és nem sérül le, két ilyen mérkőzést követően kíváncsi leszek milyen állapotban tér vissza, mikor 4000+ méteren kell majd játszania, aztán meg fél napokat utazni.

Kicsit sem gyanús, hogy Ancelotti, hogyan kavar.
De ennek mi értelme lenne? Értem én, hogy van múltja a madriddal, de miért az ő érdekükben, vagy miért a Barca ellen dolgozna, miért lenne ez neki szempont most? Neki sem érdeke brazil szövetségi kapitányként, rohadtul nem, hogy Raphinha élete formájából megsérüljön vagy túlterhelődjön.
Viszont a válogatott meccseket szerintem teljesen értelmetlen tétnélküliként definiálni, a válogatottaknál minden együtt töltött perc aranyat ér, mivel ez egy csapatjáték, és a válogatottak kohéziója finoman szólva is kemény dió rendszeres együtt edzés és készülés hiányában. Én szövkapként a garantált kerettagokat minden lehetséges alkalommal szeretném a kezeim alatt tudni, első perctől az utolsóig. Ez persze nem jelenti azt, hogy éles meccsen is játszatnám őket elsőtől utolsóig, de azt se, hogy padon tartanám végig, ha amúgy fitt.

A pihentetés szvsz a klubok és nem a szövetségek dolga általánosságban, hiszen ott nagyságrendekkel több erre a mozgástér. Ha az aktuális fizikai-orvosi állapot ezt másként nem indokolja, legalábbis.
Mivel már kint vannak az eredmény nem számít nekik, ha pedig tényleg annyira aranyat ér minden perc vagy ha minden alkalommal a kezed alatt szeretnéd tudni a kerettatagokat, akkor az említett trió elég érthetetlen hogy kimarad. Pont az lenne most nekik a fontos, hogy azokat a játékosokat vegyék elő, akik kevesebb szerepet kapnak, de mennek a VB-re, mintsem az olyan kulcsjátékosokat, akiknek megkérdőjelezhetetlen a szerepük. Egy Rodrygo, Militao pont az előbbi kategóriába esik.
Aztán lehet, hogy csak úgy kelt fel az ágyból Ancelotti vagy van valami nagyon komoly oka, mindenesetre elég kérdőjeles.
Remélem legalább a második meccsről el fogja engedni. Bolívia amúgy is talán a legdurvább helyszín a világon, ami a játékosok terhelését illeti, nem lenne jó egy félhulla Raphinhát kapni.
Forca Barca!!!!
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2025.08.27. 14:54:13

Andris írta:
Nem úgy volt, hogy Vinicius és Rodrygo is vacak formában vannak, meg egyiküket se igazán szerette Ancellotti amúgy sem? Különösen utóbbit, de lehet rosszul emlékszem.

Amúgy hiába mi károsodunk anyagilag, ez nem szempont mérlegelésnél, nem is lehet, hiszen a válogatott foci nem versenypiaci üzletág. Oké hogy mi Barcás szemszögből gondolkodunk, vagy ha úgy tetszik klub szemszögből, de attól még objektív szempontként nem merülhet föl olyasmi, ami csak az egyik serpenyőben létezik.
Vinit annyira szerette, hogy mindig kezdett, bármi volt. Rodrygo nála Vini mögött volt, de azért kedvelte, csak a bunkóbbik brazil kedvéért utóbbit rakta más posztokra. Mivel mindkettő balszélső, valakinek el kellett vesztenie ezt a csörtét a posztért, Rodrygo meg sokkal okosabb és alkalmazkodóbb, emiatt 3-4 posztra is alkalmas játékos.

A válogatott foci nem világpiaci üzletág, persze. A klub foci meg nagyon erősen az. A mi szemszögünkből abszolút így kell nézni, nem is lehet máshogy. Szerintem épp az a baj, hogy egy ekkora üzletet valamiféle hagyománytiszteletből (potenciálisan) károdítunk úgy, hogy magának a munkáltatónak, üzletnek, akárminek 0 beleszólása van, és nem tehet semmit, a következményeket meg viselheti.

Szerintem 2025-ben, ha meg akarjuk tartani a válogatott focit, tényleg csak úgy működhetne ez, ahogy Gránit szokta írni. Menjen augusztustól mondjuk áprilisig (hasamra csaptam, ki kellene kalkulálni) a klubszezon megszakítás nélkül (1-1 egyhetes szünet közbeiktatása lehetne) utána kap egy hónapot a válogatott, meg utána egyet, ha vb/eb/copa van. Így mindenki nyerne, nálunk nem esne ki néha feleslegesen pár játékos (ha igen, mi hibánkból), a játékos kiélheti a nemzeti érzelmeit, ami nyilván létezik, és ha ott lesérül valaki, kisebb esélye van, hogy az augusztusban induló bajokságot/BL-t érintse, hisz lenne 1-2 hónapja felépülni. A kisebb sérülések nem hatnának ki a klubra, így a követlezmények kevésbé csattannának rajtunk. Válogatott szünet utáni formáról meg nem is kéne beszélni, ami sajna szintén gyakori jelenség.

És akkor még az afrika kupáról nem is beszéltem, ahol kulcsjátékosok hiányoznak a klubszezonból 1 hónapig. Pár csapatnak sokba került ez már, pl. a Poolnak pár éve a Mané-Salah duóval, ahol ugye ráadásul mindketten döntőbe kerültek ott. Én értem, hogy miért van télre rakva, de könyörgöm, nehogy már ez legyen a legfontosabb szempont. Jelen rendszerben meg lehetne a novemberi válogatot szünet alatt, akkár máris kevesebbet hiányoznának.

Borzasztóan van megszervezve az egész, túl sok érdek sérül, ráadásul anyagilag és erkölcsileg is a legfontosabb feleké.

A mostani rendszer szerintem nagyon nem felel meg a mai követelményeknek.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Andris
Adminisztrátor

Amúgy hiába mi károsodunk anyagilag, ez nem szempont mérlegelésnél, nem is lehet, hiszen a válogatott foci nem versenypiaci üzletág. Oké hogy mi Barcás szemszögből gondolkodunk, vagy ha úgy tetszik klub szemszögből, de attól még objektív szempontként nem merülhet föl olyasmi, ami csak az egyik serpenyőben létezik.
Szerintem az egyetlen valódi mérlegelési szempont az, hogy ki károsodik jobban sportszakmailag, ha:
a.) nem vesz részt 1-1 alkalmon, 1-2 meccsen
b.) megsérül
az adott játékos.

Szerintem mindkét esetben a válogatott. Az a.) pont esetében nem magyarázom, azt már leírtam tulajdonképpen. A b.) pont esetében is szerintem a válogatott. Hiába van igazad, hogy a válogatott merítése nagyobb, én mégis azt mondom hogy az egyéni kvalitásokhoz képest az összeszokottság és a közös munka a társakkal, az edzővel sokkal fontosabb, különösen a válogatottnál. Nagyobb érvágás kicserélni a válogatottnál egy jó játékost egy másik hasonlóan jóra, mint a klubnál egy jót egy kevésbé jóra.
Más kérdés, hogy a többség szerint, és szerintem is a válogatott foci nagyságrendekkel kevésbé érdekes, izgalmas és fontos, mint a klubfoci... és így a kisebb érvágásnak is sokkal nagyobb a súlya... de attól még ha csapat vs másik csapat érdekeit kell objektíven összehasonlítani, akkor szerintem ez a fenti a valid érvrendszer.
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila
Barcaman1993
Director del Fútbol

2025.08.27. 14:41:39

Mintha valamelyik támadó eltiltott lenne nekem úgy rémlik. Militao meg valljuk be, pár meccs van a lábában az elmúlt 1 évet figyelembe véve... Persze nyilván lehet részrehajlás is, ahogy Luchonál is volt, de azért talán erről most nincs szó.
Rammalets-Foncho, Gensana, Grácia-Vergés, Garay- Kubala, Kocsis, Evaristo, Luiz Suárez, Czibor
bence0330

2025.08.27. 14:31:12

Andris írta:
A pihentetés szvsz a klubok és nem a szövetségek dolga általánosságban, hiszen ott nagyságrendekkel több erre a mozgástér. Ha az aktuális fizikai-orvosi állapot ezt másként nem indokolja, legalábbis.
Akkor Rodrygoék miért nincsenek ott amúgy? Nem sejtek annyira összeesküvést, de érdekesnek tényleg érdekes, de persze részemről az egész válogatott futball úgy ahogy van megszűnhetne, vagy redukálódhatna 1-2 nyári tornára a nemzeti érzelmek kiélése miatt és kész, szóval eleve súlyos ellenérzéseim vannak a rendszerrel, emiatt telítődik túl a versenynaptár, szerintem egy 2025-ös focival egyszerűen nem kompatibilis a mostani válogatott rendszer, sem anyagi, sem egészségügyi okokból. Túl gyors és fizikális már a játék, és túl sok pénze van már benne, a játékosokban a kluboknak.

A mozgástér kicsit talán nagyobb, de mi fizetjük a játékost. Képzeld el a munka világában, ahol munkáltatóként ingyen kölcsönadod a legjobb munkaerőd egy veszélyes területen úgy, hogy még felelősséget is neked kell vállalnod, teljesen nonszensz. Eleve a klub versenyei hozzák a lóvét, a mozgástér is csak elméleti emiatt, hiszen kevés a leadható meccs, kivételek persze vannak, mint pl. a PSG, akinek nincs ellenfele, és féltávnál már bulizhatnak. Ha a válogatottnál lesérül egy játékos, a klub pénze és érdekei sérülnek, nem az övék. Akár eurótízmilliókkal, vagy közvetetten még többel. A válogatottnak van egy komoly merítésük, majd játszik tizest Rodrygo, ha lesérül Rapha. A klubnak nincs merítése, spanyolországban meg pláne, alapszintű kerete alig van a csapatoknak. Nem rajtuk csattan, nem nekik kell felelősséget vállalni. Megvonják a vállukat, és ennyi. Ők gyakorlatilag "kölcsönzik" a játékost, ingyen. Tét nélküli meccseken szerintem is figyelembe lehetne venni a legjobban használt játékosok pihentetését a top klubokból. Talán a szeptemberi szünet ebben a legkevésbé fontos, mert heti egyes ritmust szakít meg.

Közben meg ugye ott az utazás, a teljesen más edzésmódszerek, ami miatt még nő is a sérülésveszély egy átlag bajnokihoz képest. Araujóval pl. mindig megszívtuk, nálunk kb sosem sérült le, de lehetett előre tudni, hogy amint elutazik, kuka lesz, mire visszatér. Hát, nem a válogatottat zavarta, eleve elég erős belső védőik vannak/voltak. Nekik majdnem mindegy volt. Nekünk nem.

Remélem legalább nem tolják végig a meccseken Raphát. Tényleg most lenne vele a legkisebb baj, szemben az október-november-márciusi szünetekkel, ahol eleve heti kettőből lépnek ki (amik félig-meddig azért ennyire heti kettők, mert létezik a válogatott, 4 válogatott szünet 2 hónapos kihagyás a naptárban ugyebár, még ha nem is nézzük a plusz sérülésveszélyt...)
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Andris
Adminisztrátor

Chino írta:
Ancelotti a Chile és Bolívia elleni idegenbeli meccsre nem hívta be Rodrigot, Militaot és Viniciust (bár ő csak az egyiket játszhatná le), viszont Raphinhának mennie kell a teljesen tét nélküli, szinte barátságos meccsekre.
Még ha szerencsénk lesz és nem sérül le, két ilyen mérkőzést követően kíváncsi leszek milyen állapotban tér vissza, mikor 4000+ méteren kell majd játszania, aztán meg fél napokat utazni.

De ennek mi értelme lenne? Értem én, hogy van múltja a madriddal, de miért az ő érdekükben, vagy miért a Barca ellen dolgozna, miért lenne ez neki szempont most? Neki sem érdeke brazil szövetségi kapitányként, rohadtul nem, hogy Raphinha élete formájából megsérüljön vagy túlterhelődjön.
Viszont a válogatott meccseket szerintem teljesen értelmetlen tétnélküliként definiálni, a válogatottaknál minden együtt töltött perc aranyat ér, mivel ez egy csapatjáték, és a válogatottak kohéziója finoman szólva is kemény dió rendszeres együtt edzés és készülés hiányában. Én szövkapként a garantált kerettagokat minden lehetséges alkalommal szeretném a kezeim alatt tudni, első perctől az utolsóig. Ez persze nem jelenti azt, hogy éles meccsen is játszatnám őket elsőtől utolsóig, de azt se, hogy padon tartanám végig, ha amúgy fitt.

"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila
Chino
Llegenda del Barça

Forca Barca!!!!
bence0330

2025.05.28. 14:15:30

brazilfan írta:
2025.05.28. 13:51:13
bence0330 írta:
2025.05.28. 09:21:26
Viszont ezeken a meccseken nem volt rajta a karszalag. Szerintem ez pont megakadályozná ezt a pár jelenetsort, neki ez egy hatalmas dolog, érzi a felelősségét.
Ilyen összefüggésre nem figyeltem fel, ha volt ilyen, elsikkadtam fölötte.
Igazából csak annyit akartam mondani, hogy szerintem a helyezéseknek nincs jelentőségük, nem hiszem, hogy Raphinha és Pedri veszekednének a 3-4. helyért.
De első számú csapatkapitánynak lenni tényleg fontos pozíció, és Raphinha minden szempontból alkalmas rá, de szerintem Ter Stegen is az (leszámítva, hogy a kapuból inkább ne rohangáljon ki egy-egy vitás esethez, bár a bírók győzködésének vagy a tiltakozásnak úgysincs jelentősége), nem egy harsány típus, de ő is vezéralkat, és eléggé intelligens is.
A legutolsó meccsen volt egy vita, és Raphinha rögtön odaugrott a két játékos közé védőfalnak, szerintem a szituációk gyors lereagálása és a konfliktusok elfojtása, mielőtt lángra lobbannának, nagyon jellemző rá.
2025-ben összesen kétszer volt csk, mert ugye DJ alapkezdő lett (1-2-szer biztos felhúzta meccs végén pár percre még). Még azok is februárban voltak, a problémás esetei meg meg inkább a márciusi válogatott szünet után voltak, ott elszállt eléggé a nagy arcoskodás után. Csk szalaggal makulátlan volt a viselkedése végig, és ahogy mondod, minden konfliktusnál elsőként van ott, és teljes nyugalommal választja szét a játékosokat. Ehhez mondjuk nem kell a szalag, de szerintem érezhető a különbség nála felelősségben. Ő vezér akar lenni, a Leedsben is az volt, itt is az. Tartom, hogy ez a fajta mentalitás óriási segítség volt Flick számára, a brazil kis túlzással egy mini-Flick a pályán, a jobbkeze. Ez egy olyan kvalitás, amire nagy szüksége volt a csapatunknak, és nehéz számszerűsíteni, de szerintem sokat adott a csapatnak. Ehhez sem kell csk-szalag, de nem tudom, jobban ki lehet-e érdemelni azt, mint ahogy ő tette.
brazilfan
Entrenador del Barça

2025.05.28. 13:51:13

bence0330 írta:
brazilfan írta:
2025.05.28. 07:57:17
De voltak olyan meccsek is, amelyeken elborult.
Viszont ezeken a meccseken nem volt rajta a karszalag. Szerintem ez pont megakadályozná ezt a pár jelenetsort, neki ez egy hatalmas dolog, érzi a felelősségét.
Ilyen összefüggésre nem figyeltem fel, ha volt ilyen, elsikkadtam fölötte.
Igazából csak annyit akartam mondani, hogy szerintem a helyezéseknek nincs jelentőségük, nem hiszem, hogy Raphinha és Pedri veszekednének a 3-4. helyért.
De első számú csapatkapitánynak lenni tényleg fontos pozíció, és Raphinha minden szempontból alkalmas rá, de szerintem Ter Stegen is az (leszámítva, hogy a kapuból inkább ne rohangáljon ki egy-egy vitás esethez, bár a bírók győzködésének vagy a tiltakozásnak úgysincs jelentősége), nem egy harsány típus, de ő is vezéralkat, és eléggé intelligens is.
A legutolsó meccsen volt egy vita, és Raphinha rögtön odaugrott a két játékos közé védőfalnak, szerintem a szituációk gyors lereagálása és a konfliktusok elfojtása, mielőtt lángra lobbannának, nagyon jellemző rá.
bence0330

brazilfan írta:

Szerintem sincs amúgy bírói szemszögből sok jelentősége (ha ez lenne a legfontosabb, akkor bár a brazil is mindig korrekt volt velük, de akkor már Pedrinek adnám, na ő soha az életben nem fog 5 igazságtalan ítélet után sem csinálni semmi rosszat, elképesztő higgadt), nálam ez inkább érdem, illetve ilyen mentális vezér téma. Persze valóban nem olyan fontos, de szerintem ő minden szempontból első számú csk alapanyag, meglepődnék, ha nem lenne elsőszámű a mezőnyjátékosok között.
brazilfan
Entrenador del Barça

Chino írta:
2025.05.27. 13:29:02
Én a szezon vége felé/után azon gondolkodtam, hogy bőven előrébb lehetne léptetni a csapatkapitányi tisztség szempontjából.
A szezon egy jelentős részében jól állt rajta a karszalag, a játéka és a karaktere is példamutató volt, szociálisan érzékeny, van igazságérzete, és él-hal a csapatért.

Mindettől függetlenül, én nem hiszem, hogy jelentősége lenne annak, hogy ki a 2. és ki a 3. csk, valamelyik legutóbbi meccsen például Pedri volt az. Azt meg pláne nem hiszem, hogy a mostani Barcelona öltözőjében feszültség lenne ebből.
Egy ideig Busquets volt a csk, de ebből én csak annyit láttam, hogy kezdéskor ő választ térfelet, utána egész meccsen ő volt a legszótlanabb.

És az új szabály bevezetése óta szerintem az is kiderült, hogy a csk-k igazságérzetével ugyanúgy nem foglalkoznak a bírók, mint a karszalag nélküli játékosokéval. Még egyetlen ítéletet sem változtattak meg azért, mert a csk elmondja az észrevételeit. Letojják.
bence0330

2025.05.27. 20:04:49

Szerintem nem is várja el senki, hogy még szintet lépjen, innen már nehezen van hová, az ő képességeivel meg pláne. Legyen max 10% visszaesés jövőre, és az még mindig klasszis szint. Lehet nem lesz 60 gólpontja, remélem azért, mert hozunk egy kezdő balszélsőt, és ennek folyamodványaként nem lesz ilyen non-stop játszatott játékos, ráadásul főleg 10-esként valamennyi visszaesés eleve elvárható a statokban. De 40-50 szerintem mindenképp sanszos, ha nem lesz sérülés. Talán annyiban lehet javulást várni, hogy bal szélről lényegesen kevesebb a ráhatása a meccsekre, középről alighanem több lesz, több finom körömpassz, kényszerítő, stb, meg átlövésgól. Összességében mindenképp elérte a maximumát, de kétlem, hogy ezzel nagy gond lenne. Mindenképp lehetne első számú kapitány, nagyon jól állt neki, szerintem karszalag nélkül is főleg ő volt az. Meglepődnék, ha nem szavaznák meg, szerintem mentálisan abszolút ő húzta a csapatot, ő vitta a pályára leginkább a Flick mentalitást, ő a legéhesebb, ő dolgozik a legtöbbet, nem lehet nem beállni mögé. Nálam a sorrend Rapha-Pedri-Inigo-Lewy lenne amúgy. TS-t be lehetne oda illeszteni, de mivel kapus, ha ő is lenne az, úgyis a sorban utána következő lenne a gyakorlatban, szóval alapvetően ő lényegtelen ilyen értelemben.

Ami különösen jó lenne 10-esből, hogy kicsit közelebb játszana Yamalhoz, egyértelműen érezték egymást, szerintem mindketten előnyt kovácsolnának belőle.

Én a jövő szezonbeli szerepét úgy képzelem, hogy x-Rapha-Yamal, előttük meg valaki, és ő tud váltani néha ha a támadás épp megkívánja akkor jobbra és balra is, így X és Yamal is időszakokra beljebb jönnének, ha épp úgy van és így egy nagyon fluid rendszer lehetne belőle. Ha Olmo/Ferran van előttük, akkor velük ez a jelenség még tovább bővülne, ott egy teljesen képlékeny támadónégyesünk lenne, Lewyvel nyilván más lenne a helyzet.
Troym
Llegenda del Barça

2025.05.27. 15:13:40

A személyisége alapján szerintem ez a maximuma, amit idén láttunk.

Megmondom miért:
Úgy tűnik, hogy a végtelenségig spanolja magát bármely irányba.

Idén rögtön szezon elején dobott neki a gép, (meg a támadóknak) ezzel bíztatta önmagát és a csapatot, sarkallva a jobb játékért, ami kb kitartott egész évben egy-egy gyenge őszi és tavaszi hónapon kívül. Mivel 8 hónapig szerintem személyes maximumát nyújtotta, nehéz azt hinni, hogy 29 évesen még ezt is felülmúlja, főleg mivel látható volt az is, hogy ha nem megy a szekér mondjuk meccseken keresztül, akkor izomból frusztrált, reklamál, elkezd egyre szétesettebb lenni, lövések mellé, stb.
Legyen 3 szezonja ezen szint környékén, (akár 10-20%al alacsonyabban) akkor szerintem kimaxolja magát.
Peter
Director del Fútbol

2025.05.27. 15:04:05

Nem szintet lépett a srác, hanem szinteket ugrott Flick kezei között....nagyon jól járna a csapat, mi szurkolók, ha innen még képes lenne akár araszolva is, de lépegetni tovább....persze, ha maradt benne még képesség, akkor ugorjon amekkorát csak bír..... :D
Chino
Llegenda del Barça

2025.05.27. 13:29:02

Én a szezon vége felé/után azon gondolkodtam, hogy bőven előrébb lehetne léptetni a csapatkapitányi tisztség szempontjából.
Az egész évet teintve szerintem rajta állt legjobban a karszalag. Ha a professzializmus, mentalitás, tekintély, karakánság (egy picit a teljesítmény is) "átlagát" veszem az egyik, ha nem a legalkalmasabb (a válogatottban is feltűnő volt), talán egyedül MAtS előzi meg, de a bírói önérzetességre hozott szabály miatt a kapus nem annyira szerencsés. (A német szerintem annyira profi, hogy ezt simán elfogadja). Plusz három évvel maga mögött azt sem lehetne mondani, hogy nem kötődik a klubhoz, főleg ennyi fiatal között.

Legalább második/harmadik számúnak nagyon elnézegetném Legalábbis gyakorlatiasság szempontjából mindenképp, cseppet sem elvitatva ezzel sem Araujo sem MAtS (de Jong már kérdéses) alkalmasságát, érdemeit.
Persze tiszteletből elvenni úgysem fogják senkitől és feszültséget is szülhetne az öltözőn belül, csak így a szezont értékelve, visszatekintve nekem elég feltűnő volt.
Forca Barca!!!!
soadroli
Llegenda del Barça

2025.05.20. 19:18:13

Barcelona have reached an agreement with Raphinha over new deal, all done. He will sign until June 2028. @FabrizioRomano
Kép
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.05.20. 15:26:21

https://www.barcablaugranes.com/2025/5/ ... ng-la-liga
Térden ment végig a pályán.
Jövőre jöhet a Camp Nou :)
bence0330

2025.05.16. 00:00:13

Olmo helyzetbehozásán kívül egy horrorshow volt, amit művelt labdás játékban, teljes zéró volt, nem érzett kb semmit, de nem lehet emenni amellett az egy dolog mellett, amiről nem tehet, ugyanúgy, mint már hónapok óta, tolja a beindulásait non-stop, és soha, senki, még véletlenül sem indítja, el sem tudom képzelni, milyen indíttatásból. Casadó kidőlése óta. Mintha tiltva lenne. Szezon első felében kitűnően működött, de látszik, hogy már majd megeszi az ideg a pályán, szerintem lesprintel vagy fél 3-400 métert csak ezekből tök feleslegesen. Senkit nem érdekel.
bence0330

2025.05.12. 11:48:16

brazilfan írta:
2025.05.12. 10:29:52
Én nem tudnám szétszálazni, hogy amikor például gólhelyzetben hibázik, az technikai fogyatékosság, önbizalomhiány, az abból eredő túlzott bizonyítási vágy miatt van-e. Lehet, hogy egy kicsit mindegyik.
A korábbi években többször is megtörtént, hogy ziccerben a kapusba lőtte a labdát, valamiért nem akart vagy nem mert alápöccinteni és átemelni fölötte, vagy fölemelni a felső sarokba, hanem általában laposan lőtte el, makacsul. (Ezeket ősszel sokkal jobban csinálta).
Nem néztem utána, hogy hány százalékban, de mintha az asszisztjait is az egyszerűség jellemezné, számtalan tűpontos beadás (sokkal több, mint amennyit a csatárok értékesíteni tudnak) és lőtt passz, de kevés olyan körömpassz, leheletfinom mozdulat, amilyenekre fölmorajlik a stadion.
Igen, egyértelműen több a lélekjelnléte a kapu előtt, akármi is volt a gond, az elmúlt másfél évben sem a rúgótechnikája volt a probléma, ez tuti. Valami azok közül, amit írtál, bizonyítási vágy, önbizalom. Hát most már nincs neki mit.

Amúgy a futball IQ-hoz még a centermunkáját is hozzáadnám. Mert kifejezetten intelligens centereknek írják le mindig azokat, akik pont mindig oda tudnak keveredni, ahová kell, pontosan tudja, milyen területet kell támadnia, amikor jön Yamal trivelája (még ha nem lőtte most be). Védőként, szélsőként, 10-esként, centerként is szerintem kifejezetten intelligensen dolgozik, úgy, ahogy még külön-külön a posztjaikon szereplő játékosokra is azt írnám, pl. egy Kane-re, Lewyre.

Ő abszolút pragmatikus, a legtöbb asszisztja "egyszerű", nem komplikálja feleslegesen de azért ad bőven gól/kulcspasszt sarokkal, körömpasszal (pár meccse pl. Olmó gólja előtt), adott már gólhoz vezető kulcspasszokat mellel, vállal is. De csak úgy random nem csinál ilyet, csak ha ez a legjobb megoldás, ez áll neki lábra. De ahogy kiugratta az elmúlt meccsein pl, az Inter ellen Yamalt kétszer ziccerben, tegnap Ferránt, stb, kreatívan, tökéletesen, ha ezt Pedri csinálja, akkor jobban megmarad az embereknek. Nem tudom, miért van ez, de a statisztika ott van, top2, a kifáradása előtt nr1 volt a helyzetkialakítási statokban egész Európában, de még a VB-n is ő volt ebben a legjobb pl, meg arányaiban az előző években is top5 volt benne. Sosem értettem, hogy miért beszél a média róla úgy, mintha ő ahhoz értene, hogy fusson lyukra és lőjön gólt, soha senki nem említi meg, hogy szinte minden meccsen ő kreálja a legtöbb helyzetet (Yamal amúgy zárkózik erősen, jövőre lehet már előz is, adja az ég). Ez még csak nem is a legerősebb skillje, csak idén ebben is jó lett.

Visszafogni a mentalitását nem kell szerintem, 1-1 kirohanás évente belefér, ilyen harcmodor mellett még tényleg csoda, hogy csak ennyiről van szó. Ez a velejárója. Viszont én Flick helyében visszafognám a futómennyiségét, mert a szezon végére ez már inkább káros, legalábbis csere nélkül. Ezt nem lehet fizikailag bírni, amit csinál, akármennyire szimpatikus. Ha jön minőségi csere, akkor nyomhatja.
brazilfan
Entrenador del Barça

2025.05.12. 10:29:52

bence0330 írta:
2025.05.12. 03:34:12
ElBartimaeus írta:
2025.05.11. 18:34:36
Szerintem rájöttem, mi a legnagyobb bajom vele: elképesztően két bites, egyszerű játékos.
Szerintem a futball IQ-ja az egekben van.
Én nem tudnám szétszálazni, hogy amikor például gólhelyzetben hibázik, az technikai fogyatékosság, önbizalomhiány, az abból eredő túlzott bizonyítási vágy miatt van-e. Lehet, hogy egy kicsit mindegyik.
A korábbi években többször is megtörtént, hogy ziccerben a kapusba lőtte a labdát, valamiért nem akart vagy nem mert alápöccinteni és átemelni fölötte, vagy fölemelni a felső sarokba, hanem általában laposan lőtte el, makacsul. (Ezeket ősszel sokkal jobban csinálta).
Nem néztem utána, hogy hány százalékban, de mintha az asszisztjait is az egyszerűség jellemezné, számtalan tűpontos beadás (sokkal több, mint amennyit a csatárok értékesíteni tudnak) és lőtt passz, de kevés olyan körömpassz, leheletfinom mozdulat, amilyenekre fölmorajlik a stadion.
De szerintem nem kétbites a játéka. Ha az lenne, akkor nem tudna több poszton is játszani, márpedig tud. Tud labdákat osztogatni, képes meglátni a passzsávokat, le tudja védekezni az ellenfelek sávjait, lát a pályán. Egy kis lehiggadás jót tenne, de szerintem ebben már nem várható változás, így kell elfogadnunk, és drukkoljunk neki, hogy nyáron ki tudja magát pihenni.
Válasz küldése